Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Obiceiuri De Anul Nou
Discutii Despre Copii > Diverse > Evenimente > Sarbatori
anaida
Ce obiceiuri cunoasteti de Anul Nou? La noi se merge la moasa care da la grinda copilul (in primii trei ani de viata). Ea (moasa) trebuie sa faca sau sa cumpere un colac in care va infige bani. Colacul se pune pe capul copilului si moasa il ridica spre tavan (grinda) urandu-i de toate. De asemenea, pe aici e obiceiul ca moasa sa-i cumpere nepotului haine din cap pana-n picioare (eu am anuntat-o pe moasa ca nu trebuie, pt ca au destule haine copiii si n-are rost sa cheltuie banii, ca si asa nu apuca sa le poarte pe toate). De asemenea, si parintii trebuie sa-i duca un cadou moasei.
Anul acesta il vom da doar pe Razvan la grinda, deoarece Alexandra nu e botezata (si cica nu se da la grinda copilul neboezat),doar pe Razvan il vom duce, iar moasa o sa aiba nevoie de o macara ca sa-l ridice, ca e cam greut!

Voi ce alte obiceiuri mai cunoasteti? (in afara de...revenirea din mahmureala provocata de abuzul de mancare si bautura)
dianamariad
Dragut...
La noi nu sunt obiceiuri de nici un fel, unafara de celebrele superstitii de genul: sa ai bani si alte chestii prin buzunare la trecerea dintre ani, sa nu speli in ultima zi a anului, sa nu calatoresti in prima, etc....
Obicei ar fi, poate, mersul cu capra si plugusorul (dar e pastrat doar de rromi, care au un motiv sa-ti ceara bani...).

PS> In plus aici relatia cu moasa poti sa zici ca nici nu exista...eu, de exemplu, habar n-am cine a fost... ca n-a facut mai nimic. Si nu sunt singura in cazul asta.Doctorul a muncit si a facut tot. La noi nici medicii de familie nu sunt "atasati" de nimeni...de vizite ori cadouri nici nu are rost sa vorbim. In zona asta trebuie sa fi fericit daca pastrezi relatia cu nasii...
laura d
De Anul Nou conteaza ce culoare au hainele ? Am auzit ca daca te imbraci in negru nu e bine si ca rosul e culoarea indicata. Voi ce stiti despre asta?
monciq
CITAT(laura d @ Dec 30 2006, 07:11 PM) [snapback]161388[/snapback]

De Anul Nou conteaza ce culoare au hainele ? Am auzit ca daca te imbraci in negru nu e bine si ca rosul e culoarea indicata. Voi ce stiti despre asta?

Nu stiu daca negru poarta ghinion dar rosu sigur poarta noroc...asa spun superstitiile.Culoarea cea mai aducatoare de noroc si pe care este bine sa o purtati in noaptea de Anul Nou este rosu.
Alte superstitii de Craciun si de Anul Nou:
Se spune ca nu este bine sa porti pantofi noi in seara de Craciun; copiii care se nasc de Craciun sau de Anul Nou sunt mai norocosi; daca faci baie in ziua de Craciun vei fi curat tot anul, dar nu este bine sa te speli in prima zi a anului nou; se mai spune ca nu este bine ca intre Craciun si Anul Nou sa cosi, sa tricotezi sau sa speli rufe.

In prima zi a Anului Nou nu este bine sa imprumuti bani, deoarece se spune ca vei da bani tot anul, este semn rau daca stranuti in seara de Anul Nou, la fel si daca spargi ceva. Nu este bine sa mananci pui in seara de Anul Nou, in schimb aduce noroc sa mananci carne de porc sau linte. Este bine ca in seara de Anul Nou sa lasi o lumina aprinsa pana a doua zi , se spune ca vei avea tot anul luminat. In dimineata de 1 ianuarie se pun bani de argint in apa cu care se spala membrii familiei.
Tot in noaptea dintre ani este bine sa ai bani la tine, astfel vei avea bani tot anul. Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana, vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana, va fi un an vesel. Este bine ca de Anul Nou sa iti pui o dorinta, ea ar sanse mari sa se indeplineasca. Pentru cei indragostiti este bine ca si de Craciun si de Anul Nou sa aiba in casa vasc. Aduce ghinon sa agati calendarul inainte ca noul an sa inceapa si sa intorci fila de calendar inainte ca ziua sau luna sa se incheie. Primul om care va va trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul. Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc, la fel si prima persoana care va suna sau va bate la usa in prima zi din noul an trebuie primita. Daca prima persoana care va intra in casa e femeie - va fi un an prost, daca e barbat - va fi un an norocos. Este bine ca pe 1 Ianuarie sa purtati ceva nou.

