Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Copacii Ne Sunt Prieteni
Discutii Despre Copii > Informatii > Sanatate
onuta_dec

De fiecare data dupa ce ne-am plimbat prin parc, ne simtim mai bine, mai linistiti sau mai increzatori in noi. De ce oare? Pentru ca intre noi si natura vie a parcului a avut loc un schimb energetic benefic pentru ambele parti.

Pentru noi, oamenii, legatura cu natura este vitala. Noi nu putem exista fara ceea ce ne inconjoara. In Occident lucru acesta a inceput sa fie inteles, iar miscarea ecologista s-a dezvoltat foarte mult. Occidentalii au inteles cat de importanta este legatura cu natura abia dupa ce au simtit pe pielea lor efectele dezastruoase ale distrugerii ei. Acum doresc sa-si refaca fondul forestier si cinegetic (animalele), urmaresc permanent gradul de poluare al raurilor, al aerului si asta pentru a readuce natura din jurul lor la frumusetea si splendoarea de acum 100-200de ani.

Tradititile culturale din fiecare zona de pe pamant acorda o importanta foarte mare legaturii cu natura. Acest lucru se observa in special daca citim basmele si povestile pentru copii. Aproape ca nu exista basm in care sa nu apara un duh al naturii, o zana a padurii sau a lacului si asa mai departe. Oamenii din vechime cautau in acest mod sa-i invete pe copii sa se foloseasca de fortele naturii in viata lor si sa le insufle dragoste si respect fata de natura.

Dupa ce cresteau, copiii puneau in aplicare cele invatate, aratand un respect deosebit naturii si invatand ciclurile naturale. Daca taiau un copac, plantau in locul lui mai multi puieti, urmareau semnele naturale pentru a sti cand sa inceapa sa mearga la camp sau la strans fan, stiau cand sa plece la vanatoare sau la pescuit, evitand astfel perioada de imperechere si inmultire a animalelor. Multe din aceste traditii sunt si astazi respectate la tara de catre oamenii intelepti, care nu stiu sa explice de ce fac ceea ce fac, spunand simplu ca asa au invatat din batrani.

Iata de ce astazi m-am gandit sa prezint si sa explic o tehnica de curatare energetica cu ajutorul copacilor. Sunt sigur ca multi/multe dintre dumneavoastra o faceati, intr-un fel sau altul, pur si simplu din instinct.

Ne apropiem de un copac matur, ne asezam in fata lui, cu picioarele usor departate si flexam usor genunchii. Apoi ridicam bratele pana in dreptul pieptului, avand coatele coborate sub nivelul palmelor si al umerilor. Bratele sunt usor curbate, ca si cand am imbratisa pe cineva drag. Acest cineva drag este chiar copacul din fata noastra.

Asezand palmele pe partea din spate a copacului, il imbratisam. Dupa ce am imbratisat copacul, pe inspiratie lasam energia lui sa patrunda prin mana stanga in interiorul nostru si sa ne aduca putere si sanatate, iar prin mana dreapta, pe expiratie, lasam sa iasa din noi toate energiile reziduale sau bolnave (tot ceea ce ne face sa ne simtim rau), si sa patrunda in copac.

Cu fiecare inspiratie, energia pe care o primim de la copac, ne curata si ne vindeca tot mai mult, iar cu fiecare expiratie scapam de tensiunile, durerile sau bolile noastre. O stare de bine ne cuprinde si ne simtim din ce in ce mai puternici si mai sanatosi.

Cu ajutorul radacinilor copacului noi trimitem in pamant tot ceea ce am scos rau din noi, pamantul va transforma intr-o energie pozitiva, iar aceasta energie pozitiva o vom primi prin intermediul copacului sau prin picioarelor noastre, care pot actiona si ele ca niste radacini.

Acest transfer energetic este benefic si copacului, intrucat el va opri acea energie care ii este lui benefica si ne va da doar energia de care noi avem nevoie. Putem sa stam cat dorim in aceasta tehnica si sa o folosim pentru a ne curata energetic. Pentru cei bolnavi, care nu pot sa stea in pozitia de imbratisare a copacului, ei pot pur si simplu sa se intoarca cu spatele la copac si sa se sprijine de el. O alta pozitie buna este sa ne asezam ghemuit cu spatele sprijinit de copac.

