Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Graiul Nostru Romanesc...limba Dulce Si Frumoasa!
Discutii Despre Copii > Diverse > Play Time
elenado
Partea intai
CITAT(monciq @ Jan 24 2007, 01:51 PM) [snapback]170617[/snapback]
de asemenea sau de asemeni? 71.gif
virusuri sau virusi 24.gif

monciq
Nimeni? 35.gif
de asemenea sau de asemeni?
virusuri sau virusi ?
ipohondru sau hipohondru?
adriana_dh
de asemenea si de asemeni
virusi
ipohondru
beatricemc
am si eu o vesnica nelamurire...
VISE sau VISURI
MONEDE sau MONEZI
ARAGAZE sau ARAGAZURI
maria75
Pluralul se diferentiaza aici d.p. d. v semantic. Vise = viziunile din somn. Visuri = iluzii, năzuinţe, speranţe
beatricemc
(maria75 @ Nov 10 2007, 11:11 AM) *
Pluralul se diferentiaza aici d.p. d. v semantic. Vise = viziunile din somn. Visuri = iluzii, năzuinţe, speranţe

13.gif 13.gif serios?
merci ,nu stiam 3.gif
catigrec2
eu am gasit pl MONEDE SI ARAGAZURI, dar din cite stiu se accepta si monezi.
crisabc
CARE ESTE FORMA CORECTA?
a hotari a hotara
hotarat hotarit
fii cuminte ! fi cuminte !
nu fi fraier ! nu fii fraier !
muntii nostri muntii nostrii
el creeaza el creaza
eu creez eu creiez
monciq

a hotărî
hotărât
fii cuminte
nu fi fraier
muntii nostri
el creeaza
eu creez
crisabc
(monciq @ Nov 16 2007, 09:48 AM) *
a hotărî hotărât fii cuminte nu fi fraier muntii nostri el creeaza eu creez
CORECT :41:care forma e corecta?delincvent delicventpiuneza pionezarobinete robinetifestivaluri festivale
carmen iuliana
delincvent
pioneza
robinete
festivaluri
monciq
(carmen iuliana @ Nov 16 2007, 10:16 AM) *
pioneza
robinete

Corect e si piuneza si robineti conform DEX 71.gif
crisabc
de fapt forma corescta este "piuneza" ,iar "pioneza" este o forma variabila acceptata
pluralul substantivului "robinet" este "robinete"(nu am gasit in dex alta forma acceptata de plural)
monciq
(crisabc @ Nov 17 2007, 08:35 AM) *
pluralul substantivului "robinet" este "robinete"(nu am gasit in dex alta forma acceptata de plural)

din Dicţionar de neologisme, Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986

ROBINÉT s.n. Dispozitiv care poate deschide sau întrerupe circulaţia unui fluid printr-o conductă. [Pl. -te, (s.m.) -eţi. / < fr. robinet].
crisabc
exact acum am reverificat pe net in dex si in dict de neol indicat mai sus si sincer nu am gasit forma de plural "robineti',mai mult decat atat daca am dat cautare la cv "robineti" mi-a raspuns ca termenul nu exista
sa fie dictionarele on line incorect completate ?
monciq
(crisabc @ Nov 17 2007, 08:54 AM) *
exact acum am reverificat pe net in dex si in dict de neol indicat mai sus si sincer nu am gasit forma de plural "robineti',mai mult decat atat daca am dat cautare la cv "robineti" mi-a raspuns ca termenul nu exista
sa fie dictionarele on line incorect completate ?

intra aici:
http://dexonline.ro/search.php?cuv=robinet
penultima definitie este cea atasata mai sus de mine si are in plural, pentru ''robinet'', forma acceptat in ''eti''

adica asta ar trebui sa gasesti:
ROBINÉT s.n. Dispozitiv care poate deschide sau întrerupe circulaţia unui fluid printr-o conductă. [Pl. -te, (s.m.) -eţi. / < fr. robinet].

Nu se da cautare in DEX pentru forma de plural, nu vei gasi nimic.Dictionarele online pot fi incorecte, dar sursa lor de alcatuire este cea mai sigura, adica in acest caz, ''Dicţionarul de neologisme'', Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986

