Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Retete De Post
Discutii Despre Copii > Casnicie, Familie > Arta Culinara
codruta
De astazi incepe postul Craciunului.
Stiti retete de post dar care sa se potriveasca si cu starea noastra?
Veniti cu idei, sa vedem ce o sa iasa mwah.gif
AdrianaC
Ca felul I ar putea fi o "minunata" SUPA DE LEGUME:

Ingrediente:
3 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. varza mica, o cana de fasole alba, 4 buc. cartofi, 3 buc. rosii, 2 linguri ulei, sare

Mod de preparare
Ceapa, morcovul, patrunjelul si varza se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei. Cind legumele s-au inmuiat, se adauga fasolea, fiarta separat, cartofii taiati cubulete si se pune totul intr-o oala de 3 l cu apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate feliute si se mai dau citeva clocote. Se potriveste de sare.

Iar la felul 2, ARDEI UMPLUTI CU CARTOFI SI OREZ:

Ingrediente:
1 kg ardei gras, 7-8 cartofi, 2-3 cepe, 1 ceaşcă orez, 1 legătură pătrunjel şi mărar, 1 lingură bulion, ulei, sare, piper.

Mod de preparare
Fierbi cartofii în coajă, apoi îi cureţi şi îi dai prin maşina de tocat sau îi zdrobeşti cu furculiţa. Separat, fierbi orezul, iar ceapa o toci şi o căleşti în ulei. Amesteci apoi ceapa călită cu cartofii şi orezul, adaugi bulionul, pătrunjelul şi mărarul tăiate fin şi potriveşti la gust de sare şi piper. Cu această compoziţie umpli ardeii şi-i dai la cuptor într-o tavă unsă cu ulei. Dacă rămâne umplutură o aşezi într-un colţ de tavă şi o dai la cuptor împreună cu ardeii. Va avea alt gust decât aceea din ardei.

Ca desert, ca nu se poate sa lipseasca, MERE COAPTE CU GLAZURA DE ZAHAR ARS:

Ingrediente:
6 mere mari, ionatane, 200 gr. zahar, 8 linguri ulei, 2 linguri lichior de fructe, esenta de vanilie sau migdale; Optional - 6 linguri frisca vegetala

Mod de preparare
Merele se curata de cotoare cu un cutit bine ascutit. Trebuie sa ramina intregi, iar in spatiul ramas in locul cotoarelor se adauga cite o lingura ulei (se poate folosi si margarina vegetala). Se dau la cuptor cca 30 min, la foc moderat. Pentru glazura, zaharul se rumeneste, apoi se adauga o lingura ulei, lichiorul si esenta. Se toarna glazura fierbinte peste mere, de asemenea fierbinti.

Mod de servire
Merele se servesc caldute si pot fi ornate cu frisca vegetala

Ce parere aveti ?
codruta
Icre de fasole

Ai nevoie de:
400 grame fasole boabe alba, o ceapa , 100ml ulei, sare , piper.
Fierbi fasolea (dupa ce in prealabil ai tinut-o in apa rece, prima apa dupa ce firebe o arunci) , cand e fiarta scurgi apa si o lasi sa se raceasca.
Cand s-a racit o dai prin robot, impreuna cu ceapa taiata marunt, uleiul, sarea si piperul, pana devine o pasta alba. Daca iti pare ca e prea tare, mai adauga ulei.

Pofta buna. mwah.gif
sousourel
Tocmai am pregatit ceva bun 10.gif si m-am gandit sa va spun si voua. POstul catolic permite oul si laptele, deci:

Salata de telina: aveti nevoie de 3, 4 morcovei, o telina nu prea mare, 3, 4 mere, o mica maioneza fie cu ou, fie fara (numai cu mustar) un borcanel de iaurt.

Se rad morcoveii, merele, telina se opareste, eu chiar o fierb, si se rade si ea, toate pe razatoarea mare. Se amesteca maioneza cu iaurtul si se adauga peste legume. Se amesteca. Pentru un plus de rafinament o lingurita, doua de nuca macinata. Bon apetit!
ellagiana
Cartofi cu masline la cuptor

cartofi curatati si taiati felii mai grosute;
masline;
putin suc de rosii;
niste ulei si apa, sare, piper, putin patrunjel tocat sau cimbru ori marar, tarhon.

Se pune niste ulei intr-o tava si se amesteca cartofii si maslinele, se pune putina apa, se adauga sucul de rosii si condimentele si se da la cuptor la foc moderat pana se fac, circa 40 de minute.
Criss_B
Eu am facut zilele trecute salata de vinete si mancare de mazare.

