Marina
Jan 31 2007, 11:40 AM
Am o nelamurire legata de acidul folic:medicii recomanda sa luam cite o pastiluta pe zi,inainte si dupa conceptie vreo 2-3 luni.Din ce am citit eu pe internet,nevoia ar fi de 0,4-0,8 mg pe zi,ori pastilutele mele au 5 mg acid folic.Am intrebat-o pe doctorita de familie,care mi-a spus ca e bine 5mg pe zi.Ce-i drept,la prima sarcina din astea am luat si a fost O.K.,dar pe atunci nici nu citeam atit si nici nu stiam ca exista si pastilute de 1mg.Pe de alta parte,in prospect scrie ca un supradozaj e urmat de o eliminare prin urina,asa ca inteleg ca nu ar face nimic rau daca e mai mult.Asa sa fie?Voi ce parere aveti,viitoarelor mamici,de care luati?
monciq
Jan 31 2007, 01:41 PM
Am gasit un artico scris de medici aici:
Acidul folicsfatul lor este de a lua 400micrograme zilnic inainte de contraceptie!
1microgram=1/1000000 g=0.000001g, ca atare 400micrograme=0.0004g =0.4mg:10:
Conform spuselor lor doza recomandata este de 0.4mg
simonelul
Jan 31 2007, 02:15 PM
Si eu aceeasi nelamurire. Mie dr nu mi-a dat acid folic decat din 20 de saptamani. Mi-a dat sa iau acid folic de 1 mg / 3 pe zi. In ultima luna nu am gasit de 1 mg si am luat si eu de 5 mg / 1/zi. Acum mi-am luat 3 cutii de 1 mg sa am pana nasc.
Care este diferenta intre cel de 5 mg si cel de 1 mg. Si de ce mi-o fi dat mie sa iau 3/zi de 1 mg si nu unul de 5 mg???
monciq
Jan 31 2007, 02:32 PM
CITAT(simonelul @ Jan 31 2007, 01:15 PM) [snapback]173795[/snapback]
Care este diferenta intre cel de 5 mg si cel de 1 mg. Si de ce mi-o fi dat mie sa iau 3/zi de 1 mg si nu unul de 5 mg???

Din cate stiu si de la medicul meu, doar acesta poate face recomandarea pentru cantitatea de acid folic in functie de fiecare femeie in parte.Cantitatea minima cum spuneam e de 0.4mg pe zi si aceasta poate creste pana la 4mg in functie de cat de mare este risul aparitiei unor anomalii ca defecte de tub neural sau chiar malformatii cardiace.
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile ce planuiesc o sarcina sa consume minim 0.4 mg acid folic pe zi (cantitatea aflata si in vitaminele Prenatale) inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina - in acea perioada creierul si maduva spinarii sunt deja formate. Femeile care au deja un copil cu un defect al tubului neural trebuie sa ia 4 mg de acid folic zilnic. Femeile care au sanse medii de a da nastere unui copil cu defect al tubului neural - au o ruda apropiata cu defect al tubului neural sau cu diabet dependent de insulina sau cu epilepsie si ia medicamente de genul acidului valproric sau carbamazepina - trebuie sa ia 1-4 mg acid folic zilnic.
Doar medicul va poate recomanda cantitatea necesara de acid folic pe care trebuie sa o luati!
Marina
Jan 31 2007, 04:27 PM
CITAT(monciq @ Jan 31 2007, 02:32 PM) [snapback]173804[/snapback]
Din cate stiu si de la medicul meu, doar acesta poate face recomandarea pentru cantitatea de acid folic in functie de fiecare femeie in parte.Cantitatea minima cum spuneam e de 0.4mg pe zi si aceasta poate creste pana la 4mg in functie de cat de mare este risul aparitiei unor anomalii ca defecte de tub neural sau chiar malformatii cardiace.
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile ce planuiesc o sarcina sa consume minim 0.4 mg acid folic pe zi (cantitatea aflata si in vitaminele Prenatale) inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina - in acea perioada creierul si maduva spinarii sunt deja formate. Femeile care au deja un copil cu un defect al tubului neural trebuie sa ia 4 mg de acid folic zilnic. Femeile care au sanse medii de a da nastere unui copil cu defect al tubului neural - au o ruda apropiata cu defect al tubului neural sau cu diabet dependent de insulina sau cu epilepsie si ia medicamente de genul acidului valproric sau carbamazepina - trebuie sa ia 1-4 mg acid folic zilnic.
