Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Stereograme...
Discutii Despre Copii > Diverse > Play Time
Pages: 1, 2
Criss_B
Stereograma = O imagine, sau o pereche de imagini, care, vizualizate corespunzator produc impresia unei imagini 3D. Luand o pereche de fotografii cu un f. mic unghi deviatie intre ele si apoi vizualizand fiecare imagine cu un ochi se poate realiza o astfel de stereograma.

Ceea ce este uimitor este ca efectul 3D poate fi produs atunci cand, privind cu ambii ochi o singura imagine, ii defocalizam un pic. Atfel de stereograme se numesc "stereograme cu puncte aleatoare".

Incercati asa: apropiati imaginea de ochi la cca 5 cm. Fara sa focalizati privirea pe imagine, priviti tot timpul inainte, intr-un punct fix, aflat in spatele imaginii. Indepartati incet imaginea de ochi, privind tot timpul in acelasi punct din spatele imaginii. Teoretic, cand imaginea se afla la 30-40 cm de ochi, ar trebui sa o vedeti 3D.

Ideea e sa focalizezi privirea in asa fel incat fiecare 2 elemente ce se repeta, sa le vezi ca una. Poti face asta focalizand undeva in departare (eu nu reusesc asta oricat as incerca), ori undeva intr-un punct intre ochi si imagine. Din pacate , eu in felul asta in loc sa le vad iesite in afara, le vad pe negativ, in interior.Functioneaza pe acelasi principiu ca si imaginile pe care le vezi cu ochelari 3d (rosu-albastru sau cei cu cristale lichide).
In principiu, se ia o imaghine in nuante de gri (unde negru rep inaltimea maxima , iar albul cea minima), si cu un programel se genereaza un "noise"stereotipic, dar in care fiecare 2 elmente alaturate, suprapuse de ochiul uman, dezvaluie nivele de pseudo-relief.

Recomandare (ingrijirea ochilor): Daca lucrezi toata ziua la computer, fa o pauza din cand in cand. Priveste in gol, ca atunci cand incerci sa deslusesti stereograme* sau tinteste cu privirea un punct fix foarte indepartat (poate fi coltul opus al tavanului, antena de pe cladirea de vizavi, varful unui copac de peste drum). Nu te incorda sa observi ceva, secretul este sa-ti relaxezi ochii.
Stereograme-imagini bi-dimensionale care privite intr-un anumit mod (concentrat, de la o anumita distanta, dintr-un anumit unghi) dau impresia unor imagini tri-dimensionale.

Si acum atasez o imagine - sa vedem daca vedeti ce se ascunde 3.gif

despre copii
AllyMcBeal
O inima.
Sunt tare faine astea.Am o carte cu ele si-mi da acolo si un site.Cand am cumparat cartea am descifrat toate imaginile si apoi vedeam peste tot ''in relief''.
Mai pune!
Criss_B
Mi-a fost teama ca nu vede nimeni 18.gif ... Dar m-am linistit acum... O sa incerc sa pun poze mai micute sa nu se incarce site-ul...

despre copii
AllyMcBeal
Un peste pe sub apa.Dar triunghiul din stanga ce-o fi?Panza de iola?
gugulet
Am vazut un peste si deasupra capului un clopotel ... sau cel putin clopotel pare.
Criss_B
CITAT(AllyMcBeal @ Nov 14 2005, 02:10 PM)
Un peste pe sub apa.Dar triunghiul din stanga ce-o fi?Panza de iola?
[snapback]18127[/snapback]

Da, este o balena sub apa care scoate doar coada din valuri si o iola...

Mai pun una (dar puteti pune si voi sa-mi mai clatesc si eu ochii 35.gif )

despre copii
gugulet
Am gasit 5 stelute ... 69.gif

De pus am sa incerc sa pun si eu ... sa vad daca gasesc.