Aceasta pozitie este atat de importanta incat maestrii taoisti au inclus-o in practica lor martiala, ea fiind una din pozitiile de baza pe care trebuie sa le invete un practicant incepator. Beneficiile aduse de aceasta pozitie se vad in timp, practicantul isi restructureaza intregul corp fizic si in special sistemul osos. In practica martiala aceasta pozitie este cunoscuta sub denumirea de "stalpul", "tarusul" sau chiar "imbratisand copacul".

Puteti folosi aceasta tehnica fara nici un fel de probleme, cum s-ar spune ea nu are contrindicatii. Daca stam sa anlizam un pic amplasarea spitalelor vechi, vom observa ca ele erau construite langa o padure (daca nu chiar in padure), pentru ca pacientii sa beneficieze de energia acesteia.

de Costin Vasile
mistera
Interesant. Eu imbratisam mereu copacii cand eram mica, mi se pareau misteriosi si intelepti 71.gif. Si acum, "mare" fiind, cand merg la munte am obiceiul asta, pentru ca ma relaxeaza, insa in parcurile din Bucuresti... mai greu laugh.gif acute.gif
Anita
Frumoasa tehnica, nu degeaba se zice ca natura ne relaxeaza si ne face sa ne simtim bine...este un mod de energizare a otganismului usor si placut, asa ca "sa iubim copacii" 8.gif mwah.gif
onuta_dec
Da si mie imi place ... parca palma stanga pe trunchiul copacului si dreapta pe plexul solar ... sau invers 39.gif ca nu mai stiu exact. Am gasit in diferite zodiacuri ca pentru lei ar fi chiparosul, dar nu prea intalnesc pe aici 17.gif
mistera
Eu nu sunt asa de tehnica 10.gif. Ma duc si iau copacul in brate ca pe cel mai bun prieten laugh.gif si pur si simplu uit de ganduri, de lume, de toate. 18.gif Mai ales ca la munte fiind, e foarte usor sa las in urma viata asta de oraseanca 4.gif
onuta_dec
Si eu iubesc copacii de mica ... stiu ca imi placea sa stau pe banca in fata casei in mijlocul gradinitei de pomi si vorbeam cu ei le puneam nume 5.gif ...
Anita
Da fetelor este frumos sa iubesti natura, caci este frumoasa si mie imi plac copacii, mai ales primavar a sunt atat de frumosi simt cu adevarat ca ii iubesc cand ii vad cat de frumosi sunt, plini de flori si verdeata, sunt o priveliste Minunata, se pare ca impartasim impreuna iubirea pentru copaci si natura care ne inconjoara 6.gif
Ariana27
eu am bioenergie si cand pun maine pe un copac simt ca primesc energie.cineva mi-a zis de chestia asta si este adevarata.Ajuta f. mult sa te incarci cu energie.

Scuze am vrut sa zic" mainile"
Dodomih
Intradevar legatura cu natura este tot mai mult exploatata pentru a "suprima" hormonii de stres. O plimabare intr-un loc cu verdeata, seara, dupa o zi agitata face minuni. Un efect asemanator se poate obtine folosind betisoare parfumate cu esente naturale (bambus, lemn exotic). Cred ca ideea este de fapt sa incercam cat mai mult sa introducem natura in cotidian, sa ne reintoarcem la natura.
AnCuTzA
Pacat ca nu pot toti sa citeasca ce ai scris tu poate ar mai renunta la defrisari...si cand ma gandesc k a venit iarna si imediat si Craciunul...vai de ei brazi
onuta_dec
Si eu ma gandesc adesea la brazii taiati de Craciun, dar se pare Ancuta ca acestia sunt crescuti special pentru a fi apoi taiati 39.gif deci in principiu nu sunt afectate padurile.
maria75
CITAT(AnCuTzA @ Nov 22 2006, 11:58 PM) [snapback]137347[/snapback]

Pacat ca nu pot toti sa citeasca ce ai scris tu poate ar mai renunta la defrisari...si cand ma gandesc k a venit iarna si imediat si Craciunul...vai de ei brazi

