corinuta
Jul 14 2005, 01:07 PM
Buna burtici,
Eu nu stiu ce teste trebuie facute in timpul sarcinii. Mie mi-a zis medicul sa fac triplutestul in saptamana 17. O fi tarziu ?
Apoi mi-a zis ca, conform ultimei menstruatii ar trebui sa nasd pe o data, iar conform ecografului mai tarziu cu o saptamana, nu mai inteleg?! Cica s-a produs ovulatia mai tarziu si de-asta se mai amana cu o saptamana, adica ar fi bebeul mai mic?
Medicii astia vorbesc pe limba lor.
Succes tuturor.
ellagiana
Jul 14 2005, 04:10 PM
nu e deloc tarziu sa faci triplul test in sapt 17, cred ca e chiar la timp...pot sa-ti spun ce teste am facut eu aici: la prima vizita mi s-au luat 4 eprubete de sange pt: aflarea rh, HIV, rubeola, hepatita B (parca au mai testat si altceva dar nu-mi amintesc acum), la fiecare vizita mi se ia sample de urina la analize; prin saptamana 16-18 am facut alfafetoproteina, la 27-28 sapt am facut rhogam ca am rh neg. si tot cam atunci mi-au luat sange pt depistarea unui eventual diabet gestational...cam atat am facut pana acum (33 saptamani), daca voi mai face vreun test ori vaccin va spun...
...la si eu am patit la fel ca tine cu dnp, pana la eco morfologica aveam un dnp, dupa - mi s-a mutat in urma cu o saptamana, caci fetita mea arata mai mare cu o saptamana si de atunci n-am mai facut nici o eco, asa a ramas...mai bine, ca ma zapaceam de cap cu dnp-ul asta daca se mai schimba de cateva ori...
megg
Jul 14 2005, 08:44 PM
Eu am facut testele de sange , ca si tine ellagiana, la inceputul sarcinii, si testul de urina. Alte teste de sange nu am facut. Doctorul mi-a zis sa fac ecografia de morfologie fetala la 20 de saptamani, dar de triplu test n-a pomenit. Am auzit multe gravidute care au facut mult mai multe teste, unele de care n-am mai auzit, mie doctorul mi-a zis ca nu-i nevoie sa mai fac altele in plus, ca vom vedea la 20 de saptamani cum e bebe in burtica, daca e totul in regula cu dezvoltarea lui. Asa ca astept acum cu nerabdare sa mai treaca doua saptamani , ca sa-l vad pe bebita.
Mariana M.
Jul 25 2005, 03:33 PM
Eu am facut triplu test acuma, ieri mai exact, deci nu cred ca e prea devreme; depinde de dr care te supravegheaza ce teste iti da sa faci.
bilutza
Jul 31 2005, 11:35 AM
La noi se fac toate testele posibile, pentru ca sunt teste cu bani. Triplu testul m-a costat 1.200.000, morfologie fetala 2.300.000, fiecare echo 550.000. testele antirubela, citomegalovirus, antihepatita si toxoplasma , alte 2.500.000. fiecare consultatie la medicul care ma urmareste 600.000. Deja am ajuns aproape de faliment. Din pacate, in Romania , doctorii iti recomanda sa faci toate testele , pentru ca treaba asta le aduce ceva venituri in plus. Nu stiu cum este la Ellagiana, dar banuiesc ca cele 2 echo, inclusiv morfologia sunt gratuite, adica incluse in pachetul de asigurare. La noi am auzit de cazuri in care unele laboratoare dau rezultate nu tocmai corecte si recomanda repetarea testului. Din cate am citit eu, triplu testul ar trebui facut doar daca exista antecedente nefericite in familie sau mama are peste 35 de ani. se face intre 14 si 18 saptamani, si este doar probabil , nici macar nu este sigur. Eu l-am facut , asa cum am facut toate analizele cerute, pentru ca am cazut in plasa lor si am considerat ca mai bine dau niste bani si stau linistita. Mda. Imi propusesem sa strang ceva banuti pentru venirea lui BB, s-au dus :D Poate macar pana la a doua sarcina se va schimba ceva si la noi, iar medicii vor tine cont si de interesul tau, nu doar de al lor.
megg
Jul 31 2005, 08:38 PM
Ai dreptate Bilutza !
Cam asta urmaresc medicii la noi.Eu am patit-o anul trecut in vara. Ramasesem insarcinata, eram super incantata de sarcina aia,fiica mea radia de fericire ca va avea un fratior sau o surioara. M-a trimis doctorul sa fac foarte multe analize, printre care si rubeola, toxoplasmoxa, citomegalovirus, etc. Citomegalovirusul mi-a iesit pozitiv, ceea ce insemna ca daca nu renuntam la sarcina, era riscul sa nasc un copil cu malformatii grave. Cei de la laborator m-au sfatuit sa repet analiza, adica sa mai dau 800.000 lei, pentru IgG si IgG. Am hotarat sa repet analiza, dar nu tot la ei, ci la institutul de virusologie. Doctora de acolo mi-a zis ca rezultatul vine intr-o saptamana. Nu stiam ce sa fac, asa ca m-am dus la doctor, si mi-a zis, sa intrerup sarcina. I-am ascultat sfatul si cu ochii in lacrimi, am facut chiuretajul, plangeam din cauza ca pierdeam copilul, nu-mi pasa de durerile pe care mi le provoca chiuretajul in sine. Intoarsa acasa, nu stiam ce sa-i spun fetitei, cum sa-i spun ca bebe nu mai este. I-am zis ca bebe nu mai este, ca a murit. A inceput sa planga, si-a fugit de langa mine, s-a trantit in camera ei, si-a luat ursul in brate si plangea in hohote. Apoi a dat vina, pe-o pisicuta, pe care o primise ea de la educatoarea ei, credea ca din cauza ei, s-a imbolnavit bebe si-a murit.
