Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Asigurarea Locuintei
Discutii Despre Copii > Informatii > Despre Asigurari
AdrianaC
M-ar interesa si pe mine sa imi asigur locuinta si as vrea sa imi spuneti si mie daca ati facut-o unde, cum si cam cat costa.
bruna
allianztiriac ,190 euro, casa din 1920,renovata cu toate imbunatatirile, asigurata la 50ooo euro
nu am facut asigurare si pt bunuri
AdrianaC
Eu am facut niste cereri de oferta pe net si uite ce am primit, in conditiile in care vreau sa asigur un apartament de 4 camere pe Stefan cel Mare pentru suma de 60000 euro:

1) Allianz-Tiriac
- prima de asigurare a locuintei: 156 euro/an (include 1.000 euro suma
asigurata la pagubele produse de apa de conducta)

2) Asirom
- prima de asigurare a locuintei: 180 euro/an

3) Omniasig
- prima de asigurare a locuintei: 120 euro/an (+18 euro/an pentru
6.000 euro suma asigurata la pagubele produse de apa de conducta)

Trebuie sa mai ma uit si la altceva in afara de valoarea primei ?
kiki
In vederea asigurarii casei / apartamentului, trebuie sa stim, zic io, cat face casa respectiva. Am gasit o aplicatie pe net, care te ajuta sa stii valoarea reala a casei tale, ca sa stii cum sa incepi discutia cu asiguratorul.
http://www.asigura.ro/cgi-bin/locuinte/locuinte_eval.pl
kiki
Am mai gasit un articol care te invata de ce sa tii cont cand alegi o asigurare, pentru ce polita sa optezi si ce ar trebui sa contina un contract de asigurare.

DESPRE ASIGURARILE DE LOCUINTE SI BUNURI De ce si cand avem nevoie de o asigurare

Asigurarea locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este, poate, cea mai importanta asigurare non-viata pe care o puteti incheia.
Fenomenele naturale, calamitatile, incendiul, explozia pot sa va distruga agoniseala de o viata. Daca pentru prevenirea incendiului sau exploziei exista astazi solutii tehnice din ce in ce mai perfectionate, inundatiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat.
Aceleasi evenimente care pun in pericol cladirea locuintei pot afecta si bunurile dvs. (mobilier, aparatura electrocasnica, aparatura electronica, imbracaminte, unelte gospodaresti, alimente, etc.).
Un alt pericol, din pacate permanent, il reprezinta furtul prin efractie sau prin acte de tâlharie care, de asemenea, pune in pericol bunurile de valoare, putând duce si la distrugeri in locuinta.
Actiunile rauvoitoare ale unor persoane (acte de terorism / vandalism) pot produce si ele distrugeri ale bunurilor sau cladirii.
Toate aceste evenimente sunt tot atâtea argumente care sustin necesitatea unei asigurari a locuintei si a bunurilor continute in aceasta.

Asigurarea locuintei (a cladirii) este obligatorie atunci când solicitati un credit bancar si garantarea acestuia catre banca o constituie locuinta. Asigurarea locuintei si a bunurilor continute in aceasta se poate incheia oricând in cursul anului.

Incheierea acestui tip de asigurare este cea mai ieftina modalitate de protejare a cladirii si bunurilor personale, mai ieftina decât achizitionarea unui sistem perfectionat de alarma sau chiar decât intretinerea anuala a unui câine de paza.

Caracteristicile asigurarii
Ce se poate asigura:

-cladiri si alte constructii: cladiri si constructii speciale (cu exceptia terenului) precum si elemente fixe si detasabile de fundatie sau impamântare, instalatii fixe hidraulice, igienico-sanitare, de incalzire, lifturi, instalatii fixe de iluminat, instalatii de aer conditionat, toate aferente cladirilor;
-bunuri casnice: mobilier, aparatura electrocasnica si electronica, lenjerie, incaltaminte, imbracaminte, covoare, perdele, efecte personale, etc. cu exceptia banilor, pietrelor pretioase, bijuteriilor, marcilor postale, tablourilor, sculpturilor, colectiilor sau altor obiecte cu valoare artistica, stiintifica sau istorica.

