freedelia
Oct 6 2005, 09:08 AM
Criss stii cum se face zacusca? Aici nu se gasesc produse din astea romanesti deloc si cu greu am reusit sa gasesc vinete ca la noi si acum fac salata de vinete o data pe saptamana, dar mi-e pofta si de zacusca si sotului meu i-a placut tare mult cand a fost in Romania si tot zice sa facem, dar nu stiu cum. Mersi mult! Si ciocolata e asa de buuunaaaa...
Criss_B
Oct 6 2005, 09:59 AM
Eu am facut pentru turta fetei cateva borcanele de zacusca, mi-am pus la congelator ce am nevoie si cand mi-e pofta fac zacusca proaspata... reteta e simpla daca le ai pe toate pregatite, asa ca te sfatuiesc sa-ti faci ceva provizii
2 kg vinete coapte si decojite, scurse de zeama si tocate
1.5 kg ardei kapia copti, curatati de coaja si sanburi si tocati ca pentru salata boeuf
1 litru suc de rosii facut in casa
3 cepe medii-mari (daca sunt mai mari iese mai dulceaga zacusca)
ulei - cat sa acopere fundul de oala si ceva din cepele tocate marunt (daca pui mai mult se ridica la suprafata si da senzatia de zacusca grasa)
sare, piper - dupa gust
*se pune ceapa la calit la foc mic, cand devine transparenta se adauga vinetele si capiatii si se calesc usor si acestia cateva minute, se adauga sucul de rosii, sarea si piperul (daca-ti place mai condimentata) si se amesteca din cand in cand in ea sa nu se prinda pe fund... este gata cand ceapa s-a facut si nu mai este crocanta
* se toarna in borcane (bine spalate si oparite cu un jet de apa fierbine si scurse pe un prosop curat) cat este abia luata de pe foc; se acopera cu o folie-doua de celofan si se pune capacul; se lasa la racit invelita in prosoape/paturici sa se raceasca mai incet pana a doua zi cand se poate pune in camara si se poate consuma...
freedelia
Oct 6 2005, 10:39 AM
Mersi muuuult. CAta zacusca iese din cantitatile astea?
Criss_B
Oct 6 2005, 11:35 AM
Vreo 4-5 borcane mici, depinde cat de mult o fierbi si cat de gros este sucul tau de rosii (nu bulion)...
ancutzza
Oct 6 2005, 12:36 PM
reteta mea pe care o fac anual toamna ca sa o pun la borcane pe iarna - GOGOSARI MARINATI . se serveste ca salata la mancaruri dulci, dar eu o mananc cu paine, pt ca otetul nu e prea puternic.
30 gogosari
1 borcan 400 g bulion (pasta de tomate)
1 borcan 400g ulei
1 pahar apa
200 g otet (jumatate de borcan 400 g)
*se pun toate astea la fiert intr-un ceaun de tuci (e mai sigur ca nu se prinde). cand se formeaza o pasta se pun 30 gogosari taiati in 4 si curatati bine de seminte, sare dupa gust, dafin, piper boabe (cel mult un pliculet). se fierb pana se patrunde gogosarul si se inmoaie. la sfarsit gogosarii sunt cuprinsi de sos.
*ca sa nu ocupe prea mult spatiu in frigider eu distilez borcanele si le tin in camara. iata cum le distilez: le pun bine bine capacele la borcane, pe care nu le-am umplut ochi, le pun intr-o oala pe fundul careia pun un prosopel, si adaug apa in asa fel incat capacul borcanului sa fie deasupra apei. le pun la foc mare si cand incep sa fiarba le dau la foc mic si le las o ora la foc. cand am oprit aragazul borcanele raman sa se raceasca in oala cu apa. merge la cartofi prajiti, tocanite etc.
anaida
Oct 7 2005, 02:24 PM
ancutzza , am facut si eu o salata asemanatoare celei scrise de tine mai sus si a iesit super!
Am si eu o salata asortata in otet:
Ingrediente:
-3kg gogonele
-1kg castraveti
-250-500g ceapa
-500g gogosari
-250g morcovi
-500g telina radacina
-frunze de telina
-1-2 foi dafin
-o ramura cimbru
-10 boabe piper
Mod de preparare: Se curata legumele si se toaca (gogonelele si gogosarii felii de un cm, ceapa solzi, castravetii felii, morcovii si telina pe razatoare). Se cantaresc si se pun intr-un vas mare amestecandu-se cu cate 20 g sare(o lingura plina, dar nu cu varf) pt fiecare kg de legume. Se lasa 2-3 ore.