Asa este. Vai de ei! Plus ca ce mi se pare mie ciudat e ca toata lumea iubeste natura, copacii dat aceeasi lume doreste brad natural de Craciun...Mda, ciudat mod de a iubi ( ceva, fie el un pom...)
Eu cred ca numai o parte din brazi vor fi dintre cei crescuti special. Restul...tot din padurile noastre...
mistera
Zau ca eu asa stiam de braduti, ca sunt crescuti in pepiniere special pentru Craciun. Si in ultimii ani erau in piete braduti cu etichete, deci nu din aia 'furati'.
Iar apropo de ideea ca noi care am zis ca iubim copacii vrem si brad natural in casa, hai sa ne gandim la cei care consuma carne si totusi iubesc animalele. (Ca un exemplu, nici nu stiti ce mult iubeste mama gainile si gastele si ce mai are ea prin curte 4.gif ... pasaretul pe care tot cu mult drag il pune in cratita - si din punct de vedere evolutiv animalele sunt superioare copacilor 17.gif ).
Pagubele pot fi foarte usor evitate daca toti care cumpara brazi naturali ar cumpara doar din cei cu eticheta, despre care se stie ca au fost taiati (si cultivati) 'cu cap'.
maria75
Cred ca se face o analogie gresita . Omul de cand se stie a ucis pt hrana. e necesitate. Tot ce se supune necesitatii poate fi inteles pina la un punct. Dar taiatul brazilor doar pt a-i impopotona si a satisface o latura senzoriala care ar putea fi satisfacuta si altfel: olfactivul, mi se pare cruzime. Si ce e cel mai ciudat ca, de fiecare data cand e semnalata o actiune distructiva a omului asupra mediului, in loc sa stea sa,,cujete", omul rapid cauta explicatia si justificarea pt aceste actiuni. E ca si cu blanurile: de ce se mai taie animale pt blana cand cocoanele se pot imbraca si cu haine de blana artificiala? Sugestiva mi se pare o secventa dintr-un film: Ace Ventura, detectivul lu' peste, parca. Una e sa omori ca ti-i foame( nu ai ce face, asa a lasat Dumnezeu omul si alte fiinte: sa omoare ca sa traiasca ele) si alta e sa ucizi ca sa...chiar, ca sa ce? Ca nu gasesc o explicatie plauzibila a pledoariei pt taierea copacilor, mai ales cand exista substituenti la fel de buni. Copacii poate ca ne sunt prieteni, dar noi NU lor.Una e necesitatea, alta e cruzimea, risipa, orgoliul.
Exista 2 motive ale distrugerii mediului la om: necesitate si lux. Primul tine de instinct primar, acela de supravietuire., al doilea de un alt instinct, infiorator: cruzime. Acesta s-a dezvoltat pe masura ce omul a evoluat.
Cine sta in Buc, vede, in preajma Craciunului, brazi inalti si frumosi. Unui brad ii ia ani buni( ca oricarui copac, de altfel) sa ajunga la o asemenea inaltime. Ar trebui sa existe sute, poate chiar mii de pepiniere ca sa satisfaca cererea mare de brazi in prajma sarbatorilor. Si...nu e asa. Sunt ft putine locuri unde se vand brazi din pepiniere. Si pe acestia ii recunosti usor, nu se compara cu cei de la munte( ce Dumnezeu, ca io de la munte mi-s).
Si aici nu conteaza cine cui ii e superior. Nu se stie despre plante ft mult. Cum ai putea sa afirmi ca o pasare e superioara unui copac? Din ce punct de vedere? Pe mine m-a impresionat doctrina pantheista conform careia Dumnezeu e in Tot si in Toate. Daca e asa, cum sa te apuci sa distrugi ce e in jurul tau?
In fine, chiar nu intelege nimeni ce vreau eu sa zic acilea??? 35.gif 39.gif 2.gif

