alyna
Feb 4 2006, 02:28 AM
fetelor..tocmai in biblie scrie despre viata de dupa moarte.. scrie ca cei fara pacate vor ajunge in imparatia cerurilor,alaturi de sfinti.eu cred cu tarie in Dumnezeu si in viata de dupa moarte..daca n-as crede nu ar mai avea rost toate faptele bune pe care le fac si poate nu m-as cai pentru fiecare pacat savarsit.nu e posibil sa crezi in divinitate si sa nu crezi in viata de apoi.
"Apostolul Pavel zice: Petrecerea noastră este în ceruri. Ferice de creştinul acela care trăieşte pe pământ, iar cu mintea lui trăieşte în cer; cu mintea lui se înalţă la Dumnezeu şi după puterea lui se osteneşte să facă fapte bune, ca să se ducă în Raiul desfătării.
Acolo nu mai este moarte, nu mai este bătrâneţe, nu mai este durere, nu mai este boală, nu mai este frică. Ci veşnic va avea, cum zicea Apostolul Pavel, dreptate şi bucurie şi pace întru Duhul Sfânt.
Dumnezeu şi Preacurata Lui Maică să ne ajute la toţi să ajungem şi noi păcătoşii măcar cât de cât să moştenim "un colţişor de Rai", cum spune bătrânul Părinte Paisie câteodată la molitfă, numai să nu fim afară de Raiul lui Dumnezeu, ca nu cumva, Doamne fereşte, să ne chinuim în veci.
Părintele CLEOPA"
ira_tgr
Feb 12 2006, 05:04 PM
eu cred in viata dupa moarte si mai hotarat cred in reincarnare, cred in aura, cred in campuri biologice...
in general pot spune ca sunt o persoana credincioasa, doar ca nu sunt practicanta, sau sunt dar in felul meu...
in general nu merg la biserica ci doar o data pe an, de Paste, cu toate ca sunt botezate in biserica ortodoxa, cred ca multe chestii sau reguli sunt in plus...
eu una prefer sa ma rog acasa, nu neaparat in fata icoanei, ca am o alta imagine a lui Dumnezeu decat cea pe care ne-o prezinta anumiti pictori, prefer sa spun o alta rugaciune, si nu "Tatal nostru", o rugaciune cu cuvintele mele, care vine din inima, si nu cateva randuri ce le-am memorat si sa le repet in continuu...
a scris cineva mai devreme aici, ca reincarnarea nu are nici un sens, de altfel de ce ar mai exista iadul sau alte chestii..
hmmmm, pai va spun si parerea mea, eu NU cred in chinuri vesnice, vezi dom'ne am facut o greseala sau mai multe si acum Dumnezeu ne pedepseste "pentru totdeauna".... insusi aceasta ideea de a ne pedepsi pentru totdeauna se exlude prin definitia Dumnezeului....
- oare nu se spune ca Dumnezeu este tatal nostru? si va inchipuiti un parinte, care iti trimite copii la chinuri groaznice, pentru niste greseli? da, se supara, ii limiteaza dorintele sau alteceva, dar chinuri groaznice?
- nu se spune ca Dumnezeu este a totiertator? si daca este asta, cum sa permita incat sa ne chinuim in vecii vecilor?
- nu se spune ca Dumnezeu este Dragoste? cum atunci o dragoste de marimea si calibrul lui Dumnezeu sa nu ierte?
eu am citit Biblia, si nu numai Biblia, am citit si alte carti "sfinte", nu cred ca una este mai importanta decat alta, nu conteaza religia atata timp cat ai credinta intr-o entitate superioara, indiferent cum ti-o inchipui...
ira_tgr
Feb 16 2006, 02:39 AM
CITAT(alyna @ Feb 14 2006, 06:00 PM)
Eu cred ca daca nu ar exista Rai si Iad (asa cum spune si in Biblie), pedeapsa divina, atunci orice criminal, violator etc. ar ajunge in rai.
[snapback]42770[/snapback]
una este sa existe sau nu Rai-ul si iad-ul, si totul altceva, este acea existenta in unul sau celalat pentru eternitate (mi se pare un cuvant prea de tot, in plus s-a demonstrat stiintific ca constiinta umana nici nu poate concepe total lucrurile precum eternitatea sau infinit)....
nu trebuie sa interpretam dragostea infinita a lui Dumnezeu pentru oameni, puterea Lui de a ierta, ca avand posibilitatea de a putea face orice fel de rau in viata( in ipoteza in care Dumnezeu iarta tot).
stai un pic, din ce ai scris, tot nu am inteles daca exista acea putere a Lui de a ierta sau este doar o ipoteza ca Dumnezeu iarta tot?
si de ce crezi ca daca am avea o libertate toatala am alege sa facem neaparat ceva rau?
Sa nu uitam ca Dumnezeu a pedepsit (conform Bibliei) de mai multe ori omenirea pentru pacatele ei.
exact, si la fel i-a dat de fiecare data o noua sansa nu? atunci daca a dat o sansa omenirii, de ce sa refuze un simplu om?
In plus, intreaga credinta ortodoxa se bazeaza pe existenta raiului si a iadului. in plus nu cred ca oamenii si-ar mai regreta greselile daca nu s-ar gandi ca acolo sus exista un Dumnezeu care ii vede, si nici nu ar mai face prea multe lucruri bune daca nu ar aspira candva la un loc in rai. asta e parerea mea

sa inteleg ca oamenii isi regreta greselile facute doar pentru ca aspira la un loc in Rai?
iar despre lucruri pe care se bazeaza credinta ortodoxa, sau de ce exact "este nevoie" sa existe un Iad si un Rai, hmmmmm, aici chiar o sa ma abtin, ca nu vreau sa fiu atentionata sau data afara
CarmenA
Mar 3 2006, 01:25 AM
Eu stiu ca toti suntem niste pacatosi. Si fiecare cu pacatele lui. Eu nu vreau sa ma compar cu vreun violator sau vreun criminal, stiu doar ca si eu am pacate, si nu stiu cum se cantaresc acestea. Poate in fata lui Dumnezeu pacatele mele au o valoare mult mai mare fata de cel care fura o paine, sau fata de cel care se lasa in patima alcoolului. Cred ca toti facem pacate si mai cred ca daca ne uitam la pacatele celorlalti ni se vor parea intotdeauna mai grave decat ale noastre, tocmai datorita faptului ca fata de noi suntem mai milosi si mai ingaduitori decat fata de altii.
