Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Nu Am Gatit Niciodata, Darvreau Sa Incerc, Aveti O Reteta?
Discutii Despre Copii > Casnicie, Familie > Arta Culinara
anyR
eu gatesc f. multe, dar unele retete le/am ocolit ca nu imi plac, cum ar fi ciorbele astea 2, de burtya si mie, dar la restaurante, al meu sotz comanda intotdeauan dintre toate ciorbele din meniu..asta de burta, ash face si eu, sa ii vad reactia.in oalele mele  nu a gasit niciodata asa ceva! 71.gif  
ciorba de peste, ash gati de curiozitate, am mancat de mult, facuta de mama...o asocoam in totdeauan cu regimul ei siam evitat, ea a facut de regim si tzin minte ca nu mi/a placut, dar daca o fac calumea....poate iese, daca aveti o reteta.....incerc! 16.gif  
Multumesc anticipat! 5.gif  
Drobul de miel... imi pare f. complicat...
Pasca....o ador dar nu am facut niciodata 17.gif  imi este rusine de mine... sa nu ac pasca niciodata, dar in toate e un inceput... 25.gif
nicoleta121
Eu iti pot spune cum fac eu drobul.Se iau toate maruntaiele:ficat,splina,plamani,rinichi,inima si limba.Ficatul,inima,splina si plamanii se spal bine si se taie bucati mai mici (ca sa fiarba mai usor).Rinichii se taie in jumatate ,se spala bine si se pun in apa cu otet ca sa se piarda mirosul de urina.Limba se firbe bine si se curata de pielita de deasupra.Dupa ce sunt toate pregatite se pun la fiert.Cand sunt fierte,se lasa sa se raceasca putin si se dau prin masina de tocat.In carnea asa tocata se pun 2-3 oua(ca sa se lege compozitia),patrunjel tocat marunt,condimente,sare dupa gust .Intre timp se pun la fiert 2-3 oua si se fierb sa fie tari.Eu drobul in coc intr-o tava de cozonac.La noi drobul se face in prapurele de la miel,dar eu il pun in folie de aluminiu.Deci tapetez tava de cozonac cu folie de aluminiu ,pe care o ung cu ulei.Pun un strat din compozitie peste pun in si ouale fierte.Dupa asta se continua cu restul de compozitie.se niveleaza bine deasupra si se da la cuptor.De copt il coci in functie de cuptor(al meu merge destul de naspa si il tin destul de mult,cam o ora).Dar oricum carnea fiind fiarta,nu ar trebui sa dureze prea mult.Cand e gata se scoat si se lasa sa se raceasca,il scoti din tava pe un platou si dezlipesti folia de aluminu.Cand taie ouale fierte puse inauntru vor da un aspect frumos.

Pofta buna.

P.S. scuze de greselile de ortografie.vb si la telefon in acelasi timp
eliotys
Buna 3.gif
Ciorba de burta fac si eu (nu f des ca-mi ia jumatate de zi) cam asa:

Se pune la fiert coada de vita (asta e cea mai importanta dupa parerea mea ca de-acolo iese gustul) cu burta (din aceea gata curatata si prefiarta de la supermarket) se spumeaza, se adauga sare si apoi se tine la foc potrivit pana incepe sa se desprinda aproape carnea de pe os, apoi se adauga legumele: ardel gras, telina, morcov, ceapa, patrunjel, marar (intregi sau eventual taiate in bucati mari pt ca mai tarziu o sa le scoti)si se mai lasa pe foc pana se fierb si acestea.
Se strecoara zeama iar burta bine fiarta se taie fidelute si se adauga in zeama. Separat intr-un bol se amesteca 1-2 oua cu mujdei de usturoi, smantana si putina faina si se adauga zeama din ciorba (treptat sa nu se taie comedia) iar la sfarsit se toarna peste ciorba mai dai un clocot si gata. Partea asta de final cu dresul ciorbei tine foarte mult de preferintele fiecaruia deci e bine sa tot gusti si sa mai adaugi una alta pana iti place rezultatul. Mai poti pune la sfarsit piper, ardel iute dar eu zic sa nu exagerezi ca oricum o s-o condimenteze fiecare in farfurie dupa gust.
Aaa... cand o servesti (musai trebuie sa fie fierbinte) pe masa trebuie sa fie smantana, piper si otet.
Inca ceva - de obicei e mult mai buna a doua zi. Pofta buna!