Riscurile pentru care se acorda despagubiri
incendiu;
trasnet;
explozie (de gaze sau aburi);
caderea pe cladire a aparatelor de zbor sau parti ale acestora si obiecte transportate de acestea;
cutremur de pamânt;
inundatie;
furtuna;
grindina;
ploaie torentiala;
prabusiri sau alunecari de teren;
greutatea stratului de zapada;
avarii accidentale ale instalatiilor de apa, canal, sau incalzire;
inundarea apartamentelor cu apa provenita de la vecini;
pagube produse datorita actiunii rauvoitoare a unor persoane (terorism, vandalism);
furt prin efractie al bunurilor.

Extinderi ale politei de asigurare a locuintei:
-Asigurarea de raspundere civila legala a membrilor familiei
Se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudiciul adus unor terte persoane ca urmare a unui eveniment asigurat:
vatamari corporale (invaliditate sau deces);
avarieri sau distrugeri ale unor bunuri apartinând acestora.
Despagubirile sunt in limita sumei asigurate pentru care opteaza asiguratul.

-Asigurarea de accidente a membrilor familiei
Se acorda despagubiri asiguratului si membrilor familiei sale nominalizati in polita pentru accidentele suferite care se produc independent de vointa acestora (accidente care au drept urmari diferite grade de invaliditate sau decesul).
Despagubirile sunt in limita sumei asigurate pentru care opteaza asiguratul la incheierea politei.

Cum se aleg optiunile politei
Societatile de asigurare ofera:
-optiune completa;
-optiune simpla.
Optiunea completa consta în cuprinderea în asigurare a:
cladirii locuintei;
bunurilor continute;
accidentelor membrilor familiei produse în urma unui eveniment asigurat;
raspunderii civile fata de terti în urma producerii unui eveniment asigurat.
Optiunea simpla consta în alegerea unei singure sectiuni sau a combinarii acestora în functie de necesitatile asiguratului, de riscurile specifice zonei în care este amplasata cladirea, de valoarea bunurilor detinute sau de posibilitatile financiare.
Astfel se poate încheia o asigurare numai pentru cladirea locuintei sau numai pentru bunurile continute în aceasta, dar se pot alege si combinatii de genul urmator:
asigurarea locuintei + asigurarea bunurilor;
asigurarea locuintei si/sau bunurilor + asigurarea de accidente a membrilor familiei;
asigurarea locuintei si/sau bunurilor + asigurarea de raspundere civila fata de terti.
De regula, societatile de asigurare pun conditia ca asigurarea de accidente sau de raspundere civila sa fie încheiata împreuna cu asigurarea cladirii si/sau bunurilor (oferindu-se totodata si reduceri de prima).

Cum se alege un contract -
Contractul (polita) de asigurare se alege in functie de riscurile pe care dorim sa le acoperim prin asigurare si posibilitatile financiare ale fiecaruia.
Alegerea riscurilor care se pot asigura
Riscurile acoperite sunt identice atât pentru asigurarea cladirii locuintei cât si a bunurilor continute, cu exceptia furtului care este asigurat doar pentru bunuri.
De regula, societatile de asigurari impun, pentru cladiri si bunuri, asigurarea asa numitelor 'riscuri standard' (incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri grele pe cladiri), celelalte riscuri numite 'extinderi' (cutremur de pamânt, inundatie, furtuna, grindina, avalansa de zapada, alunecari de teren, etc.) fiind optionale.
Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.
Tot un risc special este si inundarea apartamentelor de bloc cauzata de instalatiile proprii de apa sau de încalzire sau provocata de apa provenita de la apartamente vecine.
Riscul de furt se asigura numai împreuna cu celelalte riscuri.
&In ceea ce priveste bunurile, acestea pot fi asigurate în totalitate sau numai o parte din acestea.
Pentru asigurarea riscurilor de accidente si raspundere civila fata de terti nu sunt prevazute riscuri standard si extinderi.

