Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bucataria
Discutii Despre Copii > Casnicie, Familie > Casa Visurilor Tale
onuta_dec
Ai calculat vreodata cat timp din saptamana iti petreci in bucatarie?... Probabil ca minim cateva ore pe zi, mai ales daca vrei sa iti surprinzi familia in fiecare seara cu o masa imbelsugata si deosebita. Oricum ar fi, indiferent daca iti place sa experimentezi sau nu, trebuie sa ai grija la cateva lucruri, pentru a fi sigura ca bucataria nu se transforma intr-un mic cosmar. Cu ce sa te imbraci, cum manuiesti cutitele, cum previi arsurile si cum trebuie manipulate aparatele electrocasnice sunt cateva dintre lucrurile despre care iti vom vorbi astazi...

Ce haine trebuie sa porti pentru mai multa siguranta:

Poarta pantofi sau papuci cu talpa sau flecuri joase, astfel incat sa minimizezi riscul cazaturilor. In plus, acest tip de incaltaminte te va ajuta sa stai in picioare intr-o pozitie mult mai echilibrata. Papucii sau incaltamintea din piele, cu piciorul acoperit, te protejeaza de arsuri; incaltamintea din carpa absoarbe lichidele varsate pe jos si prelungeste arderea.

Bratele si picioarele trebuie sa fie acoperite, pentru mai multa protectie si siguranta. De asemenea, nu este recomandat sa porti jambiere sau ciorapi lungi - ar putea absorbi lichidele fierbinti care se varsa pe jos. Este important si util sa porti haine in care te simti confortabil si care se pot spala cu usurinta. Daca in timp ce "bucataresti" porti o tinuta preferata, nu te vei putea relaxa si te vei trezi in cele mai ciudate pozitii, incercand sa iti protejezi hainele de murdarie sau de accidente nedorite.

Ai grija la bijuteriile mari, care atarna, sa nu cumva sa ti se prinda in aparatele electrocasnice sau vasele si recipientele care te ajuta atat de mult in bucatarie.

De asemenea, este important sa iti tii parul prins, nu doar pentru a-l tine departe de mancarea preparata, dar si pentru propria siguranta - sa nu uitam totusi cat de inflamabil este parul...

Unghiile lungi sunt foarte periculoase in bucatarie - "adapostesc" germeni si microbi si intra in conflict cu abilitatile de manuire a cutitelor.

Manuieste in mod corespunzator cutitele:

Cutitele trebuie sa fie intotdeauna bine ascutite.

Fii foarte atenta atunci cand folosesti cutitul - nu este momentul sa te lasi purtata de val. Un moment de neatentie poate insemna un accident nefericit, asa ca neglijenta nu are ce cauta aici!

Nu taia niciodata inspre tine; intotdeauna miscarea de taiere trebuie efectuata in afara ta.

Nu tine mancarea sau diferitele produse in mana, atunci cand le tai. Acestea trebuie sa fie asezate pe masa sau pe o tablie.

Foloseste intotdeauna cutitul adecvat pentru fiecare operatiune in parte. Spre exemplu, cutitul de bucatar pentru taiat, cutitul de paine pentru paine si rosii, un cutit de mici dimensiuni pentru curatat de coaja legumele si fructele si pentru alte operatiuni marunte.

Nu iti aseza niciodata mana pe lama exterioara a cutitului, pentru o mai buna parghie. Unele gospodine este posibil sa apeleze la aceasta modalitate atunci cand taie branza.

Nu lasa niciodata cutitele in chiuveta.

Nu spala niciodata cutitele in masina de spalat vase.

Atunci cand se intampla sa mergi prin bucatarie cu un cutit in mana, tine-l cu lama presata lateral aproape de coapsa, pentru a evita accidentele.

Nu lasa cutitele aruncate la nimereala in sertarele de la bucatarie.

Nu incerca niciodata sa prinzi in miscare un cutit care ti-a cazut pe jos.

Cum sa previi arsurile:

Intotdeauna sa ai la indemana prosoape sau manusi de bucatarie.

Niciodata nu folosi un prosop umed pentru a tine cu ajutorul lui o tigaie sau o oala incinsa.

Fii foarte atenta atunci cand "lucrezi" cu aburi; nu te uita niciodata intr-o tigaie sau oala incinsa atunci cand ridici capacul, ci lasa mai intai aburul sa iasa din recipient.

