Help - Search - Members - Calendar
Full Version: diferite prescurtari in fisele de examen ecografic
Discutii Despre Copii > Arhiva > Sunt Gravida(.ro) > Clinica Virtuala a Gravidelor
criss_gaby
sunt in saptamana a 19 a de sarcina si am efectuat un examen echografic saptamana trecuta . in fisa scrie la rubrica BPD 4,5cm.ar putea cineva sa-mi spuna ce inseamna aceasta prescurtare?dr internist care a efectuat echografia mi-a spus ca fatul este ffff bine dezvoltat avand in vedere cele 19 saptamani de sarcina.asezarea fatului este longitudinal stanga. craniul fetal situat suprapubian, greutatea fetala este de 271grame, iar lichidul amniotic este in cantitate normala. nu sunt eu lamurita in intregime de acest examen.poate ma ajutati sa aflu acea prescurtare BPD. multumesc anticipat.
Luli
inseamna diametrul capului.am intrebat si eu la medic ca aveam aceeasi nelamurire si mi-a raspuns: diametrul capului.....la mine fata mea il are cam marisor pt varsta gestationala...
Dr.TUFAN Cicerone
Draga viitoare mamica,

BPD - diametrul biparietal, si alaturi de FL - lungimea femurului, reprezinta parametri echografici de apreciere a varstei produsului de conceptie.
daramus
Si la ultima, si la penultima ecografie, mis-a spus ca DBP este mai mic decat Lungimea femur. Oare e normal sa se dezvolte capul mai putin?
La penultima, am avut DBP=78.5(31 SAPT),LF=64(32 SAPT).
Astazi, DBP=89(37sapt),LF=72(38-39SAPT).
In principiu data prob. a nasterii este 22 dec, si acum ar trebui sa am 38 sapt.
Voi ce masuratori aveti? As vrea sa fac mai multe comparatii.
Multumesc.

despre copii
mamilunaty
Luni am facut ultima eco, la 38 sapt. + 3zile. Natalia are urmatoarele dimensiuni: DBP =90mm, Lf =75mm, greutate =3.200, DPN= 13.12.2005. Sper sa-ti fie de folos datele noastre, dar sa stii ca astea difera de la un dr la altul, ca sa nu mai vorbim de sexul b.b.-ului. Nastere usoara!
miricris
CITAT(mamilunaty @ Dec 8 2005, 06:40 PM)
Luni am facut ultima eco, la 38 sapt. + 3zile. Natalia are urmatoarele dimensiuni: DBP =90mm, Lf =75mm, greutate =3.200, DPN= 13.12.2005. Sper sa-ti fie de folos datele noastre, dar sa stii ca astea difera de la un dr la altul, ca sa nu mai vorbim de sexul b.b.-ului. Nastere usoara!
[snapback]23640[/snapback]

Intr-adevar metodele de masurare difera. Eu din cauza unúi femur mai mic la eco morfofetala am ajuns sa fac amniocenteza, dar decat sa nu dorma noaptea!!! Acum m-am linistit.
AdrianaC
CITAT(daramus @ Dec 8 2005, 04:06 PM)
Si la ultima, si la penultima ecografie, mis-a spus ca DBP este mai mic decat Lungimea femur. Oare e normal sa se dezvolte capul mai putin?
La penultima,  am avut DBP=78.5(31 SAPT),LF=64(32 SAPT).
Astazi, DBP=89(37sapt),LF=72(38-39SAPT).
In principiu data prob. a nasterii este 22 dec, si acum ar trebui sa am 38 sapt.
Voi ce masuratori aveti? As vrea sa fac mai multe comparatii.

Daramus,

Depinde foarte mult de cat de bine vedea doctorul care a facut ecografia. Nu rade, ca daca nu a pus mouse-ul chiar la margine si a gresit chiar si cu 1 mm, se schimba datele problemei. Diferente intre varsta sarcinii date de diverse masuratori sunt tot timpul, de aceea exista o varsta medie a sarcinii, data de masuratori. Nu trebuie sa te ingrijorezi.

Oricum, diametrul biparietal (DBP) trebuie sa fie la nastere (40 sapt) undeva la 9.50 - 10 cm. La tine acum este de 8.9 cm, deci esti OK. Bebe mai are de crescut. Dupa data UM in cate saptamani esti?
daramus
CITAT(AdrianaC @ Dec 11 2005, 10:02 AM)
Daramus,

Depinde foarte mult de cat de bine vedea doctorul care a facut ecografia. Nu rade, ca daca nu a pus mouse-ul chiar la margine si a gresit chiar si cu 1 mm, se schimba datele problemei. Diferente intre varsta sarcinii date de diverse masuratori sunt tot timpul, de aceea exista o varsta medie a sarcinii, data de masuratori. Nu trebuie sa te ingrijorezi.

