Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bunatati Pentru Sarbatorile De Iarna
Discutii Despre Copii > Casnicie, Familie > Arta Culinara
butterfly
zilele astea ma gandeam ca anul asta de sarbatori vreau sa fac ceva mancaruri noi(adica ce pana acum nu le-am mai facut)asa ca am trecut la treaba sa mai intreb,sa caut ceva nou si am gasit "carticica pentru sarbatori-craciun si revelion"unde am gasit cate ceva si sunt curioasa voi cu ce asteptati sarbatorile,poate aveti ceva retete mai speciale si mai gustoase asa ca astept sfaturi
codruta
cred ca mai bine ne spui tu ce ai gasit ca altfel, trec sarbatorile si tot cautam 3.gif
Eu as fi interesata de ceva nu foarte sofisticat dar totusi festiv 8.gif
oanaizabela
Si eu as vrea sugestii. Si o retzeta de cozonac cu nuca si stafide as vrea. daca ma ajuta si pe mine cineva....!!! 6.gif 6.gif 6.gif 8.gif
kiki
Am gasit si eu carticica aia si m-a innebunit de tot. ce de mancaruri, ce ornate erau... imi lasa gura apa si acum.
categoric o sa incerc ceva din retetele de acolo ca mi se par super...
anaida
Ne-ati facut curioase, fetelor! Dati-ne si noua cateva retete din carticica aceea, nu ne mai tineti cu sufletul la gura, ca ne-ajunge "terapia" pe care ne-o ofera Codruta!
kiki
Jambon rulat

4 felii jambon afumat, 200 gr smantana, 2 linguri ketchup picant, 1 lingura rom, 100 gr cascaval, sare, piper, cimbru.

Rulezi feliile de jambon, le asezi intr-o tava mica si le dai la cuptor la foc potrivit, pt 5-10 min. Amesteci smantana cu ketchup, pui sare, piper, cimbru, rom. Torni sosul peste jambon, presari cascavalul ras si dai din nou la cuptor pt 10 min.

Stiuca cu maioneza

1 stiuca de 500-600 gr, 1 morcov, 1 cartof, 1 ceapa, 1 l apa, sare

Se curata stiuca, se spala, se da cu un praf de sare si se lasa la scurs. Legumele se taie rondele, se fierb si se scot pe un platou. In supa ramasa se fierbe stiuca timp de 30 min, la foc mic si se aseaza pe platou langa legume. apoi se prepara maioneza, putin mai acrisoara, si cu ea se orneaza platoul, deasupra se poate pune verdeata.

Va urma (s-a trezit David)
butterfly
CITAT(kiki @ Dec 13 2005, 03:04 PM)
Am gasit si eu carticica aia si m-a innebunit de tot. ce de mancaruri, ce ornate erau... imi lasa gura apa si acum.
categoric o sa incerc ceva din retetele de acolo ca mi se par super...
[snapback]24505[/snapback]

zilele astea si eu eram cu nasul tot in carticica asta si.. ma lasa gura apa,voi incerca si eu sa scriu cateva retete de acolo
luminita
Rosii umplute cu branza de vaci
Ingrediente (2 portii): doua rosii mari si proaspete, doua linguri de branza de vaci, doua foi de salata verde, sare.

Se taie un capac din jumatatea superioara a rosiilor, dar incomplet, pentru a ramane tot acoperite. Se scobesc, iar miezul scos se trece prin sita, se amesteca cu branza de vaci si cu putina sare. Cu aceasta compozitie se umplu din nou rosiile si se servesc fiecare pe cate o foaie de salata verde. Rosiile se mai pot umple si cu urda proaspata, frecata cu putina sare si cu marar verde tocat.
butterfly
muschiulet umplut