Nu stiu cum se cantaresc pacatele astea la intrarea in rai. Adica, normal nu va intra in rai un psihopat, care este un violator in serie, chiar daca acesta s-a nascut bolnav psihic si altceva in afara de crizele sale in care violeaza, nu mai stie. Dar poate intra in rai un om care toata viata a gandit si a analizat cum sa sparga o banca si sa fure cateva miliarde? Acest al doilea om pare mai putin pacatos in ochii nostri, dar daca e sa analizezi... Cel inteligent o face cu buna stiinta, pe cand cel bolnav psihic este doar un rod al nefericirii cu care s-a nascut. Si s-a studiat foarte mult, majoritatea criminalilor in serie au probleme psihice. Deci daca e sa o luam asa...Nu vreau sa compar pe maica tereza cu vreun criminal, adica exceptiile, dar hai sa ne comparam toti intre noi, oamenii de rand si tot vom fi si noi plini de pacate. Interesant este ca prin natura noastra, stim cand gresim si ne pare rau dupa aceea, dar tot o facem. Deci de regretat, regretam. Si ne caim. Si atunci, nu meritam iertare? Sau cand suntem iertati? Ca de fapt asta e intrebarea. Poti sa gresesti o viata si sa te caiesti pe patul de moarte si vei ajunge in Rai? Nu cred. De fapt sigur nu poate fi asa. Ce e cainta? Recunoasterea in fata unei icoane ca iti pare rau? NU. Nu cred. Eu cred ca daca ar fi o judecata sus, sigur am fi iertati toti. Fiindca prin natura noastra, noi suntem inzestrati cu constiinta si tocmai de aceea stim cand pacatuim. Chiar daca nu in momentul acela, tot vom afla mai tarziu. Asta cand pacatuiesti fara vointa. Deci singuri ne facem mustrari de constiinta si ne este frica de urmarile faptei noastre. Si daca ar fi o judecata, noua de ce ni s-a mai dat constiinta ? De ce suferim aici pentru greselile noastre si nu suntem lasati sa facem ce dorim si sa suferim Apoi? Nu stiu...
Este o discutie lunga cu argumente pro si contra. Tot ce stiu este ca imi doresc sa traiesc. Toti ne dorim lucrul acesta. Si ne este frica de moarte in primul rand pentru ca iubim ce avem aici, ce lasam aici si ce TRAIM aici. Si de-abia dupa toate sentimentele astea apare frica de necunoscut si intr-adevar de judecata. Si asta pentru ca toti stim ca am gresit cu ceva. Nu suntem perfecti si Dumnezeu stie asta.
Off, uite ce fac eu la 1 noaptea...
onuta_dec
Apr 26 2006, 07:39 PM
In primul rand salutare tuturor. Stiu ca m-am trezit si eu cam tarziu, dar m-am decis sa las si eu un mesaj. Eu cred ca desavarsire in viata de dupa moarte si in reincarnare. Multi oameni Il neaga pe Dumnezeu, neaga tot ce are legatura cu religia, dar nu poti nega ceva ce nu exista!Deci, numai prin faptul ca ati deschis acest subiect si ati conversat, ne arata ca exista si viata dupa moarte si reincarnare.Noi suntem fiinte cu constiinta si se presupune ca suntem deasupra tuturor regnurilor.Dar atunci cum se face ca opera unui pictor ''traieste'' mai mult decat creatorul sau?Suntem superiori unei panze si cu toate acestea corpul nostru moare relativ repede, pe cand o pictura poate trai mii de ani. Puteti spune ca pictorul traieste prin opera sa, dar nu e acelasi lucru cu cel de a trai el insusi.Nu putem trai la infinit doar pentru ceilalti si prin ceilalti.Suntem fiinte unice.Asta inseamna ca exista viata dupa moartea corpului nostru fizic si ca, respectivul pictor ajunge undeva si traieste mai departe intr-o alta lume. Dumnezeu este drept.Atunci cum se explica ca nu ne ofera la toti sanse egale de evolutie?Unii se nasc handicapati fizic, psihic, nu pot merge, nu pot vedea, mai fac pe deasupra parte si dintr-o familie saraca.Unii vor ajunge criminali, hoti, pentru ca desi au un fond bun i-au constrans imprejurarile.Cand iti vezi copilul plangand de foame, nimeni nu te angajeaza, ce faci?O viata au trait in mizerie si asa se va si incheia.Nu prea vor avea ei timp sa se gandeasca la nemurirea sufletului.Prea rar sunt fiinte care reusesc sa depaseasca aceasta.Altii in schimb se nasc perfect sanatosi din toate punctele de vedere, au o situatie buna, sunt oameni buni, niste fiinte cum ii plac lui Dumnezeu.Aici apare problema, de ce nu avem cu totii sanse egale, desi se spune ca o viata avem?Apoi trebuie sa stiti ca si in Biblie zice despre reincarnare. Trebuie doar sa cauti si sa vrei sa accepti Adevarul.Atunci cand toti se intreaba cine este Ioan Botezatorul, Iisus le zice ca el este Ilie, cel care a fost si va sa vina! Ce se intelege oare de aici?Exista si carti ale marilor sfinti ortodocsi care accepta reincarnarea, dar nu pot sa o spuna direct pentru ca nu sunt lasati.Si in textele lor lasa anumite citate din care poti intelege, asta doar daca esti deschis spre nou.Acum cativa ani am fost la Manastirea Recea, langa Targul Mures, la Parintele Ioan si l-am intrebat daca exista reincarnare si el mi-a spus: nu pot sa-ti raspund la aceasta intrebare decat prin prisma hainelor bisericesti, dar daca tu crezi ca exista si e bine pentru tine atunci crede in continuare!E clar ca cineva nu-i lasa sa zica adevarul, caci daca s-ar afla lumea asta ar ajunge Raiul pe Pamant.In cartea "viata maicutei Veronica'' scrisa de stareta Veronica de la Manastirea Vladimiresti din judetul Galati, autoarea zice clar ca exista reincarnarea.Dar pe vremea comunistilor majoritatea cartilor ei au fost arse ddin ordinul Patriarhului.A mai scris si alte manuscrise in care zicea cum a vizitat cele 9 ceruri ( de aceea in Tatal Nostru se zice 'Tatal nostru care esti in ceruri').I s-a cerut sa renunte la credinta ei, sa nu mai fie calugarita.Nu a vrut si a facut inchisoare destui ani, a fost si biciuita...Daca noi nu vrem sa credem in astfel de lucruri macar sa nu negam din start si sa acceptam opiniile altora.Poate unii vor zice ca nu s-a intors nimeni din morti.Dar ma intreb eu oare, daca cineva ar veni si ne-ar zice cu este dincolo si ca exista viata dupa moarte si reincarnare, sigur l-am considera nebun.Dar indiferent de ceea ce credem noi sau nu, viata isi urmeaza cursul ei firesc .Exista o lege imuabila si chiar de nu vrem s-o vedem, ea aplica pedeapsa si rasplata, care sunt aceleasi in toate lumile Universului!Cu drag, Oana
21ni31
Apr 26 2006, 11:05 PM
Draga Oana!
