Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Alimentatia Dupa 1 An
Discutii Despre Copii > Sunt Mamica (.ro) > Despre Copii > Alimentatia copilului (0-3 ani)
mamilunaty
Peste 10 zile implinim si noi 1 an, sper sa ne primiti de pe-acum in clubul vostru...
Cum ati schimbat alimentatia copilului la 1 an? Brusc, cu toate ''noutatile'' de-odata?
Ce retete gustoase stiti? Naty nu vrea sare in mancare... pediatra a spus ca pana la 1 an nici nu e indicat. Dar iata ca se face anul si noua tot nu ne place sarea...
In parc, peste tot unde intreb toata lumea zice: ''Mananca ce mancam si noi''... ok, dar ce anume? Gatiti proaspat in fiecare zi? Cate feluri mananca la pranz? Va multumesc anticipat pt raspunsuri 8.gif
kali
Eu am inceput deja sa-i dau Alexiei din mancarea noastra. Sigur, fara prajeli, condimente, mezeluri si alte minunatii; pun mai putina sare in mancare si asta e tot.
Pentru noi gatesc o data la 2 zile, dar ei ii dau numai atunci cand mancarea e proaspat facuta; a doua zi ii fac spanac sau alte chestii pe care noi oricum nu le servim si rezolv problema.
Alexia are 4 mese/zi a cate 250 gr.si asa vom continua un timp si dupa 1 an: dimineata- lapte, pranz- mancare gatita(ciorba nu-i place, deci serveste numai un singur fel), dupa amiaza- fructe si seara lapte cu cereale.
Laura75
Si Lumi implineste luna asta un an si aceleasi intrebari privind alimentatia mi le-am pus si eu. Am tot cautat pe net, in revistele si cartile de specialitate, bineinteles ca am gasit sfaturi contradictorii 35.gif O concluzie insa am tras: chiar daca organismul lor este apt acum sa primeasca mai multe alimente, ele vor fi introduse tot treptat.
Va arat si voua un articol care mi s-a parut mai interesant, cu o observatie referitoare la albusul de ou, aici spune ca se introduce la 18 luni, iar in "Mama si copilul" de Capraru, spune ca se poate introduce la copiii care nu au manifestat alergie la vreun aliment, inca de la 10 luni. Acum fiecare mamica face cum crede ca e mai bine pentru copilul ei.
Articolul este pur informativ, nu as vrea sa primesc iar vreo mustrare de la cineva ca ma iau dupa tot felul de articole si carti, in loc sa imi urmez instinctul 102.gif

Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani

Autor: Magda Georgescu

Categorie: Nutritie copii

Dupa atingerea varstei de 1 an, copilul face un salt calitativ de dezvoltare. Capacitatea de a comunica verbal cu membrii familiei incepe sa se formeze, copilul investigheaza liber, pe propriile picioare "mediul ambiant", se perfectioneaza procesele de digestie si cele metabolice, dentitia se completeaza pana la 2 ani.
La aceasta varsta, se fixeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata, fapt de mare importanta pentru starea de sanatate de mai tarziu. Parintii trebuie sa impuna copiilor cele mai corespunzatoare si sanatoase obiceiuri alimentare.

Obiceiuri alimentare sanatoase in alimentatia copilului 1-3 ani
Acestea sunt:
asigurarea unui program regulat al pranzurilor;
intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide;
evitarea bauturilor dulci la culcare(acestea favorizeaza devoltarea cariilor dentare);
evitarea consumului de lichide intre mese(acestea scad apetitul);
evitarea consumului exagerat de dulciuri concentrate intre mese, ele scad de asemenea apetitul; se vor folosi o data sau de doua ori pe zi, la sfarsitul meselor principale;
evitarea fortarii copilului la masa;
evitarea manevrelor de stimulare a acceptarii alimentelor prin oferirea de distractii in timpul mesei (aceasta poate duce la un comportament nevrotic fata de alimentatie).

Se va permite copilului sa-si selecteze alimentele, dar cu mare grija de a se asigura o alimentatie echilibrata. Daca copilul refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, se va incerca administrarea lui intr-o forma modificata.

Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana.
Oul este un aliment complet, cu valoare calorica crescuta. Se foloseste oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Oul intreg cu albus, se da copilului dupa varsta de un an si jumatate. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive. Ouale prajite (omleta, jumari, ochiuri cu grasime) nu sunt indicate pentru copii mici.

Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. Se foloseste carnea de pasare, de manzat si vaca bine fiarta si tocata marunt. Carnea de vita, miel, vanat si porc este greu de digerat pentru copii prin continutul crescut de gelatina si lipide.

