Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Planta Care Ucide...
Discutii Despre Copii > Informatii > Sanatate
miky
Citind topicul cu mancarea ucigasa m-am gandit sa va spun patania mea.Cum am aflat ca sufar de o boala rara numita :FAVISM.Fava (vicia faba) sau popular bob ,este o planta asemanatoare pastailor.
Intr-o dimineata m-am trezit cu febra si dureri de cap.Am crezut ca sunt racita,am luat o aspirina asteptand sa-mi mai treaca.Dar durerile de burta erau tot mai mari.Cum eu nu sunt una care se repede imediat la spital ce mi-am zis :daca nu-mi trece merg dimineata la doctor.A doua zi dimineata durerile erau tot mai mari,bineanteles nu am dormit toata noaptea.Merg la baie sa fac pipi cand vad ca urina era rosu-portocaliu.Eu eram toata galbena ca o lamaie si nu puteam sa stau in picioare.Asta sa intamplat in mai 2006.Merg cu sotul la spital cand ma vede doctorul ma baga repede in perfuzi,i-mi ia sange si pleaca.Dupa 5 minute se intoarce si ma intreaba:ai mancat fave?Eu zic da vreo 5 pastai.Nici nu a mai stat pe ganduri si mi-a facut trasfuzie cu sange.Am stat o saptamana in spital cu perfuzii si sange.Mi-au explicat ca daca mai stateam vreo 6 ore nu mai aveau ce sa-mi faca 68.gif pentru ca mai mult de jumatate din globulele rosi i-mi explodasera si as fi facut hemoragie intern.Asa am aflat ca am o boala rara care nu se poate trata.Nimic grav daca nu le mananc,nici pastai si nici mazare, 2.gif si nu ma apropi la mai putin de 300 metri de aceste plante.Dar cine ar fi stiut?Problema e ca as fi putut sa mor dintr-o prostie. fool.gif
giulia_mamik

Imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva dar am o intrebare le-ai cules tu fara sa stii ca sunt otravitoare?Cred ca nu sunt si la noi(sau au vreo alta denumire) dar am auzit de ele in Italia!Fereasca Sfantul de asa ceva ....poti pati oriunde!
miky
Nu, nu le-am cules eu mi le-a adus o vecina.Ele nu sunt otravitoare doar ca organismul meu este alergic la pastaile astea dar eu nu stiam.Se gasesste si in romania planta astea .
onuta_dec
Imi pare rau miky pentru cele intamplate, dar bine ca de acum stii c aiti face rau ... toate la timpul lor ... tot raul spre bine ... ca daca papai acum cand esti insarcinata ce s-ar fi intamplat? mwah.gif
AnCuTzA
God ... bine macar ca ai aflat din ce cauza a fost si te-ai invatat minte ca data viitoare sa mergi la medic de urgenta la simptome mai grave
miky
CITAT(AnCuTzA @ Jan 27 2007, 12:41 PM) [snapback]172157[/snapback]
God ... bine macar ca ai aflat din ce cauza a fost si te-ai invatat minte ca data viitoare sa mergi la medic de urgenta la simptome mai grave

Ursuleata
Uite ca n-am auzit pana acum de fave.Dar este un soi de mazare sau de fasole ???????????? Asta inseamna ca tu nu poti sa mananci nici mazare nici fasole,sau ai facut alergia aia groaznica doar la fave? Ma bucur din suflet ca ai iesit cu bine din ingrozitoarea intamplare.Imi imaginez ca nici o secunda nu ti-a trecut prin cap ca ai putea avea ceva de la ce mancasei,pt.ca o fasole sau o mazare mananca toata lumea.
miky
Eate ca o mazare ,se poate manca si verde .Eu acum nu pot sa mananc nici mazare si nici fasole verde. 2.gif Mi-au spus ca mazarea si fasolea verde nu i-mi dau o reactie periculoasa doar ca i-mi distrug ceva globule rosi ,asa ca e mai bine sa le evit si pe ele.In plus am o lista enorma de medicamente pe care nu le pot lua.Tip aspirina ,paracetamol si multe altele care eu nici nu stiam ca nu le pot lua.

Bob ( fava )
Nume latin: Vicia faba major = bobul mare
Vicia faba aequina = bobul mijlociu
Vicia faba minor = bobul marunt
Familia: Fabaceae
Date generale: Planta legumicola, alimentara, anuala, cultivata pentru semintele sale; este originara din bazinul mediteranean. Înainte de introducerea în Europa a cartofului si a fasolei (sec. al VII-lea) era mult mai folosit.

Principalele elemente cunoscute (la 100 g)

Protide 25-34 g
Glucide 50-55 g
Grasimi 1,5 g
Celuloza 7,5 g
Saruri minerale 2-4 g

Cum se consuma:
- fierte;
- în amestec cu grâul sau secara, sub forma de faina, pentru pâine.

miky
I-am facut analize lu marco si are si el boala asta.Nici lui nu trebuie sa ii dau cea ce contine bobi , pastai,mazare.In rest e bine. 18.gif
onuta_dec
CITAT(miky @ Aug 23 2007, 01:47 PM) [snapback]260716[/snapback]
I-am facut analize lu marco si are si el boala asta.Nici lui nu trebuie sa ii dau cea ce contine bobi , pastai,mazare.In rest e bine. 18.gif

2.gif Pai dupa cum zici tu inseamna ca e ereditara chestia. Parintii tai sufera de asa ceva? Bunicii sau cineva din familie? Bine insa ca ai aflat la timp.
anyR
Vai mai, bine de stiut, bine ca ai facut si lui Marco analiza.........cand incepeai sa diversifici......uh., asa te vreau, 41.gif 41.gif te-am, pupat, pa paaaaaaaa.
Deci, fara pastai, dar de fasole? nici aia nu ai voie? numai bobi si mazare?
Bobul asta se mananca mai mult in molodva, acolo am papat si eu de mult...oricum se consuma foarte rar si in romania.....Bine ca nu e un aliment de baza 18.gif 18.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.