Cred ca mesajul tau este binevenit indiferent de data la care l-ai postat, dupa cate inteleg eu ideea este sa-si spuna fiecare parerea, nu conteaza momentul la care o face.
In privinta faptului ca ar exista "sfinti ortodocsi", cum le spui tu, care ar fi scris carti in care accepta ideea reincarnarii, da-mi voie sa te contrazic cu tarie. Una din marile mele pasiuni este literatura patristica, asa ca nu vorbesc in necunostinta de cauza. Din curiozitate, la ce sfinti si la ce carti te referi? In privinta persoanelor despre care vorbesti, parintele Ioan si maica Veronica, din stiinta mea, nu sunt in randurile sfintilor. Ca simpli oameni, au si ei dreptul la pareri personale, care pot fi gresite. Sau nu. Dar nu putem noi judeca asta, pentru ca nu detinem noi adevarul absolut. Iar din raspunsul dat de pr. Ioan, eu inteleg cu totul altceva, oricum, nu ca ti-ar confirma ca exista reincarnare. Poate doar faptul ca, daca asa ajungi tu la Dumnezeu, atunci urmeaza calea asta, si pentru ravna ta de a afla adevarul, Dumnezeu te va lumina. Asta inteleg eu. Iar ca Iisus afirma ca El este Ilie, chiar ca nu stiu unde ai gasit asta, ce traducere a Bibliei ai citit?
Preferabil, daca aduci in discutie dogmele ortodoxe, sa vorbim prin referire la traducerea acceptata de Biserica Ortodoxa, altfel este ca si cum am incerca sa explicam ce este soarele, descriind un bec!
Pentru explicatii si sfaturi foarte solid documentate pe scrierile Sfintilor Parinti, te-as ruga sa citesti cartile parintelui Cleopa, fostul staret al Manastirii Sihastria, o personalitate a vietii monahale romanesti. Daca ii vei citi biografia, vei vedea ca Parintele Cleopa a fost un erudit al vremurilor noastre, chiar daca ocupatia sa de inceput a fost sa ingrijeasca de turmele de oi ale manastirii. Ca o recunoastere a valorii sale, a fost chiar invitat sa ocupe scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cinste pe care n-a acceptat-o si la care nu a aspirat niciodata.
Biserica ne opreste de la a interpreta singuri Biblia fara o pregatire duhovniceasca prealabila, tocmai pentru a nu a aluneca in diferite erezii. Si daca ni se pare ca viata noastra se apropie de sfintenie, sa nu uitam ca fara a urca cea mai grea treapta, smerenia desavarsita, nu vom putea niciodata sa avem pretentia ca intelegem Cuvantul lui Dumnezeu. In fond, diavolul este cel mai mare teolog. Nu o spun eu, o spun Sfintii Parinti. Interpretari "inteligente" au facut multi, noi sa cerem cu smerenie sa ne lumineze Dumnezeu, daca intr-adevar credem in El. Si cand vom renunta la mandria de a crede ca prin marea noastra inteligenta am descoperit adevarul, Dumnezeu ni-l va oferi in dar, pentru ca la adevarurile credintei ordodoxe se ajunge prin credinta, si doar asa.