8.gif
AllyMcBeal
Stelute dansand.
Eu nu stiu sa ''pun''.Ar trebui sa culeg imaginea,s-o stochez in calculatorul meu si apoi s-o atasez aici? Sau merge mai simplu?
Criss_B
Da sunt 5 stelute... Alta mai proaspata (nu ma mai lasa de pe net, asa ca o pun din calculatorul meu):

PS: imaginile pe care le-am pus pana acum au fost luate de pe net si le-am pus folosind optiunea [img] (adica dau vizualizarea imaginii acolo unde am gasit-o pe net, dau copy la adresa de sus cu http://www... si apoi revin in mesajul de aici unde apas butonul de img - apare doar cand scrii un mesaj - si dau paste la adresa copiata... dau trimite la mesaj si apare si imaginea in marime naturala 3.gif )
Lelia1974
e de sezon mwah.gif
miraa
eu nu ma prea pricep...mi-am sucit prea tare ochii 35.gif
Lelia1974
daca va uitati mai atent ve-ti vedea 2 clopotei
Criss_B
CITAT(Lelia1974 @ Dec 14 2005, 06:15 PM)
daca va uitati mai atent ve-ti vedea 2 clopotei
[snapback]24805[/snapback]

Ah! De ce ai dat raspunsul??? Am reusit sa-i vad si eu - 2 clopotei legati cu o fundita sus... Chestia este ca e mica imaginea si e greu de vazut 17.gif
Lelia1974
4.gif
victoriadascalu
Sunt 3 delfini care inoata.

Vreau sa spun ca m-ati zapacit cu imaginile astea. Dar le-am descifrat pe toate si m-ati facut sa fac si eu rost de unele.
ellagiana
mei, eu m-am tot chiombit la imaginile astea si nu vad nimic...nu am rabdare sa ma holbez mai mult de 1-2 minute si n-am reusit sa vad ce ati zis voi ca ati vazut...de ex la stereograma asta pusa de Victoria eu vad 4 linii verticale paralele...trebuie sa stau mai mult? lamuriti-ma ca nu imi merge imaginatia 40.gif .
mirandolina
Topicul asta mi-a amintit de cand am prins eu schepsisul cu stereogramele. Mama, cum m-am simtit cand am vazut-o pe prima, parca descoperisem un univers paralel. Abia acum mi-am amintit ca am avut o carte intreaga cu imagini de astea dar nu mai stiu pe unde este ca nu am mai vazut-o de mult prin casa.
La ultima stereograma parca ar fi un cal, chestia este ca vad stereogramele dar nu la toate imi dau seama ce este.
victoriadascalu
Da, era un cal. Dar a in cea postata de tine n-am reusit sa vad decit o cutie.

Oricum, am remarcat ca stereogramele in culori inchise sunt mai greu de descifrat.

Iata una draguta.
victoriadascalu
CITAT(ellagiana @ Jan 5 2006, 06:33 AM)
mei, eu m-am tot chiombit la imaginile astea si nu vad nimic...nu am rabdare sa ma holbez mai mult de 1-2 minute si n-am reusit sa vad ce ati zis voi ca ati vazut...de ex la stereograma asta pusa de Victoria eu vad 4 linii verticale paralele...trebuie sa stau mai mult? lamuriti-ma ca nu imi merge imaginatia 40.gif .
[snapback]28830[/snapback]

Fii atenta. In mod normal, cind privesti o imagine, privirea ti se opreste deasupra ei, la suprafata. Pentru a viziona stereogramele trebuie sa-ti focalizezi privirea in spatele imaginii. Stii ca uneori fiecare dintre noi ramine cu privirea fixa privind in gol? Simti cum te ustura si-ti lacrimeaza ochii? Ei cam asa trebuie sa privesti stereogramele - ca si cum te-ai uita in gol.

Prima data e mai greu, dupa care le vezi din ce in ce mai usor. Iti voi posta una simpla ca sa o poti vedea mai usor.