Prajeste sau inabusa ingredientele cu un continut ridicat de apa cu foarte multa grija; da-te cu un pas inapoi atunci cand arunci aceste ingrediente in ulei, pentru ca apa va face uleiul sa sara si sa te stropeasca.

Pentru mancarurile sote, asaza in vas fiecare ingredient in parte cu multa grija si cat mai incet posibil, incepand cu cel aflat cel mai aproape de tine - inmoaie apoi ingredientul si indeparteaza-l de tine.

Manerele tigailor trebuie sa fie intoarse spre tine si nu aflate in calea persoanelor care circula prin bucatarie.

Nu cara de colo-colo recipiente pline cu ulei incins. Inainte de "transport", permite-i uleiului sa revina la temperatura camerei.

Dispozitivele si aparatele electrocasnice:

Inainte de a utiliza aceste aparate, usuca-ti mainile.
Nu trage de cablurile electrice pentru a le scoate din priza.
Nu amplasa aparatele electrocasnice in apropierea unei surse de apa.
Cablurile elctrice deteriorate trebuie reparate de urgenta de catre un electrician.
Nu aglomera triplele sau prizele cu foarte multe stechere in acelasi timp.

de Alina Bleaja

http://www.eva.ro/gastronomie/articol358.html
sorinik
Interesant articolul onuta. De multe ori insa, din graba si din dorinta de a face cat mai multe, mai incalcam aceste reguli.
Sotul meu ne-ar contrazice insa la cutite. El intotdeauna spune ca: "cutitele nu trebuie sa fie niciodata bine ascutite". Astfel riscul de a ne taia este mult mai mic. Bine, nu el e cel care se chinuie cu ele atunci cand nu taie bine.
mamilunaty
Nu stiu daca se incadreaza la acest toppic, dar am si eu o intrebare.
Naty a inceput sa exploreze apartamentul pe pripriile-i picioare. Am ,cred, o fobie referitoare la faptul ca aragazul e cel mai periculos aparat din bucatarie. Avem unul normal, fara pretentii. E foarte atrasa de butoanele lui, m-a vazut cum si ce fac eu, si vrea sa ma imite. Tot pe aragaz se afla oala de mancare, fierbinte- cum sa fac sa o simt in siguranta? Am pus un scaun in fata aragazului, dar era sa-l doboare peste ea, asa ca m-am lecuit de metoda asta.
PS Eu gatesc in timp ce doarme, deci nu atunci e pericolul, ci dupa... Usi n-avem, in sensul ca sunt culisante si a invatat sa le deschida.
monciq
CITAT(mamilunaty @ Jan 5 2007, 06:41 PM) [snapback]164009[/snapback]
PS Eu gatesc in timp ce doarme, deci nu atunci e pericolul, ci dupa... Usi n-avem, in sensul ca sunt culisante si a invatat sa le deschida.

Pai si usile glisante trebuie sa aiba un sistem de inchidere de siguranta, nu au?Manere au cred, poti face cu ajutorul unui tamplar un dispozitiv de inchidere intre maner si o consola fixata de tocul usii!Acum nu stiu cum sunt usile tale. dar ar trebui sa existe ceva de inchidere 13.gif ...oricum nu-i de gluma cu intrarea in bucatarie, chiar dc nu e nimic pe foc, tot mai e o oala cu mancare pe aragaz sau un cutit sau ceva contondent care pot provoca accidente grave!
Magdalena
Ce ne facem noi care, dupa renovarea apartamentului, am prevazut bucataria fara usa? Si obiectul cel mai atractiv pentru Andrei care credeti ca este? Aragazul, bineinteles! 102.gif Speram sa trecem cat mai repede de etapa aceasta de explorare!
Foarte utile informatiile, onuta_dec! Multumim! mwah.gif
laura d
Pe fetita mea, daca intra in bucatarie si vrea sa stea cu mine, o asez pe scaunelul ei si i dau cateva jucarii sau o bucatica de paine sau un biscuite si pot sa-mi vad de treaba.
Am o intrebare, pentru obiectele electrocasnice mici(cum ar fi prajitorul de paine) exista huse decorative in comert?Sau stie careva dintre voi sa faca asa ceva ca sa-mi spuna si mie ce materiale si ce croiala sa fac?
sorinik
Ia uitati-va prin magazinele astea pentru copii sau prin metro ca eu stiam ca se gasesc tot felul de protectii pentru copii, de pus la colturile mobilei, de pus la butoanele aragazelor, etc... Imi spusese cineva ca chiar a vazut, insa pe vremea aia nici nu ma interesa asa ca n-am aprofundat subiectul...
onuta_dec
Alege cele mai bune cutite pentru bucataria ta!