DE RETINUT!
In vederea obtinerii unui credit pentru care se garanteaza cu cladirea locuintei, banca va solicita încheierea unei polite de asigurare cu acoperirea tuturor riscurilor.

In cazul achizitionarii unor bunuri casnice cu plata în rate se va încheia o polita de asigurare numai pentru bunurile achizitionate, cu acoperirea tuturor riscurilor.

Alegerea perioadei asigurate
Polita de asigurare se poate încheia pe o perioada de 1 an dar si pe perioade mai scurte, dar nu mai putin de 1 luna.

Alegerea sumei asigurate
Suma asigurata pentru cladiri si bunuri reprezinta valoarea reala a acestora la data asigurarii.
Valoarea reala reprezinta valoarea de nou (pretul de înlocuire) din care se scade uzura în raport cu vechimea, întrebuintarea si starea de întretinere a bunului respectiv.
Societatile de asigurari detin metodologii de calcul a valorii reale a cladirilor, dar pentru acestea este nevoie sa furnizati date constructive despre cladire (anul construirii, materiale de constructie folosite pentru fundatie, pereti, acoperis, finisaje interioare si exterioare, suprafata încaperilor, grosimea peretilor, etc.).

Suma asigurata pentru raspunderea civila legala fata de terti este suma maxima care se poate despagubi pe parcursul perioadei asigurate pentru prejudiciile aduse tertilor în urma unui eveniment asigurat (vatamari corporale, inclusiv deces si pagube materiale).
Aceasta suma se stabileste de catre asigurat la încheierea politei.

Suma asigurata pentru accidentele suferite de catre membrii familiei este suma maxima care se poate despagubi pe perioada asigurata si se stabileste de catre asigurat la încheierea politei.

Dupa stabilirea sumelor asigurate si alegerea riscurilor pe care doriti sa le acopere asigurarea, societatea de asigurari propune o prima anuala de asigurare.
Desigur, cea mai buna alegere este încheierea unei polite complete, cu cuprinderea tuturor riscurilor, însa, în functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia, se poate renunta la acoperirea anumitor riscuri si atunci polita devine mai ieftina.

Cum se citeste un contract
Contractul (polita) de asigurare cuprinde elemente juridice, economice si tehnice. Din aceasta cauza el trebuie citit cu foarte multa atentie.
Clauzele referitoare la drepturile si obligatiile asiguratului trebuie întelese foarte bine înainte de semnarea contractului si este recomandata consultarea asiguratorului în cazul în cazul în care exista chestiuni neclare sau probleme de interpretare.

Contractul de asigurare este compus din:
polita de asigurare;
clauzele contractuale;
anexele.
Polita de asigurare este, de regula, o pagina formular care cuprinde:
declaratiile asiguratului referitoare la:
identificarea acestuia (nume, prenume, adresa, cod numeric personal, telefon);
identificarea obiectului asigurarii (cladiri, bunuri, membrii familiei, raspunderea civila fata de terti);
riscurile pentru a caror acoperire optati (separat pentru cladiri si separat pentru bunuri).
sumele asigurate referitoare la cladiri, bunuri, accidente si raspundere civila;
prima de asigurare si modalitatea de plata a acesteia (integral sau în rate); în cazul platii în rate se mentioneaza exact termenele de plata;
mentiuni speciale (riscuri ce se adauga sau se exclud fata de cele mentionate în clauzele contractuale, cesiuni, etc.);
data emiterii politei;
semnaturile ambelor parti (asigurat si asigurator) si stampila asiguratorului;
mentiuni referitoare la documentele incluse în contractul de asigurare (conditii de asigurare, copii dupa anumite documente si anexe);
Clauzele contractuale
Sunt denumite, de regula, conditii de asigurare si cuprind, în principal, elementele descrise la modul de alegere a unui contract de asigurare (drepturi, obligatii, riscuri acoperite, excluderi, modalitati de despagubire).