Bafta!
leut
Ellagiana, nu esti singura... 20.gif
Eu nu vad nimic!!!
ellagiana
sa incerc o dezlegare la stereograma pusa de Victoria: vad niste calareti rosii pe un fel de dragoni cu verde 35.gif sau niste inorogi cu coama rosie 35.gif ...Sa nu radeti de mine, ca m-am holbat 3-4 minute si eu asta am vazut! 4.gif
taty
Victoria , pe cea cu calul am descifrat-o si eu , dar pe celelalte nu reusesc. Deja ma dor ochii si m-a luat somnul !
adinutza1si10
m-oi pricepe eu la multe , dar la d-astea NUUU.....

pur si simplu nu vad nimic , nu reusesc sa descifrez nimic
mirandolina
Victoria, la ultimele tale stereograme nu prea mi-am dat seama ce sunt. La una parca e un ceainic, dar la cealalta.. Stereograma mea era un cub intr-o gaura.
adinutza1si10
mirandolina , cred ca am ghicit sunt cumva niste banuti ?
mirandolina
e un ban si semnul dolarului in mijloc, mi-e asa mi se pare
victoriadascalu
CITAT(mirandolina @ Jan 6 2006, 04:58 PM)
Victoria, la ultimele tale stereograme nu prea mi-am dat seama ce sunt. La una parca e un ceainic, dar la cealalta.. Stereograma mea era un cub intr-o gaura.
[snapback]29248[/snapback]

In prima intr-adevar e un cal, iar in urmatoarele e o floare (e c.m. simpla pe care o am) si un ceainic, cum ai vazut tu, mirandolina.

Mai postez una pt amatoare:
Criss_B
Frumooos 5.gif

Am vazut si calul... si ceainicul, si trandafirul (asta era floarea 3.gif ), si semnul de $ de pe adancitura in forma de ban... si acum ultima e un fel de farfurie pe care e un fel de prajitura rotunda bombata cu o inima adancita in centru, iar in inima mai sunt si alte inimi adancite 8.gif ... fain de tot...

Mai pun si eu una (daca tot se poarta):
bilutza
Eu nu reusesc. Intrebare : trebuie privita imaginea in ansamblu, sau doar o parte, ca mi se pare ca e impartita imaginea. Nu stiu unde vedeti voi cai si flori si delfini, ca eu vad numai tampenii. Dar cred ca nu stiu cum sa ma uit.
Criss_B
CITAT(bilutza @ Jan 10 2006, 10:37 AM)
Eu nu reusesc. Intrebare : trebuie privita imaginea in ansamblu, sau doar o parte, ca mi se pare ca e impartita imaginea. Nu stiu unde vedeti voi cai si flori si delfini, ca eu vad numai tampenii. Dar cred ca nu stiu cum sa ma uit.
[snapback]30209[/snapback]

Se pare ca nu ai citit subiectul de la inceput... Uite ce am scris eu aici:

CITAT(Criss_B)
Incercati asa: apropiati imaginea de ochi la cca 5 cm. Fara sa focalizati privirea pe imagine, priviti tot timpul inainte, intr-un punct fix, aflat in spatele imaginii. Indepartati incet imaginea de ochi, privind tot timpul in acelasi punct din spatele imaginii. Teoretic, cand imaginea se afla la 30-40 cm de ochi, ar trebui sa o vedeti 3D.

Ideea e sa focalizezi privirea in asa fel incat fiecare 2 elemente ce se repeta, sa le vezi ca una. Poti face asta focalizand undeva in departare (eu nu reusesc asta oricat as incerca), ori undeva intr-un punct intre ochi si imagine. Din pacate , eu in felul asta in loc sa le vad iesite in afara, le vad pe negativ, in interior.Functioneaza pe acelasi principiu ca si imaginile pe care le vezi cu ochelari 3d (rosu-albastru sau cei cu cristale lichide).
In principiu, se ia o imaghine in nuante de gri (unde negru rep inaltimea maxima , iar albul cea minima), si cu un programel se genereaza un "noise"stereotipic, dar in care fiecare 2 elmente alaturate, suprapuse de ochiul uman, dezvaluie nivele de pseudo-relief.