onuta_dec
Apr 27 2006, 08:06 AM
Imi place mult cum gandesti si faptul ca esti o fire impaciuitoare.Nu am scris ceea ce am postat mai sus dintr-o oarecare mandrie ca eu as stii Adevarul.Ci pentru ca am inceput sa deschid ochii si sa privesc altfel lumea asta, si din experientele mele personale care m-au facut sa cred ca indarjire in ceea ce am afirmat.Ma voi uita uita din nou peste cartile din care am luat aceste informatii ... spuneam ca exista sfinti care au acceptat reincarnarea, dar ca deasemenea ei nu au fost lasati sa spuna acest adevar in scrierile lor asa intr-un mod direct, ei incercand totusi sa ne lase anumite indicii care sa ne conduca catre aceasta mare intrebare. De ce nu au fost lasati?Pentru ca sunt anumite interese la mijloc, iar noi suntem prea naivi, daca pot spune asa si sa nu ma exprim in alt mod

Se incearca sa ne tine mereu cu capul in jos, sa ne fie mereu frica ca nu avem ce mainca maine sau ca nu vom avea un acoperis asupra capului, sa uitam cine suntem si incotro mergem, pentru ca doar asa ne pot controla, depindem de ei, de societate, de mancare, haine ... iar un om dependent nu este un om liber din nici un punct de vedere.Da, maicuta Veronica, fosta stareta a Manasirii Vladimiresti ( fosta deoarece a murit ) nu putem sa-i zicem sfanta, pentru ca pana una alta nu se incadreaza in ideea Bisericii despre sfintenie. Dar foarte multi oameni au considerat-o o sfanta in viata, asa cum a fost considerat si Parintele Arsenie Boca. Numai si pentru simplul fapt ca nu a renuntat la credinta ei, nu a renuntat la a mai fi maicuta, a facut inchisoare, a fost biciuita mi se pare ca este foarte mult pentru a fi un om obisnuit.Cati dintre noi ar face asta?A dus o viata extrem de grea, cu mainile lor de fecioare au ridicat Manastirea.Si pentru ca celor de la conducerea Bisericii li s-a parut o erezie ceea ce scria ea in cartile ei a indurat toate acestea.Nu prea cred ca ar face cineva acest lucru doar pentru ca i-a venit asa doar o idee.Si daca era de la diavol fii sigura ca acesta are grija de supusii lui si nu-i va arunca niciodata in inchisoare si nu-i va biciui.Dar toate astea se intampla ca sa ne arate noua Dumnezeu, ca El a trimis-o si o supune incercarilor si mereu cu ajutorul Lui a trecut peste toate.Numai Dumnezeu ne poate supune unor incercari atat de grele. Parintele Ioan de asemenea este considerat un Sfant in viata caci altfel nu ar fi plina Manastirea de oameni, in orice moment al anului si se si spune printre credinciosi ca face minuni.A fost deasemenea propus sa devina Patriarh, dar pe el nu-l intereseaza de aceste lucruri.Pe vremea comunistilor aparandu-si credinta a facut si el inchisoare si are si acum urmele lanturilor la picioare.Acum asteapta si el sa plece la Tatal.Astia da Oameni, chiar daca nu sunt sfinti, dar ei ne-au dat exemplul lor (si asta conteaza intotdeauna )personal de bunatate, smerenie si credinta si cred din toata inima ca este bun de urmat.Voua nu vi se intampla sa va puneti o intrebare despre o anumita tema si sa cautati raspunsul, iar peste ceva vreme sa apara o carte si sa gasesti acolo ceea ce cautai, sau sa vorbesti cu o persoana din pura intamplare si-ti raspunde fara nici macar sa stie acest lucru?Asa s-a intamplat cu cartea scrisa de Maicuta Veronica.Iar Parintele Ioan chiar la reincarnare se referea ca exista, ochii lui patrunzatori nu te pot minti.Cine l-a cunoscut personal isi va da seama despre ce zic.In prezenta lui te face sa te simti mic de tot, pacatos, iti dai seama de greseli, iar cand pleci de acolo pleci cu inima usoara deoarece stii ca ai gasit calea.Iar aceasta cale este diferita pentru fiecare.La fel cum ai zis si tu, nu e important daca exista reincarnare, ci daca acest lucru ne face pe noi mai buni si mai aproape de Dumnezeu.Daca da, atunci urmeaza-l.Dar indiferent ca vom crede sau nu ea exista.Nu suntem inca pregatiti sa o aflam si sa o acceptam, caci pentru unii ideea de reincarnare i-ar face sa se culce pe o ureche si sa zica ca eu acum ma distrez ca si asa mai am multe vieti de trait.Daca acum 2000 de ani Iisus le zicea oamenilor ca vedeti ca vor exista masini, avioane, internet, acestia ar fi ramas interzisi.Nu putea explica asa ceva, deoarece ei nu aveau fondul necesar pentru a le intelege si oricat s-ar fi straduit nu ar fi reusit.De aceea le si zicea " crede si nu cerceta' pentru ca nu ar fi putut sa le explice.Dar se presupune ca au trecut 2000 de ani si noi am evoluat si suntem in toiul cercetarii.Important este sa fim deschisi spre nou si sa nu negam ceva, doar pentru ca noua nu ne place.Viata este frumoasa si merita traita, dar respectand legile divine!
21ni31
May 1 2006, 08:29 AM
1.Despre credinta în reîncarnare- Danion Vasile
"Părintele Cleopa Ilie mărturisea că "cea mai mare nebunie, păgânătate si rătăcire de la adevăr este de a crede cineva că după moarte sufletul omului intră în alte trupuri de oameni, dobitoace..." [40;325]. Această afirmatie poate părea cam aspră, dar este cât se poate de adevărată, este exprimarea concisă a modului în care Biserica lui Hristos priveste teoria reîncarnării.
Ne oprim acum asupra celui mai controversat pasaj referitor la această problemă, permanent invocat de fanii teoriei reîncarnării; cel privitor la Înainte Mergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul: "Adevărat zic vouă. Nu s-a ridicat între cei născuti din femeie unul mai mare decât Ioan Botezătorul. (...) Si dacă voiti să întelegeti, el este Ilie, cel ce va să vină..." (Matei 11, 11-14).
Textul este scurt si precis. "Cine poate contesta că Sfântul Ilie s-a reîncarnat în Ioan Botezătorul? Cum răstălmăceste Sfânta Traditie, care neagă reîncarnarea, aceste cuvinte ale lui Hristos?" - se întreabă credinciosii murdăriti de noroiul rătăcirii.
Dacă într-un singur fragment din Noul Testament s-ar găsi referiri favorabile teoriei reîncarnării, atunci ar fi clar că învătătura Bisericii este potrivnică adevărului. Dar înainte de a ne pripi să afirmăm asa ceva, să vedem dacă poate fi sustinută teoria reîncarnării prin citatul anterior. În primul rând, înainte ca Sfântul Ilie să se poată reîncarna, el trebuia să moară. Nu găsim nici o referire în Sfânta Scriptură privitoare la moartea Sfântului Ilie. Găsim în schimb descrierea ridicării sale la cer, într-un car tras de cai de foc (în IV Regi 2, 11). Presupunând totusi că Sfântul Ilie s-ar fi reîncarnat în Sfântul Ioan Botezătorul, înseamnă că pe Muntele Tabor, când în fata celor trei ucenici ai Săi Hristos S-a schimbat la Fată, trebuia ca alături de Sfântul Prooroc Moise să îl vadă pe Sfântul Ioan Botezătorul, si nu pe Sfântul Ilie. Doar Sfântul Ioan, fiind mai mare decât toti cei născuti din femeie, era mai mare si decât Sfântul Ilie, si nu avea de ce să îsi ascundă identitatea. Doar el Îl botezase pe Hristos. Si dacă în ultima reîncarnare fusese Sfântul Ioan, nu avea cum să se arate ca Ilie.
