Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cutremure
Discutii Despre Copii > Informatii > Social
AdrianaC
Nu stiu daca ati aflat, dar in primele 3 zile ale lui 2006 au fost 3 cutremure foarte mari:

1) EARTHQUAKE on 02/01/2006 at 06:10 (UTC)
EAST OF SOUTH SANDWICH IS. 1149 km SE Grytviken
MAGNITUDE: Mw 7.3

2) EARTHQUAKE on 02/01/2006 at 22:13 (UTC)
FIJI ISLANDS REGION 320 km SE Vandravandra
MAGNITUDE: Mw 7.1

3) EARTHQUAKE on 04/01/2006 at 08:32 (UTC)
GULF OF CALIFORNIA, MEXICO 38 km S San rafael
MAGNITUDE: Ms 6.8

Din fericire aceste cutremure nu ne pot afecta si pe noi, dar daca s-ar produce unele similare in Grecia sau Turcia, atunci am avea mari probleme.

Oricum se stie ca zona Vrancea are o periodicitate de cca 30 ani, si cum ultimul mare cutremur in Vrancea a avut loc in martie 77, se cam apropie de 30 de ani.

Ce trebuie si ce nu trebuie facut in cazul unui cutremur?

In nici un caz nu trebuie sa iesiti afara in timpul cutremurului si nici imediat dupa. Nu trebuie sa folositi liftul, trebuie sa coborati cu atentie scarile (acestea sunt primele care cedeaza).

E bine sa aveti in casa la un loc cunoscut lanterne, baterii, lumanari, chibrituri, apa plata sau minerala, conserve, biscuiti, ceva medicamente (spirt, comprese, fase, paracetamol, algocalmin, etc).

E bine sa stabiliti dinainte de a se produce cutremurul un loc de intalnire cu rudele sau familia, in cazul in care cutremurul nu va prinde impreuna.

Poate suna aiurea, dar mai bine sa stii din timp ce trebuie sa ai in vedere ca sa te poti proteja pe cat posibil.

Daca mai stiti si alte lucruri care trebuie avute in vedere, va rog sa le completati.
bruna
Nu suna deloc aiurea..mie de cutremur mi-e frica cel mai rau..toate lucrurile sunt pregatite ,am chiar si niste haine in caz ca ne prinde in pijamale....ba chiar mi-am pus la loc sigur actul de asigurare al locuintei si actele personale cele mai importante..

E chiar aiurea,dar noi inainte cu o zi de ultimul cutremur din 2005(nu mai stiu exact cand a fost-vorbesc de acela de la ora 14.oo sau asa ceva) ..ne-am reanoit asigurarea la locuinta..chiar i-a zis al meu tipului de la Asigurari "gata,acum pot dormi linistit" .. si a doua zi s-a intamplat.. 20.gif
E foarte buna Asigurarea..in caz de nenorocire-Doamne fereste,stim ca primim o suma de bani..statul ce da?o patura si o stical cu apa minerala ?Am platit 190 euro si-am asigurat-o la 50ooo euro..dorm mult mai linistita

Noi cand ne-am mutat la casuta ne-am asigurt inainte ca avem unde sa ne pitim si sa supravietuim in caz de ceva urat...ar fi beciul sau subsolul casei unde locuiesc vecinii si care are structura pe sina metalica groasa.
AdrianaC
Da, chiar asa ! E bine sa ai undeva la indemana, intr-un dosar, toate actele (certificate de nastere, de casatorie, de casa, banca ...).

N-ar strica nici sa ai locuinta asigurata, desi daca Doamne fereste vine un cutremur ca cel din 77, s-ar putea sa nu faca fata firmele de asigurare sa plateasca !

Uite, eu aici ma mai uit la seisme recente din Romania:

http://www.fotonsas.ro/infoirsa/seisme%20recente.html

In plus, va puteti inregistra gratuit sa primiti notificari in cazul in care se produc cutremure mai mari de o anumita intensitate oriunde in lume, la http://www.emsc-csem.org/

Mai e un articol interesant acolo "Preliminary comments on the Vrancea earthquake on December 13th 2005 (by by M. Radulian and M. Popa, INFP, Romania "
Roxanel
Fetelor da ce va apuca frate cu cutremurele astea? Voi n-aveti ce face 4.gif Ce face omul de plictiseala ... 69.gif Sau poate esti din domeniu si atunci se explica 41.gif
Pupici 6.gif
AdrianaC
CITAT(Roxanel @ Jan 7 2006, 09:01 AM)
Fetelor da ce va apuca frate cu cutremurele astea? Voi n-aveti ce face  4.gif Ce face omul de plictiseala ...  69.gif Sau poate esti din domeniu si atunci se explica  41.gif
Pupici  6.gif
[snapback]29404[/snapback]