La o saptamana, m-am dus sa-mi iau rezultatul de la analiza, si-am aflat ca iesise negativ. Doctora mi-a zis, ca pot pastra bebe-ul ca nu-i nici-o problema, ca sigur au gresit analiza, cei de la Cantacuzino. M-a bufnit plansul si i-am zis, c-am facut deja avort. Mi-a zis, ca-i pare rau, dar trebuia sa am rabdare..........
Asadar, am pierdut acea sarcina, din prostie...acum ar fi fost nascut bebe. Din fericire, sunt din nou insarcinata, iar noul doctor, pe care-l am, mi-a dat multe sperante, si sfaturi bune. Ii multumesc ca exista!!!!!
Va pup, si sa auzim numai de bine!
Megg
ellagiana
Aug 1 2005, 05:58 AM
megg, sunt indignata de ce ti s-a intamplat; erorile medicale sunt de netolerat! si-mi pare nespus de rau ca a trebuit sa renunti la viata copilului tau din cauza acestor greseli care nici macar n-ar trebui sa existe la cat a evoluat medicina!
fetelor, daca v-ati aratat interesate de cum merg asigurarile medicale pe aici va pot spune cate ceva...aici platesti asigurarea medicala lunar ca si in tara, iar cand te duci la doctor mai dai ceva, dar nu te usuca...lunar se platesc 2 tipuri de asigurari: medicala si dentara, sunt 2 asigurari separate, cea dentara fiind mai ieftina (eu dau 30$/luna), bineinteles, pt ca acopera doar dentistul...eu platesc asig. med. 400$ lunar si cand ma duc la medicul de familie sau la oftalmolog, la dermatolog etc. la un control platesc 20$ la vizita, daca nu-mi face vreun tratament care nu e acoperit de asigurarea mea in totalitate; deci vizita simpla costa 20$ partea mea (simpla consultatie costa de la 150$ in sus fara asigurare, deci aici e vital sa fii asigurat)...daca tratamentul nu e acoperit in totalitate, de la cabinet ma anunta cat mai am de plata in plus, adica diferenta dintre cat costa tratamentul la ei si cat e acoperit de asigurarea mea si eu voi plati acest rest...
...in cazul monitorizarii sarcinii, asigurarea mi-am acoperit asa: prima vizita am platit-o 20$, restul vizitelor au fost acoperite in intregime de asigurare, deci eu n-am mai scos nici un ban din buzunar de atunci pana acum si n-o sa scot pana la nastere...am acoperite complet doar 2 ecografii pe perioada sarcinii, daca vrei in plus se plateste tarif intreg, asigurarea nu mai acopera nici o cota macar si sa stiti ca doctorul nu mi-a zis o data sa fac ecografii in plus doar ca sa-si scoata el niste bani (nu stiu cum este in cazul unei sarcini cu probleme care presupune o monitorizare mai aprofundata si necesita mai multe ecografii, probabil ca in aceste cazuri ai mai multe ecografii acoperite)...prima ecografie mi s-a facut la prima vizita, iar a 2-a a fost morfologia fetala la 24 de saptamani si am facut-o la o alta clinica cu trimitere de la medicul meu obstetrician...absolut toate testele de sange si urina (urina o fac la fiecare vizita) mi-au fost acoperite integral, inclusiv injectia cu Rhogam (ca am rh negativ) pe care-am facut-o la spital tot cu trimitere de la medicul meu (care am vazut ca a facut 378$ :shock:, deci asigurarea mea a platit-o in totalitate)...mi se va acoperi si rhogamul de la nastere daca fetita mea va avea rh pozitiv...nu mi-a fost recomandat triplul test, amniocenteza, am facut doar testele standard, probabil ca daca prezentam vreun risc mi se recomandau sa le fac, dar nu a fost cazul...
...o nastere poate costa pana la 10000$, depinde de tarifele spitalului unde vei naste, onorariul medicului etc...eu am inteles ca la o nastere fara probleme se sta cam 3 zile in spital iar asigurarea mea va acoperi aproape tot, eu ramanand sa mai platesc 250$ partea mea (copayment)...astept sa vad atunci si-o sa va pot spune exact...de la inceputul sarcinii am completat si trimis prin posta un formular de preinregistrare la spital pt nastere, ceea ce mi s-a parut civilizat, sa nu te trezesti ca nasti si ca stai sa astepti sau sa completezi hartogaraie atunci cand bebe e pe drum...
...n-am dat nici o atentie la nici o vizita, nici nu se pune problema de asa ceva aici! probabil ca la nastere voi lua cu mine o sampanie fara alcool si o cutie de bomboane sa sarbatorim venirea pe lume a fetitei noastre cu echipa care ma va ajuta! dar asta e o optiune pur personala, nimeni nu are nici un fel de pretentie de la tine!