O alta ciorba care in opinia mea e cu mult mai buna decat ciorba de burta si sigur mai sanatoasa e ciorba radauteana; se prepara identic cu cea de burta doar ca in loc de burta folosesti piept de pui. E extraordinar de gustoasa.
atuculan
Mie nu-mi place carnea de vita sio peietena m-a sfatuit sa inlocuiesc burta cu piept de pui. Stia ea ce stia...e super...delicioasa
anyR
Interesante retetele, Multumesc fetelor, am sa le fac, dar nu acum, sapt. viitoare, pe la Paste. ma pun pe post in ultima saptamana... 5.gif sper sa ma tzina, ca tare imi pare curioasa aia cu pieptul de pui....mnia mniam,  yahoo.gif
monciq
Mie imi place foarte mult pasca , mai mult decat cozonacul obisnuit.Nu ma laud ca am gatit pana acum Pasca de Paste 10.gif ....dar de mancat am mancat mereu 24.gif la parinti sau socri.Anul asta m-am decis sa fac si eu si sa o duc la socri cand mergem in vizita de Paste, asa ca m-am interesat cum se face si ma pregatesc pentru saptamana viitoare!Daca cineva a facut pana acum pasca as vrea sa ne impartaseasca din experienta .
Pasca de Paste
pentru coca
o lingura drojdie de bere,
1 kg de faina,
8 galbenusuri,
esenta de lamaie,
o cana cu lapte dulce,
300 g de zahar,
200 g de unt.

pentru umplutura:
1 kg de smintina,
3 galbenusuri,
vanilie,
esenta de lamaie sau/si portocala
100 g stafide,
300 g de zahar,
sare

Se face un aluat de cozonac din ingredientele pentru coca de mai sus si se lasa la crescut. Din 2/3 din coca se intinde o foaie rotunda de 2-3 cm grosime. Se pune foaia in forma bine unsa cu margarina sau ulei. Din treimea ramasa se impleteste un colac de dimensiune formei pentru pasca, o forma care poate avea 20-23 cm diametru.
Se lasa la crescut fara umplutura spre deosebire de cozonac. Inainte de a fi data la cuptor se pune umplutura. Nu faceti greseala s-o puneti la crescut cu branza la mijloc. Zaharul se va topi si veti avea o pasca cu sos si nefacuta.
Se amesteca toate ingredientele de la umplutura, se pun in forma, deasupra se pune colacul si se da la cuptor (preincalzit 350°F) aproximativ 45-55 minute.
Se testeaza cu o scobitoare. Se lasa la racit in forma.

Abia astept sa vad ce o sa iasa! yahoo.gif

onuta_dec
CITAT(monciq @ Apr 1 2007, 03:42 PM) [snapback]206209[/snapback]
Abia astept sa vad ce o sa iasa! yahoo.gif