Anexele
In cadrul acestui contract anexele cuprind lista cu bunurile asigurate si date despre identificarea lor (tip, model, serie, an de fabricatie si eventual chitante de achizitie), chestionarul referitor la cladiri si riscurile asigurate

Cum se solicita o despagubire
In urma producerii unui eveniment asigurat care a determinat pagube cladirii sau bunurilor continute, unor terte persoane sau accidentarea membrilor familiei, asiguratul trebuie sa adreseze o înstiintare catre societatea de asigurari cu mentionarea datei, locului si împrejurarilor în care a avut loc evenimentul, descrierea pagubelor si valoarea estimativa a acestora sau descrierea leziunilor suferite de catre persoanele accidentate.
De asemenea asiguratul va completa o cerere de despagubire care va initia dosarul de dauna si începerea procedurii de despagubire.

Procedura de despagubire presupune urmatoarele etape:
-constatarea pagubelor de catre reprezentantul societatii de asigurare;
-avizarea de catre societatea de asigurare a începerii lucrarilor de reparatie, reconditionare sau restaurare, înlocuire;
d-ocumentarea dosarului de dauna (procese verbale de constatare sau de cercetare emise de organe competente, adeverinte medicale sau certificat de deces, documente de plata a reparatiilor, reconditionarilor, restructurarilor sau înlocuirilor, eventuale declaratii ale martorilor, hotarâri judecatoresti);
-semnarea dosarului de dauna de catre ambele parti;
-plata despagubirii.
Plata despagubirilor se efectueaza dupa 15-30 de zile de la data depunerii documentatiei complete de catre asigurat / beneficiar.
Societatea de asigurare poate amâna plata despagubirii daca în legatura cu dauna a fost instituita împotriva asiguratului o ancheta sau o procedura penala de catre politie. De asemenea societatea poate refuza plata despagubirii daca cererea de despagubire este frauduloasa ori are la baza declaratii care se dovedesc false.
AdrianaC
Merci Kiki !

Aplicatia o gasisem si eu si cred ca tot pe site-ul ala am si facut o cerere de oferta, dar nu am gasit si celelalte detalii care sunt foarte utile.

