Iti inteleg ingrijorarea, desi nu am copil de scoala, dar iti raspund din postura de dascal. Da, ai dreptate sa fii ingrijorata, pt ca un astfel de comportament nu este normal la un copil (si deloc sanatos, chiar daca spiritul de competitie este ceva normal, exagerarea trebuie sa ne faca sa ne punem intrebari ca parinti).
Gandeste-te cand a aparut acest comportament (dinainte de a merge la scoala, in sensul ca i s-a spus ca trebuie sa fie mereu prima etc. sau dupa ce a intrat in clasa I si a nimerit probabil intr-un colectiv "cu pretentii", unde fiecare copil incearca sa se ridice cat mai mult la nivelul asteptarilor parinitilor?). Stai de vorba cu fetita, vezi daca nu cumva este suprasolicitata la scoala (cu teme lungi pt acasa), daca nu crezi ca asta e problema discuta cu invatatorul/invatatoarea si spune-i ce te framanta. Omul de la catedra are acum o mare influenta asupra copilului si il poate ajuta oferindu-i si activitati mai putin solicitante (recreative).In plus, la scoala invata si ca trebuie respectat un anumit ritual dupa ce scolarul se intoarce acasa (in lectiile dedicate acestei teme invatatorul poate insista pe orarul scolarului dupa revenirea lui acasa, mergand pana la vizite la domiciliul acestuia, pt a vedea daca este respectat acest orar) .
Fii alaturi de fetita si nu-i interzice sa faca ceva (legat de scoala) pt ca vei intra intr-un razboi cu ea (ce spune acum "doamna" la scoala e litera de lege). Ajut-o sa se relaxeze prin joc. Laud-o des ca sa vada ca e sustinuta in tot ce face, scoate-o la aer cat mai mult.
Poate fi vorba numai de o perioada de acomodare si de maturizare a fetitei, de aceea e nevoie de rabdare si multa atentie acordata comportamentului ei in urmatoarele luni. Multe lucruri sunt noi pentru ea, de aceea trebuie sa stie ca, si daca mai greseste, are tot sprijinul parintilor.
Iti urez succes, si tie, si fetitei!
[snapback]12000[/snapback]
iti multumesc de sfat . o sa fac ceea ce m-ai invatat. sper ca o sa fie bine. intr-adevar a nimerit intr-un colectiv de copii "alesi" si cred ca asta e problema, noi suntem o familie modesta (in sensul ca traim decent si nu prea ne permitem extravagante) si cred ca ea vrea sa recupereze pe alte "cai". te pup