Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Enterocolita
Discutii Despre Copii > Informatii > Sanatate
AdrianaC
In cazul in care intr-un interval de 24 ore eliminati scaune moi/lichide, dese, in cantitate mai mare de 300ml, se poate vorbi de enterocolita.

Daca trece de la sine in 1-2 zile, atunci nu e o problema serioasa, daca insa persista mai mult, trebuie consultat medicul.

Trebuie sa fiti atenti mai ales sa consumati multe lichide deoarece din cauza pierderilor mari de lichide (prin scaun si varsaturi), deshidratarea poate sa fie severa.
Atentie insa, nu consumati lapte daca suspectati o potentiala enterocolita.
elle
Pentru ca o falsa alarma m-a obligat sa ma documentez in privinta enterocolitei la sugar, adaug si eu cate ceva...

In primul rand, se face o coprocultura(adica se recolteaza din 3 colturi ale scutecului sugarului, cu spatula de la recipient) si se duce la laborator (noi am mers la cantacuzino).

Apoi, in functie de rezultat, mediul va recomanda una sau mai multe din urmatoarele:

-schimbarea laptelui (se trece la un lapte fara lactoza).Perioada in care se mentine schimbarea laptelui variaza intre 6 saptamani si 3 luni.Laptele obisnuit se reintroduce gradat;
-pliculete de smenta;
-ecoflorina/enterol (preparat farmaceutic care contine lactobacili ce refac flora intestinala);
-sirop de afine(de la farmacie, este natural, fara contrindicatii, cu efecte bune);
-bactrim+calciu carbonic;
-antibiotic, dupa caz.

In cazul in care nu se schimba laptele cu lactoza in favoarea celui fara lactoza, se poate face laptele obisnuit cu apa de orez, in care se poate adauga mucilagiu de orez.

In cazul in care se schimba laptele (cu cel fara lactoza), in prima zi sugarul nu primeste altceva decat LAPTE.

Apa de orez(preparare): in 3 litri de apa se pun 6 linguri de orez.Se fierbe in mod obisnuit, se strecoara.Apa scursa este "apa de orez".Continutul semisolid este "mucilagiul de orez".Mucilagiu de orez se poate adauga pasat in orice mancare pe care o oferiti bebelului.

Ca si mancare, se recomanda:
-supa de morconi cu carne;
-apa de orez;
-mucilagiu de orez;
-banana;
-branzica de vaci;
-pilaf cu carne mixata.

Acest meniu se adapteaza in functie de varsta sugarului ce a inceput diversificarea.Daca diversificarea nu a fost inceputa, de baza ramane apa de orez si medicamentele recomandate de medicul pediatru al sugarului.

In cazul in care se observa "mucilagii" in scaunul sugarului (ca o gelatina), asta inseaman ca infectia este prezenta si intr-un stadiu avansat.Aceste mucilagii in scaun inseamna "desprinderi din mucoasa intestinului" (de aceea se si recomanda preparate pentru refacerea florei intestinale).

Urmatorul pas este de a urmari ca nu cumva mucozitatile sa fie insotite de firisoare de sange.In ambele cazuri (cu sau fara firisoare de sange), se recomanda coprocultura (analiza materiilor fecale) si, in unele cazuri, proba de digestie (noua medicul ne-a spus ca este un procedeu vechi si care nu prea are relevanta in toate cazurile).

Proba de digestie consta in urmatoarele:
Timp de 3 zile, sugarul mananca "tip regim" la una din mese (pranz sau cina)urmatoarele:
- o portie piure de cartofi+ 1 galbenus de ou fiert tare + o lingura de smantana sau de unt;
-o portie de carne fiarta;
-1 morcov si un mar OBLIGaTORIU CRUDE.
In restul zilei se poate manca orice (in limitele impuse de varsta sugarului).Se duce la laborator proba de fecale din a patra zi.Se va specifica daca s-a respectat cu strictete regimul.

39.gif Atentie: vaccinul antipolio (de la 6 luni, cel oral)accentueaza diareea.

Pe langa ecoflorina, trebuie administrat un complex B de vitamine.Pentru protectia ficatului, ideal ar fi sa i se dea copilului ecoflorina o saptamana (sau 10 zile, dupa sfatul medicului), cat dureaza tratamentul cu antibiotic (colistin la 6 ore sau amoxicilina suspensie la 8 ore), dupa care se asteapta sa treaca o saptamana, pentru a repeta analiza de coprocultura.