Mai are cineva asigurata locuinta ? Unde ? Sunteti multumiti de asigurator ?
g_nicoleta2000
Eu a avut asigurata garsoniera la Ardaf. Valoarea asigurarii era de 1 miliard de lei si plateam lunar 130000lei. Am asigurat-o in ideea ca poate de un cutremur sau de o inundatie voi fi despagubita dar am fost tare dezamagita de firma de asigurare.
In primul rand fata care ne-a facut contractul nu a spus ca l-a facut doar pentru un an de zile si la un moment dat am vazut ca nu mai venea dupa bani. Cand o sun sa vad daca a uitat de noi imi spune ca am avut contract doar pentru un an si gata, a expirat! Adica o omora tare interesul sa-mi fac asigurare la locuinta; nici nu m-a intrebat daca mai vreau sa reannoiesc contractul si nici eu nu m-am apucat acum sa trag de ea " hai mai fata fa-mi contract!"
Apoi noi anul trecut cat eram inca in contractul de asigurare am avut inundatie in baie de la tevile vecinilor si a trebuit sa demolam peretele gheului si sa varuim. Fata de la asigurari ne-a spus ca nu se despagubeste nimic ( nici nu mai tin minte motivul) dar oricum raspunsul tot ametit a fost.
Am sa caut alta firma de asigurare dar sa nu mai mai ameteasca ca nu se despagubeste decat in nu stiu ce conditii ca doar nu i-am pus eu pe vecini sa-si sparga tevile ca sa-mi curga mie apa la baie.
In fine, asigurarea mi se pare esentiala, la primavara asiguram si livada dar sa gasim o firma cu personal mai inteligent
kiki
24.gif Personal mai inteligent... 24.gif
Multe firme pierd o gramada de bani, din cauza ca au pus la inaintare persoane care habar nu au ce inseamna relatii cu publicul, si poate firma aia era buna, poate oferea produse si servicii bune, dar daca nu stii sa le vinzi, la revedere. Pierzi!
Cand se cauta o firma de asigurari, cred ca tre' sa punem toate intrebarile posibile, ca sa stim la ce sa ne asteptam: daca ne inunda vecinul, daca se sparge o teava, daca aia, daca ailalta.... 102.gif
bruna
Da,asa e..trebuie sa intrebam de toate..noi ne-am pisat agentul vreo 30 zile pana am facut contractul..tot ce-am intrebat ne-a aratat si-n contract..de inundatii(provocate de noi ,vecini sau naturale),daca pica copacul pe noi,daca busesc gazele,daca e cutremur,daca ia foc,daca se darama un perete..etc..am avut si anul trecut tot la Aliantz asigurarea,agentul ne-a tinut minte la cat l-am stresat 24.gif ,noi oricum trecem apropae zilnic prin fata agentiei..ba la un moment dat vroiam sa ne asiguram si cainii..o s-o facem si pe asta sa n-avem probleme cand or deveni fiare 40.gif
Trebuie mare atentie,citit contractul bine chiar daca stai acolo o ora-doua pe capul lor..ei se pot lega de orice,pot gasi o portita de scapare sa iasa ca ei 40.gif
N-am auzit de plangeri la aliantz..decat o firma de unde a fost furata marfa,dar a fost vina lor ca nu-si pusesera gratii la geam cum scria in contract.
AdrianaC
La Aliantz ma gandeam si eu sa fac, ca mi s-au parut cei mai siguri. O sa ii sun sa imi trimita pe cineva sa imi povesteasca mai multe.
oana_nicole
CITAT(AdrianaC @ Jan 12 2006, 08:15 AM)
Trebuie sa mai ma uit si la altceva in afara de valoarea primei ?
[snapback]30751[/snapback]

Conditiile, astea sunt cele mai importante, draga Adriana. Lucrez in acest domeniu si stiu ce spun. Nu am interes sa tin cu o comapnie sau alta, eu lucrez ca broker in asigurari, deci intermediere. Adica noi studiem oferte ale diverselor companii si recomandam pe cea mai buna in functie de cerintele clientului.

Revin asupra conditiilor incercand sa-i raspund si nicoletei. Cititi conditiile, pentru ca in caz de dauna sa nu aveti surprize neplacute. Pentru ca nu intotdeauna dati peste un inspector de asigurari care sa stie sa vanda bine marfa si sa prezinte toate variantele. Treaba cu tevile sparte e de obicei o clauza suplimentara a unei asigurari, pentru care se plateste mai mult. Normal ca aceia care ti-au vandut asigurarea au oferit pachetul de baza, care sa fie cat mai convenabi ca pret. Si normal ca nu includea decat riscurile naturale, eventual furt.
AdrianaC
CITAT(oana_nicole @ Jan 13 2006, 08:21 PM)
Conditiile, astea sunt cele mai importante, draga Adriana. Lucrez in acest domeniu si stiu ce spun. Nu am interes sa tin cu o comapnie sau alta, eu lucrez ca broker in asigurari, deci intermediere. Adica noi studiem oferte ale diverselor companii si recomandam pe cea mai buna in functie de cerintele clientului.

Revin asupra conditiilor incercand sa-i raspund si nicoletei. Cititi conditiile, pentru ca in caz de dauna sa nu aveti surprize neplacute.