Sfânta Traditie explică pasajul scripturistic de mai sus prin faptul că Mântuitorul a spus despre Sfântul Ioan Botezătorul că este Ilie, arătând astfel harisma profetiei si puterea propovăduirii adevărului cu care a fost înzestrat, vrând să îi convingă pe ucenici de importanta mesajului Înainte-Mergătorului.
Cei care cred că au găsit în pasajul despre Sfântul Ioan dovada reîncarnării nu mai au cum să nege faptul că s-au înselat. Asa se înseală toti cei care, fără a citi cu atentie cuvintele Evangheliei, se grăbesc să interpreteze anumite fragmente după propriile cugete, sau mai bine zis după cum îi insuflă diavolul. Acestia însă nu vor să cunoască învătătura Sfintei Scripturi, ci numai să găsească în ea argumente pentru propriile rătăciri. Căci dacă ar vrea să se împărtăsească de adevărul Evangheliei, atunci ar întelege că fiecare om are de trăit pe pământ o singură viată, si că toti mortii vor învia.
Cu mult mai gravă este rătăcirea celor care cred în reîncarnare atunci când sunt preoti, si când încearcă să găsească anumite puncte de legătură între această erezie si învătătura Bisericii. Este foarte mic numărul clericilor ortodocsi (sau mai bine-zis ex-ortodocsi) molipsiti de acest virus."
Celor care preferă să creadă în reîncarnare desi vor să se numească pe sine crestini, prin gura Sfintilor Părinti care au propovăduit Învierea mortilor Hristos le spune: "Sfântul Sinod Ecumenic a hotărât că nimănui nu îi este îngăduit să înfătiseze, să scrie sau să alcătuiască, nici (el însusi) să gândească, nici să învete pe altul o altă mărturisire de credintă. Cât despre cei care îndrăznesc să alcătuiască o altă (mărturisire de) credintă, să o înfătiseze altora spre învătătură, sau să răspândească un alt Crez celor care vor să se întoarcă la cunostinta adevărului de la rătăcirile elinesti sau iudaicesti sau de la oricare altă erezie, acestia, dacă sunt episcopi sau clerici, să fie îndepărtati (episcopii de episcopie si clericii de cler), iar dacă sunt monahi sau laici, să se dea anatemei" [2;28].
Încheiem articolul privitor la teoria reîncarnării cu un cuvânt al Părintelui Simeon Adrian: "Cei care cred în reîncarnare nu mai pot să creadă si în Înviere, în Hristos; sunt păgâni, eretici sau atei si nu pot avea nici o împărtăsire cu Hristos, cu Biserica, făcându-se de bunăvoie mostenitori ai iadului" [8;54
Acest fragment este un citat din din cartea : DESPRE REÎNCARNARE SI INVAZIA EXTRATERESTRA -- de Danion Vasile
2.Impotriva Reîncarnării-preot Arsenie Papacioc
In toată învătătura Dumnezeiestilor Scripturi si a Evangheliei lui Iisus Hristos, în invătăturile Sfintilor Apostoli, ale Sfintilor Părinti, nu găsim vreo mărturie despre această rătăcire si păgânătate. Mântuitorul nostm Iisus Hristos ne arată unde merg sufletele oamenilor după moarte, zicând: ''Si a murit săracul si a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit si bogatul si s-a înmormantat''— apoi arătând unde s-a dus, zice: ''Si în iad ridicându-si ochii săi, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam si pe Lazăr în sânul lui''(Luca).
Si în alt loc din Sfânta Scriptură se arată unde merg sufletele oamenilor după moarte: atunci când tâlharul cel de-a dreapta Mântuitorului, fiind si el răstignit, îi zicea lui Iisus: ''Pomeneste-mă Doamne, când vei veni întru împărătia Ta'', aude glasul Mântuitorului: ''Adevărat grăiesc tie, astăzi vei fi cu mine în rai'' (Luca 23, 42-43).
Iată deci unde merg sufletele oamenilor drepti si păcătosi după moarte: în rai, în sânul lui Avraam, acolo unde a mers Lazăr si tâlharul care s-a pocăit de păcatele sale, sau în iad, unde a mers bogatul cel nemilostiv.
De unde a iesit această idee de a se crede că sufletele oamenilor după moarte se duc în alte trupuri? De unde a iesit această rătăcire că omul moare de multe ori? Oare cei ce gândesc această nebunie nu-l aud pe marele Apostol Pavel care zice că o dată este dat oamenilor să moară, iar după aceea să fie judecata? (Evrei 9, 27). Oare nu aud acesti rătăciti de la adevăr ce zice Sfânta Scriptură: ''...fiindcă omul merge la locasul său de veci... si ca pul berea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcâ la Dumnezeu, Care l-a dat?'' (Eclesiastul 12 5 si 7).
0 dată moare omul cu trupul său si o dată va fi învie rea mortilor. Auzi ce zice Domnul: ''Nu vă mirati de aceasta, că vine ceasul în care toti cei din mormânturi vor auzi glasul Lui. Si vor iesi cei ce au făcut cele bune întru învierea vietii, iar cei ce au facut cele rele întru învierea osândirii'' (Ioan 5, 28-29).
Din toate acestea se vede destul de clar că în ziua judecătii de apoi toate trupurile vor învia, unindu-se cu sufletele lor, pentru a primi răsplata după credinta si faptele pe care le-au avut în timpul existentei lor pământesti. Si dacă în această existentă pământească ar trece prin mai multe trupuri, începând cu această zi a învierii, în care trup va rămâne sufletul? Oare va putea sufletul să fie în acelasi timp în mai multe trupuri? Oare va putea sufletul să fie în acelasi timp si în rai si în iad? Dar ce se va întâmpla cu trupurile rămase fară suflet, pentru că după învătătura voastră se intelege a fi mai multe trupuri decât suflete?! Oare Dumnezeu creând pe om după chipul si asemănarea Sa l-a creat ca să-l nimiceascâ, să-l distrugă, să-l piarda pe undeva prin univers, ori să-i dăruiască viata vesnică, să-l mantuiască? Noi credem că l-a creat ca să se bucure si el, omul, de bunătatea si dragostea dumnezeiască, numai ca omul să dorească acest lucru si cât stă în puterea sa să se si nevoiască, căci Dumnezeu nu duce cu forta pe om în rai.
