Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cine E Mos Niculaie ?
Discutii Despre Copii > Informatii > Cultural
luminita
Fetelor m-a confrunt cu o problema .....
De doua zile ma cert cu cei din casa( ei fiind englezi )
Eu decate ori vreau sa sarbatoresc vr-o sarbatoare ceva din tara ,,eii,,imi sar in cap ca de unde atatea sarbatori ...
EX 1 MARTIE (INCEPUTUL PRIMAVERI )
8 Martie (ziua mamei)
sf Marie mica
sf Marie mare
Mos Nicolaie
Mos Craciun
Mos Gerila s.m.d
M-am certata asa de tare cu ei ,ei sarbatoresc Craciunul si Pastele care nu este in aceiasi data ca la noi ,ei sarbatoresc Pastele catolic

Nu numai ca am cazut deacord sa nu botezam baiatul ,sa isi aleaga el religia cand v-a creste si v-a putea decide singur
Acum imi interzice sa mai sarbatoresc si traditiile din tara .... 102.gif
Si ca,sa nu ma mai lungesc...IMI SPUNETI SI MIE CINE A FOST Mos Niculaie ???

Eu stiu doar atat ca vine in noapte de 5 decembrie ,max 6 decembrie dimineata si aduce mici cadouri si multe dulciuri in ghetute ,cizmulite ....
La cat de nervoasa am fost le-am bagat replica Daca eu nu sarbatoresc toate astea nici voi nu sarbatoriti Craciunu !!
monciq
Sfantul Nicolas, probabil cel care a stat si la originea aparitiei lui Mos Craciun, s-a nascut in secolul al 3-lea in Patara, un sat care se afla pe teritoriulTurciei de azi. Provenind dintr-o familie instarita, Nicholas a fost educat intr-un spirit profund crestin. Dupa ce parintii sai au murit in timpul unei epidemii, Nicholas
a continuat sa traiasca pentru a-i ingriji pe cei necajiti, fiind cunoscut pentru darurile si donatiile pe care le-a facut. Devenit Episcop de Myra, Nicholas si-a dedicat viata copiilor, sarmanilor, fiind de asemenea un protector al marinarilor si al vaselor ce plecau in larg.
In timpul imparatului roman Diocletian, care a persecutat cu perseverenta crestinismul, episcopul Nicholas a fost trimis in exil si inchis. Inchisorile erau atat de pline cu episcopi, preoti si diaconi incat nu mai era loc pentru adevaratii criminali, asasini si hoti. Episcopul Nicholas a murit la 6 decembrie, in Myra, si a fost inmormantat in catedrala sa. Aniversarea mortii sale a devenit o sarbatoare, sarbatoarea de Sf Nicolae.
De-a lungul anilor au aparut nenumarate legende in ceea ce priveste pe Mos Nicolae, Episcopul Nicholas.

Iarna de iarna, pe 6 decembrie, copiii isi pregatesc pantofiorii sau sosetutele, curate si aranjate, pentru trecerea lui Mos Nicolae. Si in functie de cat de cuminti au fost in timpul anului, primesc un cadou....
Aceasta este traditia de Mos Nicolae, respectata de toate popoarele crestine, insa de unde vine ea si cand a aparut?
Povestea spune ca a fost o data un nobil bland a carui sotie a murit lasandu-l sa aiba grija de cele 3 fiice ale lor. In disperarea sa, nobilul si-a cheltuit toti banii si astfel intreaga familie a fost nevoita sa se mute intr-un casuta dintr-un satuc, unde fetele isi gateau, spalau si coseau singure.
Cand a venit vremea ca cele 3 fete sa se casatoreasca, tatal lor s-a cufundat intr-o si mai mare suparare, deoarece nu avea ce zestre sa dea viitorilor soti alesi de fiicele lui.
Intr-o noapte, dupa ce au spalat rufe toata ziua, deoarece afara era iarna si frig, au atarnat o parte din ele pe semineul din casa. In acea seara Mos Nicolae, cunoscand situatia disperata a familiei a trecut sa ii viziteze. Observand ca toata lumea doarme, si vazand sosetele atarnate la uscat pe semineu, Mos Nicolae a avut o idee. A bagat mana in buzunar si a scos 3 saculeti cu aur pe care i-a pus in fiecare soseta.
De dimineata fetele au gasit suficient aur pentru ca sa se casatoreasca cu onoare, si apoi au trait fara griji toata viata.
In ziua de azi, copiii din toata lumea atarna sosete sau isi lasa pantofiorii la vedere pentru a primi cadoul Mosului Nicolae. 8.gif
jakimiha
Monciq,eu nu stiam povestea,acum am ce-i povesti Laurei,multumesc. mwah.gif .Esti o dulce.
luminita