1 muschiulet de porc,300 gr cascaval,300 gr sunca afumata(cu sorici),1 capatana usturoi,3 morcovi,sare,piper macinat si boabe,boia,vegeta,2=3 foi de dafin

desfaci muschiuletul de porc,il bati cu ciocanul de snitele dupa care il presari cu condimente.tai cascavalul in felii de 1 cm grosime,iar sunca afumata si usturoiul le tai feliute subtiri.fierbi morcovul si il tai in doua in lungime.asezi pe muschiul desfacut feliile de sunca,cascavalul,iar peste cascaval asezi morcovul.adaugi usturoiul.dupa ce ai terminat de aranjat toate ingredientele,rulezi muschiul,il legi f bine cu o ata si il pui la fiert cu apa,foile de dafin si piper boabe cca 15 minute.dupa ce a fiert,il pui intr=o tava,torni putin ulei peste el si=l dai la cuptor 20 de minute.cand este gata il presari cu toate condimentele ramase
butterfly
rulada de ou cu carne fiarta

600 gr carne de pui sau de vita,4 oua,60 gr unt,60 gr faina,120 ml lapte,100 gr smantana,sare

freci bine galbenusurile cu untul si cu sarea,iar separat bati albusurile spuma.adaugi peste galbenus faina si spuma de albus.coci compozitia.cand este gata o rastorni pe un prosop umed.fierbi carnea si o toci.o amesteci apoi cu laptele pana se transforma intr=o pasta.intinzi carnea astfel preparata peste foaia de rulada.rulezi totul si tai felii
ellagiana
Tort de clatite cu carne si ciuperci -creatie proprie 5.gif

vreo 4 clatite;
1/2 kg carne tocata condimentata cu ce vreti voi;
o cutie de ciuperci felii;
2 oua;
1-2 pahare cu lapte;
vreo 100 gr smantana;
vreo 200gr branza rasa.
condimente.
P.S.: gramajele le-am pus aproximativ, ca eu le fac la ochi.

Se fac clatitele si se asezoneaza carnea. Se ia o cratita sau un vas rotund de yena, se unge cu margarina/ulei si se aseaza o clatita, un strat de carne, ciupercile, branza, iar clatita etc. Se termina cu o clatita peste care se pune branza si se toarna amestecul de ou batut+smantana+lapte (la care pui putina sare) si se da totul la cuptor vreo ora sau pana se face. Se serveste cald sau rece.
Sper sa va placa!
kiki
Dulciuri...

Crema de fructe

•5 dl de iaurt, 250 g de zahar, 250 g de fructe, gelatina.
•Iaurtul se amesteca cu zahar si cu fructele zdrobite, apoi se adauga gelatina
dizolvata in putina apa. Se pune in pahare si se da la frigider

Bezele cu nuci

•3 albusuri, 200 g de zahar pudra, 50 g de nuci, 2 pachete de zahar vanilat,
1/2 lingurita cu zeama de lamaie sau otet.
•Se bat albusurile de cateva ori cu telul. Se adauga treptat zaharul si praful de
vanilie, batand continuu 5 minute la cald, cu vasul in bain-marie, 10 minute la
rece, pana cand albusurile se intaresc in asa fel incat sa nu curga de pe tel si sa
aiba un luciu sidefiu. Cand sunt aproape gata, se adauga 1/2 lingurita zeama
de lamaie sau otet. Pe o tava de la aragaz sau pe dosul unei tavi de tabla se
asaza o hartie alba care se unge cu un strat foarte subtire de unt. Pe deasupra
se pun gramajoare de albus nu prea mari, cu distanta intre ele. In
fiecare se infig cate 3-4 bucatele de nuci. Se coc la foc domol. Cand albusul
incepe sa se intareasca, se acopera cu o foaie de hartie, ca sa nu se
rumeneasca. Bezelele trebuie sa fie coapte astfel incat sa nu se ingalbeneasca.
Dupa ce s-au copt, se scot cu un cutit. Daca se dezlipesc greu, se uda hartia
pe dos cu putina apa rece.

sau sandwich-uri...
ellagiana
ce misto sunt sandwichurile astea...iti ia o vesnicie sa le faci...sunt opera de arta culinara...cine stie? poate cu puiutii nostri o sa incepem sa facem tot felul de figurine din mancare sa-i atragem sa pape.
victoriadascalu
PESTE UMPLUT (de preferat stiuca)