Nu sunt din domeniu, dar mi-e tare teama ca eu stau la etajul 9, si atunci m-am mai interesat si eu ce si cum. Mai bine sa fiu pregatita decat sa dau cu stangul in dreptul atunci. Oricum, de venit sigur o sa vina, ca de, asta e zona Vrancea, la 30 de ani face urat 2.gif
Roxanel
A da. 17.gif La 9? Ce curaj ...
AdrianaC
Cum ziceam, zona Grecia ne afecteaza si in ultimele 2 zile au fost 2 cutremure maricele in Grecia:

EARTHQUAKE on 07/01/2006 at 05:11 (UTC)
GREECE 14 km W Lixourion
MAGNITUDE: mb 4.2

EARTHQUAKE on 08/01/2006 at 11:34 (UTC)
SOUTHERN GREECE 28 km NE Kithira
MAGNITUDE: mb 6.5

Cred ca ne pregatim noi. 63.gif
bruna
Adriana ,etajul 9 ??
Tot la 9 am stat si noi..dar am devenit "papa-lapte" dupa cutremurul mai taricel din octombrie 2004.Efectiv se misca tot,patul sarea in sus cu noi,tablourile dansau pe perete,se mai auzea si un vuiet ingrozitor..am crezut ca ala e sfarsitul si ca peretii vor pica pe noi..eu una aproape chiar ma resemnasem ca o sa pice blocul .. era construit in 1970 sau 1972,10 etaje..noi exact la 9 ne-am gasit sa locuim. Dupa cutremur n-am prea mai stat pe acasa..dormeam la prieteni ,stateam noaptea prin cafenele,dormeam la birou,etc...la nici o luna de zile am vandut si ne-am mutat la casa pe pamant..Umblam 4-5 ore pe zi la casutele care ne placeau si puneam biletel in cutia postala"familie tanara,cumparam pentru locuit casa in aceasta zona" Nu mai suportam sa intram in vechea locuinta,ma uitam la pereti si-i tot vedeam miscandu-se..
E destul de mare cheltuiala acum cu gazele si lumina,dar merita..stau pe bancuta cand vreau,ascult muzica cand vreau,e loc si de gratar,si de catei..Am avut noroc si de vecini minunati(este o vila veche,mai locuiesc inca 2 familii aici),totul este ok..
AdrianaC
CITAT(bruna @ Jan 9 2006, 11:50 AM)
Adriana ,etajul 9 ??
...
E destul de mare cheltuiala acum cu gazele si lumina,dar merita..stau pe bancuta cand vreau,ascult muzica cand vreau,e loc si de gratar,si de catei..Am avut noroc si de vecini minunati(este o vila veche,mai locuiesc inca 2 familii aici),totul este ok..
[snapback]29877[/snapback]

Da, etajul 9, pai mie de ce crezi ca mi-e frica. Ne-am cam plimbat la ultimele cutremure.

Unde ai gasit casuta ca si eu am inceput sa caut.
guguta
[pai eu ce sa mai zic fetelor ca sunt chiar din vrancea.norocul meu e ca de 3 luni ne/am mutat in bucuresti si astfel nu le mai simt.satati linistite,daca e sa ni se intample ceva ni se intampla oricum.va pup. mwah.gif
bruna
Adriana,daca cauti gaesti !! Noi probabil am avut si-un pic de noroc...inca n-o luasera asa razna preturile ca acum.Din ziare si de pe internet n-am gasit mare lucru.Am cautat vreo 3 saptamani,aproape zilnic,chiar si noaptea...noi am cautat apartament in vila,ca astea erau mai ieftinute si singuri curte nu ne permiteam.Ne urcam in ratb si coboram unde ne placea..puneam biletel la fiecare casa care ne placea..ne-au sunat multi..am cutreierat Iancului,Universitate,Romana,Calea Calarasilor,Tei,Victoriei,Mosilor,Gara de Nord,bateam strazile si 4-5 ore pe zi,chiar si noaptea sa vedem cat de linistita era zona.

ne uitam dupa casute cu mai multe familii si ceva curticica..
Inainte de cutremur aveam mai multe "pitici" in legatura cu casuta pe pamant:imi era frica de canalizare,de hoti,de costuri prea ridicate,de inundatie,etc..mi-au trecut insa toate..e minunat sa deschid usa si sa am pamantul sub picioare !
Singura grija au ramas sobele..nu ne-au ajuns banutii si de centrala si-am pastrat sobele..sunt cu ochii pe ele ca pe butelie 24.gif ca nu-i de gluma 2.gif pana la vara cand ne punem centrala stau inca stresata..