Acum am vazut si nu pot decat sa fie intru totul de acord cu ce ai scris la avatar, Mistera:,,Viata e un miracol". la care as adauga: in toate formele ei
monciq
71.gif Hmmm eu abordez o viziune ecologista fata de copaci pe care am intalnit-o foarte frumos rezumata in cateva randuri ale unui proiect de sensibilizare a oamenilor vis a vis de copaci intitulat''Plantezi o idee, plantezi un copac'' si anume:
''Cartile se fac din copaci si oameni.
Oamenii se fac din carti si copaci.
Copacii se fac din carti si oameni

De-a lungul timpului cartile s-au facut din copaci. Civilizatia umana este cladita in mare parte pe defrisarea padurilor. Si pe utilizarea combustibililor fosili. Insipratia umana a venit de multe ori de la copaci (sa ne amintim de Russeau).
Copacii singuratici si padurile mitice ne-au hranit tuturor copilaria. Si ne-au hranit si cu oxigenul necesar vietii.
Probabil ca daca ne-am putea detasa, am vedea ca noi si copacii suntem specii simbionte. Ca doar impreuna ne poate fi bine...si nu-i asa lucrurile rele se intampla daca oamenii buni stau deoparte!''Mare adevar, nu? 71.gif
Mie imi place aceasta asociere a omului cu copacii ...e o simbioza perfecta si daca mai intervine si constiinta noastra, ideile, nu pot iesi decat lucruri minunate 8.gif
onuta_dec
Inteleg Maria ce zici si chiar nu ma madresc ca-mi place sa simt de Craciun miros de rasina in casa 17.gif , insa mistera a facut o foarte buna comparatie. Carnea nu este o necesitate! Si o demonstreaza multa lume care este vegetariana. Poti trai foarte bine si foarte sanatos fara carne si este o cruzime mai mare sa ucizi un animal cand poti sa te hranesti si cu altceva. Asa cum ai prezentat tu rezulta ca ii este ingaduit omului sa ucida ca sa-si astampere foamea fizica, dar cum ramane cu alte tipurui de "foame"?Oare tu crezi ca ceea ce-ti dicteaza stomacul este o cerinta mai importanta decat nevoia de frumos, de relaxare si implinire? Nu suntem totusi doar niste animale care actioneaza din instinct. Cum am mai spus sunt de acord ca ar trebui sa inlocuim brazii naturali cu cei artificiali caci si ei sunt fiinte vii si simt, insa nu e mai de condamnat cel care a taiat un brad ca sa-l impodobeasca decat cel care a taiat o gaina ca sa o prajeasca. Una este o trebuinta primara fiziologica si cealalta este o trebuinta de rang superior, dar tot o trebuinta.
mistera
Maria75, fara a intra in polemici, pot sa spun ca omul nu a fost creat carnivor - a mai zis si Onuta_dec pe undeva prin forum, ce argumente s-au adus in sprijinul acestei idei. Deci nu omoara animale neaparat din necesitate, singura exceptie fiind in acest caz eschimosii si cei care traiesc in desert.
Pe de alta parte intentia mea nu a fost sa justific atitudinea celor care iubesc copacii si isi cumpara brazi naturali, nici sa exemplific chestia cu barna si cu paiul. Ma amuzase doar o stare de fapt a lucrurilor. In fine.

