anaida
Mar 25 2005, 04:44 PM
Am facut analizele pt primul trimestru de sarcina si mi-a iesit analiza TGP mare (46 fata de 40 limita superioara). Am inteles ca e o analiza a ficatului, transaminaze. Stiti ceva despre asta? Sau ce efecte negative are aceasta valoare asupra bb-ului sau a mea? Si cum se poate ameliora fara medicamente? Medicul de fam mi-a zis sa tin un regim alimentar fara grasimi, carne de porc, prajeli si peste o luna sa repet analiza. Astept sfaturi!
jadranna
Mar 28 2005, 05:19 PM
Eu am facut saptamina trecuta analizele si am depasit de 3 ori valoarea normala la TGP . Medicul de familie mi-a spus ca e vorba de o oboseala cronica a ficatului si ca atare trebuie sa tin regim si sa am odihnesc cit mai mult.
Nu mi-a spus ca ar afecta bebeul in vreun fel.
Astept saptamina viitoare sa vedem ce imi zice si doctorita ginecoloaga.
anaida
Apr 1 2005, 06:31 AM
Jadranna, multumesc pentru raspuns. Sarcina usoara in continuare, a mea imi cam da de furca cu greturile astea interminabile, dar nu ma sperii asa usor si mai indur eu cateva sapt (am experienta unei sarcini oarecum asemanatoare din punctul asta de vedere, dar care a dus la un bebe superb!)[/b]
Dr.TUFAN Cicerone
Apr 27 2005, 11:47 AM
Draga viitoare mamica,
La fel ca si alte transaminaze, valoarea TGO reflecata activitatea celulei hepatice.
Valorile mult crescute ale acestei analize indica o afectare a celulei hepatice. In cazul tau, cresterea este nesemnificativa, asa ca nu trebuie sa-ti faci probleme.
anaida
Apr 27 2005, 01:08 PM
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Intr-adevar, si medicul ginecolog la care am fost mi-a confirmat ca nu este neaparat o problema a ficatului, dat fiind faptul ca in aceasta perioada a sarcinii greturile si varsaturile pot modifica usor rezultatele analizelor .De aceea medicul de familie mi-a recomandat sa astept sa treaca aceasta perioada de disgravidie si sa repet analizele pentru linistea mea, nu neaparat ca ar fi o problema. Incep sa ma simt din ce in ce mai bine, oricum. Multumesc inca o data pentru grija dumneavoastra!
Dr.TUFAN Cicerone
Apr 27 2005, 11:36 PM
Draga viitoare mamica,
Un regim alimentar adecvat starii tale de gravidutza, si adaptat activitatilor tale zilnice are menirea de a te feri si de alte complicatii ce pot aparea pe timpul sarcinii.
Analizele periodice pot reflecata starea ta de sanatate, faptul ca sarcina ta e OK, si BBul se dezvolta normal.
anaida
Apr 28 2005, 12:41 PM
M-am conformat sfaturilor date de medicul de familie (in ceea ce priveste regimul alimentar), am fost putin "ajutata" si de raul provocat de sarcina (in sensul ca nu am putut manca nimic "greu", cum ar fi carne de porc, mai ales afumata, alimente prea condimentate etc), asa ca am ajuns sa am un program alimentar asemanator cu cel al fiului meu de un an si 7 luni. Am "abuzat" de verdeturi, de lichide permise (un "moft" al acestei sarcini este apa minerala pe care as bea-o in cantitati industriale; ma abtin totusi ca sa nu ma balonez).
As mai avea totusi o intrebare. Am luat ferrogradumet timp de o luna. Apoi medicul de familie mi-a recomandat calciu si nu am mai luat fier. Medicul ginecolog mi-a spus sa nu intrerup fierul pe toata perioada sarcinii si a alaptarii. Sunt putin derutata de contradictia dintre cele spuse de cei doi medici. Nu mai stiu pe cine sa ascult.Inclin sa cred ca am in continuare nevoie de fier, deoarece am ameteli cand ma ridic brusc, vad punctulete negre (si stiu ca acestea sunt semne de anemie).Ce ma sfatuiti sa fac? Nu vreau totusi sa trec peste cuvantul medicului de familie in care am mare incredere si cu care am discutat intotdeauna deschis (i-am spus si ce mi-a zis medicul ginecolog si mi-a raspuns ca nici dumneaei nu mai stie ce sa creada, pt ca sunt atatea pareri, cati medici...dar noi, pacientii, ce sa mai credem?)
Astept un sfat pertinent din partea dumneavoastra in ceea ce priveste continuarea tratamentului cu fier. Va multumesc!
Dr.TUFAN Cicerone
Apr 30 2005, 05:09 PM
Draga viitoare mamica,
Tratamentul cu fier trebuie facut cu prudenta in sarcina, atat deficitul, cat si excesul putand fi daunatoare.
Nivelul acestui element in organismul Dvs se poate aprecia in urma unor analize de laborator specifice - de ex sideremie, hemoleucograma, etc - si daca este cazul se ajusteaza tratamentul in functie de necesitati. La fel se procedeaza si in cazul calciului.
Aceste aprecieri insa le face medicul Dvs.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.