Monciq multumesc frumos !!!! (dabia asteptam sa aud de veste )
monciq
Cu placere dragelor mwah.gif ....dar nu ar fi o idee rea sa continuam sa vorbim despre Mos Niculae dar din punct de vedere al cadourilor pentru micutii nostri...ce le veti pune piticilor vostri in sosetute?
Haideti ca se apropie noaptea lui 5 decembrie si eu sunt in pana de idei 6.gif ...vreau sa-i iau ceva frumos, nu stiu ce dar ma gandesc si cu ajutorul vostru si neaparat vreau sa iau ceva ce sa ramana amintire peste ani.Doar e primul Mos Niculae nu?Chiar voi filma momentul....primele amintiri de iarna ale copilariei !Deci e o idee buna sa extindem subiectul? 71.gif Sunt ochi si urechi! yahoo.gif
jakimiha
Si eu sunt in pana de idei,asa ca stau si astept poate vine cineva cu vr-o idee.
De Mos Craciun ii iau premergator,abia astept s-o pun in el,dar de Mos Nicolae cred ca o sa-i iau un catelus de plus (unul mai mare) ,ca am eu unul micut care latra si rade de numa,numa cand il pun.
monciq
CITAT(jakimiha @ Nov 14 2006, 09:31 PM) [snapback]132065[/snapback]

Si eu sunt in pana de idei,asa ca stau si astept poate vine cineva cu vr-o idee.
De Mos Craciun ii iau premergator,abia astept s-o pun in el,dar de Mos Nicolae cred ca o sa-i iau un catelus de plus (unul mai mare) ,ca am eu unul micut care latra si rade de numa,numa cand il pun.

Of PREMERGATORUL 20.gif nu sunt pentru... 39.gif e o discutie intreaga pe tema lui pe aici in forum.Am incertitudini cu acesta. 3.gif Fiica mea va avea noua lunite...desi nu cred ca va mege pana atunci dar poate va incepe sa zicauna alta si ma gandesc sa investesc in niste carticele cu animalute,plante ...si mai degraba i-as lua o tricicleta din acelea cum am vazut prin parc la mai toate mamicile!Astept si eu alte idei! 35.gif
jakimiha
La noua lunite o poti pune deja in tricicleta?Cand spui tricicleta, e ceva care are si maner pentru mami,si o poti impinge si tu,nu-i asa?Ma rog sper ca ainteles ce vream sa-ti zic 35.gif .
monciq
Asa e Jaki...copilul sta mai mult pe scaunel si mai putin are treaba cu pedalele, e mult mai stabil in pozitia de sezut in fundulet si mami il impinge ! 5.gif
jakimiha
Atnci ne-am referit la acelasi lucru,nu,ca,azi sunt tare obosita si incep sa nu mai dau randament fool.gif .
luminita
CITAT(monciq @ Nov 14 2006, 09:53 PM) [snapback]132078[/snapback]

Asa e Jaki...copilul sta mai mult pe scaunel si mai putin are treaba cu pedalele, e mult mai stabil in pozitia de sezut in fundulet si mami il impinge ! 5.gif

TRICICLETA ESTE O IDEIE BUNA !!! PLUS CA ARE SUPORTUL ACELA CARE NU POATE CADE COPILUL INTR-O PARTE IN ALTA
Si zic eu e mult mai comod cu tricicleta acea decat cu caruciorul plus ca nu se plictiseste bebe in ia yahoo.gif
I-asi fi loat si eu la baiat una dar daca noi ne mutam avem multe de carat cu noi si deacum vine iarna zapada nu mai merge cu tricicleta pe afara ....