Cred ca v-am lamurit cat de cat cum merg asigurarile pe aici.
Sarcini si nasteri usoare!
piscoto
Aug 20 2005, 10:00 AM
Buna fetelor!
Sunt noua pe aici si sunt foarte interesata de acest subiect.
Megg, imi pare foarte rau ca a trebuit sa ai o experienta asa neplacuta.
Am, deja, un baietel care are 10 luni si sunt din nou insarcinata in 23 saptamani.
La cea de-a 2 sarcina dr mea mi-a dat sa fac si triplul test. Ei bine...a iesit pozitiv la trisomie 21 ( Simdromul Dawn) desi am repetat testul. Medicii in aceasta situatie recomanda amniocenteza. Refuz sa fac si acesta analiza (avand in vedere ca are risc de avort) si am mers pe ecografia 3D si 4D. Copilul este normal conformat, nu se vede nici un fel de malformatie la nivelul capului si deja are 534gr

.
Pe rezultatul de la triplu test exista si o nota care spune asa : Acest rezultat nu trebuie luat ca diagnostic.
Voi ce ati face in locul meu?
Eu sunt convinsa ca bb mic este bine. In familie nu am antecedente si nu am nici peste 35 de ani.
Ma tot intreb de ce mi-a dat dr sa fac aceasta analiza. Am sa intreb pe 29 aug cand se v-a intoarce din concediu.
Va doresc sa aveti sarcini usoare! :smt060
bilutza
Aug 20 2005, 10:17 AM
Buna piscoto si bine ai venit !
Iata parerea mea : triplul test nu este un diagnostic, ci o probabilitate. Mai mult decat atat, din cate stiu eu stabileste probabilitatea , deci toate sunt pozitive. Tu la ce te referi cand spui ca e pozitiv, adica este mare probabilitatea ? Unde ai facut testul ?
Eu nu cred ca e cazul sa te superi/stresezi cu rezultatul la acest test, daca spui ca la celelalte investigatii nu a rezultat ceva inspaimantator. Daca insa te chinuie, iti recomand sa incerci din nou testul. Surpriza este ca ar putea iesi mai bine. Am auzit chestia asta la mai multe persoane.
Eu cred ca esential este sa fii linistita si sa creasca bebe in liniste .
Asteptam vesti !
piscoto
Aug 20 2005, 10:42 AM
Bilutza, multumesc de raspuns.
Prima data am facut testul la 17 sapt la un spital de copii din Bucuresti ( imi cer scuze nu am retinut numele) pe langa Fac de Constructii.
L-am repetat la 20 sapt si 2 zile la GeneticLab ( la dr Albu). La fel rezultatul indica un risc de 1 / 50. Adica una din 50 de sarcini cu valorile care mi-au iesit mie poate sa fie cu simdromul Dawn. Riscul standard este de 1 /385.
Incerc sa nu ma gandesc ca am facut acest test care ma adusese intr-o stare...Bine ca mi-am revenit.
La Alex nu am facut acest test si tare sunt curioasa daca-l l-as fi facut cum iesea.
Ma rog la Dumnezeu sa fie totul bine pana la sfarsit.
Poop
Lime
Aug 20 2005, 04:24 PM
Buna fetelor, pe mine ma intereseaza subiectul foarte mult pentru ca am 40 de ani si, desi nu am cazuri de sindrom DOWN sau altele in familie, stiu ca e bine sa fac acest test. Mai mult decit atit am facut FIV si sunt fericita purtatoare a unei burtici de doar 8 saptamini. :smt031 :smt057 :smt054 Mi-am consultat deja doctorita in privinta unui triplu test si mi-a spus ca intr-adevar se face intre 16 si 20 sau 22 de saptamini, CU CIT MAI TIRZIU CU ATIT TESTUL ESTE MAI CONCLUDENT. Pe linga asta mi-a mai spus ca exista o forma mai aprofundata a acestui triplu test si ca eu trebuie sa hotarasc daca este bine sa fac o amniocenteza sau, mai intii, acest triplu test aprofundat si, functie de rezultat, amniocenteza. Bineinteles, este functie de cit ma tin buzunarele si ce riscuri vreau sa-mi asum. Voi stiti ceva despre o forma sau alta a acestui triplu test? Toate cele buni la viitoare mamici!
ellagiana
Aug 20 2005, 04:32 PM
eu nu am facut triplul test si nici amniocenteza, care am inteles ca sunt cam legate unul de altul, in sensul ca triplul test cam mereu da probabilitate de malformatii, pe care vine sa le contracareze sau nu amniocenteza...nici prin cap nu mi-a trecut ca as putea avea un bebe cu malformatii, Doamne-fereste!, mai ales ca analizele sunt bune, n-am peste 35 de ani, antecedente in neam n-am si sa fac niste teste doar asa ca sa-mi linistesc neuronul nu am vrut, deoarece mi s-a explicat si am citit clar ca testele astea nu sunt atat de concludente pe cat s-ar vrea sa fie...si am vazut cazuri de pierderi ale sarcinilor din cauza amniocentezei, asa ca am zis ca nu risc nimic, cu Dumnezeu inainte! Ganditi-va foarte bine inainte de a lua o decizie de a face testele astea! Sanatate si sarcini usoare la toate burticile!
piscoto
Aug 20 2005, 04:35 PM
Hello, Lime!