Oricum, diametrul biparietal (DBP) trebuie sa fie la nastere (40 sapt) undeva la 9.50 - 10 cm. La tine acum este de 8.9 cm, deci esti OK. Bebe mai are de crescut. Dupa data UM in cate saptamani esti?
[snapback]24025[/snapback]

Dupa UM sunt in saptamana 39. Oare cat creste pe zi? DBP sau LF?
AdrianaC
CITAT(daramus @ Dec 13 2005, 09:54 AM)
Dupa UM sunt in saptamana 39. Oare cat creste pe zi? DBP sau LF?
[snapback]24414[/snapback]

La termen, DBP trebuie sa fie de 9.5 - 10 cm, perimetrul cranian e undeva la 32-35-36 cm, LF in jur de 7-7.5 cm.
mamilunaty
CITAT(AdrianaC @ Dec 15 2005, 08:27 AM)
La termen, DBP trebuie sa fie de 9.5 - 10 cm, perimetrul cranian e undeva la 32-35-36 cm, LF in jur de 7-7.5 cm.
[snapback]24923[/snapback]

Naty avea LF 75 mm de vreo 2 sapt. (ultima eco). Daca a mai crescut o sa aiba nume de alint Roxana Ciuhulescu.
good.gif kiss2.gif
Criss_B
CITAT(otili@)
Buna sint o mamica in a 22 saptamina  asa mi s-a spus la ultima ecografie dopler .Eu stiam ca sint in a 24 -a .Dar doresc sa va intreb pe voi pentru ca medicul care mi-a facut, masuratorile la bebe mi-a spus ca lungimea femurului este aceeasi la ambele picioruse dar difera grosimea picioruselor,adica diametru transversal ,o diferenta de 5 mm intre coapse.Poate sa fie o problema asta ? Se mai poate dezvolta pina la nastere ? Va multumesc si daca stie cineva sa imi raspunda ,pentru ca imi fac foarte multe probleme .Multumesc
mihaela75
Mai...eu ma ingrozesc cand vad cate stiti voi de masuratori .Eu nu stiu decat ca am bebelina in burta 4.gif I-am zis dr. la inceput ca nu ma intereseaza amanuntele si acum ma tine intr-o dulce ceata .Ma duc la ea si ma intreaba" ce mai faci...cum o mai duci..." eu zic " Bine,ma simt minunat",imi ia tensiunea si asculta inima lui bebe si daca trebuie ma trimite la laborator pt nu stiu ce teste.Cu telefoanele a mai rarit-o ca s-o fi plictisit si ea 4.gif .Si atat.Eu sunt relaxata,nu ma gandesc la mm si cm si grame sau mg si saptamanile trec... yahoo.gif
Ella
Buna fetelor,

Am fost ieri la echo si dr. era f. ingrijorat de valoarea mare a IR pe cordon ombilical 0,79 / s/d 4.89. In rest bebelina corespunde graficului. Inca n-am ajuns la medicul meu sa discut cu el, dar din cate cunosc valorile mari ale IR-urilor pe arterele uterine si cordon ombilical duc la incetarea evolutiei sarcinii. La echo anterioara (in dec.) aveam si un notch protodiastolic (care in mod normal ar fi trebuit sa dispara in sapt.14 iar prezenta lui dupa acest termen e de rau augur), iar IR artere era intre 0.56 - 0.57 dr. si 0.57 - 0.58 stg. S-a mai confruntat cineva cu asemenea valori? Daca da, vi s-a prescris tratament ?

Merci mult
littleone
Draga Ella, la echografia mea de 25 de saptamani am avut IR artera ombilicala 0.69 s/d 3.2 si IR artere st 0,52 si dr 0.61; la echo de 33 de saptamani IR ombilical a fost 0.66 s/d 2.9 iar IR artere dr si st 0.59 si 0.54. Banuiesc ca de atunci s-au mai schimbat valorile, dar la momentul respectiv doctorita mea mi-a zis ca nu e cazul sa ma ingrijorez si nu mi-a prescris nimic. Dupa cum vezi, valorile astea se mai si modifica in timp.
Ella
Draga littleone, merci mult. Am reusit sa ajung ieri la dr. meu pt. ca intrasem in panica. Am citit pe un site de sarcini ajunse in sapt.33 si stopate in evolutie ca urmare a acestor nenorocite de valori crescute ale IR asociate si cu notch. Dr. meu a reusit sa ma calmeze si mi-a spus ca este intradevar o val. > dar, atata timp cat BB s-a dezvoltat normal nu sunt probleme. Totusi, pt. linistea mea sufleteasca m-a chemat si la spital pt. o scurta monitorizare, nu ca s-ar impune ci ca sa-mi zboare mie pasarelele din cap.

Pupici si sanatate multa.
danab
CITAT(Ella @ Jan 12 2006, 10:42 AM)
Buna fetelor,

Am fost ieri la echo si dr. era f. ingrijorat de valoarea mare a IR pe cordon ombilical 0,79  / s/d 4.89. In rest bebelina corespunde graficului. Inca n-am ajuns la medicul meu sa discut cu el, dar din cate cunosc valorile mari ale IR-urilor pe arterele uterine si cordon ombilical duc la incetarea evolutiei sarcinii. La echo anterioara (in dec.) aveam si un notch protodiastolic (care in mod normal ar fi trebuit sa dispara in sapt.14 iar prezenta lui dupa acest termen e de rau augur), iar IR artere era intre 0.56 - 0.57 dr. si 0.57 - 0.58 stg. S-a mai confruntat cineva cu asemenea valori? Daca da, vi s-a prescris tratament ?

Merci mult
[snapback]30821[/snapback]

Si noi am avut un IR mare la 30 saptamani ( 0,7) dar era de la faptul ca bebe s-a intors cu capul in jos; am reluat ecografia la 2 zile si totul revenise la normal. Indicele creste si daca mama e stressata - influenteaza foarte mult starea bebelusului.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.