Insa, trebuie sa recunosc ca m-ai pus pe ganduri, si incep sa iau in considerare si posibilitatea de a cumpara un pom artificial, desi sincer deocamdata nu ma vad cu plasticul in casa. O sa vedem, desi daca gasesc bradut cu eticheta pe el, cred ca o sa cedez ispitei, ca sa zic asa. Ma gandesc la asta. 39.gif
21ni31
Eu nu rezonez asa de puternic cu natura incat sa ma incarc cu energie cand sunt printre copaci; mi-ar placea mult sa fie asa. Dar simt o durere in suflet cand vad ca se taie copacii, chiar si brazii de Craciun. Cumva, simt ca sunt vii, din acelasi considerent nu-mi place nici sa rup flori doar pentru placerea de a le avea in glastra.
Totusi, sotul meu, nascut si crescut la munte, desi declara ca in mijlocul padurii isi "incarca bateriile"si ca iubeste natura la nebunie, nu poate concepe Craciunul fara brad natural. Nu stiu cum se impaca una cu cealalta, poate ca tine tot de firea omului sa aiba intr-insul atatea contradictii...
maria75
Asa-i, Onuta. Dar hai sa va intreb ceva: daca omul are substituenti carnii, inseamna ca bebeilor nostri le putem da substituenti, nu? ce nevoie ar mai avea ei de carne? Pe de alta parte, pediatrul insista sa-i dau 5 mese de carne pe saptamana. No, cum vine asta? dar o sa-l intreb cand o sa se iveasca prima ocazie. Ca nici mie nu-mi convine sa se taie animale ca sa ...ce? Daca tot exista surogate. De aceea, e ok pina aici.
off topic :Mistera, nu intram in polemici. Chiar te admir, eu am un stil mai bolovanos de a vb, care supara pe multa lume, si ma mir ca te-am pus pe ganduri. Inseamna ca nu te-am suparat. 18.gif 6.gif Exista oameni care au darul exprimarii armonioase, cum e Onuta, 41.gif si care se fac placuti din prima clipa cand posteaza. Eu sunt mai...din topor. M-o fi lasat si pe mine Dumnezeu cu un scop.
Dar: in natura pe care Dumnezeu a lasat-o pe pamint am vazut animale ucigand alte animale pt hrana, dar nu am vazut animal sa taie un copac numai ca sa se uite la el si pt ca-i place mirosul. Sa stiti ca eu am crescut intr-o casa in care a avea brad natural in casa e sfant. Inteleg mai bine decat va imaginati aceasta dorinta a romanului de a avea brad natural. Insa, dupa ce am stat si m-am mai gandit si eu, parca mi-a inghetat sufletul. Nu condamn pe nimeni, nu ma intelegeti gresit. Trag un semnal de alarma. Atat.

mistera
Maria, nu te-am inteles gresit. Si intr-adevar nu m-am suparat. Insa stau si ma gandesc ca intr-adevar ar trebui sa se organizeze treaba asta cu pomii de Craciun, ori sa se cumpere din cei artificiali ( 17.gif ), ori sa se supravegheze ce fel de pomi naturali ies pe piata, sa nu se poata vinde cei necultivati special pentru Craciun.

Apropo de carne, pediatrii (aproape) intotdeauna vor recomanda carnea pentru ca este in educatia lor. O multime de oameni de pe planeta asta nu pot concepe viata fara o alimentatie bogata in carne. Deci iti dai seama ca educatia fiind formata in aceasta directie, nu ti se va spune ca nu e necesar sa se consume carne, ba chiar vor fi multi indignati care vor striga sus si tare ca cei care renunta la carne sunt inconstienti ca n-au de unde lua proteine. Dar asta eventual putem discuta in topicul Vegetarianism, ca sa nu deviem subiectul aici.
maria75
CITAT(mistera @ Nov 25 2006, 12:21 AM) [snapback]138701[/snapback]

Maria, nu te-am inteles gresit. Si intr-adevar nu m-am suparat. Insa stau si ma gandesc ca intr-adevar ar trebui sa se organizeze treaba asta cu pomii de Craciun, ori sa se cumpere din cei artificiali ( 17.gif ), ori sa se supravegheze ce fel de pomi naturali ies pe piata, sa nu se poata vinde cei necultivati special pentru Craciun.