Te pot indruma catre un site unde poti afla mai multe detalii :
CITAT
OARE COPILUL MEU VA FI SANATOS?
Din pacate nimeni nu va poate da un raspuns care sa fie 100% sigur.
Exista insa anumite teste (neinvazive si care nu fac nici un rau bebelusului dumneavoastra) pe care le puteti efectua.
Medicina moderna vine in ajutorul viitoarelor mamici cu mai multe analize, menite sa alunge temerile acestora. Aceste teste sunt extrem de simple, majoritatea nu necesita decat o cantitate minima de sange venos, recoltata de la mama si pot aprecia starea de sanatate, atat a mamei, cat si a fatului.
Dintre acestea, TRIPLUL TEST este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale, ca de exemplu: defectele de tub neural, sindromul Down sau trisomia 21 si sindromul Edwards sau trisomia 18.
Screeningul pentru trisomia 21 sau sindromul Down si pentru defectele de tub neural, folosind markeri serici materni, se practica in numeroase centre de diagnostic prenatal din strainatate, datorita simplitatii lui, faptului ca rezultatele se obtin rapid si sunt in mare masura concludente.
Metoda de screening, cunoscuta sub denumirea simplificata de triplu test, este un screening pentru markeri din serul matern si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si ale gonadotrofinei chorionice umane (hCG) din sangele matern, intre saptamanile 14 si 21 de gestatie.
AFP = una din primele alfa-globuline ce apar in timpul dezvoltarii embrionare
uE3 = hormonul estrogenic principal secretat de placenta in timpul sarcinii
HCG = un hormon produs de partea fetala a placentei (in celulele coriale), cu valori detectabile de la cateva zile dupa fertilizare
Acestea au valori modificate in diferite boli, cum ar fi defectele de tub neural sau unele anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down (trisomie 21), cea mai frecventa afectiune citogenetica, caracterizata prin retard mental de diferite grade de severitate si multiple anomalii ale altor aparate si sisteme, cu o incidenta de 1/700 nou-nascuti.
Detectarea markerilor serici materni este o metoda de screening neinvaziva ce consta in prelevarea a 5 ml de sange periferic de la mama, utilizati pentru determinarea cantitativa a valorilor celor trei markeri constitutivi. Fiind o metoda de screening, valorile obtinute au doar o valoare orientativa.
Majoritatea gravidelor la care se obtine un rezultat pozitiv pentru trisomie 21, 18 sau pentru defectele de tub neural poate avea un copil probabil normal. Totusi, aceste paciente vor fi selectate pentru consiliere genetica si efectuarea in continuare a unor testari diagnostice invazive de tipul amniocentezei, deoarece depasesc limita de risc acceptabila pentru populatia generala.
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Determinarea cantitativa a markerilor din serul matern, corelata cu varsta materna, poate ajuta la estimarea riscului individual al unei femei pentru o sarcina cu sindromul Down. Acest calcul estimativ deriva din testarea individuala a valorilor celor trei markeri serici materni, combinat cu calcularea riscului specific legat de varsta, greutate materna, rasa, diabet zaharat insulino-dependent matern, numarul de tigari fumate pe zi, pentru a produce o probabilitate insumata pentru trisomia 21. In acest fel se pot detecta aproximativ 70% din fetusii cu sindrom Down. Se accepta, in general, riscul de 1/385 pentru sindromul Down la data probabila a nasterii, aceasta fiind probabilitatea estimata pentru trisomie 21 a unei femei de 35 ani la termen.
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Mamelor cu risc estimat peste limita predeterminata li se efectueaza o ecografie pentru determinarea varstei gestationale reale, prin biometrie fetala (diametrul biparietal, lungimea femurului, lungimea cranio-caudala). Daca in urma recalcularii varstei gestationale, riscul este in continuare peste limita acceptabila, abia atunci femeia este orientata spre un diagnostic prenatal de certitudine prin amniocenteza, urmat de consiliere genetica.
Avand in vedere ca valoarea celor trei markeri este strict dependenta de varsta gestationala, astfel incat o eroare de estimare mica, de 5 - 9 zile, poate duce la erori in calcularea riscului, se recomanda ca in ziua prelevarii markerilor serici sau cu cateva zile inainte sa se efectueze o ecografie cu biometrie fetala, pentru a stabili varsta gestationala reala.
Ce trebuie sa intelegem practic din efectuarea acestui test?
Nivelul celor trei markeri din sangele gravidei respective se compara cu esantionul considerat normal pentru o varsta gestationala data.
In defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida sau anencefalie creste foarte mult nivelul AFP.
In sindromul Down, creste peste limita acceptabila nivelul hCG, iar nivelurile de AFP si uE3 sunt mai scazute decat media .
In sindromul Edwards, nivelul celor trei markeri serici, AFP, uE si hCG, este mult scazut fata de minimul acceptat.
Aceste date cantitative sunt introduse intr-un soft special, alaturi de anumite informatii despre gravida si sarcina respectiva, dupa care se calculeaza valorile medii pentru varsta gestationala, luand in considerare mai multi parametri.
Daca riscul estimat depaseste un anumit nivel mediu de risc acceptat, testul se considera a avea un rezultat pozitiv. Acest rezultat nu inseamna obligatoriu ca sarcina este afectata, deoarece triplul test are doar valoare orientativa pentru diagnostic, insa necesita o urmarire ecografica mult mai atenta, orientare catre un cabinet de diagnostic prenatal pentru amniocenteza si consiliere genetica, atunci cand este cazul.