Am mai vazut casute ieftine in Colentinasau Pantelimon..nu prea mi-a placut acolo,dar cineva care a fost de curand mi-a zis ca unele zone sunt chiar curatele si frumoase.
bilutza
of, ce subiecte ati gasit si voi! 33.gif

Credeti ca , daca Doamne fereste vine cutremurul ala mare, mai aveti voi timp sa va schimbati pijamalele si sa va luati documentele de casa, asigurare, banca , etc? Asigurarea da, este buna, nu numai pentru cutremure. Adriana, sa stii ca uneori, un bloc cu 10 etaje poate fi mai sigur decat o casa pe pamant. La cutremurul din '77 s-au daramat case, nu blocuri.
Nu va mai ganditi la cutremure prea mult, ca nu avem ce face, cum o vrea Doamne Doamne si cum s-or mai misca placile tectonice pe acolo.
AdrianaC
CITAT(bilutza @ Jan 10 2006, 03:54 AM)
of, ce subiecte ati gasit si voi!  33.gif

Credeti ca , daca Doamne fereste vine cutremurul ala mare, mai aveti voi timp sa va schimbati pijamalele si sa va luati documentele de casa, asigurare, banca , etc? Asigurarea da, este buna, nu numai pentru cutremure. Adriana, sa stii ca uneori, un bloc cu 10 etaje poate fi mai sigur decat o casa pe pamant. La cutremurul din '77 s-au daramat case, nu blocuri.
Nu va mai ganditi la cutremure prea mult, ca nu avem ce face, cum o vrea Doamne Doamne si cum s-or mai misca placile tectonice pe acolo.
[snapback]30162[/snapback]

Pijamaua nu o sa o schimb 4.gif , dar sigur actele le iau ca sunt foarte la indemana 10.gif .

La etajul 9/10 nu poate fi mai bine decat pe pamant. Sigur, socul e mai mare pe pamant, dar rar pica si casa pe tine daca ai casa buna, pe cand la 9, esti barca pe valuri, asta daca nu cumva prinzi un val mare si o iei la vale. Tot e bine ca macar daca sunt la 9 raman mai la suprafata cand pica blocul si ma gaseste mai repede 4.gif

Hai ca am inceput sa o iau razna.

Uite o poza de la cutremurul din 77, cu un bloc de 10 etaje.
bilutza
Dar vad ca esti informata, ai si poze. 33.gif

Nu mai vreau sa ma gandesc. 68.gif
kiki
Mai, fetelor, in loc sa discutam de bebei, de lucruri frumoase, noi ne-am apucat sa discutam de cutremure?! 13.gif
E bine de stiut ce sa facem cand se intampla asa ceva, dar parca nici chiar asa. Nu stiti ca se zice ca cine cauta, gaseste? 17.gif
g_nicoleta2000
Subiectul mi se pare macabru!
Sunt convinsa ca daca-i cutremur ma intereseaza sa pun copilul sub tocul usii si in nici un caz sa caut actele de la casa indiferent cat de la indemana sunt puse. Si Nici nu o sa ma intereseze cu ce sunt imbracata ca de frica nu cred ca o sa-mi pese daca-s in pijamale sau in costumul Evei.
Eu cred ca daca va fi cutremur te ascunzi pe unde poti in apartament si in nici un caz nu cauti plasa cu haine, actele de asigurare ca doar si daca-i afectat blocul nu se uita la actele tale a doua zi de dimineata.
Ma simt in siguranta la bloc pentru ca stiu ca sunt mai bine construite decat casele si chiar daca Adriana a postat o poza cu bloc avariat putea sa posteze si miile de case daramate din 77.
Dar nu vreau sa stau cu frica in san de cutremure ca oricum nu putem scapa de ele. La fiecare cutremur mic eu m-am trezit si am alergat ca nebuna sub tocul usii iar sotul meu dormea ca valiza in gara si nu se trezea nici impuscat. Asa ca eu am plans si am tremurat de fiecare data iar el imi spune;" ce te sperii asa ma draga?" 20.gif
Important este sa rezisti impulsului sa fugi pe scari ca sunt sanse mai mari sa se darame scarile decat blocul.
Off, ce prostii mai spun
AdrianaC
Fiecare face cum crede de cuviinta, eu una stiu ce v-am spus si voua si asta fac (cel putin in teorie, ca in practica nu se stie niciodata). Oricum, eu sunt de parere ca daca tot te astepti la o chestie de genul asta iti iei unele masuri de prevedere. Stiti cum se zice, Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in sac.

Nu stiu daca ati vazut ieri la stiri ca prefecta capitalei a incheiat deja acorduri cu hypermarketuri cum ar fi selgros, billa, cora, xxl, etc pentru a le putea folosi pentru sinistrati in caz de cutremur pentru ca se asteapta la asa ceva anul acesta.