Salata de vinete

Am scos punga cu vinete coapte si tocate de la congelator, am lasat-o sa se dezghete si am scurs apa/sucul de pe ea, am tocat o ceapa marunta si am amestecat-o cu vinetele, cu un praf-doua de sare si cu ulei... Yami-Yam!!!

Mancare de mazare

3 legaturi marar
1 punga de 1kg mazare congelata
2 cepe potrivite
2 linguri bulion
2-3 linguri ulei
1 si 1/2 linguri faina
2 frunze de dafin, sare, un varf de lingurita de zahar

Se fierbe mazarea congelata circa 10-15 minute; intre timp tai ceapa marunta si o calesc pana devine transparenta; torn mazarea scursa si cu apa in care a fiert doar cat sa fie pana la ultimul rand de boabe; pun bulionul, faina o inmoi cu 2-3 linguri din apa in care a fiert mazarea si o torn peste, adaug sare, zaharul, mararul tocat bine si cele 2 frunze de dafin; mestec sa nu se prinda pe fund si cand s-a fiert (ingrosat) sosul scot frunzele de dafin (sunt doar pentru aroma, daca sunt lasate mult timp in mancare sosul devine amar).
anka&bb
imi doresc sa tin post macar miercuri si vineri insa... e asa de greu la cata mancare trebuie sa mananc zi de zi! 10.gif 25.gif
oricum, astazi vreau sa gatesc o reteta buna si hranitoare (si care pe mine una nu ma constipa)

PILAF CU CIUPERCI

- va trebuie: un morcov potrivit de mare, 2 cepe grasute, un patrunjel mic, un ardei gras sau un gogosar potrivit de mare, o conserva de ciuperci (puteti face si cu pleurotus sau alte ciuperci proaspete insa trebuie fierte bine in prealabil).
- legumele se curata, se spala si apoi se taie cubulete potrivit de mari. se pun la fiert intr-o cratita mai intinsa, cu apa (puneti apa in functie de cat de mult orez doriti sa va iasa), respectand proportia de un sfert de orez la trei sferturi de apa. puneti delikat cat sa ii dea gust. intre timp, pana fierb legumele in cateva clocote, spalati si taiati cipercile. cand legumele sunt putin patrunse, adaugati orezul (ales si spalat in cateva ape) si ciupercile. pe deasupra mai presarati un strop de delikat si apoi dati totul la cuptor (fara sa acoperiti cratita) timp de 30-40 minute, la foc potrivit.

va doresc pofta buna!
evelina27m
Cred ca in zilele de post trebuie sa avem grija si de burticile noastre pofticioase, ca parca acum avem pofta de mai multe dulciuri ca de obicei.
Va scriu o reteta de chec de post care mi-a iesit super:
Va trebuie: 1 cana si jumatate de zahar, 1 cana si jumatate de apa rece, 1 cana ulei, 3 cani faina, 1 lingurita bicarbonat, 3 linguri cacao, vanilie, coaja rasa de lamaie si portocala. Pentru glazura va mai trebuie: 150 g zahar pudra si zeama de la o lamaie.
Cum preparam: Punem faina intr-un castron, apoi adaugam un praf de sare, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, zaharul, cacaua, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi punem apa si uleiul. Amestecam bine cu telul. Dupa cum ne e pofta, putem pune in compozitie si stafide sau miez de nuca. Cand compozitia este omogena, se toarna in doua forme de chec unse cu margarina si tapetate cu faina. Se coace apoi la cuptor, la foc potrivit.
Cand checul este aproape gata, preparam glazura: punem zaharul pudra intr-un castron, se picura putina zeama de lamaie, frecand cu o lingura de lemn pana se obtine o pasta alba, care curge ca o smantana groasa.
Dupa ce s-a copt si s-a racorit, scoatem checul din tava si se toarna glazura deasupra. Apoi se lasa sa se intareasca si la urma se taie felii.
Pofta buna! 3.gif
Darria
Nu e la subiect dar vreau sa va intreb ceva: se poate tine post(ortodox) in timpul sarcinii fara sa fie afectat bebe?
Daca da, ce facem cu laptele ce trebuie consumat? Exista de soia dar am inteles ca nu ar fi indicat.
Eu de data acesta nu-l tin.
Darria
Papa de post: tot ce se face cu carnita poate fi facut cu soia: piftelute, sarmalute, paste, gratar sau friptura. Inainte de a fi gatita soia se pregateste.
In zilele in care se mananca peste(in afara de prajit sau la cuptor cu legume): salata cu peste, paste cu peste - folosesc ton din conserva dar nu din ala fulgi ci toata conserva sa fie carne. Bors de peste.
Varza calita cu sau fara soia - daca se poate face si in oala de lut e si mai gustoasa.
dianamariad
deci...
Praz cu masline
Ingrediente:
2 legaturi mari de praz, 1/2 kg masline
Mod de preparare:
Prazul spalat si curatat de prima foaie se taie rondele cam de 2 cm grosime. Se adauga intr-o oala cu apa clocotita si se lasa la oparit timp de 10 minute. Se scoate si se lasa la scurs. Maslinele se desareaza, punandu-le timp de 5 minute in apa clocotita. Se prepara intr-un vas potrivit, se prajeste usor faina, se stinge cu 1 cana apa, se adauga bulionul sau sucul de rosii, otetul, sare, piper, zahar, foaia de dafin si se lasa sa dea un clocot. In acest sos se pun prazul si maslinele si se introduce la cuptor pentru 10 minute. Se serveste nu foarte fierbinte, cu paine foarte proaspata.
Pilaf cu praz si masline
Ingrediente:
2-3 bucati praz, o ceapa mare, 2 morcovi, o cana orez, o cana apa, vegeta, 200 g masline.
Mod de preparare:
Se spala prazul si se toaca. Ceapa se curata si se toaca marunt si ea, morcovul se razuieste. Se pune prazul, ceapa si morcovul la calit in putin ulei, se adauga orezul spalat si se amesteca. Se toarna o cana de apa si se lasa sa se umfle putin orezul. Se pune vegeta si se adauga maslinele. Cratita se pune la cuptor pina se fierbe orezul. Daca este nevoie se mai toarna putina apa. Inainte de servire se presara verdeata tocata deasupra.