Carnea alba (pasare, peste) este mai digestibila decat carnea rosie, avand un continut mai scazut de tesut conjunctiv. Perisoare din piept de pasare se pot folosi in alimentatia copilului.

Ficatul, rinichiul, inima si chiar creierul (dat peste varsta de doi ani) au un continut crescut in vitamine (A, B2, PP) si saruri minerale (Fe, Ca, etc).

Grasimile se vor da sub forma de: unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise la aceasta varsta slanina, untura si seul.

Mezelurile sunt greu de digerat, prea condimentate, usor alterabile si se interzic copiilor mici.

Sunca de Praga se poate administra copiilor peste 1 an si 6 luni - 2 ani.

Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici(1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, tomatele, ardeii.

Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate (fasole, mazare, linte). Usturoiul, ceapa si alte condimente vegetale nu se recomanda in alimentatia copiilor mici, de preferat sa se foloseasca legumele in stare proaspata, si mai putin sub forma de conserve.
Fainoasele date copilului mic vor consta din: paine, mamaliguta, orez, paste fainoase, prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude dar si sub forma de suc natural, compoturi.
Dupa varsta de 1 an, copilul va fi invatat sa manance singur la masa. In jurul varstei de 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita cu succes partial, poate sa tina o cana in mana sau cand da sa bea, ridica cana spre cap, decat sa coboare capul si se murdareste. Parintii trebuie sa accepte aceste imperfectiuni ale manualitatii si sa incurajeze deprinderea de catre copil a autoalimentarii. Nu rareori copii, "menajati", supraprotejati necesita administrarea alimentelor de catre o persoana pana la varsta de scoala.

Daca insa i se ofera pasibilitatea de antrenare, in jurul varstei de 2 ani copilul va manca singur corect sau aproape corect. Copilul la varsta de 1-3 ani va avea 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.

rosefofo
Si eu sunt interesata de sfaturi de la mamici experimentate. De curand am realizat ca ii dau un pic cam mult lapte praf lui Heki si ar trebui sa reduc la 2 biberoane pe zi, totalul sa fie 500ml. Eu ii dau 3-4 pe zi de aproximativ 200ml, deci in jur de 700ml.

Desi mananca bine, parca nu mai vrea sa manance din mancarea lui la fel ca inainte. Cum vede ca ne punem noi la masa se avanta cu disperare sa manance orice mancam noi si nici nu vrea sa guste din ce-i fac lui. Nici vorba sa il pacalesc asa usor, pentru ca poate deosebi gusturile foarte usor 13.gif 102.gif
Mie imi vine foarte greu pentru ca Heki are doar doi dintisori si inca ii dau mancarea facuta piure 2.gif si foarte putine fructe intregi: banana, bucatele de mar si biscuiti.