da, e o solutie excelenta 41.gif

onuta_dec
fool.gif fool.gif Scrisesem deja mesajul mai aveam un pic si il terminam si din greseala am apasat o tasta si mi-a inchis forumul 20.gif Am pierdut tot ce am scris acum trebuie sa o iau de la capat ...
Maria 6.gif stai linistita ca nu ne-am suparat nici una dintre noi pentru cele zise de tine, caci ai zis chiar foarte bine 3.gif si de multe ori as vrea sa pot sa fiu si eu asa de directa ca si tine, sa spun exact ceea ce gandesc chiar daca pentru asta ar trebui sa spun si cuvinte mai dure. Dar in general mi-e teama sa nu ranesc pe cineva. Eu sunt ce-i drept cam sensibila si un cuvant spus de cinva imi rasuna in minte multa vreme si-l intorc pe toate partile, dar nu ma pot supara pe acea persoana. Am mai spus ca nu sunt mandra ca imi place sa am un bradut natural de Craciun ... parca ii simt durerea ca a fost taiat si ca in curand va muri ... Cred ca ar trebui sa impodobim brazii de afara, eu am si in fata blocului ca stau la munte 69.gif si n-ar fi o idee rea numai sa nu ne fure careva instaltia 40.gif Un prim pas l-am facut am un mic bradulet artificial l-am impodobit si in fiecare an il pun undeva la vedere 8.gif
Cat despre carne sunt de 10 ani vegetarina si ma simt foarte bine. In primii 5 ani nu am inlocuit carnea cu nimic ( si aici ma refer la soia ca asta e cel mai cunoscut inlocuitor ) ci pur si simplu nu mai mancam carne si in rest mancam orice mancare dar fara carne. Cat am fost insarcinata la fel nu am mancat deloc si nici nu am avut nici un fel de pofta. Se zice ca daca esti gravida si ti-e pofta inseamna ca ai o carenta. Deci organismul meu era ok. Analizele au iesit bine si stii ce mirata a fost doctorita cand a vazut ca nivelul acidului uric din urina era cu mult sub limita inferioara admisa, ceea ce era foarte bine. Daciana s-a nascut sanatoasa si nici pana acum nu mi-a racit nici o data, desi nu papa nici ea carne.
Cat despre animale care ucid ca sa traiasca asa sunt ele asa a fost oranduit de Dumnezeu in lumea noastra. Ne putem inchipui oare un tigru mancand iarba 71.gif ? Dar omul nu este animal si poate trai si fara carne, ba chiar mai mut poate trai fara sa manance nimic : nici carne, nici fructe, nici legume ... sunt deja tot mai multi oameni care ne arata cum traiesc doar din Lumina.
onuta_dec
Silvoterapia

Silvoterapia este o metoda terapeutica care previne si vindeca bolile cu ajutorul arborilor. Aceasta metoda este utilizata inca din antichitate dar a fost recunoscuta ca metoda stiintifica abia in anul 1927, dupa adoptarea ei de catre disciplina medicala ce se ocupa cu balneoclimatoterapia.

Silvoterapia este indicata atat omului sanatos, pentru a-si intari organismul, a combate oboseala si stresul, cat si celui bolnav. Se recomanda in special celor care sufera de astm bronsic, bronsita cronica, hipertensiune arteriala, nevroze, insomnie.

Aerul din padure contine ioni negativi de oxigen, ce sunt considerati adevarate "vitamine ale aerului". Acest ozon constituie un remediu excelent, care are proprietati multiple: activeaza circulatia sangelui, creste numarul globulelor rosii, usureaza respiratia in cazul bolilor pulmonare cronice si favorizeaza somnul.

De asemenea, silvoterapia stimuleaza toate functiile organelor si contribuie la intarzierea imbatrinirii, printr-un proces mult mai eficient de oxigenare a creierului.

In principal, tratamentul prin silvoterapie consta in plimbari, alergari usoare si realizarea unor exercitii fizice in sanul naturii. In acest caz, se poate vorbi despre o silvoterapie "activa", care se poate practica zilnic.

Forma pasiva, care este recomandata persoanelor bolnave, consta in plimbari scurte, intr-un ritm de 3-5 km pe ora, incheiate cu odihna la umbra.

http://www.gradinamea.ro

onuta_dec
Silvoterapie, arbori pentru sănătate

Fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus şi ore de maximă activitate biologică. În perioadele de maximum, arborii ne aduc un mare folos din punct de vedere al efectelor terapeutice. În primul rînd, recoltarea mugurilor, florilor, frunzelor şi a altor părţi utile din punct de vedere terapeutic ar trebui să se facă numai în aceste perioade. Apoi, pentru a ne reface energetic şi emoţional, este bine să medităm, în intervalele de maximum, sub arborii cei mai sănătoşi, cu scoarţa fără umflături sau cicatrice, pentru a avea certitudinea energiei lor de calitate.
Unii arbori ne atrag, alţii ne resping şi ne sperie, producînd emoţii negative. Fiecare dintre noi îşi poate găsi arborele care i se potriveşte, a cărui energie o va resimţi şi care îl va ajuta. Unii arbori au energie pozitivă, alţii energie negativă. Spre exemplu, energia pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arţarului, teiului, frasinului şi salciei. Aceşti arbori ne alimentează cu energia lor vitală, dînd sănătate organismului uman. Arborii cu energie negativă sînt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul şi arinul. Aceşti arbori absorb energia din corpul omului şi, o dată cu ea, extrag şi durerea, eliminînd din organism energia dăunătoare.