mie imi place mult prazul...e sanatos, ieftin si tare bun... 10.gif
oanaizabela
[B]Darria . eu am intrebat anul trecut preotul daca sa tin post desi eram gravida. Mi s-a raspuns ca nu trebuie sa tin post. Daca vreau eu vinerea , ok, dar nu cum am tinut ultimii doi ani .... 3.gif Si nu stiu daca e doar religios, cat de sanatos pt tine si bebe. 9.gif Tu decizi. Eu nu am tinut. Mentionez ca am fost bolnava primele 2 luni de sarcina : hyper mesys gravidarium si am stat si in spital. pupici
Darria
oanaizabela , multumesc pt. raspuns 53.gif
Am mai intrebat si alte mamici daca se poate tine post in sarcina si e sanatos pt. bebe - mi-au raspuns la fel.
Am intrebat si aici pt. ca am vazut mamici cu burtici la subiect si am crezut ca sunt mamici care tin post in perioada sarcinii.
Am spus ca de aceasta data nu tin postul, nu-l bag pe bebe la inaintare dar nu vreau probleme de sanatate cu el.
antighin
Salut, viitoare si proaspete mamici.Eu am facut pentru saptamana aceasta chec de post dupa reteta de pe forum.Este gustoasa,dar se cam sfarma.Am observat ca asa se intampla cu prajiturile de post.Cred ca din cauza ca lipseste oul care are rol de a lega ingredientrle.Am mai facut niste negrese de post.Reteta este la fel ca la chec,numai ca se mai pune si dulceata sau gem in compozitie si se coace in tava intinsa,nu in cele de paine.Eu abia astept sa mananc niste cartofi in coaja la cuptor cu margarina.Cartofii preparati astfel contin acid folic.Pt. saptamana aceasta am facut ciorba de fasole pentru sot.Eu nu pot sa mananc fasole ca ma imbalonez de-mi crapa burta.O sa-mi fac niste mazare.Ciorba de fasole este gustoasa daca se pune ardel gras si cimbru in ea.Cand fierb fasolele se taie o ceapa si un morcov in bucati mari si se fierb odata cu acestea.Se pot scoate din oala cand incepeti sa puneti verdeata sau daca nu sunteti pretentiosi le puteti lasa pana e gata ciorba.La felul 2 o sa vad eu ce fac,oricum suntem obisnuiti sa mancam altfel de mancare in fiecare seara.Multa sanatate.
ellagiana
ca tot suntem in postul Pastelui, am zis sa incerc sa tin si eu si azi am facut o salata light si zic eu consistenta
Salata de fasole verde de la conserva cu cartofi, morcovi si broccoli...si e foarte simpla:
-2-3 cartofi;
-1/2 cutie de fasole verde;
-1 morcov maricel;
-5-6 buchetele de broccoli;
-sare, piper, ulei de masline, otet. (Cantitatile sunt pentru doua persoane)
Am fiert cartofii si morcovul intregi vreo 20-25 de minute, iar dupa vreo 10 minute am pus si broccoli (nu se pune de la inceput ca se fierbe prea tare si se sfarama). Dupa ce s-au fiert, se scurge apa si se lasa sa se raceasca si apoi se taie rondele si se pun intr-un castron;broccoli se lasa asa buchetele mici. Am scurs si spalat fasolea verde de la conserva, care era deja taiata in jumatate si am pus-o peste cartofii, morcoviul si broccoli fierte, dupa care am adaugat putin ulei de masline, sare si putin otet.
onuta_dec
Salata de spanac