Un cutit bun si eficient reprezinta intotdeauna o investitie care isi merita banii. Daca iti cumperi un cutit de calitate si stii sa il protejezi de uzura inevitabila, il poti avea o viata intreaga. O astfel de "unealta" este absolut necesara oricarei gospodine si, daca stii sa ai grija de el, iti va demonstra, cu timpul, ca ai facut alegerea cea mai buna "aducandu-l" in bucataria ta.

O data ce ti-ai dotat spatiul de lucru cu toate ustensilele necesare, "bucatareala" va fi cu mult mai placuta si nu te vei mai trezi aruncand bani pe mese la restaurant sau comenzi de pizza... In plus, un cutit cu adevarat bun se dovedeste a fi si o investitie pentru siguranta ta, astfel incat nu vei mai cheltui atatia bani pe bandaje si plasturi...

Inainte de a cumpara cutitele - de formele si dimensiunile de care ai nevoie, pentru diferite "operatii gastronomice" (curatat, decojit, taiat, transat etc.), invata mai multe despre... anatomia lor. Cele patru parti din care sunt alcatuite cutitele sunt reprezentate de lama, maner, "proeminenta" si lama interna a cutitului.

Lama poate fi confectionata din otel inoxidabil, otel pur, fara amestecuri sau aliaje, din otel pur imbunatatit sau din ceramica. Lamele de cutit metalice pot fi "presate" (realizate prin presare din metalul respectiv) sau forjate (a caror forma este data de lucrul la temperaturi extrem de ridicate). Lamele realizate prin presare sunt mai robuste si au o viata mai lunga, desi cele forjate sunt utile in cazul unor operatii care necesita delicatete si "mana usoara", cum ar fi taierea de fileuri sau transarea.

Cutitele cu lama din otel inoxidabil au un pret rezonabil, dar nu pot fi re-ascutite o data ce lama s-a tocit.

Cutitele cu lama din otel pur isi pastreaza lama foarte bine ascutita, dar este necesar sa le cureti cu atentie si sa le usuci foarte bine. Pana la urma, metalul va suferi decolorari, innegrindu-se de-a lungul timpului si utilizarii. Aceasta decolorare nu presupune nici un dezavantaj - totul tine doar de gusturi si preferinte.

Cutitele cu lama din otel pur imbunatatit confera aceleasi calitati ca si cele din otel pur, exceptand decolorarea. Majoritatea profesionistilor, respectiv bucatarii-sefi ai marilor restaurante, prefera acest tip de material.

Cutitele cu lama din ceramica se pastreaza cel mai mult timp ascutite, insa lama se sparge cu foarte mare usurinta.

Manerul poate fi confectionat din lemn, plastic, cauciuc sau metal. Desi combinatia de lama metalica si maner din lemn arata, din punct de vedere estetic, foarte bine, celelalte materiale mentionate se pastreaza mai bine si "tin" mai mult timp. Manerul poate fi atat nituit de lama, cat si confectionat in jurul acesteia. Se crede ca manerele nituite sunt cele mai rezistente, insa cel mai important lucru la aceasta componenta este sa simti cutitul confortabil in mana atunci cand il folosesti.

Proeminenta cutitului reprezinta "creasta" groasa aflata intre lama si maner. Existenta ei este standard la cutitele forjate si rara in cazul cutitelor "presate". Scopul ei este acela de a facilita ascutirea lamei.

Lama interna este partea din lama care se extinde in interiorul manerului. Cutitele care contin pe toata lungimea manerului lama metalica sunt confectionate dintr-o singura bucata de metal. Un astfel de cutit reprezinta cea mai sigura, robusta, dar si costisitoare alegere pentru bucataria ta.