Eu ii pun in mancare la fiert, mai ales in supe si pureuri de legume un pic de ceapa, usturoi, patrunjel si un pic de sare ca sa aiba "gust" cat de cat, altfel Heki nu o mananca.
dalina
Buna! Si noi avem aceeasi problema prea putini dintisori 4.gif, la 1 an si 5 luni are doar 8 dinti cei din fata si nici o masea, asa ca mi-e frica sa-i dai bucati mai mari sa nu se innece. Fetita mea dimineata mananca iaurt preparat in casa cu biscuiti, fructe ( banana, piersica) , mar cu biscuit, etc. Inainte de culcare pe la 12 30 ii dai cirbita cu bors, supa de pui cu taitei, galuste, sau ciorbite cu smantana ca in Ardeal ( de varza, de cartofi, de pastai). Cand se trezeste mai nou incerc sa-i prepar ceva mai consistent ( pilaf, piure de cartofi si morcovi la care nu prea am succes ( din cauza ca nu are dintisori nu poate mesteca si felul doi nu ii place decat daca e mai lichid. seara ii fac taitei in lapte, orez in lapte, cereale, spanac, mamaliga. Intre mese ii dau un danonino, sau compot, suc de fructe, piscoturi etc. Inca ceva , fetita mea inca bea laptic noaptea cam 300 ml si 150-200 la amiaza. Nu stiu ce sa fac ? sa-i scot lapticul de noapte ? mie frica ca o sa renunte la laptic ( isi ia singura sticla si-l bea prin somn - uneori bea ceai - nu se trezeste). Pupici 8.gif
meda_ro
Inca ceva , fetita mea inca bea laptic noaptea cam 300 ml si 150-200 la amiaza. Nu stiu ce sa fac ? sa-i scot lapticul de noapte ? mie frica ca o sa renunte la laptic ( isi ia singura sticla si-l bea prin somn - uneori bea ceai - nu se trezeste). Pupici 8.gif
[/quote]
Nu stiu exact daca la culcare ii mai dai biberonul cu lapte sau nu; daca il dai incerca sa schimbi laptele de peste noapte cu ceai si scade-i cate putin in fiecare seara,pana nu mai bea sau bea ft.putin(eu asa am facut).Daca nu bea lapticul poate de asta bea noaptea.Iar ziua nu cred ca e o problema;copii de varsta lor dtrebuie sa bea500ml.lapte asa ca daca nu-i dai dimineata da-il la amiaza.
dalina
La amiaza ii pregatesc lapticul ( uneori il bea, alteori cere ceai - spune" taii",sau il bea cand se trezeste).Il las pe perna, iar ea,ca doarme singura in camera cand se trezeste il bea. Seara, ii pregatesc sticla de lapte si pe cea de ceai. Am observat ca, daca manaca seara cereale sau orice altceva cu lapte, nu mai vrea sa-l bea (e normal! cred) bea ceai, insa noaptea bea lapte. Daca nu ii pun la indemana laptele, bea ceai (sincera sa fiu prefer sa-i dau lapte), uneori lichideaza si sticla de ceai si pe cea de lapte. Noroc ca nu ma trezesc sa i le umplu ca ar fi in stare sa mai bea (bunica i le umple peste noapte, dar i-am spus sa nu mai faca chestia asta ca atunci nu mai mananca peste zi 68.gif -- nu dosrme decat f. rar la bunici)

Mersi mult pentru sfaturi!!
Va pup!!
anca1820
Copilul va consuma zinic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana
eu stiam ca la un an trebuie sa consume 80 gr. carne /zi!
ce se intampla daca sunt prea multe proteine???
dviviond
Eu nu i-am cantarit carnea decat la inceput cand am inceput diversificarea. Acum ii dau diferite tipuri de carne, in fiecare zi la masa de pranz, sub diverse forme, si in jur de 70 - 100 g. Noi avem 1 an si o luna si mancam asa:
dimineata 5.00 - 6.00 lapte 210 ml
in jur de ora 10.00 piure de fructe cu biscuite sau cereale
in jur de ora 13.00 ciorbita/supa si piure de legume cu carnita - nu intotdeauna vrea 2 feluri 4.gif
in jur de ora 17.00 iaurt natural in care adaug eu fructe sau cereale sau orez cu lapte sau branzica de vaci cu galbenus de ou - aici mai inventez diverse feluri...acum sunt intr-o pana de idei.
seara la culcare, in jur de 21.30 - 22.00 lapte 245 ml.
Intre mese mai bea ceai sau suc de fructe diluat.
Nu i-am dat intre mese nimic gen pufuleti, biscuiti...numai de Paste, cand am fost la tara, i-am dat cozonac facut in casa ...si ar fi mancat toata ziua. 71.gif
Folosesc zahar brun pentru el, iar sarea i-am introdus-o pe la 7 luni...dar foarte putina...si asta la indicatia pediatrei, deoarece baietelul meu nu vroia sa bea lichide.
Ii mai dam sa guste si din mancarica noastra, dar inca ii pregatim separat.
lelisor
Nu mai stiu daca (de fapt in ce topic) am intrebat asa ca intreb aci: usturoiul verde de cand e recomandat sa se dea copiilor? Si, de ce nu mai devreme de x an(i). Adica, ii dauneaza sau doar de "miros"? Eu am mancat toata sarcina usturoi si, si acum de cand a aparut usturoiul verde mananc cel putin un fir pe zi si alaptez fara probleme. Iar lui Vlad care se tot uita la mine in gura, ca sa-l lecuiesc i-am dat sa guste dintr-un fir de usturoi verde si, culmea, i-a placut. Sa-l fi vazut ce i-au sticlit ochisorii cand a dat de gust 24.gif . Dar nu l-am lasat sa rontaie prea mult la el ca mi-a fost frica sa nu-i dauneze.
niki75
Ha ha
Si eu i-am dat Alesandrei o frunza de ceapa verde. Era atat de incanta sa roada! S-a strambat putin la inceput dar a conitnuat sa-l rontaie. Pana la urma i l-am luat eu ca ma temea sa nu se inece.
I-am dat in schimb sa guste usturoi pana in 10 luni, cu peste.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.