Poate reusesti dupa ce intelegi sistemul... Eu nu am reusit sa il fac pe sot ani buni sa vada si acum cateva luni, dintr-o data, a venit langa mine la calculator si a zis ca vrea sa vada si el... Si aveam 2 stereograme pe hartie - i le-am dat si dupa vre-o 10 minute a venit cu ele la mine si mi-a spus ce e in fiecare - si asa a inceput sa se uite si el la cele de pe ecranul calculatorului (acestea sunt ceva mai dificil de vazut de la inceput)...
bilutza
Singura pe care am reusit sa o vad clar este inima. Am o intrebare: calul este doar capul sau si corpul? 35.gif Uite asa imi fac ochii.
Criss_B
CITAT(bilutza @ Jan 13 2006, 04:27 AM)
Am o intrebare: calul este doar capul sau si corpul?
[snapback]31071[/snapback]

Calul este intreg - de la cap la coada 4.gif
bilutza
e clar ... nu am vazut nimic. o sa mai incerc.
Lelia1974
ce ziceti de asta?
Criss_B
Este un tip care are picioarele adunate la piept si care cade in fund intr-o balta care stropeste in jurul lui splash! sau sta pe o chestie ca o scoica gen stea de mare...
gugulet
Fetelor am si eu una care mi-a placut foarte mult.
ira_tgr
e super asta, spirala, nu?
Criss_B
Daaa... Asta am vazut si eu: o spirala yahoo.gif
mileam
voi ce vedeti?
ira_tgr
CITAT(mileam @ Mar 4 2006, 03:50 PM)
voi ce vedeti?
[snapback]48011[/snapback]

pai niste figuri geometrice, adica, mai mult cerculete....plus unu' atarnat deasupra...
mileam
7.gif
ira_tgr
CITAT(mileam @ Mar 5 2006, 09:45 AM)
7.gif
[snapback]48199[/snapback]

mileam, nu le mai atasa asa, ca nu se pot deschide si mari, deci nici n-ai cum sa-ti dai seama ce e akolo 2.gif
mileam
despre copii

sper ca acum se vede bine 2.gif
ira_tgr
da, dar nu vad nimic in spate, adica vreau sa spun nimic diferit de desen, este acelasi desen doar in 3d, cu cerculete mai indeparte, si celelalte, semi-deschise,...

corect? 5.gif
mileam
exact asa am vazut si eu si am crezut ca nu vad eu bine. :)
anamaria20
la ultima mie mi se pare ca vad un peisaj al naturii.Am mai vazut la prima pagina niste pisici negre.
Moni-k
Bucurati-va si de acestea 4.gif
puoay
Fetelor, m-am uitat pe toate si n-am deslusit-o decat pe prima, o inima de anul trecut. In rest, sunt paralela! Ma dor si ochii de cat m-am straduit sa inteleg ceva din ele si nimic! Ma oftic!
kali
CITAT(puoay @ Apr 21 2006, 07:26 PM) [snapback]59093[/snapback]

Fetelor, m-am uitat pe toate si n-am deslusit-o decat pe prima, o inima de anul trecut. In rest, sunt paralela! Ma dor si ochii de cat m-am straduit sa inteleg ceva din ele si nimic! Ma oftic!

Eu nici macar pe prima nu am vazut-o 20.gif si ma oftic... cu atat mai mult cu cat ieri am fost la ai mei si i-am aratat si mamei mele si le vede 14.gif ...la fel si sotul meu! Oare sunt ''incuiata'' familiei?
Azi m-am ambitionat- m-am gasit si eu de Paste!- si stau pana le dau de capat. Am hotarat!
kali
Am vazut, in sfarsit! Stau de vreo jumate de ora si ma chiombesc, dar vad ca de data asta cu folos-si merita-. Sunt super!
La ultimele am vazut niste delfini si un craniu.
...deci, se poate!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.