Ingrediente:
250 g spanac;
1 lingura ulei;
2 fire usturoi verde;
1 varf de cutit de piper;
1 praf de sare;
1 lingura zeama de lamiae;
1 legatura ceapa verde.

Mod de prepare
1. Se toaca ceapa si usturoiul
2. Salata va iesi mult mai gustoasa daca, pe langa foile de spanac, se mai adauga si loboda, papadie sau salata verde.
3. Se amesteca totul si se adauga sarea, piperul si zeama de lamaie, dupa care se mai amesteca o data.

Placinta cu ceapa

Ingrediente aluat
500 g faina;
1 pahar de ulei + 4 linguri pentru stropit si uns;
0,5 litru apa calda;
sare dupa gust.

1. In movilita de faina se face o scobitura in care se toarna, putin cate putin, apa, uleiul, sarea.
2. Se framanta bine si se bate cu maiul 10 minute.
3. Se intinde pe o planseta presarata cu faina, se presara la randu-i cu faina.

Ingredinte umplutura
2 cepe;
sare, piper;
1 legatura marar;
200 g ciuperci.

1. Se caleste ceapa.
2. Cand s-a inmuiat se adauga ciupercile.
3. Se toaca mararul.
4. Se sareaza-pipereaza si se amesteca cu marar.

Placinta
1. Se unge o tava cu ulei.
2. Se asterne o foaie de aluat si apoi se adauga umplutura, iar foaie, iar umplutura etc.
3. Ultimul strat este de aluat, care se unge bine cu ulei.
4. Se pune in cuptor incins, 10-20 de minute, la foc mic.

Supa de rosii si orez

Este extrem de buna, servita cu paine prajita si unsa cu usturoi, ca un pranz rapid sau ca o cina usoara.

Ingrediente necesare:
1 lingura ulei de masline
1 cana ceapa taiata marunt
2 catei de usturoi, taiati marunt
500 g rosii curatate de coaja sau 800 g rosii din conserva si sucul lor
1/4 cana vin rosu sec
4 cani ciorba de legume, supa de conserva sau apa
1/2 lingurita miere (optional)
2 linguri patrunjel sau busuioc taiat marunt
1 lingura cimbru proaspat sau 1 lingurita uscat
3/4 cana orez
sare de mare si piper pentru gust

1. Se incalzeste uleiul intr-un vas. Se adauga ceapa si se caleste la foc potrivit, amestecand continuu, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se mai lasa pe foc 2 minute.
2. Se mareste focul si se adauga rosiile cu sucul lor si vinul. Se lasa sa dea in clocot si amestecandu-se continuu se adauga ciorba. Se lasa sa fiarba reducand focul inca 30 de minute. Daca compozitia se ingroasa se mai adauga ciorba sau apa (1/4 cani). Se gusta si se adauga putin miere, daca se considera necesar.
3. Se adauga frunzele si orezul, se acopera si se mai lasa 20 de minute sau pana orezul s-a inmuiat. Se gusta din nou si se adauga sare de mare si piper.

1 portie contine: 240 calorii; 5,4 g proteine; 46,3 g carbohidrati; 4,3 g grasimi; 0 mg colesterol; 105 mg sodiu (fara cel din sare).

Musaca de napi si dovlecei

Aceasta mancare poate fi servita si in post, dar nu numai. Daca nu postesti poti inlocui crutoanele cu 30 g de branza sau cascaval rase. Le adaugi la pasul numarul 4, dupa care introduci vasul 5 minute la cuptor.