''Dar va zice cineva: cum înviază mortii si cu ce trup au să vină? Nebun ce esti! Tu, ce semeni, nu va da viată daca nu va muri. Si ceea ce semeni nu este trupul ce va să fie, ci grăunte gol, poate de grâu, sau de altceva din celelalte; iar Dumnezeu îi dă un trup precum a voit si fiecărei seminte un trup al său''. Nu pentru noi a venit Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pe pământ si a pătimit si a înviat? ''Si dacă Hristos n-a înviat zadamică este atunci propovăduirea noastră, zadamică si credinta voastră'' (1 Corinteni 15, 35-38; 15, 14).
Iată ce zice si proorocul Iezechiel despre învierea mortilor: ''Fost-a mâna Domnului peste mine si m-a dus Domnul cu Duhul si m-a asezat în mijlocul unui câmp plin de oase omenesti, si m-a purtat împrejurul lor; dar iată, oasele acestea erau foarte multe pe fata pământului si uscate de tot. Si mi-a zis Domnul: Fiul omului, vor învia oasele acestea? Iar eu am zis: Dumnezeule, numai Tu stii acestea... Asa grăieste Domnul Dumnezeu oaselor acestora: Iată Eu voi face să intre în voi duh si voi veti învia. Voi pune pe voi vine si carne va creste pe voi; vă voi acoperi cu piele, voi face să intre în voi duh si veti învia si veti sti că Eu sunt Domnul... Deci am proorocit eu, cum mi se poruncise, si a intrat în ei duhul si au înviat si multime multă foarte de oameni s-au ridicat pe picioarele lor'' (Cap. 37). Dreptul Iov zice: ''Dar eu stiu că Răscumpărătorul meu este viu si că El, în ziua cea de pe urmă, va ridica iar din pulbere această piele a mea care se destramă'' (Cap. 19, 25); si iarăsi proorocul Isaia: ''Mortii Tăi vor trăi si trupurile lor vor învia'' (26, 19).
Cu toate acestea, cei rătăciti de la adevăr, fortând întelesul unor texte biblice, sustin că si Ilie s-a întrupat în persoana Sfântului Ioan Botezătorul: ''Si dacă voiti să întelegeti, el este Ilie, cel ce va să vină'' (Matei 11, 14). Da, este adevărat că despre Sfântul Ioan Botezătorul s-a scris că ''va merge inaintea Domnului cu duhul si cu puterea lui Ilie'' (Luca 1, 17) dar nu că se va incarna în el Ilie Proorocul, ci că Ioan Botezătorul a venit cu râvna si credinta proorocului Ilie, fiindcă Ilie va veni înainte de venirea a doua a Domnului: ''Ilie într-adevăr va veni si va aseza toate la loc'' (Matei 17.11). Va veni marele prooroc Ilie mai înainte de sfârsitul lumii, în timpul lui Antihrist, dar nu cu alt trup, ci cu trupul lui cu care a fost înăltat la cer în car si cu cai de foc asa cum l-a văzut Elisei (4 Imp. 2, 11-12). Asadar si Sfantul Ioan Botezătorul a venit cu credinta si cu'râvna lui Ilie, dar nu cu alt suflet si trup, ci cu al sau, cu care s-a născut din Sfânta Elisabeta.
Incă mai aduc si acest citat din Evanghelia lui Ioan: ''Invătătorule, cine a păcătuit, acesta sau părintii lui, de s-a născut orb?'', ceea ce ar fi însemnat. In primul caz, că a avut si o altă viată sau vieti.
Dacă se citeste cu atentie si versetul următor, se poate observa foarte clar că Măntuitorul nu este de acord cu această părere, căci zice: ''Nici el n-a păcătuit, nici părintii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu (Ioan 9, 3).
Deci, admitând că acest om a avut si altă viată, apar două nedumeriri; prima: Dacă s-a reîncarnat înseanmă că a avut păcate în altă viată, ceea ce Mântuitorul nu a admis. A doua: Dacă nu a avut păcate în altă viată, nu mai era nevoie de reîncarnare, el trebuind să fie pe undeva prin Nirvana!
Intr-adevar, ideile despre reîncarnare existau si în timpul Mantuitorului, dar nicăieri în Sfânta Scriptură nu întâlnim o aprobare a lor, ci doar adeverirea învierii si a judecătii (Apoc. 20, 11-15; 22, 12; Matei 25, 3-46; 1 Cor. 15, 12-22; 2 Petru 3, 7 s.a.).
Pe lângă toate acestea mai sustin că Biserica a scos din Sfănta Scriptură citatele care vorbesc despre reîncarnare si chiar Evanghelia lui Toma. Dacă Biserica ar fi scos citatele care adeveresc reîncarnarea, atunci le-ar fi scos pe toate si nu ar fi lăsat nici aceste texte pe care le aduc acesti ''lupi îmbrăcati în piei de oaie''. Cât priveste asa zisa ''evanghelie'' a lui Toma, faceti o comparatie între această evanghelie si celelalte Evanghelii si cărti ale Noului Testament si singuri veti observa totala deosebire care există între ele, pentru că nu sunt scrise în acelasi ''duh al adevărului''.
Desi budhismul si hinduismul afirmă că sufletul este nemuritor, ceea ce poate fi considerat ca un produs bun, dar că sufletul poate trece din trup în trup si se poate transforma din fire ratională în animal, aceasta este denaturare. Noi stim că mintea, vointa, constiinta si ratiunea sunt însusiri ale sufletului si dacă acceptam că sufletul nostru trece si prin alte trupuri de animale, unde sunt atunci însusirile sufletului? Să-i dăm unui câine o bucată de carne si să-i spunem ora la care să o mănânce si vom vedea dacă are minte să ne înteleagă! Dar cu acesti oa meni se întâmplă ceea ce zice Duhul Sfânt: ''Iar omul în cinste fiind n-a priceput, alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte si s-a asemănat lor'' (Psalmul 48, 12).