1 peste de aprox 1.5 kg
500g ceapa tocata nu foarte marunt (chiar si sferturi)
100ml ulei
5-6 oua
sare, piper

pestele se curata f. atent de solzi si intestine fara a i se taia capul, se spala bine si se curata de piele cu multa grija. Se incepe de la cap (foarte atent, incercind sa nu rupem pielea deloc, daca se poate) si, cu ajutorul unui cutitas de dezbraca pestele de piele pina la capat.
Se dezoseaza carnea si se da prin masina de tocat. Ceapa tocata se innabusa in ulei incins doar atit cit sa se inmoaie. Se da si ceapa prin masina de tocat. Se amesteca bine compozitia in care se adauga unul cite unul ouale, amestecindu-le cu mixerul la putere mare ca sa se umfle compozitia si sa se intareasca cit de cit.
Apoi se ia pielea pestelui si se coase bine de la coada spre cap "cirpind" si locurile in care poate s-a mai rupt in timp ce s-a dezosat pestele. Se deschide gura pestelui si se adauga cu o lingura compozitia in el ca intr-un ciorap. Cind s-a umplut se aseaza frumos pe burta intr-o tava unsa cu ulei, se unge si pestele si se da la cuptor la foc potrivit sa se coaca. Din cind in cind trebuie uns, dar cu f mare grija sa nu dea de curent cind e scos de la cuptor, pt ca se poatea lasa. Cind e gata (aprox. 1, 1/15 ora) se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se serveste rece asezat pe un platou, pe salata verde. Se taie felii subtiri printre care se aseaza felii subtiri de lamaie pe post de creasta.

Este un peste care poate fi mincat cu succes si de copii, pentru ca nu doar arata apetisant, dar este si deosebit de gustos si festiv, plus ca nu mai are oase deloc. La evenimentele din casa noastra nu lipseste niciodata de pe masa si am avut surpriza placuta sa descoperim ca pina si persoanele care nu maninca peste in mod normal l-au savurat cu placere.

Pofta buna!
good.gif good.gif
ellagiana
Victoria, suna excelent reteta...noi suntem mari amatori de peste si specialitati marine si o sa incerc sa fac si eu pestele asa, numai ca voi lua un peste oceanic, ca de-asta gasesc pe-aici. Poate voi face de Revelion...iti spun cum a iesit si ce nota am luat 3.gif .
butterfly
imi scrieti si mie reteta cu sandwichul acela ca mie nu mi-l deschide
ellagiana
nu e nici o reteta, sunt doar poze...dar sunt marfa..ia vezi dac-ti deschide linkul asta: http://www.treiursuleti.ro/forum/index.php...pe=post&id=1113
moni
Voi faceti turte (scutecele Domnului) pt ajunul Craciunului?
ellagiana
Moni, turta asta e cumva ca o paine facuta in tava mare, numai ca se taie patrate si se stampileaza cu stampila din aia de lemn de la biserica (are un nume, dar am un lapsus) si se stropeste cu vin dulce?...daca da, maica-mea face in fiecare an turta de-asta si pune la impartit iar noi o mancam calda cu vin cu zahar...ehe, iar ma napadesc amintirile si "imi intra ceva in ochi"...daca am timp si dispozitie, poate fac si eu in ajun, asa ca mi-ai adus aminte si mi s-a facut pofta.
oanaizabela
[B]Moni, sau vorbesti de turte cu nuca si rom si zahar ! , sau turte cu julfa ? foarte subtiri , coapte pe plita (sau pe vatra , cum faceau bunicile noastre ). VREAU ACASAAAA ! 20.gif of. Nu , eu nu o sa fac si nici nu o sa mananc anul asta. dar recuperez el la anul ! 3.gif
Stiu ca se pot face si din foaietaj frantzuresc , coapte la cuptor pe tava.... si restul cu ce umplutura vrei tu. Si , da Scutecele Domnului se numesc ! 20.gif 20.gif
moni
Da, ma refeream la cele coapte pe plita... Sotul meu are pofte anul asta ... o fi insarcinat?!?
Cred ca maine dupa programul edilitaro gospodaresc "toata lumea la curatenie", o sa fac si eu... Mi-e o pofta, mama, mama!
victoriadascalu
CITAT(ellagiana @ Dec 16 2005, 02:27 AM)
Victoria, suna excelent reteta...noi suntem mari amatori de peste si specialitati marine si o sa incerc sa fac si eu pestele asa, numai ca voi lua un peste oceanic, ca de-asta gasesc pe-aici. Poate voi face de Revelion...iti spun cum a iesit si ce nota am luat 3.gif .
[snapback]25204[/snapback]