Se scot apoi storcandu-se bine zeama care s-a lasat si se pun pe foc intr-o cratita, adaugandu-se cate 100 ml otet pt fiecare kg (tineti minte cantitatea initiala, dupa ce ati curatat legumele) si 10 g zahar (se mai pune in plus cate o aspirina / kg sau inca 50 ml otet...eu am preferat aspirina, ca sa nu iasa prea acra). Se adauga si condimentele si se tine pe foc pana se infierbanta bine toata compozitia, si legumele, si zeama (se amesteca mereu).
Se asaza in borcane, presand bine ca sa iasa aerul, se completeaza cu zeama, atat cat sa nu stea legumele in sec si se inchid. Nu se mai sterilizeaza.
Eu fac reteta asta de cativa ani si mi-a iesit de fiecare data si a tinut pana primavara, tarziu. Anul asta am pus si varza, si conopida...si nu am mai tinut cont de cantitatile de legume(adica am pus din fiecare cat am vrut si am avut), doar de cea de sare, otet, zahar si aspirina!
Pofta buna!
freedelia
Oct 7 2005, 06:22 PM
anaida
Oct 7 2005, 08:47 PM
Cred ca merge si fara gogonele, daca le gasesti pe toate celelalte! Poti chiar sa im provizezi, daca pe acolo gasesti alte legume care la noi nu se gasesc (eventual faci o cantitate mai mica si vezi cum iese).
freedelia
Oct 8 2005, 02:53 PM
Bine, incerc fara. Cu rosii in loc de gogonele se poate? Si castraveti, aici se gasesc din aia mari de primavara, nu din aia de care punem la murat, sunt buni?
Mersi mult si saptamana viitoare ma apuc si io de facut bunatati ca deja imi lasa gura apa cand ma gandesc.
anaida
Oct 8 2005, 03:02 PM
Rosiile coapte sunt moi, si cred ca se vor stalci de tot, mai ales ca legumele trebuie stoarse de zeama pe care si-o lasa. Mai bine nu mai pune. Merg si castravetii mari, ca doar ii tai feliute!
freedelia
Oct 9 2005, 05:41 AM
CITAT(anaida @ Oct 8 2005, 02:57 PM)
Rosiile coapte sunt moi, si cred ca se vor stalci de tot, mai ales ca legumele trebuie stoarse de zeama pe care si-o lasa. Mai bine nu mai pune. Merg si castravetii mari, ca doar ii tai feliute!
[snapback]7696[/snapback]
Sa traiti am inteles. Gata, de luni ma pun pe treaba. Va zic cum au iesit bunatatile...
alicadu
Oct 10 2005, 10:41 AM
Am facut zacusca de vinete si de ghebe . Dar m-a incintat cel mai mult cum a iesit zacusca de fasole . Super bun !
Uite reteta daca o vreti.
1 kg fasole - se fierbe
2 kg ceapa - se taie pestisori
3 kg ardei rosu - se coace, se curata bine si se taie maruntel
1 kg gogosari - se coace si se taie marunti. Daca sunt iuti, se lasa o jumate de ora in apa rece dupa ce au fost copti si curatati de simburi si cotoare.
3 kg rosii - se dau prin robot sau masina de tocat si se pun la fiert sa scada bine.
1 kg morcov - se rade.
Se pune ulei cam 1/2 kg si se adauga 2 cani apa. Peste ele se pun in ordine ceapa, morcovul si se scad bine. Se adauga fasolea data prin robot sau masina de tocat, ardeiul si gogosarul tocat si rosiile scazute. Se fierbe asa fel ca sa nu ramine zemoasa. Daca credeti ca se va prinde de oala (oala nu e de tuci sau are fundul mai subtirel), puneti la cuptor. Cind a scazut destul si uleiul a iesit deasupra in pelicula, puneti in borcane si fierbeti borcanele la cuptor.
Am pus tot ieri si gogosarii cu conopida la otet. Nu-i pun opariti ci reci. Stau f bine, sunt buni de tot si mai carnosi decit aia opariti. Daca vreti reteta, ziceti.