Ingrediente necesare:
Ulei de legume
2 napi mici, taiati in felii subtiri
2 dovlecei taiati felii
1 ceapa mare taiata felii
2 ardei grasi verzi sau rosii, curatati de cotor si seminte, taiati
felii 4 rosii taiate in patru
1/2 cana suc (supa) de legume
sare de mare si piper pentru gust
crutoane de paine

1. Se unge tigaia cu ulei. Se adauga napii, dovleceii, ceapa si ardeii si se pun pe foc timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.
2. Se adauga rosiile si sucul de legume. Se acopera, se da focul la minim si se lasa pe foc inca 10 minute, amestecand din cand in cand, pana cand napii devin moi.
3. Se incalzeste cuptorul cat timp compozitia este pe foc.
4. Se adauga sare de mare si piper in compozitia din tigaie, care se transfera apoi intr-o tava sau un vas de Jena. Se adauga crutoanele. Se serveste imediat.

1 portie contine: 100 calorii; 5,2 g proteine; 16,2 carbohidrati; 2,8 g grasimi; 3,7 mg colesterol; 90 mg sodiu (fara cel din sarea de mare).

Anaxor
Pizza cu spanac si ciuperci
Aluat :
200 g margarina
300 g faina
150 ml apa calda
1/4 lingurita sare

Umplutura :
spanac fiert taiat felii jilienne
ciuperci
rosmarin sau salvie

Din faina , apa si sare se face un aluat care se framanta bine . Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm . Se intinde margarina pe foaie , apoi aceasta se ruleaza si se pliaza . Se lasa la rece o ora. Se intinde foaia si se pune in tava unsa , ridicand-o usor pe margini . Aluatul se inteapa cu lingurita . se pune la cuptor cu foc iute . cand este aproape gata , se scoate si se pune umplutura . Se da la cuptor la foc mic.

Pofta buna mwah.gif
onuta_dec
Super am gasit si eu niste site-uri interesante cu mancaruri de post si o sa mai scriu si eu cateva retete din Revista Practic pe care am cumparat-o astazi si sunt incantata. Doar ca acum nu am timp ma pregatesc cu proiectul de lectie ca miercuri predau la clasa a V-a.
stelutamihu
Pentru cele care tineti post va propun o salata de cruditati in care se amesteca rosii(inca se mai gasesc), castraveti cruzi, morcov, telina, varza, boabe de porumb din conserva. Se maruntesc toate, se amesteca si se adauga sare si piper. Peste fiecare portie se pune maioneza de post in care amestecati si usturoi zdrobit. Eu nu pun maioneza de la inceput in salata pentru ca , daca nu mananci totul atunci, isi schimba consistenta si se face una cu zeama pe care, inevitabil, si-o lasa legumele.
Se pregateste repede si este foarte gustoasa!
onuta_dec
Aici am mai gasit cateva retete de post :

http://www.eva.ro/gastronomie/
onuta_dec
Iahnie de linte

Ai nevoie de : 350 g linte ( rosie, verde, de care gasesti ), 2 cepe, 3 linguri pasta de rosii, 1 ardei gras, 4-5 catei de usturoi, 2 foi de dafin, 100 ml ulei, sare, piper, marar sau maghiran.

Cum procedezi : Cu o seara inainte pui lintea in apa rece sa se inmoaie. A doua zi scurgi apa in care a stat si o pui la fiert in apa rece cu sare. Cat timp fierbe lintea te ocupi de restul mancarii si pentru aceasta cureti cepele, le tai marunt si le pui la calit in ulei. Peste ceapa calita ( sa fie aurie, nu trebuie sa o prajesti prea mult ) pui pasta de rosii si ardeiul taiat fideluta, usuroiul pisat , sare si piper. Lasi sa fiarba cateva colocote timp in care scurgi lintea de apa in care fiert si o pui intr-o cratita. Peste linte torni amestecul de ceapa, pasta de rosii si ardei si le lasi sa fiarba cateva minute impreuna. La final presari marar sau magheran, dupa gust.

Budinca de orez cu gutui

Ai nevoie de : 4-5 gutui potrivite, 1 cana orez, 15-16 linguri de zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 50 g margarina ( cat o nuca ), razatura de portocale, sare.