Super! Abia astept sa aflu daca ti-a placut gustul pestelui umplut! Sigur merge si cu alt tip de peste. Sunt convinsa ca-ti va iesi reteta!
Pofta buna si Sarbatori fericite!
victoriadascalu
Eu sunt fan salate de sarbatori.

Va propun clasica salata de piept de pui cu ciuperci si maioneza:

Aveti nevoie de: 1 piept de pui si 1kg de ciuperci (preferabil pleurotus, ghebe.. nu champignon). Se fierb separat pieptul de pui si ciupercile, se scurg de apa si se toaca fisiute marunte. Se pun intr-un castron in care se adauga vreo 2 catei de usturoi dati pn razatoarea cea mai marunta, 1/2 ceapa mica tocata f.f. fin si se amesteca cu maioneza. La dorinta se condimenteaza si cu sare si piper.

Pofta buna!
ellagiana
Victoria, o sa fac sigur si salata ta de pui cu ciuperci si maioneza...eu faceam de Revelion salata de ciuperci cu maioneza si putin usturoi si iesea traznet, dar uite ca nu m-am gandit sa-i adaug si niste carne si niste ceapa...nu ma indoiesc ca iese foarte buna...mai da-ne retete ca vad ca numai bunataturi sti sa faci...o sa-l dau pe spate pe barbata-miu cu pestele ala sigur, abia astept sa-l fac.
Fetelor, ia scrieti aici reteta de turta Scutecele Domnului (chiar fara gramaje, ci cum se face si ce trebuie), ca sa stim si noi s-o facem ca ne ploua-n gura!
Si reteta de covrigi stie cineva?
victoriadascalu
hai sa va mai scriu citeva retete de salate din cele pe care le fac eu la mesele festive.

Pasta de Peste

aveti nevoie de:
1 cutie de sprot afumat in ulei
5 oua fierte tari
ceapa tocata fin (preferabil ceapa verde)
maioneza

Sprotul (impreuna cu uleiul in care e in cutie) si ouale fierte se paseaza cu blenderul si se amesteca cu maioneza si ceapa tocata fin. Teoretic nu mai are nevoie nici de sare si nici de piper.

Se prepara in citeva minute si e deosebita la gust. Am tot timpul in casa 1 cutie de sprot pentru cazul in care am musafiri si nu prea am cu ce sa-i servesc. Eu o ornez cu cozi de ceapa verde tocate marunt.

Salata de Surimi cu Boabe de Porumb

La noi in supermaketuri (la produse congelate, fructe de mare) se gasesc pachete de 250g de Crab Sticks sau Surimi (cica ar fi carne de crab?!), care arata ca niste baghete alb cu roz.

Pt salata aveti nevoie de:
1 pachet de 250g de Surimi
1 cutie de 400g boabe de porumb fiert
5 oua fierte tari
maioneza

Betisoarele de crab se taie cubulete, la fel si ouale, peste toate se adauga boabele de porumb. la sfirsit adugam putina maioneza.

Sfat: nu puneti prea multa maioneza, nu uitati ca salata contine deja 5 oua!