Noua gravide din zece vor avea un rezultat negativ pentru sindromul Down, ceea ce inseamna ca aceste gravide au o probabilitate mult mai mica de a da nastere unui copil cu acest sindrom, neexcluzand acest risc in totalitate! Singura procedura menita sa excluda aproape 100% diagnosticul de sindrom Down este amniocenteza si efectuarea cariotipului fetal din lichidul amniotic.
Totusi, cu triplul test se detecteaza peste 70% din fetusii cu sindromul Down, un procent rezonabil pentru a se recomanda triplul test ca procedura de screening pentru toate gravidele, indiferent de varsta materna, acest test fiind considerat de rutina pentru majoritatea spitalelor de profil din strainatate.
http://www.geneticlab.ro/analize.htm
Lime
Aug 22 2005, 09:54 AM
Multumesc piscoto
Foarte, foarte interesant citatul tau! Am intrat si pe situl postat. Sambata am fost si la medic si BB al meu (care are la momentul asta 2,75 cm) sta in cap si-l saluta pe ta-su (de mine nu-i pasa deocamdata!). Desi stau acasa de 2 saptamini doctorita mi-a zis sa mai stau inca una! Dupa reactia sefilor s-ar putea sa nu mai am servici cind o sa ma pot duce.... exagerez.... :-P
Inca nu realizez ca sunt o burticoasa dar a dat fericirea peste mine cu BB-le asta venit in viata noastra cind nu ne mai asteptam! :smt007
Sper din tot sufletul sa aveti si voi parte de sentimentul asta! Ne mai auzim.
piscoto
Aug 22 2005, 10:07 AM
Lime, ma bucur ca te-am putut ajuta!
Daca nu ti-a recomandat medicul triplu test nu cred ca este nevoie sa-l faci.
Felicitari pentru burtica si stai linistita! BB este sigur bine.
Si noi suntem fericiti ca mai vine un bb.
Cele bune!
feli
Aug 25 2005, 02:51 PM
Eu sunt in saptamana a 19 a si mi-a zis doctorita ca e cam tarziu sa fac triplutest(dupa ea),ca e mai bine sa se faca in perioada 15 - 16 saptamani.Stie cineva mai bine? :(
piscoto
Aug 25 2005, 05:42 PM
CITAT
Dintre acestea, TRIPLUL TEST este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale, ca de exemplu: defectele de tub neural, sindromul Down sau trisomia 21 si sindromul Edwards sau trisomia 18.
Screeningul pentru trisomia 21 sau sindromul Down si pentru defectele de tub neural, folosind markeri serici materni, se practica in numeroase centre de diagnostic prenatal din strainatate, datorita simplitatii lui, faptului ca rezultatele se obtin rapid si sunt in mare masura concludente.
Metoda de screening, cunoscuta sub denumirea simplificata de triplu test, este un screening pentru markeri din serul matern si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si ale gonadotrofinei chorionice umane (hCG) din sangele matern, intre saptamanile 14 si 21 de gestatie.
Eu am facut testul in saptamana 20 si 2 zile.
crissroman
Aug 26 2005, 03:45 PM
eu testul l-am facut la 16 saptamani, sa inteleg ca era mai bine daca mai asteptam pana spre saptamana 20...adica ar putea fi neconcludent?
feli
Aug 26 2005, 05:03 PM
Daca verisorul sotului meu are sindromul Down, e posibil ca si bebele meu sa fie banuit? :(
piscoto
Aug 29 2005, 04:04 PM
CITAT(feli)
Daca verisorul sotului meu are sindromul Down, e posibil ca si bebele meu sa fie banuit? :(
Ca sa te linistesti intreaba medicul. El este in masura sa-ti raspunda la intrebare.
ada202002
Aug 31 2005, 11:33 AM
A facut cineva acest test? In ce consta si unde la-ti facut?
Pe mine m-a trimis d-na doctor care se ocupa de mine la Cluj.
Ma poate ajuta cinava sa imi zica si mie despre ce e vorba in acest test si cat dureaza pana la aflarea rezultatelor
Adriana
bilutza
Aug 31 2005, 12:05 PM
Triplul test este un tip de analize de sange,care determina probabilitatea de a avea un copil cu sindromul Down, Edwards, sau... (pentru ca nu-mi mai amintesc care e al treilea) , de aici si denumirea de triplu test. Este un test care determina probabilitatea, deci nu pune un diagnostic. Asta inseamna ca, in cazul in care rezultatul nu este tocmai cel mai bun, nu e neaparat adevarat ca bb tau va avea probleme de sanatate. La mine a durat o saptamana pana mi-au dat rezultatul. Eu stiu unde se face in Bucuresti, in Cluj poate te indruma altcineva. Ce am aflat eu este ca, acest test nu este obligatoriu, si trebuie sa fie recomandat doar mamicilor peste 35 ani ori cu antecedente de acest tip in familie. Din pacate, datorita faptului ca acest test este cu plata si costa ceva banuti, doctorii iti cer sa il faci. :-(
ada202002
Aug 31 2005, 12:10 PM
mie mi l-a cerut doctorita, deoarece si eu am avut probleme la nastere cu inima si vrea sa fie sigura ca bb nu are nimica, mi-a zis ca la cluj e cel mai ieftin, cam 700 de mii de lei
pe tine cat te-a costat?