Premergatorul zic eu ca este foarte foarte bun ,eu i-am loat la baiat de la 8 luni ca nu ma mai intelegeam cu el ,se saturase sa stea numai in boxa ,pe covor si un alfel de scaun (nu imi vine in minte cum se zice )
Asa ca,cu premergatorul i-am dat mai multa libertate ,nu se ma plictisea ....
Acum voi hotarati mamici in legatura cu premergatorul ca aici este interzis premergatorul ,nu e indicat de midwife -zic ei ca strica coloana ,spatele la bebe
Mie mi-a interzis sa-l pun pe marco un premergator ,plus ca nu se gaseste aici dar noi i-am loat de pe net din germania
popeymari
fetitei mele de 2 luni o sa ii pun in sosetute o jucarie cu un joc de lumini...ca tare e fascinata de beculete...si promisiunea ca va fi mereu cel mai important lucru din viata mea....iar sotului 9.gif o sa ii reamintesc ce i+am daruit in noaptea de mos nicolae....moniq.e extraordinara povestea lui mos nicolae...unde ai gasit informatia_?
monciq
CITAT(popeymari @ Nov 15 2006, 07:14 AM) [snapback]132236[/snapback]

moniq.e extraordinara povestea lui mos nicolae...unde ai gasit informatia_?

Sursa si mai multe informatii despre Mos Niculae puteti gasiti aici:
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=23
Site-ul oferă informaţii interesante, multe originale, însoţite şi de numeroase imagini ale sfântului din diferite ţări ale lumii, precum si scenete, rugăciuni, cântece, poezii, articole, activităţi, cărţi, materiale pentru profesori.Navigare plăcută mwah.gif

CITAT(luminita @ Nov 14 2006, 08:44 PM) [snapback]132017[/snapback]

Fetelor m-a confrunt cu o problema .....
De doua zile ma cert cu cei din casa( ei fiind englezi )
Eu decate ori vreau sa sarbatoresc vr-o sarbatoare ceva din tara ,,eii,,imi sar in cap ca de unde atatea sarbatori ...
La cat de nervoasa am fost le-am bagat replica Daca eu nu sarbatoresc toate astea nici voi nu sarbatoriti Craciunu !!

Pentru cei din Olanda:
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=92
rucsa
De Mos Craciun nu stiu ce o sa ii pun in sosetele, dar sigur de Craciun va avea sub brad o saniuta in forma de pisica si un carut nou. 69.gif
rebecca
Ce subiect dragut. Eu cred ca de Mos Niculae o sa ii cumpar jucarii, pentru ca eu la mama acasa primeam dulciuri, dar fetita mea avand 1 an si inca nu ii dau dulciuri o sa apelez la jucarii la fel se v-a intampla si de Craciun.
dorina-nicoleta
CITAT(monciq @ Nov 15 2006, 08:37 AM) [snapback]132240[/snapback]

Sursa si mai multe informatii despre Mos Niculae puteti gasiti aici:
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=23
Site-ul oferă informaţii interesante, multe originale, însoţite şi de numeroase imagini ale sfântului din diferite ţări ale lumii, precum si scenete, rugăciuni, cântece, poezii, articole, activităţi, cărţi, materiale pentru profesori.Navigare plăcută mwah.gif
Pentru cei din Olanda:
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=92
Felicitari Monciq ptr. istorioara, e asa de frumoasa...
Bebeii nostrii sunt de-o seama, si al meu are 8 luni si 1 sapt.Cred ca-i vom lua o saniuta,i-am luat chiar azi o miniferma de animalute domestice,sunt mari deci nu le poate inghiti sau sa se loveasca cu ele,un soare de plus care canta si zambeste,i-am gasit niste ratuste dragute ptr baita si am vazut azi un calut care are si o sa cu spatar ptr ei care are si rotite si talpi ca la balansoar si care necheaza si canta. Cred ca-l vom lua si pe ala.Si bineinteles ca va mai primi si alte lucrusoare mai maruntele.