DIN NOU ATENTIE:toate preparatele enumerate de mine nu se vor administra "dupa ureche", ci NUMAI LA RECOMANDAREA MEDICULUI PEDIATRU (si nu toate in acealasi timp).
campiandaniela
Si noi am avut aceasta problema si a trebuit sa scoatem lapticul si sa mincam doar mucilagiu de orez cu brinzica ,am mai luat biotics baby pt. flora ,calciu carbonic , smecta , ceai de menta ,iar dupa citeva zile bune i-am introdus lapte treptat dar special pt . diaree acum am scapat ,sanatate .
alinuca
De curand m-am luptat cu o diaree ca niciodata 2.gif .A durat cam 5-6 zile.Cu greata,voma,febra,ameteli,lipsa poftei de mancare.Am luat pastile si am baut ceai de menta.Ma intreb daca ceaiul de menta chiar e bun pt.diaree sau o fi o alta planta mai buna? 39.gif
Multa sanatate
googletrei
Bea mult ceai de menta si ia smecta sau hidrasec....mult mult ceai, sa nu te deshidratezi...si vezi din ce cauza ai avut acea diaree...aaaa...poti sa mananci multe banane, si alea strang la burta...si orezul..
Bee
Incearca Imodium, e mult mai bun decat Smecta. Iei prima doza- doua pastile, apoi cate una dupa fiecare scaun moale. Cand vezi ca s-a rezolvat problema, nu mai iei, altfel risti sa te constipi.
Daca crezi ca e ceva mai serios, poti lua Ercefuryl, e antibiotic, special pentru genul asta de probleme.
Poti continua alaptarea in ambele cazuri.
Eu am patit-o vara trecuta urat de tot, si asa am rezolvat.
Multa sanatate!
alinuca
Am luat Loperamid.In prima zi nu am luat ca nu am avut cum iesi din casa.Tot asa 2 la inceput si apoi cate una dupa fiecare scaun.Mai putin noaptea.In timpul zilei se ameliora,credeam ca trece,dar dimineata continua la fel,cu greata si ameteli.Nu am luat Ercefuryl.Data viitoare o sa iau daca o sa fie la fel de grav.
Deci , ceaiul de menta e bun in caz de diaree . Multa sanatate.
LYA
dragi mamici, acum cateva zile am trecut prin clipe de cosmar, am ajuns cu copiii la urgenta, fetita era deshidratata, baietelul era mai bine, i-au pus imediat la perfuzii, mai ales pe fetita cat am stat in spital au tinut-o numai la perfuzii, faceau diaree de cateva zile iar cu o seara inainte fata a inc sa verse, nici nu mi-a venit sa cred ca s-a deshidratat asa repede...culmea e ca amandoi nu faceau decat un scaun pe zi si nu era chiar apa si cu toate astea, starea s-a agravat in doar cateva ore...acum ce sa va spun, suntem acasa, sunt mult mai bine insa nu asa cum trebuie, inca sunt speriata, ii tin inca la regim, mi-au zis o sapt si-au trecut abia 3-4 zile, si-as vrea sa-mi pov la voi cum a fost, dac-ati avut ghinionul sa treceti prin asa ceva, cam cand si-au revenit complet, dac-ati fost internate la Matei Bals si la ce medic, eu am fost la Ingaru Rozina, ce sa va spun sunt tare speriata si acum nu mai vreau sa trec prin ce-am trecut si de aceea va cer parerea celor care stiti ce inseamna o stare de urgentea provocata de enterocolita!!!Astept mesajele voastre si va multumesc c-ati citit!!! mwah.gif
angicuta
imi pare rau ca ati trecut prin asa ceva 2.gif .................multa sanatate la copilasi! 8.gif
nu stiu ce sa-ti spun despre enterocolita
Roxy07
Buna fetelor,

Am si eu o problema cu fetita mea de 1 an si 4 luni. Ieri mi-a facut diaree foarte urata (alba si ca apa, nu verde cum eram eu obsnuita) iar dupa amiaza a inceput sa faca si febra (38,8 C) am sunt doctorita noastra pediatra si mi-a zis ca ese virala si mi-a dat Hidrasec si Biotics cate doua pliculete pe zi si inca un medicament (imi scapa numele acum ) care este pe baza de bisectol si ii dau la 12 ore. M-am speriat foarte tare pentru ca ea nu a mai facut asa rau. In rest ma bucur ca bea apa si ceai de menta, dar nu vrea sa manance orezul cu legume.

Asa ca va rog sa ma sfatuiti ce sa-i mai dau in cazul asta , ce mancare de regim sa-i mai dau la diaree.