Doar medicul va poate recomanda cantitatea necesara de acid folic pe care trebuie sa o luati!

Eu nu ma aflu in nici una din situatiile descrise mai sus,de asta intreb,ca am citit si eu articolele astea.Eu am descoperit de curind ca cele pe care le iau au 5mg,sincer nici nu mi-am pus problema ca sint de mai multe feluri,la farmacie de cite ori am cerut mi s-au dat astea de 5mg,nu m-au intrebat de care vreau,asa ca am dedus ca sint singurele.Eu sint acum in faza de preconceptie si am inceput sa iau,poate ar fi bine sa iau doar jumatate de pastiluta pe zi...dar dupa cum ziceam,la prima sarcina din astea am luat.Multumesc mult ,Monciq ,pentru raspunsul tau,ca de obicei ,prompt si la obiect!
monciq
Jan 31 2007, 04:52 PM
Marina sfatul meu este sa te sfatuiesti in continuare cu medicul ginecolog , nu cel de familie daca nu ai facut-o deja, el este cel mai in masura sa aprecize si eventual daca in farmacie nu se mai gasesc decat asa cum spui tu, tot el ar trebui sa-ti prescrie dozajul si nu sa deduci tu zic eu!Nu stiu daca exista si efecte in cazul supradozajului dar e mai bine sa le prevenim printr-un sfat competent medical de la cei in drept sa-l dea!Noi venim cu sfaturi, sugestii , experienta personala sau ceea ce am auzit sau citit altundeva.Mult succes !
Dodomih
Jan 31 2007, 10:52 PM
Eu am citi pe undeva ca organismul isi pastreaza doza necesara de acid folic, restul se elimina prin urina. Fiind o substanta hidrosolubila, el nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient. In perioadele de crestere intensa si in timpul sarcinii, cerintele corpului cu privire la aceasta vitamina sunt mai mari.
Eu nu am mai gasit in farmacii acidul folic de 1 mg, intelesesem ca nu se mai importa. Doctorul mi-a zis sa il iau pe cel de 5 mg ca nu este nicio problema. Dar pentru a fi linistita, cred ca este bine sa il intrebi si pe medicul tau. Asa cum zicea si monciq, noi venim cu sugestii oferite pe baza experientei personale sau din ce am mai auzit. Pana la urma de asta exista medicii: sa ii intrebam cand avem nevoie de un sfat avizat.
holili4
Feb 1 2007, 03:47 PM
Si mie mi-a prescris doctorul ginecolog acid folic pe perioada sarcinii cate o pastiluta de 5mg/zi. Am luat pe toata perioada sarcinii incepand de la 8 saptamani. Oricum, cred ca cel mai bina ar fi sa vorbesti despre nelamuririle pe care le ai cu ginecologul. Eu ma duceam cu tot ceea ce aveam sa-l intreb notat intr-un carnetel ca altfel uitam...
Marina
Feb 2 2007, 10:50 AM
Va multumesc pentru raspunsuri,intr-adevar pe ginecolog trebuie sa il intreb,dar am fost in decembrie la control,si acum pina ramin insarcinata nu mai am de ce sa ma duc,si nu-mi permit sa-l deranjez pe mobil numai pentru atita lucru.Dar cum sarcina este planificata,ma voi duce oricum curind dupa ce ramin si-l voi intreba si va tin la curent cu ce-mi spune mie.
Petic
Feb 2 2007, 12:23 PM
Am luat si eu inainte si dupa sarcina.... Dr. mi-a recomandat sa iau de 1 mg...
miky
Feb 2 2007, 12:28 PM
Doctorul recomanda acid folic in functie de lipsa de fier a fiecareia.Eu sunt anemica si de acea am luat 0,5 mg/zi.Dar se pot lua si 3 pastilute de 0,5mg /zi.
Marina
Feb 2 2007, 03:58 PM
CITAT(miky @ Feb 2 2007, 12:28 PM) [snapback]175071[/snapback]
Doctorul recomanda acid folic in functie de lipsa de fier a fiecareia.Eu sunt anemica si de acea am luat 0,5 mg/zi.Dar se pot lua si 3 pastilute de 0,5mg /zi.