Criss_B
Oct 10 2005, 03:31 PM
Tu pune reteta, ca daca e asa de usoara o fac si eu... ca toamna asta nu am pus decat 4 borcane de castraveti in saramura si doua deja s-au mancat
alicadu
Oct 11 2005, 08:27 AM
Se folosesc 5 kg gogosari, ceva conopida (daca va place, nu-i obligatoriu. Eu am pus cam 2.5 kg), 500 g.zahar, 5 linguri sare grunjoasa, 750 ml.otet, foi dafin, crengute de visin, hrean.
Cureti gogosarii de cotoare si seminte si ii pui intr-un lighean mare, cu scobitura in sus. Dupa ce pui un rind de gogosari, presari in fiecare caus de gogosar amestec de zahar cu sare. Apoi cureti iar gogosari si pui iar zahar cu sare in ei. Presari si putin otet peste ei. Adaugi din cind in cind si cite o foaie de dafin (sa nu pui multa ca iuteste), ceva hrean taiat fideluta. Printre gogosari pui si conopida buchetele mici. Acoperi bine ligheanul cu o punga sa nu miroase si-l lasi in casa 24 ore. Din cind in cind il amesteci cu grija sa nu farimi gogosarii ca daca dai tare cu labuta, se lovesc si-i pacat. Eu am curatat gogosarii simbatat seara si i-am amestecat o data duminica dimineata, inca o data pe la prinz si seara i-am pus in borcane. Ai grija sa nu-i indesi prea tare sa ramina carnosi. Acoperi borcanele cu celofan sau capace (pot si si capace vechi, sau de plastic). Nu se fierbe la bain-marie, nu e complicat si tine garantat. Eu puneam numai gogosari opariti in otet dar astia tin l afel de bine si sunt mult mai carnosi. AH, am pus in borcane deasupra niste seminte de mustar si am pus crengute de visin. Dupa ce umpli borcanele sa pui capacul si apoi sa hitini bine borcanele sa iasa aerul si adaugi otet pina sus de tot la gura borcanului ca mai scade otetul, mai trag gogosarii. Daca iti ramine otet, pastreaza-l in sticla si peste 3-4 zile desfaci borcanele si completezi cu otet ca nu-i nici o problema. Spor!
freedelia
Oct 11 2005, 03:39 PM
io nu pricep...

otetul il mai amesteci cu ceva, cu apa??? CA 750 ml de otet nu ajung sa acopere catai cantitatea de gogosari. IO n-am mai pus muraturi niciodata, asa ca ma prind mai greu.
Criss_B
Oct 11 2005, 10:35 PM
la asta ma gandeam si eu... ca e cam putina zeama... eu stiu ca gogosarii in otet ii fac o masura de otet la 2 de apa (dar le fierb zeama si o pun peste gogosari sa-i oparesc)...
Alicadu mai citeste reteta odata si zi-ne cum e cu zeama...
alicadu
Oct 17 2005, 12:48 PM
Fetele, stropiti gogosarii cu otet si ii lasati pina a doua zi. Vor lasa ei zeama destula. Nu amestecati otetul cu apa !
Deci, puneti un strat de gogosari, ii preasarati in interior cu zahar+sare si ii stropiti (PICURATI - nu turnati) otet. Lasatii in pace 24 ore si gasiti cita zeama va trebuie. Nu se pun opariti, nu folositi foc!
codruta
Oct 17 2005, 01:38 PM
alicadu, cum se pun pe iarna ardeii iuti?
Criss_B
Oct 17 2005, 08:02 PM
CITAT(alicadu @ Oct 17 2005, 12:43 PM)
Fetele, stropiti gogosarii cu otet si ii lasati pina a doua zi. Vor lasa ei zeama destula. Nu amestecati otetul cu apa !
Deci, puneti un strat de gogosari, ii preasarati in interior cu zahar+sare si ii stropiti (PICURATI - nu turnati) otet. Lasatii in pace 24 ore si gasiti cita zeama va trebuie. Nu se pun opariti, nu folositi foc!