Dar cel mai apreciat efect al silvo-fitoterapiei este că, prin mugurii, florile şi frunzele lor, unii arbori transmit oamenilor principii active terapeutic, uneori, indispensabile sănătăţii.

Mesteacănul, tonic ideal pentru sistemul nervos şi rinichi

Mesteacănul (Betula verrucosa, Betula alba) este perfect pentru reglarea sistemului nervos şi tratarea bolilor de rinichi. De asemenea, curăţă organismul de toxine. Seva mesteacănului are cea mai mare calitate terapeutică. Este indicată în litiaza renală, cistite cronice şi recidivante, albuminurie, sindrom cardiorenal, artroză, gută, hipercolesterolemie, gastrite, calviţie precoce, celulită, piele cu elasticitate pierdută, dermatoze.

Remediile din scoarţă de mesteacăn alungă febra, sînt diuretice şi stimulează digestia. Infuziile din frunze sînt eficiente contra gutei, reumatismului şi calculilor renali. În infuzii, mesteacănul se poate asocia cu brad, măceş şi coacăz negru în rinite şi rinofaringite, doar cu brad în tulburări de creştere şi cu fag în tulburări de metabolism.

În gemoterapie se folosesc muguri, seminţe şi sevă de mesteacăn, puse la macerat. Mugurii se folosesc în tratarea rinitelor, rinofaringitelor, sindroamelor nefritice, insuficienţei biliare (activează secreţia biliară) dar şi în caz reumatism, rahitism, carenţe minerale, boala Scheuermann. Seminţele sînt tonice ale sistemului nervos, fiind indicate în neurastenie, dificultăţi de concentrare, pierderi de memorie, astenia mentală a vîrstnicilor, sindrom depresiv. Din gemoderivat-muguri se iau 30‑50 picături, de 2‑3 ori/zi, în tulburări de creştere; 50‑70 picături, de 1‑2 ori/zi, în caz de afecţiuni reumatismale şi renale. Din gemoderivat-seminţe se iau 50 de picături, de 2 ori/zi, în caz de surmenaj, pierderi de memorie; este indicat, în special, pentru tinerii care au de susţinut examene dificile. Gemoderivatul din sevă se administrează de 2 ori/zi, cîte 50 de picături, ca diuretic, în hiperuricemie, hipercolesterolemie, inflamaţii articulare, renale şi conjunctivale.

Ca activitate biologică, mesteacănul se află în perioada de pauză între orele 2.00 şi 3.00, noaptea, avînd perioada activă, cu valoare maximă, între orele 4.00 şi 8.00 (în restul timpului nu se obţine efectul maxim). Energia mesteacănului este moale, cu efect liniştitor. Persoanele apăsate de stres, care se lipesc de scoarţa mesteacănului şi încearcă să-şi adune gîndurile pozitive, îşi găsesc liniştea sufletească şi starea de bine.

Pinul face minuni în bolile respiratorii

Datorită uleiurilor esenţiale, taninului şi vitaminei C, pe care le conţin, mugurii de pin (Pinus sylvestris) vindecă în mod spectaculos bolile aparatului respirator şi sînt cicatrizanţi.