Totusi acest aspect nu trebuie sa fie decisiv in momentul in care iti cumperi aceste ustensile, decat daca ai de gand sa folosesti cutitul in mod regulat pentru operatii... asidue de taiere (cum ar fi taierea unor oase).

de Alina Bleaja

http://www.eva.ro/gastronomie/articol383.html
ellagiana
Exista gardulete ce se pot monta oriunde in casa, deci si la intrarea in bucatarie...si eu am bucataria open, da in family room, si nu pot folosi nici un fel de gardulet de cumparat, eventual mi-ar trebui unul de vreo 3-4m 71.gif, dar prin restul casei, in special la scari, folosesc gardulete mobile...fii-mea nu prea a fost tentata de aragaz cand a inceput sa mearga, acum e, dar noroc ca astia aici se gandesc cand fac aragazurile si butoanele sunt toate sus, iar usa de la cuptor se blocheaza si geamul este termorezistent si nu emana pic de caldura cand e deschis cuptorul. La fel si masina de spalat vase, se blocheaza, iar de usa de la frigider nu are putere sa traga, iar cand va fi cazul sunt niste clame speciale de securizare. Pt dulapuri nu am folosit sisteme de blocare, am mutat ce era periculos sus si jos au ramas oale si caserole de plastic, conserve cu care se mai joaca fii-mea.
onuta_dec
Cele 3 cutite esentiale in orice bucatarie

Exista doar trei cutite a caror prezenta in bucatarie este esentiala: un cutit "de bucatar-sef", un cutit pentru decojit si unul zimtat. Orice alte tipuri de cutite reprezinta un lux - te pot ajuta, iti pot usura munca si pot transforma orele petrecute in bucatarie intr-o adevarata placere, dar nu iti sunt cu adevarat necesare.

Cutitul de bucatar-sef este cel mai important cutit pe care il poti avea in bucatarie. Are lama lata si lunga de 15 pana la 25 de cm si se foloseste in special la taiat, desi poate fi utilizat pentru orice alta operatie. La un cutit clasic de bucatar, pe stil frantuzesc, marginea netaioasa a lamei se semirotunjeste spre varf.

Cutitul de bucatar Santoku, pe stil japonez, poate fi utilizat in locul celui frantuzesc - de regula, este mai scurt, iar marginea netaioasa a lamei este semirotunjita spre varf. Fabricantii europeni ai cutitelor Santoku ii adauga marginea Granton sau Kullenschiff, respectiv santuri sapate pe marginea lamei, un sir de "buzunare" rotunde care impiedica alimentele sau mancarea sa se lipeasca de suprafata cutitului.

Cutitul pentru decojit arata ca un cutit de bucatar in miniatura, cu o lama care are o lungime de la 5 pana la 10 cm. Este o unealta utila pentru operatii delicate, unde o lama mai lunga si mai lata mai mult te-ar incurca. Acest tip de cutit este ideal pentru decojirea cepelor, pentru eliminarea partii centrale a rosiilor sau pentru taierea in parti egale a legumelor.

Cutitul zimtat este folosit pentru taierea painii, a rosiilor si chiar a carnii. Este unealta cea mai utila in cazul alimentelor care au o anumita textura la exterior si alta la interior, cum ar fi o paine sau rosiile, care au la exterior coaja "alunecoasa". Alege un cutit zimtat cu lama mai lunga, pentru a "ataca" in mod eficient suprafata pe care vrei sa o tai.

Ai grija in momentul cumpararii unui astfel de cutit - daca simti ca iti lovesti incheieturile degetelor de fundul de lemn, in timpul operatiei de taiere, inseamna ca inca esti in cautarea cutitului ideal...

Lista suplimentara de cutite:

Cutitul pentru feliere este folosit pentru taierea carnii gatite sau fripte, fie ca este vorba de carnea de vita, porc, pui sau peste. Lama ar trebui sa fie suficient de lunga (aproximativ 25 de cm) - pentru a putea taia usor o bucata mai mare de carne, suficient de ingusta - pentru a putea taia cat mai usor o bucata chiar din mijloc, si suficient de flexibila - pentru a putea separa cu usurinta carnea de os.

In mainile pricepute, un satar poate face tot ceea ce poate face si un cutit de bucatar: poate taia, felia, taia fileuri, sparge in bucati sau zdrobi si mai mult decat atat. Lama sa grea, rectangulara, are rolul de a cioparti acel gen de oase pe care alte cutite nu le pot dovedi...

Cutitul pentru oase este util pentru delicata operatie de separare si taiere a carnii crude (vita, porc, pui sau peste) de os. Lama sa, in jur de 15 cm, este mai subtire decat a unui cutit pentru feliere si suficient de flexibila pentru a urmari si a se adapta contururilor unui peste sau ale unui pui.

de Alina Bleaja

http://www.eva.ro/gastronomie/articol387.html
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.