[snapback]9649[/snapback]
OK - o sa ma duc si eu zilele astea sa iau niste gogosari si iti spun cum mi-au iesit dupa ce ii pun
alicadu
Oct 18 2005, 08:52 AM
Din cite retete am incercat cu ardeii iuti, cel mai mult mi-au placut cei pusi fara opareala. Intr-o cutie mai marisoara sau borcan mai mare (eu folosesc cutiile de la smintina de 1 kg) pui otet si indesi cu mila sa nu-i rupi ardei cruzi. La jumate kg otet (eu pun otet de mere amestecat cu otet de Tecuci de 9 grade, cam jumate jumate) pui o lingurita de sare mare. In doua trei zile ardeii se lasa si vor incapea si altii in borcan. Nu poti sa-i pui pe toti odata. Apoi iar peste citeva zile mai pui ardei in borcan (sau in vasul folosit). Ramin tare carnosi pusi asa, incomparabil cu cei opariti in otet, plus ca nu mai faci nici miros in casa.
Am pus struguri in otet. E usor, exotic si delicios.
La 1 kg struguri rosii cu boaba mare, pui boabele in borcan si pregatesti o solutie compusa din 1 pahar otet, 1 pahar apa, 1 pahar zahar tos si la 1 litru solutie pui o lingura sare mare. Daca faci un singur borcan, de proba, fa solutia dintr-o ceasca de apa, una de otet, una de zahar si o jumate de lingurita de sare. Fierbi solutia si o pui calduta peste struguri. Sunt deliciosi si merg la friptura sau chiar la cartofi prajiti, chiar si in salata orientala in loc de masline si gogosari.
butterfly
Oct 31 2005, 02:00 AM
stiu ca prin tara s-a cam dus sezonul de "pus pe iarna"dar totusi vreau sa va intreb cum se face zacusca cu ciuperci.eu aici gasesc ce imi trebuie si acum si sotul meu vrea zacusca cu ciuperci asa ca...daca ne ajuta cineva vrem sa ne punem pe treaba
ellagiana
Oct 31 2005, 02:07 AM
se face ca si zacusca normala, numai ca adaugi ciuperci...caut reteta ca am facut si eu asta toamna si a iesit o minunatie, n-a tinut 2 luni
ellagiana
Oct 31 2005, 06:22 AM
Ok, deci suna cam asa:
-1 kg ceapa taiata feliute subtiri;
-10 vinete;
-10 ardei grasi;
-2 kg rosii;
-2 cutii ciuperci felii;
-1/2l ulei;
-boabe de piper, frunza de dafin, sare.
Se caleste ceapa sa fie aurie, se coc ardeii si se curata (dar se pot pune si asa necopti), se taie vinetele cubulete, rosiile se curata de coaja si seminte, ciupercile se scurg si se clatesc. Dupa ce s-a rumenit ceapa se adauga restul legumelor si condimentele, se amesteca si se lasa la foc mic sa scada pana se face mixtura groasa. Cat e calda o pui in borcane pe care le legi cu celofan sau le strangi bine capacul si se baga sa fiarba cam 1/2h intr-o cratita cu apa pe fundul careia pui niste servetele. Nu se scot din cratita pt ca a 2-a zi le mai dai in fiert cam 20 de minute, dupa care le lasi sa se raceasca acolo, le scoti, le stergi si apoi le bagi in camara.
butterfly
Nov 10 2005, 10:31 PM
ella,ms pt reteta dar cum nu am mai intrat cateva zile am intrebat din alta parte si am facut,poate data viitoare vom face dupa reteta ta.oricum mersi mult
AnCuTzA
Sep 23 2006, 11:36 AM
Super ideea

Mai bag si eu o reteta de zacusca :
Zacusca cu Peste:
Ingrediente:
1/2 kg ulei, 1 1/2kg ceapa, 1 1/2kg morcov, 3 kg gogosari (sau capia) copti, 3 kg rosii (numai sucul, 1 1/2 kg peste (poate fi si macrou), sare, mirodenii
Mod de preparareIn uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul (date prin masina)se adauga putina apa, se inabusa pana fierb, dupa care se adauga gogosarii copti curatati si dati prin masina, pestele fiert dezosat si dat prin masina si in final sucul de la cele 3 kg de rosii(se poate inlocui cu un borcan de 300g de bulion). Se condimenteaza dupa gust cu sare si mirodenii si se scade pana se ridica uleiul. Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Dulceata delicata de gutui si nuci:
Ingrediente:
1 kg zahar, 1/2 litru apa, 3kg gutui, 1 kg nuca
Mod de preparareSe fierbe apa cu zaharul pana cand se leaga. Gutuile se taie cubulete cu tot cu coaja. In siropul legat se fieb gutuile pana se leaga din nou (pentru ca intre timp fructele vor lasa zeama). Cand e aproape legat se pun nucile in bucatele mari. Apoi dulceata se toarna in borcane. Se acopera pana se racesc, apoi se pun in camara.