O sa atasez un fisier pps, privind noile noutati din DOOM 2, unde se specifica ca se accepta si forma ''robineti'', in sectiunea ''Cateva norme ortografice la substantiv''.
Il puteti descarca de aici:
http://depositfiles.com/en/files/2396268
crisabc
ok,acum m-am lamurit,am gasit si forma de "-eti" pt pluralam dat cautare la forma de sg si nu era indicat si plutalul "robineti" apoi am dat de curiozitate cautare si la forma se plural sper sa nu te fi deranjat ca am insisitat ca nu geaseam ,dar chiar voiam sa ma elucidez si iti multumesc pt asta
(crisabc @ Nov 17 2007, 10:42 AM) *
ok,acum m-am lamurit,am gasit si forma de "-eti" pt pluralam dat cautare la forma de sg si nu era indicat si plutalul "robineti" apoi am dat de curiozitate cautare si la forma se plural sper sa nu te fi deranjat ca am insisitat ca nu geaseam ,dar chiar voiam sa ma elucidez si iti multumesc pt asta
iar cuvintele propuse mai sus,cu forma corecta si gresita le-am luat tot de pe net,din dictionarul limbii romane,are acolo in stanga o sectiune cu corect/gresit si da si solutiile
monciq
(crisabc @ Nov 17 2007, 09:46 AM) *
ok,acum m-am lamurit,am gasit

Ok, nu ai de ce sa-mi multumesti, si eu ca si tine sunt interesata de a vorbi si scrie corect limba romana si e bine sa ne consultam si sa elucidam enigmele!Ma bucur ca sunt persoane care sunt interesate si de aspectul limbii vorbite, scrise si nu doar de banalul cotidian in care ne ducem existenta...gata am terminat cu divagatiile! 6.gif
crisabc
ii dau mamii flori ? sau ii dau mamei flori?
monciq
sa ii dau mamei flori?-corect din cate stiu eu asa se formeaza gentiv-dativul

desi se scrie si cu ''mamii'' ex. ''Nani ,nani puiul mamii'' sau ''baiatul mamii'', mi se par populare, arhaice, nu stiu si daca sunt corecte gramatical.

Chiar as vrea sa cunosc pareri,daca aceste forme cu'' mamii'' sunt acceptate..multi le folosesc si in vorbire si in scris.Cum e?Cine stie?Maria tu esti experta noastra 10.gif

ne mai intalnit sau nemaintalnit?
crisabc
(monciq @ Nov 17 2007, 02:40 PM) *
formele negative ale participiuluisi gerunziului,care au adverbul "mai" intercalat intre prefix si verb, se scriu intr-un cuvant : nemaiauzit,nemaipomenit,nemaivazut,nemaiintalnit.
(monciq @ Nov 17 2007, 02:40 PM) *
formele negative ale participiuluisi gerunziului,care au adverbul "mai" intercalat intre prefix si verb, se scriu intr-un cuvant : nemaiauzit,nemaipomenit,nemaivazut,nemaiintalnit.
maria75
(monciq @ Nov 17 2007, 03:40 PM) *
sa ii dau mamei flori?-corect din cate stiu eu asa se formeaza gentiv-dativul

desi se scrie si cu ''mamii'' ex. ''Nani ,nani puiul mamii'' sau ''baiatul mamii'', mi se par populare, arhaice, nu stiu si daca sunt corecte gramatical.

Chiar as vrea sa cunosc pareri,daca aceste forme cu'' mamii'' sunt acceptate..

Da, corect este ,,mamei". ,,Mamii" este un regionalism fonetic. Regionalismele sunt clase lexicale utilizate cu scopul redarii unei nuante afective sau a culorii locale. Si, cateodata, devin sursa neasteptata de expresivitate. Personal , in anumite situatii, prefer exprimarea populara/regionala ( deoarece cautarea acelui cuvant care sa fie conform cu normele de exprimare ale limbii literare poate sa imprime discursului o oarecare ariditate). Atata vreme cat e ortografiat in ,,ii" si se incadreaza in nota generala a mesajului, nu vad de ce nu ar fi folosit. Limba romana are posibilitati expresive variate si bine ar fi sa le exploatam daca situatia o permite. mwah.gif
Insa: la examenele terminale, daca unui elev i se cere declinarea acestui substantiv, va scrie, clar, ,,mamei".

Un alt exemplu: pron./adj. pron. demonstrative de apropiere/departare: acesta, aceea, aceia etc, care, la randul lor, cunosc si forme populare: asta, aia, aia etc
monciq
Multam Maria pentru explicatiile pertinente! 69.gif

Alte mostre 4.gif

''ve-ti vota'' sau ''veti vota''

''ineregula'' sau ''in neregula''
adriana_dh
QUOTE(monciq @ Nov 26 2007, 10:19 AM) *
''ve-ti vota'' sau ''veti vota''

categoric "veti vota".
gabryelyta10
QUOTE(monciq @ Nov 26 2007, 10:19 AM) *
''ineregula'' sau ''in neregula''

in neregula

nici-o da-ta / ni-cio-data / ni-ci-o-da-ta
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.