bilutza
Aug 31 2005, 12:19 PM
1.200.000 sau 1.400.000, nu mai stiu exact. nu stiu daca are vreo legatura cu inima... :smt017 . Sa nu fie vorba de alt test. Si diferenta de bani pare cam maricica. Daca a mai facut cineva acest test ... poate ne lumineaza
ada202002
Aug 31 2005, 12:34 PM
Mie Mi-a dat si trimitere si asa scrie pe trimitere. imcepe sa imi fie frica sa nu fi vazut ea ceva la ecograf si nu vrea sa imi zica si poate Domne fereste e ceva cu copilul. Nu stiu ce sa mai cred.
bilutza
Aug 31 2005, 12:39 PM
nu vedea la echo. stai linistita.
ada202002
Aug 31 2005, 12:47 PM
ok, stau dar nu stiu a bagat putin frica in mine cu testul asta, dar sunt sigura ca totul va trece cu bine si ca bb e sanatos mai ales ca nu am avut atecedente in familie si mie mi-a zis doctorul ca ce am avut eu nu e ceva genetic si ca nu o sa aiba si bb meu..
RAL
Aug 31 2005, 01:56 PM
[color=blue][/color]
la maternitatea giulesti costa 450.000 lei, cred ca nu este mult, si dureaza cam 7-10 zile. sunt niste kit-uri care se folosesc si au nevoie de cel putin 10 gravidute, parca, ca sa nu le iroseasca doar pt o persoana. peste un milion este cam mult intradevar. varsta creste riscul,dar poti sa ai un bb cu sindrom dawn si la 26 de ani din pacate, stiu asta nu din auzite am vazut. si cica se vad la triplutest si eventualele urmari daca ai luat medicamente fara sa sti ca esti insarcinata.
bilutza
Aug 31 2005, 02:11 PM
Nu cred ca are vreun sens sa te sperii, pentru ca dr nostri sunt cel putin ciudati, ca sa nu spun mai mult. La inceputul sarcinii, pe cand imi urmarea evolutia o dr de la Giulesti , ma punea sa fac tot felul de teste si analize, contracost, dar numai la anumite laboratoare :shock: Daca intrebam de ce trebuie sa fac aceste teste imi raspundea obsesiv : " vrei sa ai un copil cu malformatii??? "de incepusem si eu sa cred ca bb al meu nu e in regula. Toate testele ieseau ok, dar ea nu mai termina... pana cand am aflat eu care e treaba: la fiecare test ma intrebau cei de la analize din partea carui dr vin, pentru ca ei , fie sunt asociati la cabinete particulare , fie au diverse comisioane pe acolo. Dr mea imi spunea ca triplu test se face numai la un anumit laborator, la fel si alte teste si analize, si sa nu ma duc la altele , pentru ca nu sunt performante si nu va fi bun rezultatul. Apoi descopeream ca mai exista si alte locuri unde se fac aceste analize , la preturi mai mici. :-( . In cele 2 luni cat am mers la cabinetul ei m-a falimentat. Plangeam dupa fiecare consultatie , pentru ca intotdeauna imi spunea cate ceva si ma baga in sperieti. Am schimbat-o si ma simt mult mai bine. Asa ca, stai linistita. Cea mai importanta este starea ta de spirit, care trebuie sa fie foarte buna.
ada202002
Aug 31 2005, 02:12 PM
mersi RAL mie pe trimitere imi scrie clar Cluj ( din pacate) altfel poate m-as fi dus la Bucuresti sau Targu Mures. Zici ca la Bucuresti e numai 450000 , cica la Cluj e 700000. nu stiu ce sa fac oricum pana trebuie sa ma duc mai sunt 3 saptamani
Mai vad poate vorbesc cu doctorita sa nu mai scrie orasul si atunic merg la Bucuresti
bilutza
Aug 31 2005, 02:18 PM
450000???? :-( Ma duc sa o iau de gat pe dr aia... ca m-a trimis NEAPARAT la Genetic Lab, unde e 1.200.000, ala fiind singurul laborator dotat cu tot ce trebuie... Cand te gandesti ca este tot a Dr. Albu care e si la Giulesti !!! :smt093 Singura mea multumire este ca Dr Albu am inteles ca e intradevar bun pe parte de morfo si genetica.
ada202002
Aug 31 2005, 02:29 PM
Sincer eu cred ca exista o intelegere intre dr deorece mie mi-a zis ca la cluj e cel mai ieftin si stia toate detaliile de la doctorita de la cluj.
Asa e la noi. eu de 2 sapt tot la medic merg ca deja numai cum vad dr mi se face rau
Mariana M.
Aug 31 2005, 03:26 PM
ada202002nu trebuie sa iti mai faci atitea griji..sigur bebe e sanatos si creste mare si frumos acolo in burtica. Pe mine m-a trimis dr la acest test deoarece eu ii puneam o mie si una de intrebari daca e bine bebe, daca e intreg, sanatos...sa nu cumva sa aiba ceva si sa nu-mi spuna si ea ridea de mine cum ca as fi prea copilaroasa si fricoasa si sa nu-mi mai fac griji ca bebe e ok, la locul lui ..dar...daca vreau eu sa fiu cu inima'napacata sa ma duc sa fac triplu test la spital la Cuza aici la noi si daca nu cunosteam pe nimeni acolo m-ar fi costat 680.000 lei; asha ca am avut un noroc chior ca il cunosteam pe tipu de la lab. si nu am dat nici un banutz.