Mod de servireSe serveste in farfurioare mici ca desert.
onuta_dec
Sep 23 2006, 12:56 PM
Varza acra in borcan
Se taie varza ca fideaua, se pune intr-un vas, presarand sare ca pentru mancare. Se amesteca usor cu mana, pana incepe sa se inmoaie. Se aseaza indesat in borcan, punand intre straturile de varza tocata si foi intregi, care se pot folosi la sarmale. Deasupra se apasa cu doua scanduri asezate crucis. Dupa cateva ore, cand varza din borcan s-a lasat, se mai adauga alte cateva randuri de varza cu sare. Se pun din nou scandurelele, apasand bine, astfel incat toata varza sa fie cuprinsa de zeama pe care o lasa. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa sarata (30 grame de sare la 1 litru de apa). Se leaga borcanul cu hartie pergament sau cu celofan si se lasa la soare sau in alt loc calduros, sa se mureze mai repede.
Varza acra in butoi
Butoiul trebuie sa fie de stejar. Se spala bine, sa opareste si se lasa sa se zvate. Se aseaza intr-un loc uscat. Se aleg verze indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Se indeparteaza frunzele vestede, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare. Se aseaza varza randuri in butoi. La 100 de verze se adauga doi pumni de boabe de porumb, doua, trei fire de hrean si trei, patru gutui frumoase. Se pregateste o saramura din 500 de grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Dupa doua, trei zile, varza se lasa, de aceea, se mai adauga cateva verze, pana se umple din nou butoiul. Dupa doua zile incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curatita regulat, iar teascul bine spalat. Varza se va pastra astfel tare.
onuta_dec
Sep 24 2006, 08:15 AM
Gogosari cu miere si otetAlegi 4 kilograme de gogosari mari si frumosi pe care ii tai apoi in jumatati sau sferturi, dupa preferinta. Mai ai nevoie de 1 litru de otet, 250 grame de zahar, 2 linguri de miere, 2 linguri de sare grunjoasa (mare), bobite de mustar si foi de dafin.
Mod de preparare:Se pun la fiert otetul, zaharul, mierea si sarea. Cand aceasta fierbe, se oparesc putin gogosarii. Se scot, se aseaza frumos in borcane de 800 de grame (sau de ce gramaj doresti), se adauga bobitele de mustar si foile de dafin si se toarna peste ei compozitia care intre timp s-a mai racit putin (ai grija sa nu se fi racit totusi prea mult).
Se capseaza borcanele si se aseaza in camara sau in beci. Se mai deschid la iarna cand se vor potrivi de minune cu mancarurile de sezon.
Gogosari in sosPentru 2,5 kilograme de gogosari ai nevoie de 250 grame de zahar, 250 ml de ulei, 250 ml de otet, 400 grame de bulion, sare, piper si 2 foi de dafin.
Mod de preparare:Se pun la fiert uleiul, zaharul, otetul, bulionul, foile de dafin, piperul si sarea. Se lasa sa dea in clocot de cateva ori. Gogosarii se taie feli si se pun pe rand in sos unde sunt lasati timp de 5-7 minute. Se aseaza apoi in borcane peste care se toarna sosul. Borcanele se capseaza si se fierb in baie de aburi timp de 30 de minute de la clocotire. Cand se racesc, se aseaza frumos in camara sau in beci si se mai deschid la iarna.
Am fost neatenta mai exista acest topic :
http://www.treiursuleti.ro/forum/index.php...ic=773&st=0
ancutzica
Sep 25 2006, 08:45 AM
gogosari cu miere si otet face mama mea si sunt FOOOOARTE BUNI. mie nu mi-au iesit

.
MELA21
Sep 26 2006, 10:14 AM
onuta la gogosari nu se pune deloc apa?Inca nu sunt lamurita.Nu ies prea acri?
Am si eu o reteta.Eu pun muraturi cu de toate.Am un butoias de vreo 8L pe care il umplu cu:gogonele taiate in sferturi.castraveti taiati rondele,conopida,morcovi,gogosari,o varza mai potrivita traiata in sferturi,telina,cativa catei de usturoi si pentru culoare pun si o varzica rosie.