Pai pe mine ma intereseaza sa asigur locuinta in caz de calamitati naturale (printre care si cutremure), in caz de inundatii de la vecini si in caz de furt. Cam asta ar fi de baza. Ar mai fi bine sa o asigur si pentru altceva ?
oana_nicole
CITAT(AdrianaC @ Jan 13 2006, 10:46 PM)
Pai pe mine ma intereseaza sa asigur locuinta in caz de calamitati naturale (printre care si cutremure), in caz de inundatii de la vecini si in caz de furt. Cam asta ar fi de baza. Ar mai fi bine sa o asigur si pentru altceva ?
[snapback]31379[/snapback]

Poti sa incluzi si raspundere civila, in caz ca inunzi tu vreun vecin. E o clauza suplimentara la care stabilesti tu o limita de raspundere. De exemplu, pentru 2.000 EUR suma asigurata (adica maxim ce va plati compania de asigurari drept despagubire), ar trebui sa platesti cam 5 EUR pe an. Merita! (Asta in cazul in care nu stai la parter. 24.gif)
kiki
CITAT(oana_nicole @ Jan 14 2006, 04:14 PM)
Poti sa incluzi si raspundere civila, in caz ca inunzi tu vreun vecin. E o clauza suplimentara la care stabilesti tu o limita de raspundere. De exemplu, pentru 2.000 EUR suma asigurata (adica maxim ce va plati compania de asigurari drept despagubire), ar trebui sa platesti cam 5 EUR pe an. Merita! (Asta in cazul in care nu stai la parter.  24.gif)
[snapback]31506[/snapback]

24.gif Eu stau la parter si tot am inundat pe cineva 24.gif . Pe vecina de langa mine. Cum? Foarte usor. ea isi schimba instalatia de apa de la bucatarie si normal avea gaura in perete k sa faca chestia asta. E, io m-am apucat sa spal vasele si a inceput sa ii curga apa cu detergent in bucatarie. 24.gif Scurgerea mea nu era fixata in coloana si se balanganea teava pe acolo...Asa ca e posibil sa inunzi pe cineva si daca stai la parter. 4.gif
moni
Hai ca la asta nu m-as fi gandit niciodata!!! 21.gif
oana_nicole
Da, trebuie sa recunosc ca ai fost tare ingenioasa. Am ras de nu am mai putut la faza asta. 24.gif Eu sper totusi ca un asemenea caz ar intra la exceptii...
ramona_belceanu
... vad ca e 'amortit' in timp topicul asta...
Avem doua apartamente (unul e inchiriat) si ne gandim de ceva timp sa le asiguram dar am tot amanat sa studiem ofertele de pe piata din lipsa de timp. Saptamana trecuta a avut loc un incendiu in casa unor rude si de atunci m-am hotarat serios sa fac asigurarea caselor. Am tot studiat ofertele firmelor mari dar nu ma pot hotara asupra uneia dintre ele, mai ales ca tot citesc ca exista multe chichite si ascunzisuri in contractele de asigurare.
Intrebarile mele (pentru cele care aveti deja incheiate contracte de asigurare sau aveti cunostiinte despre domeniul asta) ar fi:
La ce firma ati incheiat contractul?
Cat de seriosi sunt in cazul in care se intampla ceva cu bunul asigurat?
La ce trebuie sa fiu atenta in contract?
...Puteti sa-mi spuneti orice credeti ca e de cuviinta sa stiu inainte sa pun semnatura pe foaie.
Multumesc.
simonabcr
am mai spus si in alt topic, cel mai bine cereti parerea unui broker in asigurari....ei va vor informa cel mai bine....in cel mai mic detaliu
ramona_belceanu
OK, multumesc de sfat.
Am citit ca asta e calea cea mai buna: un broker, dar eu doresc sa aflu si alte pareri ale unor oameni care sunt asigurati sau au cunostiinte in domeniu.
dviviond
eu o am la Tiriac.... de foarte multi ani...mi se face si o reducere in fiecare an pentru ca nu am avut daune. La vrea la care eu am facut era cea mai buna oferta de pe piata...acum nu mai stiu...nu am mai fost interesata sa caut.
ana_maria
Si eu tot la Tiriac. Eu am facut-o anul trecut deoarece m-a obligat banca. Este asigurare fara fraciza si m-a costat 120 Eur/an. Tot la ei o sa fac in continuare deoarece am avut numai experiente placute(in special cele legate de CASCO).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.