Fetelor nu va mai faceti griji inutile ca bebeii nostri vor fi cei mai frumosi si sanatosi copii din cite exista pina in prezent

.
Pupici si aveti grija de voi.
ada202002
Aug 31 2005, 03:29 PM
ok Mariana, nu mai imi fac griji bb meu e sanatos si va creste mare si voinic :-) .
crissroman
Sep 1 2005, 04:18 PM
CITAT(bilutza)
450000???? :-( Ma duc sa o iau de gat pe dr aia... ca m-a trimis NEAPARAT la Genetic Lab, unde e 1.200.000, ala fiind singurul laborator dotat cu tot ce trebuie... Cand te gandesti ca este tot a Dr. Albu care e si la Giulesti !!! :smt093 Singura mea multumire este ca Dr Albu am inteles ca e intradevar bun pe parte de morfo si genetica.
Imi pare tare rau fiindca ai patit chestia asta ...dar majoritatea clinicilor le fac tot la giulesti ....dar te trimit la clinicile private ...asta e.
Oricum din toate laboratoarele care fac chestia asta m-am interesat si este giulestiul
crissroman
Sep 1 2005, 04:24 PM
Ada,
ca ti s-a dat sa faci testul asta e doar ca o masura de siguranta ...ca tu si doctora sa va asigurati ca bebe e ok...eu l-am facut din proprie initiativa...in general sunt mai expuse persoanele care au peste 35 ani sau au avut diverse antecedente in familie...oricum majoritatea doctorilor din Ro il recomanda.
E o analiza de sange prin care se depisteaza sindromul Dawn, Sindromul Edwards, si toxoplasmozei....plus de aia nu te expune nici pe tine nici pe bebe la nici un risc.
Te asigura doar ca ai un bebe sanatos si atata tot....multa bafta...
ghica_ana
Sep 2 2005, 01:58 PM
Buna....eu am facut triplul test....iar la sindromul Down a iesit 1 la 50....doctorul a spus ca inseamna 2% dar a dat de inteles ca este un procentaj destul de mare....desi nu pare......Eu acum nu stiu ce sa mai cred.Eu nu am antecedente si mai am o fetita perfect sanatoasa de 6 ani.Nu pot sa imi imaginez de ce.....am vazut ca piscoto stie mai mult despre acest sindrom...si nu stiu daca am inteles bine...si ei ia iesit acelasi procentaj...sau doar a explicat ce inseamna...as vrea sa stiu si eu daca bebeul s_a nascut sanatos(daca s-a nascut). Multumesc f mult....Eu sunt ingrijorata si nu mai stiu la cine sa mai apelez. :( .
ada202002
Sep 2 2005, 02:11 PM
ok, crissroman mersi mult pentru incurajari, nu am peste 35 de ani, an si eu numai 24 de ani asa ca sunt sigura ca bb meu e sanatos.
:smt026 :smt026
Ana nu are rost sa te stresezi mai ales daca ai o fetita care are deja 6 ani si e sanatoasa, sunt sigura ca si bb tau e sanatos. eu nu vreau sa ma stresez, :smt017 cum am facut inainte cand am aflat ca trebuie sa fac testul. totul va fi bine. :-P . mai vorbim si multumesc tuturor pentru incurajari. :smt008
ghica_ana
Sep 2 2005, 02:42 PM
DA....dar acum doctorul ma trimite la o analiza f complicata care are ca risc pierderea sarcinii......el de ce ar face lucrul asta daca nu ar fi necesar....daca nu ar fi ceva grav?
ghica_ana
Sep 2 2005, 02:55 PM
Buna....eu am facut triplul test....iar la sindromul Down a iesit 1 la 50....doctorul a spus ca inseamna 2% dar a dat de inteles ca este un procentaj destul de mare....desi nu pare......Eu acum nu stiu ce sa mai cred.Eu nu am antecedente si mai am o fetita perfect sanatoasa de 6 ani.Nu pot sa imi imaginez de ce.....am vazut ca piscoto stie mai mult despre acest sindrom...si nu stiu daca am inteles bine...si ei ia iesit acelasi procentaj...sau doar a explicat ce inseamna...as vrea sa stiu si eu daca bebeul s_a nascut sanatos(daca s-a nascut). Multumesc f mult....Eu sunt ingrijorata si nu mai stiu la cine sa mai apelez.:((
piscoto
Sep 2 2005, 03:33 PM
Bun venit, Ana!
Asa este. Am facut testul si mi-a iesit risc la simdromul down 1/50 ca si la tine.
Nu am nascut, inca. Sunt in saptamana 24 si am DPN pe 17 dec 2005.
Doctorul tau nu ti-a recomandat amniocenteza?
Mie da si am refuzat sa o fac. De ce? Costa : 15.000.000 lei si exista si riscul unui avort dupa efectuarea procedurii.
Am facut echo 3D si 4D si mi-au spus ca bb este bine. Voi merge pe aceasta varianta si ma voi ruga la Dumnezeu ca bb sa fie sanatos. Nici eu u am avut cazuri in familie si nu am nici peste 35 ani. Abia fac 30.