Care religie este mai veche si mai adevărată decât a Patriarhilor, a lui Adam, a lui Sit, a lui Noe, a lui Avraam, care au fost sfinti văzători de Dumnezeu? Si care din acesti mari si sfinti oameni ai lui Dumnezeu a lăsat vreo invătătură că sufletele oamenilor după moarte vor intra în alte trupuri spre a se curăti de păcate? Câtă nebunie este pentru un crestin să creadă în aceste învătâturi păgâne tocmai astăzi când Evanghelia lui Hristos a ajuns la toate neamurile!
Noi stim din Sfânta Scriptură că toti vom sta înaintea divanului lui Iisus Hristos la înfricosata judecată de apoi ca să dăm seama de ceea ce am lucrat prin trupul pe care îl avem si nu prin alte trupuri cum hulesc cei înselati de diavol! (Romani 14, 10; 2 Cormteni 5, 10). Nu aflăm în toată Sfânta si dumnezeiasca Scriptură vreun loc în care să se scrie că noi după moarte vom da seama de cele ce am făcut în mai multe vieti prin care am trecut pe acest pământ, ci numai prin acest trup cu care ne-am născut si am trăit în lume. Câtă nebunie si rătăcire în capul vreunui om să creadă că Hristos, Mântuitorul nostru, ar fi înviat si S-ar fi proslăvit după învierea Sa cu alt trup si nu cu acela cu care S-a născut din Preacurata si Preasfânta Fecioară Maria! Noi avem atâtea dovezi despre patima si învierea lui Hristos Care S-a proslăvit în al Său trup si nu în altul. Noi stim că toate popoarele lumii se vor judeca de Hristos, dar nicăieri în Sfânta Scriptură nu scrie că ne va judeca Budha sau Krishna sau alti idoli si slujitori demonici, si că vom fi întrebati de acestia pentru cele ce am gresit în aceastâ viată. Acesti oameni au ajuns la atâta nebunie si împreună cu satana, în ziua judecătii celei de apoi, vor merge în muncile cele vesnice, după cum zice Sfântul Apostol Iuda: ''Iar pe îngerii care nu si-au păzit vrednicia, ci au părăsit locasul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanturi vesnice, spre judecata zilei celei mari... Acestia însa defaimă cele ce nu cunosc, iar cele ce --ca dobitoacele necuvântâtoare-- stiu din fire, într-acestea îsi găsesc pieirea... Valuri sălbatice ale mării, care îsi spumegă rusinea lor, stele rătăcitoare, cărora întunericul întunericului li se păstrează în vesnicie... Iată a venit Domnul cu zecile de sfinti ai Lui, ca să facă judecată împotriva tuturor si să mustre pe toti nelegiuitii de toate faptele nelegiuirii lor, în care au făcut fărădelege si de toate cuvintele de ocară pe care ei, păcătosi, netemători de Dumnezeu, le-au rostit împotriva Lui''. Acestia cu nimic nu se deosebesc de păgâni, de atei si de diavol, care se silesc să strice scripturile cele sfinte si adevârul din ele si să ducă la rătăcire pe cei pe care îi pot însela cu minciunile lor.
Deci, tu care prin dunmezeiescul Botez ai devenit fiul lui Dumnezeu după dar si dai crezare acestor păgânătăti, te mai poti numi crestin ? Iată cum prin ceea ce faci si crezi, tăgăduiesti tocmai pe Creatorul tău. Acestora li se potrivesc cuvintele Sfântului Apostol Petru: ''Acestia însă, ca niste dobitoace fară de minte, din fire făcute să fie prinse si nimicite, hulind cele ce nu cunosc, vor pieri în stricăciunea lor... Părăsind calea cea dreaptă, au rătăcit... Acestia sunt izvoare fără de apă si nori purtati fără de furtună, cărora li se păstrează, în veac, întunericul cel de nepătruns''.
onuta_dec
May 1 2006, 09:51 PM
In primul rand nu putem nega existenta a ceva, daca acest ceva n-ar exista.Ar fi ilogic sa ne tot legam de ceva care nu exista.Prin insasi negarea ei ii acceptam si mai mult existenta.Si apoi se stie bine ca fum fara foc nu iasa.Deci de undeva din timpuri stravechi, cineva ne-a lasat si aceasta cale. Voi repeta la infinit, din convingere foarte ferma, ca acesti preoti nu au fost lasati sa spuna acest adevar.Asta in primul rand.In al doilea rand oamenii nu-s pregatiti si vor lua reincarnarea ca pe o sansa in plus de a lenevi ca si asa mai au multe vieti ( spiritul nu poate trece in trup de animale, deci nu se ia in discutie aceasta problema ).In al treilea rand s-a aplicat o tactica interesanta : cu cat ii zici unui om sa nu creada si sa nu faca un anumit lucru cu atat el va fi si mai mult tentat. Ca pe timpul lui Ceausescu, el ne-a interzis sa mai credem in Dumnezeu si culmea a fost ca atunci lumea era mult mai credincioasa, mergea mult mai des la biserica, tinea posturi etc, decat acum cand avem libertatea in a crede in El. Tatal meu a fost un ateu convins inca de mic. Copil de la tara fiind mergea cu popa la sfintit, de sarbatori si a vazut cu cata lacomie le luau oamenilor banii, mancarea, erau imbuibati si le placea si bautura pe deasupra.In inima lui curata de copil a zis ca nu poate exista Dumnezeu, caci daca exista nu permitea asa ceva. Si cum a ajuns iarasi la credinta? A inceput cu yoga ( a nu se confunda cu ceea ce s-a auzit la televizor despre Bivolaru, caci yoga este o tehnica de relaxare si editatie ), apoi incet incet a citit si despre reincarnare, karma si a ajuns la Filocalie, la Parintele Arsenie Boca, a carui " fan " este. Iar acum numai din Vietile Sfintilor citeste.Atunci cum se explica ca niste religii pagane l-au facut sa creada din ou in Dumnezeu? A inteles ca toate acestea au la baza esenta comuna. Atunci cum se face ca exista atata rautate in lume? Ce se va intampla cu acei oameni rai? Vor arde vesnic in Iad? Ei nu sunt oare tot fiii lui Dumnezeu? Credeti ca El este multumit vazandu-i in Iad? Chiar si noi oamenii oferim multe sanse copiilor nostri atunci cand gresesc. Oare Dumnezeu este mai aspru decat noi? In planurile Lui ofera unora sanse de plecare in viata mult mai bune, iar altora nu le da decat mizerie. S-a intamplat de atatea ori sa auzi de copii violati. Acestia erau curati si totusi de ce a permis Dumnezeu una ca asta? De ce ii pune unui suflet curat o asemenea povara si il va traumatiza pe viata, iar apoi acest viitor adult va face numai greseli si ... nu va mai ajunge in Rai. Oare este corect fata de alti copii care si-au trait linistiti copilaria si au avut un inceput de viata favorabil? Unde vedeti voi dreptatea divina in toate acestea? Pentru ca nu este deloc corect sa favorizezi pe unul, iar altuia sa-i pui greutati mari in carca si daca cade sa-i zici imi pare rau nu te mai poti ridica, vei suferi vesnic in focul iadului!