2.gif 2.gif Ofa mereu faceam pasca cu bunica si acum mi-ai facut si pofta dar si dor de casa 41.gif Ce superb arata, poate ma decid sa fac si eu.
perdy
Moniq,cred ca am sa incerc si eu reteta ta ,insa am o intrebare.La umlputura nu se pune branza de vaci?
anyR
mmmmm, ce bine arata
yahoo.gif
eliotys
Ba da, eu asa stiu ca se pune branza de vaci, cel putin la cea care se duce la biserica (pe la noi asa e). Probabil reteta Monicai e de pasca cu smantana... suna bine in orice caz. Eu am facut anul trecut pasca traditionala care se duce la sfintit (cu cruce pe ea) dar nu prea mi=a placut cum a iesit. Mama m-a incurajat ca nu a fost chiar urata dar nici grozava n-o fi fost (ca aspect cel putin ca la gust a fost bunicica); aluatul era de cozonac la reteta mea si trebuia framantat f f mult iar mie mi s-a facut si rau de vreo 2 ori in timp ce framantam ca eram cu ditamai burta.
Mai e o pasca f interesanta - se numeste pasca poloneza si e mai mult o delicioasa prajitura decat pasca traditionala. Stie cineva reteta?
Succes mamicilor care vor face pasca, sa va creasca frumos si sa fie totul f gustos. Pupici.
niki75
Arata super dar mie imi place cu mai putin aluat si mai multa umplutura. Daca ma adun putin va caut reteta dupa care am facut eu anul trecut caci a iesit super.
nicoleta121
Ati facut vreodata pasca cu aluat de pandispan in loc de aluat de cozonac?E superrrrrrrrrrrrrrrr.Sau cu ciocolata in loc de branza.Si asta e delicioasa.
monciq
CITAT(perdy @ Apr 1 2007, 03:53 PM) [snapback]206239[/snapback]
Moniq,cred ca am sa incerc si eu reteta ta ,insa am o intrebare.La umlputura nu se pune branza de vaci?

Da, uitai sa scriu de branza 24.gif , 500g si se renunta la smantana in cazul asta....se vede in imagini nu? yahoo.gif Totusi am citit ca pasca traditionala s-ar face cu smanatana si asa cum spunea si eliotys e vorba de pasca cu smantana in reteta de mai sus, dar in poze e pasca cu branza de vaci si stafide...se inlocuieste in umplutura..mie asta ultima imi place cel mai mult.Hai sa vedem cine o reusi sa faca ceva ca in poze...promit sa revin cu ''creatia'' 10.gif

CITAT(niki75 @ Apr 1 2007, 05:51 PM) [snapback]206271[/snapback]
Arata super dar mie imi place cu mai putin aluat si mai multa umplutura.

subscriu yahoo.gif
eliotys
In loc de colac se pot face mici sfere din aluat si se vor pune de jur imprejurul tavii (un pic inghesuite) iar cand vor creste in cuptor vor da impresia de colac.
monciq
CITAT(eliotys @ Apr 1 2007, 05:31 PM) [snapback]206262[/snapback]
Mai e o pasca f interesanta - se numeste pasca poloneza si e mai mult o delicioasa prajitura decat pasca traditionala. Stie cineva reteta?

Pasca poloneza

Ingrediente:

15 gr. drojdie, ½ ceasca apa calda, ½ ceasca zahar, 3 cani lapte cald, 4 cani faina, 6 oua; ½ ceasca zahar, o ceasca margarina topita, ¼ lingurita sare, ¼ lingurita zeama de lamiie, coaja de lamiie, 12 cani faina, un ou, o lingurita apa, 2 lingurite unt topit

Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in jumatate de ceasca de apa calda. Intre timp se dizolva jumatate de ceasca de zahar in lapte cald, pe foc. Dupa ce se raceste, se amesteca cu drojdia si cu patru cani de faina. Se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se pune deoparte, intr-un loc calduros, timp de doua ore. Se bat cele sase oua cu jumatate de cana de zahar, margarina, sarea si coaja lamiie. Se amesteca bine si se adauga drojdia. Se adauga faina ramasa pina se formeaza un aluat moale. Se framinta aluatul pe o planseta cernita cu faina, pina devine elastic, timp de 10 minute. Se lasa deoparte timp de doua ore, la cald. Se imparte aluatul in trei parti. Se da forma pinii. Se mai lasa 45 de minute sa creasca. Se bate un ou cu o lingurita de apa si se ung piinile. Se coace la cuptorul incalzit la 175 grade C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scot si se ung cu unt topit, pentru crusta moale.

eliotys
Merci mult Monciq, esti o draguta, dar pasca poloneza pe care o stiu eu e ceva cu branza dulce si un fel de ciocolata...un deliciu (arata ca un tort de ciocolata). Daca aflu cumva reteta o s-o postez aici.
monciq
CITAT(eliotys @ Apr 1 2007, 06:48 PM) [snapback]206298[/snapback]
un deliciu (arata ca un tort de ciocolata). Daca aflu cumva reteta o s-o postez aici.