Cum procedezi : Speli gutuile, le cureti de coaja si le tai feliute potrivit de groase si pe cat iti este posibil de acceasi grosime. Intr-o craticioara pui 2 cani de apa, 8 linguri de zahar, 1 pliculet zahar vanilat si le dai in clocot. Adaugi gutuile si le lasi sa fiarba pana se inmoaie. Le scoti din sirop si le lasi deoparte. Speli orezul si-l pui la fiert cu siropul gutuilor ( din care opresti un pahar ) si completezi cu apa pana la 4 cani. Dupa ce a fiert orezul il amesteci cu razatura de portocale, vanilia ramasa si un praf de sare Intr-o cratita ( de 2 l ) caramelizezi 7-8 linguri de zahar dupa care tapetezi peretii cratitei exact asa cum procedezi pentru crema de zahar ars. Il lasi putin sa se intareasca si apoi treci margarina peste acest strat de zahar intarit. Astezi apoi un rand de orez, unul de gutui pana cand termini compozitiile. Ultimul strat trebuie sa fie de orez, peste care asezi o gutuie taiata lamele fine ( sau data pe razatoarea cu ochuri mari ) si calita in putina margarina. Dai la cuptor, la foc mediu, 25-30 de minute. E buna si calda, si rece! Daca ai merge si un mot de frisca vegetala.
onuta_dec
Salata de spanac

Ingrediente
250 g spanac;
1 lingura ulei;
2 fire usturoi verde;
1 varf de cutit de piper;
1 praf de sare;
1 lingura zeama de lamiae;
1 legatura ceapa verde.

Mod de prepare
1. Se toaca ceapa si usturoiul
2. Salata va iesi mult mai gustoasa daca, pe langa foile de spanac, se mai adauga si loboda, papadie sau salata verde.
3. Se amesteca totul si se adauga sarea, piperul si zeama de lamaie, dupa care se mai amesteca o data.
germani
Am si eu un bb mic care poate manca asa ceva:
BUDINCA DE OREZ CU MERE
500g mere, 2 linguri unt topit (ulei vegetal), 4 linguri de zahar, 1 ceasca de orez, 1 lingura de pesmet, un praf de sare.
Se curata merele de coaja, se taie felii si se inabusa intr-o cratita cu untul sau uleiul si zahar dupa gust. Nu trebuie sa scada prea mult. Cojile spalate se fierb si se strecoara zeama. Se alege orezul, se spala si se fierbe in 2 cesti din zeama strecurata. Cand e aproape fiert, se pune un praf de sare si 2 linguri de zahar. Se da deoparte.
Se unge o cratita cu unt, se presara pesmet, si se asaza randuri alternand orez si mere. Primul si ultimul rand trebuie sa fie de orez. Se coace la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste. Se da deoparte, pana pierde putin din fierbinteala, fara sa se raceasca de tot, se rastoarna si se serveste cu sos de vin sau cu orice sirop.
Multumesc. Pofta mare!
monciq
A inceput postul Pastelui ,iata cateva retete speciale de post!

Cartofi copti in stil spaniol
Ingrediente
6 cartofi, curatati si taiati in lung pe jumatate
4 bucati de pastarnac, curatate si taiate in felii
o jumatate de lingura de condimente
2 cepe, curatate si taiate inele
4-6 lingurite ulei de masline
sare si piper
225g rosii mici, taiate rondele

Mod de preparare
1. Preincalziti cuptorul la 200C
2. Fierbeti cartofii timp de 10 minute pana cand la suprafata sunt bine fierti. Scurgeti de apa si puneti-i intr-un vas care se va pune la cuptor.
3. Adaugati pastarnacul, presarati condimentele, si aranjati inelele de ceapa deasupra.
4. Picurati pe deasupra uleiul de masline, si presarati uniform sare si piper
5. Bagati la cuptor pentru 40 de minute, apoi adaugati feliile de rosii, mai lasati la cuptor inca 15-20 de minute pana cand legumele s-au copt bine.

Paste grecesti cu rosii si fasole

Ingrediente
6 rosii mici, taiate bucati
1 conserva de fasole boabe, sau 500 gr fasole boabe, fierte si scurse de apa
280 gr spanac proaspat sau congelat, spalat si tocat
230 gr de penne

Mod de preparare
Fierbeti pastele al dente, fara sa uitati sa puneti sare in apa in care fierb
Intre timp, amestecati rosiile si fasolea intr-o tigaie. Fierbeti la foc mediu, si apoi fierbeti la foc mic inca 10 minute.
Adaugati spanacul si mai gatitit timp de 2 minute, pana cand spanacul se inmoaie, amestecand in mod constant.
Serviti turnand sosul deasupra pastelor.
onuta_dec
GHIVECI DE MORCOVI

