Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Trecem La Mancarea De Oameni Mari...
Discutii Despre Copii > Sunt Mamica (.ro) > Despre Copii > Alimentatia copilului (0-3 ani)
elle
o intrebare pt.mamicile cu bebei peste 8 luni:dragelor, de cand ati inceput sa le dati bebeilor mancarica nepasata, in bucatele mari?

matei cum gaseste ceva mai marishor, aproape k scuipa si-si face parca sila...noroc k sunt pe faza si incep sa rad ca oligofrena, si rade si el cu mine, si uita de "bucatzica" din guritza.... 24.gif

o vecina cu copil de aprox.4 ani imi spusese k tre' sa-l obisnuies ink de mic (ma rog, a se citi "de timpuriu", dar nu mai devreme decat este indicat la carte) cu mancarica mai mare, facuta bucatele, nu pasata 100% , k altfel o va accepta mult mai greu.

capraru in cartea mama si copilul scrie k de la 8 luni pot incerca sa ii dau mancarik bucatele...dar nu prea-i place...voi cand si cum ati procedat?
Criss_B
eu si acum ii dau mancarea pasata (cu furculita, e adevarat , nu la blender)... dar ii dau si bucatica de paine in mana sau cereale expandate sau sa muste din oulet sau din feliuta de cascaval... de cand au iesit cei 4 dintisori (2 su si 2 jos) am inceput sa ii dau sa tina in mana si sa pape singura... initial cu ochii pe ea sa nu se inece, apoi am lasat-o singura... de pe la 1 an si aproape 2 luni am inceput sa-i dau dimineata soldatei de painica cu branza de vaci sau cu cascaval sau cu carnita sau la pranz sa-i pun in mana chifteluta si sa am surpriza sa o manance toata si repede-repede...
elle
CITAT(Criss_B @ Nov 11 2005, 04:20 PM)
eu si acum ii dau mancarea pasata (cu furculita, e adevarat , nu la blender

soldatei de painica cu branza de vaci sau cu cascaval sau cu carnita
[snapback]17389[/snapback]

adik legumele + carnitza le maruntzesc cu furculitza, fara a le mai da deloc la blender?

si cand ai renuntzat la mancarik facuta la blender?

ce sunt "soldatei de painica "?
Criss_B
CITAT(elle @ Nov 11 2005, 04:37 PM)
adik legumele + carnitza le maruntzesc cu furculitza, fara a le mai da deloc la blender?

si cand ai renuntzat la mancarik facuta la blender?
ce sunt "soldatei de painica "?
[snapback]17393[/snapback]

hai mai... chiar nu stii??? 13.gif

deci:

1. legumele si pastele fainoase sau galusca din supa le maruntesc cu furculita, iar carnita o tai marunt cu cutitul (ca nu merge pasata)

2. am renuntat la mancarica facuta la blender pe la 1 an (ca noua ne-au dat tarziu dintisorii, asa ca nu aveam cu ce sa mestecam)...

3. "soldateii de painica" sunt bucatelele de painica taiate din felia de paine de dimensiune 1 cm patrat 3.gif cat sa nu se inece bebe cu painea... si pe painea asta pun cascaval sau branza topita sau carnita usor maruntita... iar cand va fi mai maricica o sa-i dau si unt cu miere sau cu dulceata...

off topic: tie nu ti-a dat mama sau bunica sa papi "soldatei" cand erai mica??? noi ii aliniam frumos si plecau la lupta - si cum cadea cate unul direct in gurita ajungea, se ducea la "refacere"... noi am mancat cu povesti toti 3 fratii asa ca 35.gif
elle
CITAT(Criss_B @ Nov 11 2005, 05:44 PM)

off topic: tie nu ti-a dat mama sau bunica sa papi "soldatei" cand erai mica??? noi ii aliniam frumos si plecau la lupta - si cum cadea cate unul direct in gurita ajungea, se ducea la "refacere"... noi am mancat cu povesti toti 3 fratii asa ca  35.gif
[snapback]17407[/snapback]

nooo...eu nu stiu de soldatzei...in skimb eu toata copilaria am mancat cu alte smekerii:uite, bucatzica asta e nicoleta, asta e vali...si uite-asa trebuia sa-mi "mananc" toti prietenii, pe care nu-l mancam..se supara pe mine si nu ma mai striga pe la poarta (la bunici, unde am crescut...), apoi am crescut cu avioane:AAAAAvioane care intrau in guritza, apoi cu "bulz" de mamaliga...