Multumesc anticipat si multa sanatate bb-ilor.
aurash1
CITAT(Roxy07 @ Mar 17 2007, 08:02 AM) [snapback]199301[/snapback]
Buna fetelor,

Am si eu o problema cu fetita mea de 1 an si 4 luni. Ieri mi-a facut diaree foarte urata (alba si ca apa, nu verde cum eram eu obsnuita) iar dupa amiaza a inceput sa faca si febra (38,8 C) am sunt doctorita noastra pediatra si mi-a zis ca ese virala si mi-a dat Hidrasec si Biotics cate doua pliculete pe zi si inca un medicament (imi scapa numele acum ) care este pe baza de bisectol si ii dau la 12 ore. M-am speriat foarte tare pentru ca ea nu a mai facut asa rau. In rest ma bucur ca bea apa si ceai de menta, dar nu vrea sa manance orezul cu legume.

Asa ca va rog sa ma sfatuiti ce sa-i mai dau in cazul asta , ce mancare de regim sa-i mai dau la diaree.

Multumesc anticipat si multa sanatate bb-ilor.

Noi am facut la 10 luni cu febra f mare 39 cu 7 si 11 scaune pe zi fool.gif . Am avut noroc ca a acceptat sa bea. La regim i-am dat numai ceai de menta si apa iar ca papica, supa de morcov sa bea, morcovul respectiv pasat cu carnita (ne-a spus sa ii dam neaparat proteine) iar orezul i l-am amestecat cu banana pasata (care strange si ea la burtica). Lapte i-am dat special pt diaree cel pe baza de morcov de la Milupa. Pupici si multa sanatate!
biencutik
Ma bucur ca puiutii tai sunt mai bine. Iar ca sfat nu pot decat sa iti spun ca orice sintom de rau trebuie tratat ca o problema destul de grava ca apoi mai bine sa te bucuri ca nu e nimic. Cel putin asa fac eu. Multa sanatate Biencutik!
dviviond
Buna,
In primul rand multa sanatate !
Eu am fost internata la Matei Bals si au fost unele dintre cele mai cumplite momente din viata mea! Noi nu am fost pt enterocolita ci pentru ca eram suspecti de rubeola...avea baiatul meu 6 luni atunci. Dar eram mamici internate si cu enterocolita.
A fost graoznic acolo...desi am stat singuri intr-o rezerva a fost cumplit..o mizerie crunta si numai copii cu boli ciudate...a fost cumplit!...nici nu vreau sa-mi amintesc! Am stat doar o noapte acolo, vineri spre sambata, pentru ca am cerut sa fiu externata...m-au pus sa semnez tot felul de acte si mi-au dat drumul.....asta se intampla sambata dimineata si am revenit dupa analize abia joi si bineinteles ca copilul meu nu avea rubeola!. Deci er fi trebuit sa stau acolo in toti microbii aia si in niste conditii greu de imaginat degeaba!
fabihor
Buna!!! Vreau sa va spun ca ..afară...adica in alte tari... gen..Belgia, Luxemborg...nici prin gand nu le trece sa interneze copii cu enterocolita sau diarree acuta...baiatul meu de 10 luni a avut 3 zile cu febra 40, diaree de consistenta apei, vărsa si pe gura si pe nas.....si ei mi-au spus ca e normal pentru copii mici sa de-a afara si pe nas....asa ca sa nu mai ziceti ca in strainatate e mai bine in ceea ce priveste medicii....din unele puncte de vedere nu e...

Sanatate multa
Ursuleata
CITAT(LYA @ Mar 17 2007, 02:48 AM) [snapback]199288[/snapback]
dragi mamici, acum cateva zile am trecut prin clipe de cosmar, am ajuns cu copiii la urgenta, fetita era deshidratata, baietelul era mai bine, i-au pus imediat la perfuzii, mai ales pe fetita cat am stat in spital au tinut-o numai la perfuzii, faceau diaree de cateva zile iar cu o seara inainte fata a inc sa verse, nici nu mi-a venit sa cred ca s-a deshidratat asa repede...culmea e ca amandoi nu faceau decat un scaun pe zi si nu era chiar apa si cu toate astea, starea s-a agravat in doar cateva ore...acum ce sa va spun, suntem acasa, sunt mult mai bine insa nu asa cum trebuie, inca sunt speriata, ii tin inca la regim, mi-au zis o sapt si-au trecut abia 3-4 zile, si-as vrea sa-mi pov la voi cum a fost, dac-ati avut ghinionul sa treceti prin asa ceva, cam cand si-au revenit complet, dac-ati fost internate la Matei Bals si la ce medic, eu am fost la Ingaru Rozina, ce sa va spun sunt tare speriata si acum nu mai vreau sa trec prin ce-am trecut si de aceea va cer parerea celor care stiti ce inseamna o stare de urgentea provocata de enterocolita!!!Astept mesajele voastre si va multumesc c-ati citit!!! mwah.gif