In ceea ce-l priveste pe Ilie : cand ajungi sa duci o viata curata, nivelul vibratiilor creste ( vibratie/aura, pentru ca se stie clar ca toate fiintele vii au aura ) si poti trece in alte lumi spirituale superioare. Caci indiferent ce se zice nu suntem singuri in univers si a inceput sa se demonstreze acest lucru si stiintific. Deci corpul lui si-a ridicat nivelul de vibratii si a devenit un invelis mult mai subtil. De aceea nu a fost nevoie ca corpul lui sa moara, a evoluat impreuna cu spiritul.
21ni31
May 2 2006, 01:42 PM
Onuta_dec, experientele prin care trecem toti sunt interpretate de fiecare dintre noi in alt fel, si fiecare gaseste mesajul pe care poate ca vrea sa il gaseasca. Din punctul meu de vedere, daca as avea convingerea ca credinta in reincarnare m-ar ajuta sa sporesc duhovniceste, poate ca i-as da importanta, dar in acest moment prioritatile mele sunt altele. Caut sa imi traiesc viata in asa fel incat sa pot avea pace sufleteasca, si o iau cu inceputul, sunt alte lucruri pe care trebuie sa mi le lamuresc si sa le inteleg, pana la reincarnare.
Nu vreau sa intru in polemica pe tema reincarnarii, nu pentru ca nu as face fata, dar sunt convinsa ca o asemenea discutie nu s-ar epuiza niciodata, atata vreme cat fiecare este convins ca are dreptate, si oricum, argumente pro si contra se gasesc pe orice tema ar discuta cineva.
Ceea ce vreau sa lamuresc este faptul ca pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe este categoric impotriva reincarnarii, si credinta in astfel de lucruri nu poate fi compatibila cu statutul de crestin ortodox. Nu stiu de ce confesiune esti, am inteles ca Biserica Catolica nu respinge ipoteza existentei reincarnarii, daca apartii acestui cult iti inteleg indarjirea cu care iti aperi convingerile. Daca sunt si preoti ortodocsi care sustin aceasta teorie, ma gandesc ca pana la urma ei au de dat socoteala in fata lui Dumnezeu, si daca El ii ingaduie, inseamna ca si din acest rau poate iesi un lucru bun.
In ceea ce ma priveste, a fost o vreme cand cautam si altceva, m-au interesat si pe mine subiecte ca yoga, radiestezia, reincarnarea si multe altele, dar pana la urma tot in ortodoxie am gasit raspunsurile la intrebarile care ma framantau. Multe am avut de invatat de la Parintele Paisie Aghioritul, si daca ai ocazia, iti recomand cu caldura sa citesti ceea ce a scris, sau poate ai facut-o deja...
Mi-ar fi placut sa mai vb, poate pe messenger daca vrei, astept un PM, dar numai dc esti si tu interesata.
mistera
May 4 2006, 06:27 PM
Si eu sunt crestin-ortodoxa, dar niciodata nu am lasat dogma bisericeasca sa-mi conduca viata. Poate sunt eu mai rebela, nu stiu... dar intotdeauna m-am bazat pe experienta proprie sau a oamenilor in care am incredere. Putin imi pasa ca pozitia oficiala a bisericii ortodoxe este impotriva incarnarii, in fond si la urma urmei, daca ar admite reincarnarea ca fiind un fapt real, ar avea de raspuns la o multime de intrebari ale celor care merg la duhovnici, si nu sunt pregatiti pentru asta. Eu merg la biserica mai rar, desi imi place atmosfera, dar relatia mea cu Dumnezeu este directa, in sensul ca sufletul meu este deschis fata de El si il simt mereu alaturi de mine, si de multe ori imi pune in inima raspunsuri la intrebarile mele privind viata in general sau probleme mai concrete. Cand nu ma descurc singura, desigur ca apelez la persoane cu o experienta de viata mai bogata si mai intelepte, dar chiar si atunci ascult ce au de spus si trec totul prin prisma sistemului meu de valori.
Eu una cred ca exista reincarnarea, nu numai pentru ca multe aspecte ale vietii isi gasesc prin asta o explicatie de bun simt, ci si pentru ca in propria mea existenta s-au petrecut lucruri de natura sa-mi confirme aceasta realitate.
Totusi mai cred ca fiecarui om ii este dat sa inteleaga atat cat poate, si ca nu este bine sa fortam pe nimeni sa adere la parerile noastre. De aceea nu am fost niciodata de acord cu politica dogmatica a bisericilor, care - fiecare dintre ele - sustin ca doar adeptii lor sunt pe drumul cel bun si restul lumii va merge cu siguranta in iad

Daca facem o lista cu toate religiile, si tragem linie, nimeni nu mai merge in rai

. Eu cred ca fiecare religie are la baza un filon autentic de inspiratie divina, dar ca ele au fost imbacsite de ideile celor care voiau sa conduca masele cu orice pret. E un subiect delicat acesta si nu stiu daca se poate discuta pe larg aici pe forum. Nu am vazut prea multe pareri exprimate