Ai noroc in aceasta perioada daca: rastorni cutia cu chibrituri, daca versi vin pe masa, daca iti tiuie urechea, daca dai de pomana, daca atingi cocoasa unui cocosat. Superstitii legate de vreme: daca incepul lunii decembrie va fi geros, batranii spun ca asa va fi vremea zece saptamani inainte; cand cainii latra la luna, se anunta ger mare; daca iarna aceasta este grea, anul ce urmeaza va fi un an manos; zapada multa si gerul din decembrie vestesc grau si bucate din belsug; daca la inceputul lunii noiembrie a plouat, se spune ca saptamana Craciunului va fi geroasa; zapada multa de pe pomi vesteste muguri putini pe pomi in primavara; daca luna ianuarie va fi calda, atunci anul ce urmeaza nu va fi manos. Daca in ziua de Craciun cerul este senin atunci anul ce vine va fi un an roditor, iar daca bate vantul de Craciun, se anunta un an cu ghinion.

stiri24
goanga30
CITAT(monciq @ Dec 30 2006, 11:45 PM) [snapback]161547[/snapback]

Nu stiu daca negru poarta ghinion dar rosu sigur poarta noroc...asa spun superstitiile.Culoarea cea mai aducatoare de noroc si pe care este bine sa o purtati in noaptea de Anul Nou este rosu.
Alte superstitii de Craciun si de Anul Nou:
Se spune ca nu este bine sa porti pantofi noi in seara de Craciun; copiii care se nasc de Craciun sau de Anul Nou sunt mai norocosi; daca faci baie in ziua de Craciun vei fi curat tot anul, dar nu este bine sa te speli in prima zi a anului nou; se mai spune ca nu este bine ca intre Craciun si Anul Nou sa cosi, sa tricotezi sau sa speli rufe.

In prima zi a Anului Nou nu este bine sa imprumuti bani, deoarece se spune ca vei da bani tot anul, este semn rau daca stranuti in seara de Anul Nou, la fel si daca spargi ceva. Nu este bine sa mananci pui in seara de Anul Nou, in schimb aduce noroc sa mananci carne de porc sau linte. Este bine ca in seara de Anul Nou sa lasi o lumina aprinsa pana a doua zi , se spune ca vei avea tot anul luminat. In dimineata de 1 ianuarie se pun bani de argint in apa cu care se spala membrii familiei.
Tot in noaptea dintre ani este bine sa ai bani la tine, astfel vei avea bani tot anul. Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana, vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana, va fi un an vesel. Este bine ca de Anul Nou sa iti pui o dorinta, ea ar sanse mari sa se indeplineasca. Pentru cei indragostiti este bine ca si de Craciun si de Anul Nou sa aiba in casa vasc. Aduce ghinon sa agati calendarul inainte ca noul an sa inceapa si sa intorci fila de calendar inainte ca ziua sau luna sa se incheie. Primul om care va va trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul. Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc, la fel si prima persoana care va suna sau va bate la usa in prima zi din noul an trebuie primita. Daca prima persoana care va intra in casa e femeie - va fi un an prost, daca e barbat - va fi un an norocos. Este bine ca pe 1 Ianuarie sa purtati ceva nou.

Ai noroc in aceasta perioada daca: rastorni cutia cu chibrituri, daca versi vin pe masa, daca iti tiuie urechea, daca dai de pomana, daca atingi cocoasa unui cocosat. Superstitii legate de vreme: daca incepul lunii decembrie va fi geros, batranii spun ca asa va fi vremea zece saptamani inainte; cand cainii latra la luna, se anunta ger mare; daca iarna aceasta este grea, anul ce urmeaza va fi un an manos; zapada multa si gerul din decembrie vestesc grau si bucate din belsug; daca la inceputul lunii noiembrie a plouat, se spune ca saptamana Craciunului va fi geroasa; zapada multa de pe pomi vesteste muguri putini pe pomi in primavara; daca luna ianuarie va fi calda, atunci anul ce urmeaza nu va fi manos. Daca in ziua de Craciun cerul este senin atunci anul ce vine va fi un an roditor, iar daca bate vantul de Craciun, se anunta un an cu ghinion.

stiri24

13.gif cate sunt

aia cu banii si ceva rosu le stiam dar restul.......... 13.gif

cred ca o sa torn tot vinul pe masa si dau cutiile de chibrituri pe jos 24.gif
monciq
CITAT(goanga30 @ Dec 30 2006, 10:57 PM) [snapback]161557[/snapback]

cred ca o sa torn tot vinul pe masa si dau cutiile de chibrituri pe jos 24.gif

neaparat sa faci asa 24.gif ...si eu cred ca o sa incep sa tin cont de ele...avand in vedere ca anul urmator este important pentru mine...trebuie sa iau seama si la semne ''divine'' 4.gif
laura d
Si eu la fel.Cam cati bani sa iau la mine? 4.gif Conteaza cati?
monciq
CITAT(laura d @ Dec 31 2006, 12:56 PM) [snapback]161690[/snapback]

Conteaza cati?