Hmmm 39.gif ..as zice ca te referi la altfel de pasca, asa zisa pasca in 2 culori 24.gif, sau cozonac in doua culori,pentru ca este in acelasi timp pasca si tort si alterneaza si branza si ciocolata .Altfel eu toate retetele de pasca poloneza le-am gasit in compozitie fara branza sau ciocolata 39.gif Acum ca o fi asta sau nu tu sa ne spui! 6.gif
Uite reteta pentru Pasca in 2 culori:
Ingrediente
1 pahar faina ,1/2 pahar zahar pudra, 1 ou , 100g margarina , 2-3 linguri cacao , 1 plic zahar vanilat , 1 pahar lapte , 1 plic praf de copt , 500 g branza de vaci , 2 oua ,1 pahar zahar pudra , 80 g unt ,1 plic zahar vanilat , coaja rasa de lamaie , 2 linguri faina , 50g stafide ,1 tableta de ciocolata amaruie ,1 lingura ulei.

Mod de preparare
Se freaca margarina cu oul si zaharul; Se adauga faina, cacao, praful de copt, vanilia si laptele treptat, astfel incat sa obtii un aluat de consistenta celui de chec;
Se freaca untul cu galbenusurile si zaharul, se adauga branza, faina si mirodeniile;
La final, albusurile batute spuma si stafidele;
Se unge si se tapeteaza tava, se pun 3/4 din aluat si se da la cuptor pana se intareste;
Se pune apoi crema de branza si restul de aluat si se da din nou la cuptor;
Cand pasca este coapta se scoate si se lasa la racit, dupa care se glazureaza cu ciocolata topita cu o lingura de ulei.

Am gasit imagini de pasca cu ciocolata, arata ca un tort, dar eu raman la cea cu branza, nu-mi prea plac dulciurile exagerate, prefer ceva mai moderat cand e vorba de dulce:

sebizapp
intra pe acest site,iti garantez ca e super:index-retete in imagini-mancaruri(dupa ce ai intrat in google)
monciq
Ceva super usor si gustos yahoo.gif
Stufat cu carne de miel

Ingrediente
Carne de miel 750 g, ulei 150 g, ceapa 150 g, salata verde 3 buc, usturoi verde 2 leg ,ceapa verde 5 leg ,bulion de tomate 25 g ,faina 25 g ,verdeata 2 leg, lamaie 100 g, smantana 300 g, piper, sare .

Mod de preparare
Carnea de miel se curata de pielite, se spala, se taie in bucati, cate 2-3 la o portie, se sareaza si se prajeste in ulei. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt si faina. Se stinge cu bulion desfacut in putina apa, se adauga carnea, se potriveste gustul cu piper si sare si se lasa sa fiarba 20 min. Salata verde se taie straifuri, ceapa verde si usturoiul se taie in bucati de 2-3 cm, se calesc in restul de ulei, se adauga la carne, impreuna cu zeama de lamaie si smantana si se mai fierbe 10 min.