Deci ... fiecare e liber sa aleaga.
leut
Mai Adriana, nu te supara, am vazut topicul de cateva zile si ...nu stiu ce sa spun. Nici prin cap nu mi-a trecut un asa subiect. Ce-ti veni soro? Tu stii cate femei, ma refer doar la sexul nostru, sunt mai slabute din fire? Nici nu tebuie sa te gandesti ce sa faci pentru ca cine stie ce ti s-a pregatit, ma refer la destin. Lasa draga sa vina cutremurele, ca-s date de natura, si o sa stim la momentul potrivit ce sa facem.
A propos de ce spunea Nicoleta...nu te gandesti in momentele alea daca ti-ai asigurat casa si ce acte sa "salvezi". Stii ca la ultimul cutremur, eu alaptam si mi-am zis ca...lasa o sa treaca, poate o sa ti se para aiurea dar asa am reactionat eu. Fetita era pe primul plan si apoi unde sa ma duc? Si-asa se joaca mai mult decat mananca 4.gif .
Hai sa ne auzim cu bine, intre cele doua cutremure... 24.gif
AdrianaC
Cum zici tu, Leut. Sper sa pot sa rad si eu dupa 24.gif
bruna
Leut,mai zi-mi ca-mi place! Daca ar gandi si Yubi al meu asa ca tine ce bine ar fi...el chiar vazuse la otv pe unul care a prezis un cutremur intre 20-25 demebrie 2005sau asa ceva),cica respectivul il prevazuse si pe cel din octombrie 2004....i-a fost asa de frica ca l-a apucat plimabarea la munte cateva zile 24.gif am mers,ce era sa fac ?! Yubi nu face dact sa-mi alimenteze paranoia..ufffff..el e chiar mai speriat decat mine 24.gif
g_nicoleta2000
CITAT(bruna @ Jan 13 2006, 12:01 AM)
Leut,mai zi-mi ca-mi place! Daca ar gandi si Yubi al meu asa ca tine ce bine ar fi...el chiar vazuse la otv pe unul care a prezis un cutremur intre 20-25 demebrie 2005sau asa ceva),cica respectivul il prevazuse si pe cel din octombrie 2004....i-a fost asa de frica ca l-a apucat plimabarea la munte cateva zile 24.gif am mers,ce era sa fac ?! Yubi nu face dact sa-mi alimenteze paranoia..ufffff..el e chiar mai speriat decat mine  24.gif
[snapback]31026[/snapback]

Bruna uite de asta nu ma uit la otv ca Diaconescu aduce toti capchii nebuni si-i pune la tv sa se dea cu parerea de toate prostiile. Acum 3-4 ani, nu mai stiu exact cand tot asa s-a prezis nu stiu ce mare cutremur si am avut un cuplu de vecini care au dormit o saptamana in masina in parcarea stadionului. Ca auzise la diaconescu nu stiu ce idiotenie ca vine cutremur de se rupe lumea in doua.
Eu l-as amenda sa nu se vada ca face emisiuni care sperie populatia pentru ca chiar daca cineva stie exact cand este un cutremur nu face decat sa bage in panica o tara intrega
Adriana stiu ca nu-i de ras atunci cand stai la etajul 9 dar vorbeam acum multi ani cu unchiul meu care este constructor de blocuri si care-mi spunea ca modul in care sunt construite blocurile turn le fac intradevar sa se legene mai mult dar sa fie foarte sigure.
Acordul dintre primarii si hypermarcheturi mi se pare obligatoriu in orice tara indiferent de momentul ales. Este obligatoriu sa existe spatii pentru sinistrati in orice moment pentru ca niciodata nu stii ce te asteapta. Si personal nu m-as duce niciodata sa stau sinistrata in hypermarcheturi ca i-am vazut pe americani ce le poate civilizatia si imi este groza sa descoper cata civilizatie au romanii. O iau pe jos pana la tara si tot ma descurc decat sa ma bulucesc cu cateva zeci de mii de oameni la un loc. Dar sa te gandesti mereu la ce-i mai rau mi se pare automutilare.
Hai sa ne revenim si sa nu uitam ca cutremurile sunt fenomene perfect normale si ca de multe ori mai mult te omoara frica decat calamitatile.
AdrianaC
Ma bucur daca zici ca sunt ceva mai sigure blocurile turn.

Sa stii ca nici eu nu ma gandesc la ce e mai rau, dar iau in calcul toate posibilitatile si de obicei am cel putin teoretic o abordare pentru fiecare.

Asta e, hai sa uitam de subiectul asta ca vad ca nu va simtiti comfortabil cu el si nu asta era ideea. Ideea era sa impartasim diverse cunostinte utile in astfel de situatii, la fel cum am discuta despre masuri de prim ajutor de exemplu. Nici acolo nu iti doresti sa se intample, dar daca totusi se intampla e mai bine sa fii pregatit si sa stii ce sa faci.

Deci, sa revenim la subiecte mai placute 5.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.