Le confunzi,Miki,acidul folic e vitamina B9,fierul e fier,sint chestii total diferite.
miky
Feb 2 2007, 04:52 PM
Este foarte important sa iei acid folic inainte de a ramine insarcinata deoarece tubul neural - creierul si maduva spinarii prezente la embrionul aflat in dezvoltare - incep sa se dezvolte foarte devreme in sarcina, la aproape 26-28 de zile de la conceptie.
Eu in sarcina desi aveam lipsa de fier doctorul mi-a dat acit folic,doar acid folic.Vorbesc din experienta si nu cautand semnificatia si compozitia medicamentelor pe internet.
sorinik
Feb 6 2007, 01:52 PM
AnemiaOxigenul este transportat de la plămâni la ţesuturi prin organism cu ajutorul globulelor roşii. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, o moleculă caracteristică oricărei globule roşii. Când cantitatea de hemoglobină funcţională este redusă, atunci se poate spune că apare anemia. Anemia care rezultă poate lua multe forme printre care: cea cauzată de o deficienţă de fier (anemia feriprivă), de vitamine (anemie megaloblastică), a tiroidei, distrugerea prematură a globulelor roşii (anemie hemolitică), înlocuirea celulelor normale din măduva spinării cu celule canceroase sau leucemia (anemie mieloftizică), rănirea măduvei spinării (anemie aplastică), defecte structurale înăscute ale globulelor roşii, inhibarea producţiei de eritropoietină de către sistemul imunitar (anemie cronică) şi o incapacitate de a produce hemoglobină sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastică).
Cele mai comune forme de anemie nutriţională sunt cea datorată lipsei de fier, de acid folic şi de vitamina B12.
Sursa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/AnemieMajoritatea oamenilor asociaza anemia (evidentiata de testele de sange printr-un numar scazut de hemoglobina functionala) cu lipsa de fier.
Acum exista 2 posibilitati. Fie tipul de anemie pe care l-ai avut tu era datorat lipsei de acid folic (anemie macrocitară parca se numeste), fie era vorba intr-adevar de lipsa de fier, insa anemia nu era asa de severa si ti-a dat acid folic pentru asimilarea mai buna a fierului pe care il luai din alimente si care era considerat ca fiind de ajuns.
monciq
Feb 6 2007, 01:56 PM
CITAT(Marina @ Feb 2 2007, 09:50 AM) [snapback]174995[/snapback]
nu-mi permit sa-l deranjez pe mobil numai pentru atita lucru.
Atata lucru

...e esential sa ai acest aport in organism, gandeste-te la consecintele care pot aparea dintr-o carenta si de ce nu neglijenta!!Deci nu ezita sa-l intrebi ca doar de aceea e doctor :sa-i pui intrebari si sa-ti raspunda...contra cost dc altfel nu accepta!
geany
Feb 6 2007, 02:05 PM
Mie dr mi-a recomandat sa iau acid folic de 5 mg/1 pe zi cu 3 luni inainte de conceptie. Din cate stiu eu se ia dupa masa de dimineata(sau pana'n pranz)... problema este ca eu nu prea mananc dimineata si de aceea in unele zile n-am luat. Voi ce stiti? Se poate lua chiar daca nu ai mancat?
Marina
Feb 6 2007, 04:26 PM
CITAT(geany @ Feb 6 2007, 02:05 PM) [snapback]177020[/snapback]
Mie dr mi-a recomandat sa iau acid folic de 5 mg/1 pe zi cu 3 luni inainte de conceptie. Din cate stiu eu se ia dupa masa de dimineata(sau pana'n pranz)... problema este ca eu nu prea mananc dimineata si de aceea in unele zile n-am luat. Voi ce stiti? Se poate lua chiar daca nu ai mancat?
eu nu maninc deloc pina la prinz,il iau dimineata cu cafeaua,ca sa nu uit.Dar nu scrie nimic in prospect despre cind trebuie luat,nu cred ca are vreo importanta.Geany,tu nu ai nici o carenta sau problema,nu?adica ti-a recomandat pastile de 5mg cu analizele si istoricul bune,nu?
mistera
Feb 7 2007, 12:37 AM
Puteti citi si
aici unde se gaseste in stare naturala
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.