Timp de preparare
60 min minute

Recomandari
La sfarsit se presara cu verdeata tocata pe fiecare portie.
onuta_dec
Preparate traditionale de Pasti

Oua rosii

Ingrediente: Oua, vopsea pentru vopsit oua
Mod de preparare: Ouale se spala cu apa calda, apoi se sterg cu un prosop curat. Se pun la fiert in apa rece, putin sarata. Cand incep sa clocoteasca, se lasa 4-7 minute sa fiarba. Intre timp se pregateste vopseaua. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se adauga vopseaua, care s-a dizolvat in prealabil cu putina apa rece. Intr-o strecuratoare, se pun ouale fierte si se scufunda 1-2 minute, apoi se lasa sa se zvante. Se pot picta apoi cu diferite motive, dupa dorinta si talentul fiecaruia. Cand sunt gata se lustruiesc cu o bucata de panza inmuiata in ulei sau cu o bucatica de slanina.

Ouale se pot mai pot decora cu frunze de patrunjel, de marar sau trifoi. Pe ouale umede se lipesc frunzulite mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat intr-un tifon curat si se leaga fiecare bucata ca intr-o punguta. Operatia se poate face si cu un ciorap de nailon. Partea de coaja acoperita cu frunza va ramane nevopsita. La sfarsit se lustruiesc si acestea.

Pentru incondeiat, se pregateste, intr-un ibric, ceara curata de albine, care se topeste si se pastreaza mereu calda cit se lucreaza. Cu un mic tub metalic, legat pe o pana de lemn, se ia ceara si se deseneaza pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice. Apoi se fierb ouale direct in baia de vopsit.

Ciorba de miel (cu macris)

Ingrediente: 1/2 kg. carne de miel, aprox. 300g. frunze de macris, o ceapa mijlocie, 1 galbenus, 100 ml smintina, 25g. orez (1 lingura), tarhon, leustean, patrunjel, sare
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert pentru aproximativ 50 de minute in 2 l apa rece, impreuna cu o ceapa taiata marunt si o lingurita rasa de sare. Macrisul, numai frunzele, fara codite, se spala in 2-3 ape; apoi , se ia cate un manunchi si se taie in felii mai late. Se adauga in ciorba si se lasa sa fiarba inca 30 minute. Macrisul are acreala lui naturala si da un gust foarte placut carnii de miel. Odata cu macrisul se pune si orezul, ca ciorba sa fie mai deasa sau se pot face galuste din albus. Cand toate sunt fierte, se sareaza dupa gust, si, daca este prea acra, se mai adauga putina apa. Cine doreste o ciorba mai acra poate adauga zeama sau sare de lamiie. Ciorba se ia de pe foc si se drege cu galbenusul amestecat cu smantana. Pentru aroma, se pun frunze de tarhon sau hasmatuch, leustean si patrunjel, sau din toate cite putin.

Ciorba de miel (cu bors)

Ingrediente: 1 1/2 kg. carne de miel (cap, gat, piept, coaste, coada), 100 g. orez, 100 g. ceapa verde tocata marunt, 750 g. bors, 2 morcovi , 1 pastarnac, 1 radacina de patrunjel, 1 legatura de patrunjel verde, 2 legaturi de leustean, 1 galbenus, patru linguri de smantana, sare
Mod de preparare: Carnea se spala bine, se curata de pielite, se imparte in portii (capul ramane intreg, dar se opareste inainte) si se sareaza. Se lasa deoparte o jumatate de ora. Apoi se pune la foc intr-o oala mare, apa trebuie sa acopere bine carnea, dar in vas trebuie sa mai ramana loc pentru bors, care va fi adaugat mai incolo.
Zarzavatul (cu exceptia leusteanului si a patrunjelului verde) curatat si taiat in cubulete, se pune si el la fiert dupa un sfert de ora. Cand e aproape fiert, se introduce si orezul, spalat in mai multe ape si fiert separat. Se adauga leusteanul tocat marunt si borsul, fiert separat si spumuit; ciorba se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se potriveste de gust si se mai sareaza daca e cazul. Separat, intr-un castron, se bate galbenusul cu putina sare si se amesteca cu smantana si patrunjelul verde tocat marunt; cu acest amestec se drege ciorba. Se serveste numai fierbinte. Pentru cine doreste, capul mielului se poate servi separat, cu patrunjel verde tocat pe deasupra.