250 g morcovi
500 g mazare la cutie
250 g fasole verde

Se pune fasolea curatata, spalata si taiata intr-o oala impreuna cu morcovii curatati si taiati rondele subtiri. Se toarna apa clocotita pana se acopera si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand morcovii si fasolea sunt fierte. Se adauga apoi mazarea care, fiind conservata, se va fierbe doar foarte putin.
Atentie! Apa in care au fiert legumele nu se arunca.
Legumele se pun intr-un castron si cat sunt inca fierbinti se pune peste ele unt proaspat si smantana.
Ghiveciul se serveste fierbinte.

http://www.eva.ro/gastronomie/articol39.html
elisse
Hai sa va dau si eu o reteta de post care noua ne place mult:

CARTOFI UMPLUTI CU CIUPERCI
Aveti nevoie de: 6-8 cartofi mai mari(dar nu foarte)
2 cutii cu ciuperci/ciuperci proaspete 1/2kg
1 ceapa, piper, sare, usturoi
1 lingura de bulion
Puneti cartofii la fiert in coaja si fierbati cam pe 3/4 ca sa nu se farame cand ii taiati si ii scobiti.
Taiati ciupercile mai mici si intr-o tigaie caliti ceapa+ciupercile in putin ulei, adaugati sare si piper dupa gust si la sfarsit puneti si bulionul(doar cat sa dea culoare)
Cand cartofii s-au fiert ii curatati de coaja si ii scobiti avand grija sa nu se crape si se umplu cu amestecul din tigaie.
Daca aveti cartofi mai mari ii puteti taia pe jumatate si ii scobiti.
Puneti intr-o tava cu putina apa si ulei la cuptor si din cand in cand stropiti fiecare cartof cu zeama asta.Ii lasati cam 30 min. pana se rumenesc si ii serviti cu mujdei de usturoi.
POFTA BUNA!!!!!!

onuta_dec
Nu stiu cum se face ca de fiecare data cand sunt la dieta imi cumpar carti de bucate. Azi mi-am luat revista practic cu retete de post si recunosc ca am salivat de numa.

Drob de linte

Ai nevoie de: 500 g linte(rosie ca e mai gustoasa), 300 g orez, 100 g ceapa, 50 g fulgi de ovaz, 1/2 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita condiment vegetal, 1 varf cutit ienibahar, 2 lingurite ulite sau margarina, sare.
Cum procedezi: Pui lintea la inmuiat in apa rece, timp de 2 ore, apoi o scurgi si o dai prin masina de tocat sau o mixezi cu robotul de bucatarie. Alegi orezul, il speli si il fierbi cu 600 ml apa si 1/2 lingurita condiment din legume, amestecand continuu pana scade apa.
Cureti ceapa, o tai marunt si o inabusi cu uleiul si putina apa. Adaugi lintea, maghiranul si ienibaharul. Torni o cana de apa fierbinte cu restul de condiment si lasi sa fiarba la foc mic. Cand lintea este bine fiarta, adaugi fulgii de ovaz, orezul si sare dupa gust. Amesteci bine toate ingredientele si pui drobul in tavi de ozonac tapetate cu folie de polietilina. Il lasi sa se raceasca, apoi il rastorni pe un platou, indepartezi folia si il portionezi.

Pasta de naut

Ai nevoie de: 500 g naut, 3 catei de usturoi, 1 lamaie, 150 ml ulei (de preferinta de masline), 1/2 legatura de patrunejel, 2 foi de dafin, 2-3 crengute de cimbru uscat, sare, piper.

Cum procedezi: pui la inmuiat nautul timp de 12 ore, intr-o oala cu apa rece, pe care o pastrezi la rece. Fierbi nautul aproximativ 2 ore, in apa condimentata cu foile de dafin si crengutele de cimbru. Il scurgi in strecuratoare si il dai prin masina de tocat impreuna cu usturoiul. In nautul tocat adaugi treptat uleiul si zeama de lamaie si amesteci bine. Sarezi si condimentezi dupa gust. Aranjezi pasta intr-o farfurie adanca, o presari cu patrunjel tocat marunt si o servesti dupa ce ai dat-o la rece.

giulia_mamik
Postez si eu reteta unei prajituri de post :Prajitura cu morcov

Ingrediente:
4 cani de faina, 6 cani de morcov ras, 3 cani zahar, 1 pachet de margarina, 1 borcan de gem, 2 linguri de bicarbonat sau amoniac,zahar vanilat