Am auzit de multe cazuri cu acest risc de 1/50 care au avut copii perfect sanatosi.
Acum...ce-o vrea Dumnezeu.
Sanatate si...sa auzim numai de bine!
ghica_ana
Sep 2 2005, 03:38 PM
Ba da ...sa stii ca a recomandat dar cum ai spus si tu nu cred ca merita:D....multumesc foarte mult...pot sa spun ca mi-ai luat o piatra de pe inima...voi face si eu ce ai facut si tu si sa speram ca totul fa fi bine:D.....si iti doresc sarcina usoara si sa ai un bebe sanatos si frumos. multumesc f mult.
piscoto
Sep 2 2005, 03:42 PM
Si tu sa ai o sarcina usoara si un bb sanatos si frumos!
Pana acum nu ai facut nici o echo? Cate sapt de sarcina ai?
Eu de la 12 saptamani am facut pana acum 5 echo. Toate au fost ok.
ghica_ana
Sep 2 2005, 03:47 PM
Eu sunt abia in saptamana 16....Dar toate eco pe care le am facut au aratat pe bebe f bine....ca nu are nici o problema.....dar vezi ca nu intotdeauna sunt corecte....acuma nu mai e sanatos....eu nu stiu ce sa mai cred. sindromul acesta este f grav .....si nu doresc copilului meu o soarta asa de rea.....eu doar vreau sa fie sanatos:D.....sa nu aiba probleme. Nu cred ca cer prea multe nu?
piscoto
Sep 2 2005, 03:51 PM
Te cred. Si eu trec prin aceleasi stari.
Nu vreau sa sufere nici el nici noi. Acum...am luat decizia si mergem mai departe. Ti-am spus, ma voi ruga la Dumnezeu sa fie totul bine.
ghica_ana
Sep 2 2005, 03:53 PM
Asta sper si eu ....si pentru tine si pentru mine dar si pentru toate femeile care trec prin aceleasi situatii ca si noi:D......poate si mai rau.
ellagiana
Sep 2 2005, 05:34 PM
offff...testele astea mai mult te sperie...pe vremuri nu existau atatea teste si uite cati oameni sanatosi am ajuns sa traim pe lumea asta...eu n-am facut nici un triplu test si credeti-ma ca si chiar daca nu faceam absolut nici un test instictul meu imi spunea ca bebelusa mea e bine si mergeam cu Dumnezeu inainte...nu va mai ingrijorati asa tare...nu stiu de ce doctorii din tara recomanda testul asta cand stiu ca da emotii la fiecare gravida care-l face...nu va mai ganditi ca l-ati facut, canalizati-va atentia la puiutii vostrii sa simta ca sunt iubiti si-o sa vedeti ca o sa aveti bebelusi sanatosi!
:smt056 :smt058
Mihaela & bb Karina de 11 zile
ghica_ana
Sep 2 2005, 08:30 PM
As vrea sa stiu si eu care dintre voi a facut triplul test si ce a iesit la sindromul down.....va multumesc ff mult daca ati face acest lucru.:D
bilutza
Sep 2 2005, 09:47 PM
Subscriu la ce a scris Ellagiana, testele astea mai mult ne sperie decat sa ne incurajeze. :-(
Fetelor, ganditi-va mai putin la aceste teste, bb vostri sunt bine. Starea voastra psihica este foarte importanta ptr dezvoltarea armonioasa a bblucilor din burtici. Eu am auzit de acest test abia dupa ce am ramas insarcinata. Pana atunci nimic despre el, de parca e un test inventat anul asta... Nu va mai faceti griji !
Lime
Sep 4 2005, 11:50 AM
Buna fetelor,
Mie, pentru ca am 40 deja de ani, mi-a recomandat doctorita mea direct amniocenteza (asta fac medicii - te baga intr-o categorie si-ti recomanda ce au invatat ca e bine pentru categoria respectiva). Pentru ca am indoilei ca e bine sa trec printr-o procedura invaziva, am refuzat si am decis ca e mai bine sa fac mai intii triplu test. Atunci doctorita mi-a recomandat o forma a triplului test care se numeste test integrat. Problema este ca ia in calcul anumite rezultate din singe din primul trimestru de sarcina (adica la 12 saptamini) cu aceleasi rezultate obtinute in trimestrul 2 de sarcina. Riscul este ca, daca exista vreo problema, sa fie destul de tirziu pentru un avort. Nici nu-mi trece prin cap sa fac altfel si nici nu-mi trece prin cap sa imi pun in pericol BB-ul! Am sa fac testul asta ca masura de siguranta. Toate analizele de pina acum sunt in parametrii normali, multumesc lui Dumnezeu! Am fost foarte speriata o perioada pentru ca stiu un caz de fetita nascuta cu sindrom Down iar mamica are numai 26 de ani. Statistic vorbind sunt mult mai multe sanse de nasteri cu sindrom Down pentru mamele intre 20 si 30 de ani dar asta doar pentru ca cele mai multe mamici au virsta asta!! Asa ca, fetelor, intrebati medicul, cautati pe internet informatii si luati decizi in cunostinta de cauza si nu va bazati pe o singura opinie. Oricum instinctul functioneaza asa ca folositi-l!! Sarcina usoara si ne mai auzim. :-P :-P :-P :-P :-P