Drob de miel (cighir)

Ingrediente: 500g. maruntaie de miel (inima, ficat, plamani), 1 prapure, 2 oua, 1 felie de paine, 1 lingura smantana, 1 lingura verdeata tocata, 2 fire de ceapa verde, sare, piper, 1 lingura untura
Mod de preparare: Se trec prin masina de tocat maruntaiele mielului. Se amesteca cu oua, putin miez de paine muiat in lapte, sare, un praf de piper, smantana si verdeata tocata marunt. Se spala prapurele bine in mai multe ape. Se unge putin cu untura o tigaie cu marginile joase, se intinde prapurele in tigaie astfel incat sa ramana mult si pe margini si sa poata fi intors peste umplutura. Se pune umplututa in strat uniform peste prapure si se intorc marginile prapurelui peste umplutura. Se coace la cuptor. Se serveste cu oua rosii si ceapa verde.

Drob de miel in aluat

Ingrediente: Pentru tocatura aceleasi cantitati ca mai sus; pentru aluat : 1 ou, 150 g. faina, 1 lingura de unt sau untura, sare
Mod de preparare: Drobul poate fi invelit in aluat in loc de prapure. Se pregateste tocatura ca in reteta de mai mai sus. Se face un aluat fraged din ou, faina si unt. Se intinde o foaie ca de taietei. Se aseaza in tigaia unsa cu unt sau untura. Se pune deasupra umplutura intr-un strat de grosime egala. Se intorc marginile aluatului peste umplutura. Se unge cu ou si se da la cuptor.

Friptura de miel la cuptor

Mod de preparare: Partea cea mai buna pentru friptura este pulpa din spate (pana la muschi). Carnea neudata se parleste la flacara ca sa se arda bine firele de par. Carnea de miel scade mult la fript, dar cu osul isi va pastra mai bine forma. Pulpa se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pentru a nu ramane mult loc liber in jur (sa nu se arda sosul). Se presara cu un varf de cutit de piper si un varf de cutit de boia dulce (care se intinde cu mana la suprafata) ca sa se rumeneasca frumos apoi se unge bine cu ulei sau cu untura de porc. Tava se introduce in cuptorul incins, unde se lasa circa 20 de minute, pana cand se rumeneste putin; se presara apoi cu putina sare fina si in cratita se adauga 3-4 linguri de apa (ca sa nu se arda sosul). Din cand in cand carnea se intorce, ca sa se rumenesca uniform, stropindu-se de fiecare data cu sosul din tava, care se completeaza cu apa atat cat este necesar pentru ca sa nu se arda. Dupa ce s-a rumenit putin, carnea se acopera pentru ca sa ramana mai suculenta. Se frige circa 1 1/2 ora. Cand este gata, se pun in sos 2-3 catei de usturoi, taiati felii si cu acest sos se stropeste friptura, astfel usturoiul aromeaza intens.
Se serveste cu salata de cartofi preparata cu ceapa verde, cu salata verde sau cu cartofi prajiti. Cartofii se pot praji chiar in grasimea in care s-a fript carnea.

Miel cu tarhon si lamiie

Ingrediente: Pulpa de miel, vin alb, ceapa verde, usturoi verde, ulei de masline, masline negre, 2 lamai, tarhon, smantana, 2 oua
Timp de preparare: 35 minute
Mod de preparare: Se curata si se spala bine carnea de miel, se taie cubulete, se caleste impreuna cu ceapa verde si usturoiul. Se adauga apa incalzita in prealabil si se lasa sa fiarba la foc scazut. Dupa ce apa a scazut astfel incat sa ramana putin sos (dar sa acopere carnea) se adauga vinul alb (1/2 pahar) si tarhonul taiat marunt. Se baga la cuptor. Cand carnea este aproape gata se adauga ouale batute si se mai lasa aproximativ 3 minute. Friptura se serveste ornata cu felii mari de lamaie si stropita cu smantana.