Dupa ce spal si asez toate legumele in butoias,dau in clocot cam 5 litri de apa peste care adaug un pahar de 250g de otet.La fiecare litru de apa pun o lingura de sare grunjoasa...las apa cu otetul pe foc pana se infierbanta bine si adaug boabe de mustar,vreo doua foi de dafin si boabe de piper...dupa asta torn toata zeama peste legume si pun capacul...cu grija ca sa nu prinda aer.A doua sau a treia zi...scot capacul,scurg zeama intr-o oala si dau iarasi in fiert zeama.Dupa care o adaug din nou.Muraturile sunt gata in cateva saptamani.
Nu pot sa va spun cam cate kg intra pentru ca eu pun astea dupa ce termin de bagat muraturile propriu-zise...totul este ca la fiecare litru de apa sa puneti o lingura de sare...
onuta_dec
Sep 26 2006, 04:28 PM
Fara apa Mela si ies asa dulce-acrisori is numai buni noua ne plac. Nu am pus cu miere ci am inlocuit cu zahar.
rumburika
Sep 27 2006, 10:04 AM
iubita am si eu reteta dar cu 5kg gogosari,500g zahar,750g otet si 5 linguri sare parca .oricum sunt super.
mistera
Sep 28 2006, 07:37 PM
Suna bine retetele, mi-a lasat gura apa

, dar nu inteleg de ce oamenii inca mai fierb mierea cand se stie ca ea devine toxica daca este incalzita peste 40 de grade.

Si mai aud si argumentul 'noi n-am patit nimic', de parca ar trebui sa faca o criza acuta din cauza mierii fierte, dar asta si e-urile si multe altele se acumuleaza in timp si ne miram pe urma ca uite, avem probleme cu ficatul sau cu colonul sau mai stiu eu cu ce.
Nici zaharul nu e prea bun, dar intre 2 rele, sa-l alegem pe cel mic, nu? (ma refer strict la retetele bazate pe miere care se fierbe)
onuta_dec
Sep 28 2006, 08:05 PM
Pai sa stii ca multi oameni nu cunosc acest fapt despre miere.Dar chiar daca l-ar stii tot nu ar evita asta. Eu am lasat reteta asa cum am citit-o, dar cred ca merge foarte bine si fara sa fierbi mierea ca nu se intampla nimic. Stiu ca nici sarea si nici zaharul nu sunt indicate, dar din cand in cand mai papam si noi si de aia am pus si castraveti si gogosari la murat. Zacusca inca nu stiu sa fac
onuta_dec
Oct 7 2006, 12:13 PM
Zacusca cu masline
Ingrediente:
1,5 kg ceapa
400 ml ulei
2 kg ardei gras
2 kg gogosari
2 l suc de rosii
250 gr masline
piper
sare
Preparare:
Taiati julien 1,5 kg ceapa, caliti-o in 400ml ulei. Cand aceasta devine usor sticloasa, adaugati 2 kg ardei gras si 2 kg gogosari, pe care in prealabil i-ati copt, i-ati curatat si i-ati rupt fasii mici. Lasati totul sa clocoteasca bien, adaugand si 2l de suc de rosii mai legat. Potriviti dupa gust de piper si sare si adaugati 250g masline si lasati zacusca sa fiarba incet in cuptor. Cand uleiul se ridica deasupra si legumele sunt bine fierte(incat se topesc) opriti focul. Puneti zacusca in borcane mici, fierbinti pe care le lasati in cuptorul cald 30 min. Legati cu celofan si puneti zacusca la loc racoros.
onuta_dec
Oct 7 2006, 03:26 PM
Zacusca de ghebe
Ingrediente:
2,5 kg ghebe
1 kg gogosari
1,5 kg rosii
500 gr ceapa
500 gr ulei
sare
piper
Preparare:
Se spala bine ghebele, se pun la oparit in apa cu sare, se curata ardeiul, rosiile de coaja si seminte, ceapa se taie marunt. Se dau prin masina de tocat, ghebele, ardeiul si rosiile. Se pune ceapa la prajit, se adauga ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile. Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele. Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra. Se pune in borcane si e gata.
onuta_dec
Oct 15 2006, 08:02 AM
Folosita mai mult ca un aperitiv de iarna, zacusca se face insa de toamna. Poate fi facuta din ardei si gogosari, din vinete si gogosari sau chiar cu ciuperci, insa este gustoasa oricum ar fi. Daca vrei sa ai provizii in camara ta citeste retetele recomandate de noi, ca tot de la mama sau bunica le-am aflat.