Dintre produsele pe bază de muguri de pin, infuzia, extractul şi uleiul esenţial sînt frecvent recomandate. Uleiul esenţial este antiinflamator, expectorant, antiseptic, fluidifiant al secreţiilor bronşice, sedativ al tusei, dezinfectant al căilor respiratorii şi diuretic. A dat rezultate bune în vindecarea afecţiunilor laringelui, traheei şi a bronhiilor. Mai este indicat şi în tratamentul pleuritelor şi pneumoniilor. Pentru afecţiunile laringelui şi traheei se foloseşte sub formă de inhalaţii. Se mai foloseşte în cistite, cataractă, uretrite, pielite. Se mai prescrie în reumatism cronic degenerativ, artroze generalizate, spondiloze, osteoporoză senilă, întîrzierea consolidării locurilor fracturate. Dă rezultate şi dacă este utilizat împreună cu alte plante. De exemplu, cu coacăz negru, viţă‑de‑vie şi mur în reumatism cronic degenerativ şi artroze generalizate, cu iederă în spondiloze şi artroze vertebrale, cu mur în gonartoze, cu mur, merişor şi sequoia în osteoporoză senilă, cu brad alb în întîrzierea consolidării fracturilor.

Pentru tinctura de pin dezinfectantă, peste 20 g ace proaspete şi tocate mărunt se pun 200 ml alcool alimentar de 70° şi se lasă la macerat 2 săptămîni. Se strecoară maceratul presînd materia vegetală, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se iau cîte 5‑10 picături pe zi, într‑un pahar cu apă, în tratamentul tusei, cistitei şi uretritei.

Extractul din muguri este calmant şi se ia în doze de cîte 50 de picături, o dată pe zi. Tot din muguri se poate prepara o infuzie calmantă în caz de bronşită şi litiază urinară. Turnaţi 250 ml apă clocotită peste o lingură de muguri sfărîmaţi bine. Lăsaţi să se infuzeze 15 minute şi strecuraţi. Beţi 2‑3 ceaiuri/zi.

La fel ca toate coniferele, pinul este în permanenţă activ (fără pauze). Energia pinului este puternică şi capabilă să preia şi să anihileze orice depresie sau şoc psihico‑emoţional.

Teiul, depurativ şi calmant

Nu există, în zilele noastre, un mai bun depurativ decît ceaiul roşiatic şi amărui din flori de tei! Îl găsim, de altfel, concentrat în mai multe medicamente. Efectele sale hipotensive şi antispasmatice realizează un excelent remediu contra stresului şi oboselii. Pe timpul iernii, florile de tei sînt utile în cazul gripelor şi al domolirii durerilor sciatice.

Teiul se află în repaus între orele 5.00 şi 6.00, fiind activ între orele 1.00 şi 5.00. Energia teiului este de factură moale, blîndă. Senzaţia pe care o dă energia teiului este de căldură şi pace. În China teiul este numit "copacul uitării".

Coaja de salcie, aspirină naturală

Nu a trebuit să aşteptăm apariţia ştiinţei moderne sau a analizei chimice pentru a descoperi proprietăţile salciei. Salicina conţinută de frunzele şi scoarţa sa este precursorul structurii aspirinei de astăzi. Încă din Antichitate, se cunoşteau calităţile sale de a reduce febra şi durerea. Ţăranii făceau ceai contra migrenei. Mugurii de salcie au efect sedativ şi reduc excitaţia genitală în caz de insomnie.

Salcia este în repaus între 1.00 şi 2.00, iar în activitate maxima între 17.00 şi 20.00. Energia salciei este moale, calmantă, relaxantă, capabilă să refacă organismul ce vine în contact cu energia ei. În preajma salciei trec senzaţiile de furie şi oboseală. Salcia este capabilă să ne scape de durerile de cap şi să readucă armonia în întregul organism.

Frasinul, bun pentru suferinzii de reumatism

O infuzie din frunze de frasin administrată celor care suferă de reumatism articular devine un adevărat elixir pentru o viaţă mai lungă. Ajută în lupta contra gutei şi dureroaselor colici renale. Seminţele sînt renumite pentru calitatea diuretică, iar scoarţa ramurilor tinere este febrifuga.

Frasinul înregistrează un maxim al activităţii între orele 10.00 şi 12.00. Are o energie pură, subtilă, care purifică foarte bine cîmpul energetic uman şi redresează psihicul. În apropierea unui frasin este bine să medităm, aici realizîndu‑se o concentrare puternică a atenţiei.

http://www.evenimentul.ro/articol/silvoter...sanatate-0.html
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.