Acum doua zile ne-am intors si noi de la spitalul Matei Bals unde am fost internate o saptamana tot la d-na dr.Iagaru.Diagnosticul a fost enterocolita provocata de rotavirus.Este un microb periculos,Leti a facut febra 39,2 cu voma si timp de doua zile scaune apoase cate 10 pe zi.Noi am fost f.f.f.multumite de dr.Iagaru se ocupa de copii excelent.Leti a luat acest microb de la Grigore Alexandrescu,unde fusesem internate cu o saptamana inainte pentru a trata o rinoadenoidita si un inceput de pneumonie interstitiala.De la o simpla raceala luata de la sora ei mai mare,ea a facut complicatii si in doua zile am ajuns la spital.Si la Grigore Alexandrescu a fost tratata super bine de prof.dr.Miclea,in cateva zile copilul si-a revenit,dar ce folos daca avem medici f. buni si conditiile din spital sunt de cosmar.Am fost tratate cu succes de o boala si ne-am ales cu alta.Nici n-am ajuns bine acasa si ne-am internat la Matei Bals.LYA,noi am stat la dr.Iagaru 5 zile cu antibiotic,perfuzii si tot ce se poate face in astfel de situatii.Dupa tratamentul cu antibiotic,am mai stat o zi in spital de proba fara antibiotic si a fost totul OK.Acum avem si noi regim strict inca 7 zile,dupa care revenim treptat si cu mare grija la alimentatia obisnuita.Sanatate multa,multa,multa.
voicu_iulia
No..a venit caldura mare si evident problemele aferente...

Mihai al meu de marti seara nu este in apele lui..ba face scaun moale ba imi vomita!
Initital am zis ca o fi enterocolita...dar NU ARE FEBRA! In plus am fost foarte atenta la alimentatia sa..de marti primeste numai mancare de regim si cu toate astea continua sa verse! fool.gif

Pana acum a varsat marti dupa amiaza (dupa somnul de pranz) joi seara dupa masa de seara (de 4 ori la rand) si sambata noaptea! In rest scaunele sunt ok de miercuri seara! NU mai stiu ce sa cred...febra nu are, lichide bea (ceai de menta si apa) si are si pofta de mancare...atentie...mai mult seara cand este mai racoare!

Poate sa fie de la caldura excesiva?
De mentionat ca in zilele in care a vomat caldura a fost foarte mare in casa. Nu avem aer conditionat si temperatura in camera ajunge si la 35 grade!
In plus pe majoritatea prietenilor de varsta noastra pe care i-am intalnit se confrunta cu aceasi problema...diaree si voma!

Ieri a fost ok (nu vomat si a avut scaun bun)! In schimb astazi doarme de rupe...se trezeste si cere ceai sau apa...atat! NU vrea sa manance nimic! Febra nu are!

Voi aveti probleme asemanatoare pe canicula asta?
olimpis
Draga Iulia, sper ca MIhai sa fie ok, sa nu fie vreo boala. Si David al meu mananca foarte putin zilele aste si mi-e ciuda de nu mai pot ca si asa e destul de slabut (12kg la 2ani si 3luni). transpira groaznic si trebuie sa m grija sa ii tot dau sa bea. Si el doarma la amiaza mai mult si agitat din cauza ca si la noi in apartament e sauna curata.
Multa sanatate la prichindel!

Baietelul surorii mele are 3 ani jumate si a avut episoade repetate de enterocolita. Dr i-a spus sa nu il scoata deloc pe caldura afara, doar dimi pe la 7 si seara pe la 10. Plus regim de nu mai stie saraca ce sa ii dea sa manance, plus f multe lichide.
holili4
Si Sergiu al meu are scaunul moale de 3 zile, dar eu cred ca e totusi de la caldura caci el papa lapte de soia si de 3 zile pireu de morcovi care ar trebui sa-l inchege la burtica. Sanatate!
jakimiha
Multa sanatate Iulia,pentru Mihaita,spunei ca-l pupa dulce Laura mwah.gif .
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.