Miel cu ciuperci

Ingrediente: 750g. carne de miel, 400g. ciuperci, 1 lingura de unt sau untura, 1 ceapa mica, 1 ceasca zeama de carne sau apa, 2 linguri de smantana, 1 lingurita de faina, sare
Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt si se pune la prajit. Se adauga ciupercile in prealabil spalate si taiate felii subtiri si bucatile de carne. Se sareaza. Cand totul incepe sa se rumeneasca se toarna zeama de carne si se lasa sa scada. Cu un sfert de ora inainte de a servi se amesteca smantana cu faina, se toarna peste mancare si se lasa sa dea cateva clocote.

Miel cu spanac

Ingrediente: 750g. carne, 2 kg. spanac, 1 lingurita faina, 2 linguri untura, 1 ceapa, 1 lingura bulion, sare
Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt si se pune la prajit. Se adauga bucatile de carne. Se presara 1 lingurita de faina. Se curata spanacul, se spala in mai multe ape, se opareste si se scurge. Se pune in cratita cu carne, se adauga bulionul, putina apa si sare. Se acopera si se da la cuptor o jumatate de ora. Daca este nevoie se mai adauga putina apa.

Stufat de miel

Ingrediente: 750g. carne de miel, 40 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri untura, 1 lingurita faina, 1 pahar bors sau 2 linguri otet, 1 lingura bulion, sare
Mod de preparare: Se taie carnea de miel in bucati potrivite si se prajesc cu o lingura de grasime. Se oparesc firele de ceapa si usturoi verde si se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in putina untura, fara sa se ingalbeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga un praf de faina, un pahar de bors fiert limpezit si indoit cu apa sau 2 linguri de otet, sare si bulion de rosii. Dupa ce a inceput sa fiarba se da la cuptor si se lasa sa fiarba innabusit pana cand scade cat trebuie.
Mai putin aspectuoasa, dar la fel de gustoasa se poate face mancarea taind ceapa si usturoiul in bucatele, in loc sa fie innodate.

http://www.paste.lx.ro/miel.php
monciq
Miel invelit in rozmarin

Ingrediente
1 pulpa de miel, de circa 2kg
4 catei de usturoi, taiati felii subtiri
6 fileuri de ansoa, taiate in patru
piper negru
2 lingurite ulei de masline
10-12 crengute de rozmarin
100g pasta de masline
sucul de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare
1. Sterge mielul si lasa-l intr-un loc racoros pentru a se usca bine. Aceasta conteaza foarte mult pentru savoare.
2. Curata-l de toata grasimea in exces.
3. Fa incizii pe toata suprafata mielului folosind un cutit mic si bine ascutit, taind buzunarele de circa 2cm adancime.
4. In fiecare incizie pune cate o feliuta de usturoi si o bucata de ansoa, apoi presara suficient piper pe aceasta suprafata.
5. Incinge jumatate din ulei intr-o tigaie si prajeste mielul pana se rumeneste pe toate partile.
6. Ia tigaia de pe foc, lasa sa se linisteasca si intre timp preincalzeste cuptorul la 200C.
7. Unge mielul cu pasta de masline si apoi inveleste-l in crengutele de rozmarin, legandu-l bine cu sfoara. Daca aveti rozmarin praf, atunci presarati din abundenta rozmarinul pe tot mielul.

8. Repune mielul in tigaie, presara deasupra uleiul ramas si sucul de lamaie si pune tigaia la cuptor.
9. Gateste-l timp de 15 minute fara sa deschizi cuptorul, iar apoi pentru inca 15 minute, intorcandu-l din cand in cand de pe o parte pe alta.
10. Scoate-l din cuptor si lasa sa se linisteasca sfert din timpul cat l-ai gatit (acest lucru ii va da acea tenta rozalie)
11. Taie-l bucati, orneaza cu rozmarin si serveste-l.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.