Instructiuni:
1 ) Curatam, spalam morcovii si ii dam pe razatoarea mica.
2 ) Calim morcovul ras intr-o cratita impreuna cu zaharul.
3 ) Dupa ce a scazut zeama, luam cratita de pe foc si punem margarina.
4 ) Cand s-a racit, adaugam bicarbonatul sau amoniacul stins cu putina zeama de lamaie si faina, amestecand bine pana obtinem un aluat omogen.
5 ) Impartim aluatul in doua, din care intindem doua foi de marimea tavii.
6 ) O foaie o asezam pe fundul tavi, deasupra intindem un strat nu prea gros de gem, peste care punem a doua foaie.
7 ) Bagam tava in cuptor la un foc potrivit.
8 ) Taiem prajitura dupa preferinta, in patrate, dreptunghiuri sau romburi.
9 ) Pudram cu zahar ca sa capete un aspect frumos

Mama ne facea tot timpul prajitura cu morcov in posturile de peste an si tare buna mai era!
Karla74
Super retetele , cred ca o sa incerc sa mai fac si eu din ele.
SI daca mai vreti altele mai gasiti si pe http://www.crestinortodox.ro/

Nu cred ca puteti activa direct de aici, dar merita incercat.
Pofta buna!
onuta_dec
Reteta de post - Praz cu masline

Pentru ca inca mai suntem in post si poate ati vrea sa va diversificati meniul, va recomandam o reteta utila si actuala, de doua portii, ingredientele gasindu-se pe piata in acest moment.

Ingrediente:

240 g. praz, 60 g. masline, 10 g. faina, 20 ml. ulei, 10 ml. otet, sare, pasta de tomate.

Mod de preparare:

Se curata prazul, se spala, se taie in bucati de circa 10 cm. lungime si se inabusa in apa cu sare. Se adauga uleiul, faina diluata in putina apa rece si pasta de tomate (bulion), precum si putin otet. Se adauga maslinele, oparite timp de 10 minute in apa clocotita si se amesteca bine, dupa care se introduce in cuptor, ca sa scada. Se serveste rece.

http://www.eva.ro/gastronomie/articol176.html
anyR
              sarmale cu soia

inlocuiesti carnea cu soia maruntita(1 punga) muiata in apa cu vegeta  apoi stoarsa bine- bine, 1 morcov, 1 patrunjel radacina, o tzelina mica- mica, condimentele necesare,1 ou-doua, depinde de cantitate dupa plac, specifice sarmalelor, ornate cu smantana.... in farfurie, o delicatetze, pofta mare nu vetzi simti ca e post. daca postul e prea drastic, renuntzati l asmantana, dar la ou nu va recomand, sa nu se imprastie.....

3.gif
onuta_dec
Pentru retete de post : http://www.paste.lx.ro/bucatepost.htm
onuta_dec
Din cate am inteles iarasi o inceput postul, hai sa aducem topicul pe prima pagina, po 71.gif ate mai gasim retete delicioase
Maria Laura
PLACINTA (cu orice)

Un pachet de margarina, o cana de apa rece, faina "cat incape".

Se pune margarina intr-un castron, se face bucati (cat o nuca) cu mana, apoi se toarna apa (rece).Se adauga faina, treptat, si se amesteca totul cu mana, in asa fel incat sa ramana bucatele de margarina.Se lucreaza in felul asta pana se obtine un aluat care nu se mai lipeste de castron si de maini, dar care are inca bucatele de margarina prin el.E gata cam in 3-5 minute - trebuie lucrat foarte repede.
Se baga la frigider cel putin o ora, dar ideal de seara pana dimineata.
Se imparte aluatul in doua si se intind doua foi pe masa presarata cu multa faina (si pe sucitor se pune mereu faina).
Tava se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina.Se inatinde o foaie, apoi umplutura (parz, ciuperci, varza, mere, dovleac, etc.) se pune a doua foaie deasupra, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se rumeneste.

Mie imi place foarte mult cu praz (calit in putin ulei, cu sare si cu marar), cu mere sau dovleac (rase, nestoarse, cu zahar si scortisoara - eventual cateva nuci la cea cu mere).
giulia_mamik
Fetelor,de luni a inceput Postul Mare al Sfintelor Pasti. 6.gif
Am facut clatite de post si vreau sa va zic ca sunt delicioase.Reteta este:
Ingrediente:
100 g faina
100 ml apa minerala
50 g ulei
25 g zahar
10 g sare
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon.
Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. Lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea se fac mai groase.
Pofta buna! 6.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.