ei, dar cred k ar trebui sa deskidem un topic intitulat "smekerii pt.copii"sau "trucuri la mancarici pt.bebici" 10.gif
ClaudiaS
Elle, si eu am inceput sa-i dau becatele de paine cu unt sau cu gem cam de pe la 8 luni. La inceput i le dadeam mici-mici, acum ii dau si bucatele mai mari, iar cand iesim la plimbare si imi iau mie un corn cu fructe sau o branzoaica, mancam impreuna. Deocamdata ii dau doar miez ca n-are decat 2 dinti. Nu se ineaca, stie ca tre' sa mestece.

Si eu mancam soldatei...ce vremuri... 39.gif
elle
CITAT(ClaudiaS @ Nov 11 2005, 08:48 PM)
Elle, si eu am inceput sa-i dau becatele de paine cu unt sau cu gem cam de pe la 8 luni. La inceput i le dadeam mici-mici, acum ii dau si bucatele mai mari, iar cand iesim la plimbare si imi iau mie un corn cu fructe sau o branzoaica, mancam impreuna. Deocamdata ii dau doar miez ca n-are decat 2 dinti. Nu se ineaca, stie ca tre' sa mestece.
Si eu mancam soldatei...ce vremuri... 39.gif
[snapback]17474[/snapback]

ok, dar dak matei nu are nici un dinte, ii pot da"soldatzei"?adik ii pot da bucatele mai maricele sa le pape, tinandu-le in mana?
Criss_B
Daca ai grija ca bucatelele sa fie facute din aglomerare de bucatele mai mici, ca si cum ar fi mestecate deja - poti sa-i dai... Imi amintesc de faza cu Sonya cand ii dadeam miez de paine proaspata si o baga la masele (unde la vremea aia erau doar gingiile) si o tot plimba dintr-o parte in alta pana i se lipea de cerul gurii 17.gif ... Asa ca m-am invatat minte si nu ii mai dadeam si nu ii dau nici acum paine de cuptor ci din cea facuta de fabrica, are altfel miezul si nu se face coca daca este amestecat cu saliva...
Eu ii dau acum carnita (muschiul file) maruntita usor cu unghiile, dar fara sa se desfaca in bucatele mici, doar ca sa ii fie usor la mestecat (inca nu are decat jos masele, le asteptam si pe "suratele" lor de sus ca sa incepem sa mancam ca oamenii mari).

Iar faza cu "avionul" o practic si eu cu Sonya de la cateva luni, cand se distra cand ma auzea cum fac precum avionul 71.gif si deschidea gurita sa pape, doar-doar mai fac "brrr!" si "zboara,zboara, zboara avionul brrr!" si "deschide fata gurita sa il bagam la garaj ca a obosit"... Si mai mancam cu catelul de jos, cu copii de afara si cu "lingura asta e pentru tati, lingura asta e pentru buni s.a.m.d." sau cu celebra "uite tu ii dai lu' mami sa pape si mami baga papa la tine in gurita" - si chiar imi da sa mananc si eu din ceea ce-i dau ei...
Criss_B
CITAT(elle @ Nov 11 2005, 06:53 PM)
ei, dar cred k ar trebui sa deskidem un topic intitulat "smekerii pt.copii"sau "trucuri la mancarici pt.bebici"  10.gif
[snapback]17443[/snapback]