Are un gust exotic, as putea spune. Daca ati cumparat maioneza nu e cazul sa adaugati sare sau piper. Daca o faceti in casa va sfatuiesc sa o faceti potrivit de sarata si de piperata si sa aiba suf. zeama de lamaie.

Se face in 10 min.

Pofta buna!
oanaizabela
Turte Scutecele Domnului . sunt destul de migaloase. Stiu ca se face aluat ca de turta , paine , obisnuit , se intinde in foi fff subtiri se taie in forme patrate si se coc una cate una pe plita, sau la cuptor pe tava. Sunt uscate si ff crocante cand sunt gata. Varianta a doua , folosita de mamicul meu , se cumpara de la panificatie foi de placinte stil foietaj frantzuzesc, se desfac foitza cu foitza , se taie in patratzele si se coc.
Toate turtele coapte se trec una cate una prin apa caldutza amestecata cu esentza de rom si vanilie ( si pentru gust si pentru aroma ). Se da prin masina nuca marunt si se pregateste si un castronel cu zahar granulat, obisnuit.
Se aranjeaza pe un platou turtitza cu turtitza inmuiata in siropul ala , pe fiecare se preseaza nuca si zahar. Strat peste strat , turte , nuca , zahar....Trebuie rabdare dar sunt BESTIALE ! 8.gif
Asta e retzeta care o stiu eu . Se poate sa fie diferita in alte zone ale tarii ! Eu sunt super incantata de ele.
Pofta buna.
ellagiana
Oana, am bagat la cap reteta de Turte...si in cat timp se inmoaie? nu de-alta, dar imi da barbata-miu cu ele-n cap daca i le dau cimentate 4.gif
Victoria, ma dai pe spate cu retetele tale marine...da, carnea aia alba cu roz/portocaliu e carne de crab si e f. buna...eu am mancat aici numai la restaurant ca nu stiam cum s-o pregatesc si de pe net nu stiam cum ies retetele, ca asa toate arata bine.
ellagiana
Victoria, te anunt ca am luat pestoiul si l-am curatat, asteapta sa fie umplut si pus pe masa de Revelion. Nu prea am inteles: cum faci sa-i desprinzi bine pielea? ca eu n-am facut asta niciodata si mi-e frica sa n-o fac ferfelita.
victoriadascalu
CITAT(ellagiana @ Dec 29 2005, 07:38 PM)
Victoria, te anunt ca am luat pestoiul si l-am curatat, asteapta sa fie umplut si pus pe masa de Revelion. Nu prea am inteles: cum faci sa-i desprinzi bine pielea? ca eu n-am facut asta niciodata si mi-e frica sa n-o fac ferfelita.
[snapback]27682[/snapback]

Mii de scuze, draga Mihaela. Dar am fost plecati din Bucuresti si n-am avut cum sa intru pe net. Sper ca te-ai descurcat si fara ajutorul meu.
Astept sa-mi spui cum a iesit.

La multi ani!
mihaela75
Ai botezat-o pe elegiana...mihaela eram eu 4.gif Sa-i trimiti mielul de botez 4.gif 35.gif

Eu,dupa esecul de la Craciun, mi-am adunat fortele si am facut o masa cu de toate.Intrebarea e acum...cine o sa manance atata amar de mancare ca noi suntem doar doi.Oricum,e bine ca nu mai gatesc vreo trei zile yahoo.gif
ellagiana
4.gif nu m-a botezat, asta e si numele meu 25.gif

Victoria, pestele ala umplut a iesit o minunatie!!! A durat ceva sa-l fac, dar am avut un succes imens cu el!!! s-a mancat aproape tot aseara, la o singura masa...si salata de crab a fost excelenta, ce sa mai, nota 20 iti dam si sa ne mai dai retete asa delicioase ca musafirii au zis ca mai vin la asa mancare buna 3.gif .
victoriadascalu
La multi ani, fetelor!

Ce sa mai spun, Mihaela (prefer sa-ti spun asa, daca nu te superi), eram sigura c-o sa-ti reuseasca. Ma bucur ca a avut succes reteta mea.
Eu am avut un mic accident anul acesta cu pestele. Mi s-a spart in cuptor. a iesit cu o gaura laterala, dar s-a mincat primul!