Zacusca de ardei si gogosari
Ingrediente: 1 kg. rosii, 4 gogosari, 4 ardei grasi, 1 morcov mijlociu, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, 50 g. ulei, 1 lingura zahar, sare. Atentie: ingredientele sunt pentru 6 portii. Daca vrei sa-ti iasa mai multa zacusca, inmulteste cantitatile cu cate portii (borcane) vrei sa ai in camara.
Mod de preparare: Se fierb rosiile si se trec prin sita. Intre timp se coc gogosarii si ardeii. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele, si se taie felii nu prea marunte. Se curata morcovul si se taie felii. De asemenea, se taie ceapa pestisori. Morcovul si ceapa se prajesc usor in ulei, si cand s-au inmuiat, se pun in sosul de rosii, impreuna cu gogosarii, ardeii si usturoiul. Se adauga zaharul si se potriveste de sare. Pentru pastrarea peste iarna, se adauga, cand este gata, in borcane care se acopera cu hartie pergament sau cu celofan, se leaga si se fierb o jumatate de ora intr-un vas cu apa.
Zacusca de vinete si gogosari
Ingrediente: 500 g. rosii, 2 vinete mijlocii, 4 gogosari, 1 ceapa (facultativ), 50 g. ulei, 1 lingura zahar, sare.
Mod de preparare: Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata pielita si se taie in sferturi. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul in care s-a rumenit ceapa (facultativ). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic pana mai scade zeama, observand sa nu se prinda pe fund.
onuta_dec
Oct 23 2006, 12:25 PM
Ciuperci in otet
Ciupercile sunt hranitoare si savuroase in toate formele in care sunt preparate, din ele se prepara conserve delicioase, asa cum sunt conservele de ciuperci in otet. Aceste ciuperci in otet nu sunt foarte complicat de preparat si sunt niste conserve excelente. Va recomandam prepararea acestor ciuperci in otet, care va vor inviora mesele si care vor merge excelent in timpul sarbatorilor.
Ingrediente
2 l otet
5 kg ciuperci
400 g sare
40 g piper boaba
50 g foi de dafin
20 g cuisoare (facultativ)
30 g marar
4 l apa
Mod de preparare
Se curata ciupercile proaspete, se sorteaza dupa marime, se spala in mai multe ape reci si se pun la scurs intr-o sita;
Intr-un vas emailat se pun apa, otetul si sarea, se amesteca bine pana se dizolva sarea, apoi se adauga ciupercile si se pune vasul la foc pentru fierbere;
Cind solutia a dat in fiert se indeparteaza spuma, se adauga condimentele si se mai fierbe cca 25 minute, timp in care se amesteca componentele, dupa care se lasa sa se raceasca;
Se scot ciupercile cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu cu solutia pregatita (rece). Se toarna la suprafata putin ulei si se leaga, se pastreaza la loc uscat si racoros.
ancuza
Oct 23 2006, 12:42 PM
CITAT(freedelia @ Oct 6 2005, 10:08 AM) [snapback]7342[/snapback]
Criss stii cum se face zacusca? Aici nu se gasesc produse din astea romanesti deloc si cu greu am reusit sa gasesc vinete ca la noi si acum fac salata de vinete o data pe saptamana, dar mi-e pofta si de zacusca si sotului meu i-a placut tare mult cand a fost in Romania si tot zice sa facem, dar nu stiu cum. Mersi mult! Si ciocolata e asa de buuunaaaa...
am si eu o reteta super buna de zacusca.
se caleste - 1 kg ceapa in 200 g ulei
se coc si se curata 2 kg ardei capia si 2 kg gogosari care se adauga la fier alaturi de 1 kg ciuperci (sau 4 conserve/eu asa fac)
se adauga sare, piper, 3 linguri zahar sau miere, foi de dafin si 500 g bulion sau 1 kg suc de rosii.
ies cam 8,9 borcane de 400g
ce pune in borcane si se lasa la cuptor cam 40-60min.
pofta buna
-