Eu nu cred ca are vreo importanta cati...sa fie de valoare mare ...acum ca tot ne integram in UE ....sa fie despre copii tease.gif dar si despre copii 10.gif , dar si ronii nostri sunt buni 4.gif
Daca ar fi proportional norocul cu banii din buzunare ar fi ceva 69.gif ...dar nu-i mereu asa...desi e adevarat ca ban la ban trage si la omul sarac (cu duhul si nu numai)nici boii nu trag! 39.gif
ancuza
mai stiu ca e bine sa ai struguri pe masa si la miezul noptii sa mananci 12 boabe si pe rand sa-ti pui cate o dorinta...pentreu fiecare luna a anului
e bine sa mananci peste de anul nou. altceva nu-mi mai amintesc
diamica
QUOTE(monciq @ Dec 30 2006, 11:45 PM) *
Pentru cei indragostiti este bine ca si de Craciun si de Anul Nou sa aiba in casa vasc.
Sotul meu stie ca vascul nu aduce noroc si mereu ne contrazicem pe tema asta. Eu de cand ma stiu am avut vasc agatat de lustra de Anul Nou, ca sa ne aduca noroc. Ce chestiie si cu superstitiile astea!

Ooops, n-am vazut decat dupa ce am postat, ca subiectul era de anul trecut, dar cred ca nu-i mare bai, nu!? Scuze!
onuta_dec
QUOTE(diamica @ Dec 16 2007, 02:40 PM) *
Ooops, n-am vazut decat dupa ce am postat, ca subiectul era de anul trecut, dar cred ca nu-i mare bai, nu!? Scuze!

Nu-i bai, putem mereu actualiza teme vechi si care acum, fiind sarbatorile, se potrivesc acestei perioade.
maria75
Eu in fiecare miez de noapte dintre ani sparg ceva. Nu conteaza ce, sticla sa fie. 35.gif
onuta_dec
Aaa parca tin minte ca nu e indicat sa versi sare in ziua de 31 caci se zice ca va fi un an plin de cearta apoi fool.gif
Si ma enerveaza la culme faza ca daca intra un barbat dupa anul nou ai noroc si daca intra o femeie ai ghinion fool.gif fool.gif fool.gif Parca suntem la musulmani unde se bucura numai daca au baieti!
aura_plum
QUOTE(maria75 @ Dec 16 2007, 10:09 PM) *
Eu in fiecare miez de noapte dintre ani sparg ceva. Nu conteaza ce, sticla sa fie. 35.gif

eu nu stiam de obiceiul asta pana anul trecut cand, dupa ce am desfacut sampania si am ciocnit, sotul meu a dat paharul pe gat si l-a aruncat dupa umar. cica asa se face ca aduce noroc. musai sa fie pahar de cristal. eu una am inmarmurit cand am vazut ca mi-a spart paharul de cristal, imi venea sa-i zic vreo doua 17.gif dar daca e traditie, asta e...
maria75
QUOTE(aura_plum @ Dec 17 2007, 02:47 PM) *
eu una am inmarmurit cand am vazut ca mi-a spart paharul de cristal, imi venea sa-i zic vreo doua 17.gif dar daca e traditie, asta e...

24.gif 24.gif 24.gif Acuma, sa stii ca nu-i neaparata nevoie sa fie cristal... 24.gif Eu arunc cu sticla de sampanie sau de ce-o fi. ca pahare nu mai prea avem de aruncat... 24.gif Asa ca anul asta, inlocuieste paharul cu unul de sticla sau da-i sa arunce sticla din care ati baut.
A, imediat dupa ce orologiul bate miez de noapte si intram in noul an, maninc peste. In niciun caz nu mincam gaina de Revelio, ( ca cica scurmi inapoi ca gaina tot anul). Mincam sau peste ( sa stii sa te strecori ca pestele) sau porc( asta rama tot inainte)
diamica
QUOTE(onuta_dec @ Dec 17 2007, 09:34 AM) *
Si ma enerveaza la culme faza ca daca intra un barbat dupa anul nou ai noroc si daca intra o femeie ai ghinion fool.gif fool.gif fool.gif Parca suntem la musulmani unde se bucura numai daca au baieti!

Uite ca la acest lucru nu m-am gandit! Oare are legatura una cu alta, onuta? Stii ceva in sensul asta? Sau este vreun alt motiv pentru care se spune ca e bine sa-ti calce primul pragul un barbat!? 7.gif
onuta_dec
Pai suntem in patriarhat ... barbatul capul familiei ... ma gandesc ca mai mult de asta se zice asa.
Apoi mai poate fi chestia cu energiile 39.gif Nu stiu ce ar avea asa de bun un barbat incat sa-ti mearga bine tot anul daca iti calca el pragul casei dupa Revelion si ce ar avea asa rau in ea o femeie de sa-ti mearga rau. In fine ... 71.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.