Ma mai gindesc eu ce retete interesante sa va mai scriu. Pina una-alta vezi ca am scris vreo 2 retete interesante la subiectul: Retete pentru proaspete mamici!

Apropo, chiar arat f bine pestele facut de tine!
ellagiana
Sa stii ca si mie mi s-a desprins un pic pe burta ca pielea in zona aia a fost foarte subtire si s-a rupt, dar l-am ajustat dupa ce s-a facut (ca se umflase bine) si nici nu s-a observat...ai vazut in poza c-a iesit perfect. Cu siguranta o sa mai fac. Multumesc pentru retete. O sa fac si pasta de peste ca n-am facut niciodata si cand am mai mancat in vizite mi-a placut.
evelina27m
De Craciun am facut tort in forma de om de zapada, de care baietelul meu a fost super incantat. Crema a fost de vanilie, l-am imbracat in frisca, iar blaturile au fost facute de mine.
De Revelion (cu toate ca noi am fost plecati la un restaurant pe care l-am inchiriat de-am organizat Revelionul acolo), acasa am facut o gramada de bunatati. Tortul a fost din blat facut de mine din nuci, crema a fost de ciocolata, iar pe margini l-am imbracat in frisca.
Ambele torturi au fost delicioase.
ellagiana
evelina, ti-au iesit foarte bine torturile...si cred c-au fost delicioase...sa ne dai si noua reteta de blat de nuci ca e chiar interesant.
anaida
Am uitat sa va arat cum am ornat salata de boeuf de Revelion...Razvan ii dadea zor cu "Multi ani traiasca!" si nu stia de ce nu infigem lumanarile!
kiki
CITAT(anaida @ Jan 17 2006, 04:09 PM)
Am uitat sa va arat cum am ornat salata de boeuf de Revelion...Razvan ii dadea zor cu "Multi ani traiasca!" si nu stia de ce nu infigem lumanarile!
[snapback]32594[/snapback]

Pe cat de frumoase au fost, sunt sigura ca au fost si gustoase. 15.gif
mvioleta
CITAT(oanaizabela @ Dec 21 2005, 12:49 PM) [snapback]26326[/snapback]

Turte Scutecele Domnului . sunt destul de migaloase. Stiu ca se face aluat ca de turta , paine , obisnuit , se intinde in foi fff subtiri se taie in forme patrate si se coc una cate una pe plita, sau la cuptor pe tava. Sunt uscate si ff crocante cand sunt gata. Varianta a doua , folosita de mamicul meu , se cumpara de la panificatie foi de placinte stil foietaj frantzuzesc, se desfac foitza cu foitza , se taie in patratzele si se coc.
Toate turtele coapte se trec una cate una prin apa caldutza amestecata cu esentza de rom si vanilie ( si pentru gust si pentru aroma ). Se da prin masina nuca marunt si se pregateste si un castronel cu zahar granulat, obisnuit.
Se aranjeaza pe un platou turtitza cu turtitza inmuiata in siropul ala , pe fiecare se preseaza nuca si zahar. Strat peste strat , turte , nuca , zahar....Trebuie rabdare dar sunt BESTIALE ! 8.gif
Asta e retzeta care o stiu eu . Se poate sa fie diferita in alte zone ale tarii ! Eu sunt super incantata de ele.
Pofta buna.

salutari!
ma bucur ca am descoperit acest forum , cautam innebunita reteta pt turte yahoo.gif
am gasit niste foi de placinta , dar nu sunt tipul care se desfac in multe foite subtiri , e doar o foaie nu foarte groasa , dar compacta....si ma intreb cam cate mi-ar trebui sa ajung sa cladesc un teanc de turte?
va rog ajutati-ma cu un sfat , ori asta e ultimul meu Craciun!!!!!am sa mor de pofta.
multumesc si Craciun Fericit!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.