Magdalena
Foarte draguta povestea Monciq! Noi inca suntem in cautari in ceea ce priveste cadourile de Mos Niculae si Mos Craciun. Chiar astazi am fost la Cora si ne-am uitat la jucarii, sunt atatea interesante incat nu stii ce sa alegi, cu luminite, cuvinte in engleza, cantatoare etc. In ceea ce priveste ideea ta cu carticelele cu animalute este chiar buna; a primit si piticul nostru de la socrii cateva carticele foarte dragute cu animale si este fascinat de ele.
danau
Ha, ce subiect frumos! Uite, am gasit si eu ceva interesant iar pt initiatoarea topicului, pretioasa informatie ca Mos Nicolae exista si-n Olanda. Adica, chiar daca rudele tale sunt Brits-i, vor putea constata ca o natie intreaga se va bucura de sarbatoare si acolo unde traiesti tu.

Acest obicei al darurilor aduse de Mos Nicolae, s-a impamantenit mai mult la oras. Este posibil sa fie un imprumut din tarile catolice, unde Mos Craciun este cel care pune daruri in ghete sau ciorapi anume pregatiti. Mos Craciun asa cum este el cunoscut azi, cu renii si vesmintul rosu si barba alba a fost inventat la inceputul secolului XX de o companie de publicitate americana care facea reclama pentru celebra Coca cola. Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii este insa Sfantul Nicolae. Copiilor din Romania li se poate intampla ca Mos Nicolae sa aduca si cate o varguta (pentru cei obraznici). Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost investit de religia ortodoxa Sfantul Nicolae ii da dreptul sa intervina in acest fel in educatia copiilor. Povestea lui Mos Craciun incepe cu un batran numit Sfantul Nicolae, episcopul din Myra. Se spune ca el poseda puteri magice si a murit in 340 a.H. si a fost ingropat in Myra.Tarziu, in secolul XI, soldatii religiosi din Italia au luat ramasitele sfantului cu ei inapoi in Italia. Ei au construit o biserica in memoria lui, in Ari, un oras port din sudul Italiei. Curand, pelerinii crestini din toata lumea au venit sa viziteze Biserica Sfantului Nicolae. Ei au preluat legenda lui Mos Nicolae in locurile lor natale. Legenda s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa in secolul al XII-lea ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Germania, Franta si Olanda celebreaza ziua de 6 decembrie ca o sarbatoare religioasa si ofera cadouri copiilor si saracilor, si ajuta fetele sarace sa se marite oferindu-le o zestre. Cand colonistele olandeze au calatorit in America, au adus cu ele un episcop care purta un costum rosu si mergea calare pe un cal alb. Imaginea americana a episcopului va evolua treptat pana la cea a unui batran spiridus vesel. A fost descris ca un batran olandez vesel si bucalat din comedia Istoria New-York-ului a lui Washington Irving. Anul 1823 a continuat povestile cu Mos Nicolae cu publicarea poemului "O vizita a lui Mos Nicolae" al lui Clement Moore. Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae. In unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste impreuna cu un insotitor care il ajuta. [b]In Olanda, episcopul navigheza pe un vapor sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare care ii spune cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu cateva lovituri de nuia. In Italia, La Befana este zana buna care se imbraca in negru si aduce daruri copiilor la 6 ianuarie. In multe tari latine: Spania, Puerto Rico, Mexic si America de Sud, copiii ii asteapta pe cei trei regi sa le aduca daruri de Craciun.[/b]

De fapt, chiar gasesti mai frumos si mai detaliat si-n link-ul dat de monciq.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.