Dupa cum vezi s-a rezolvat 3.gif
freedelia
Eu am inceput parca cu banana. Ii dadeam sa muste din banana (atunci era preferata lui). Apoi biscuiti, tot asa ii dadeam inca de cand era in premergator, venea si cerea si apoi era fericit si pleca cu premergatorul si cu biscuitul. Astea au fost primele lui bucatele, pe la 8 luni. Avea deja daca nu 4, cel putin doi dinti. Apoi am inceput sa ii dau sa guste de la noi, in ciorbita ii lasam cartofiorii mai mari, aopi i-am dat macarone facute la blender, dar nu pasta, ci doar 20 de secunde, cat sa fie taiate mai marunt. Ii mai dadeam si cate o bucatica de pizza, hamburger (asta in jur de un an), apoi la un an deja manca sanvich-uri, ii luam in parc o felie de paine cu unt, cu sunca sau cu branza topita. Incetul cu incetul a ajuns sa manance orice.
elle
Mai fetelor, ce soldatei, ce basme de hranit copiii...dom'le, matei nu vrea si pace nimic ce n-are consistenta data de "nenea blenderu' " 33.gif ..scuipa tot ce este mai maricel, se stramba de parca i-as fi dat cine stie ce...

I-am dat aseara in manuta un biscuit "hero", din cela care se topeste in gura...pai se topeste numa' in gura, nu si in mana...l-a sucit pe toate partile, l-a imprastiat pe scaunul de masa, numai in gurita nu...si in privinta asta nu cred ca se va obisnui cu mancare mai "bucatele", daca nu incep sa ii dau de pe acum...

S'apoi, numai la masa ii pot da, pentru ca eu nu sunt de acord cu rontaitul intre mese, + ca ar face numai frimituri prin toata casa, de n-am mai scapa in veci de furnici (suntem fericitii posesori de furnici de ani dezile, si ne toleram reciproc, ca n-avem incotro 9.gif , dar asta numai vara...iarna pleaca in concediu 4.gif ...nu ne-au spus unde 4.gif )
sibel
dar ce ziceti ca alexandra a supt o bucata de paine....si ce buna a fost, mai vroia. era curioasa ce mananc si ca sa nu ii dau fripturica, i-am dat paine si a mers pt. prima data. si nici nu avem dinti.... 24.gif
elle
CITAT(sibel @ Nov 14 2005, 04:45 PM)
dar ce ziceti ca alexandra a supt o bucata de paine....
[snapback]18195[/snapback]

Hmmmm...buna idee cu painea, dar asta poate in timp ce mancam noi, sa il asezam si pe matei la masa...dar nu prea cred ca am fi un exemplu prea sanatos: tati care mananca cat 7 24.gif si mami care nici macar nu mananca paine, si care in maxim 5 minute a si terminat masa... pe cand tati ar adormi cu capu'in frigider 4.gif

Cred ca ar fi cazul pe viitor sa ne schimbai atitudinea la masa...Am inteles ca copilul, odata asezat cu parintii la aceeasi masa, nu imita "pesonajul"pozitiv, ci doar pe cel negativ.Rezultatul ar fi urmatorul:mofturos, aia nu, aia nu, condimentat, sarat si..cat mai multa bere 35.gif ..parca nu suna a meniu sanatos pentru un bb in crestere 24.gif

Voi cum ati procedat cand v-ati hotarat sa mancati in acelasi timp cu copilul?Ati renuntat la ceva anume (tabieturi, gusturi nesanatoase)...sunt foarte curioasa cum ar tebui sa ne comportam, noi, parintii cu copilul pe timpul mesei.

Mie, personal, mi-ar palcea sa-l invat pe matei sa-si inceapa masa cu o rugaciune, dar mai apoi va trebui sa mananc si eu cu el, nu?Na, bilea 4.gif , eu nu mananc decat o singura data pe zi...

Si...cam dupa ce varsta copilul poate manca din mancarea aadultilor (asta in conditiile in carea contine foarte putina sare sau zahar, nu are exces de condimente)?
didigargarita
mwah.gif diana are 9 luni si am inceput sa ii dau mincare din mincarea noastra ca de exemplu;ciorbita de vacuta cu taitei azi a mincat un castronel plin se lingea pe botic ca pisicutele cred caii placea ca era acrita cu Bors Magic nu i-am dat-o e adevarat decit blenderuita ieri a mincat ciulama de pui cu mamaliguta iar miine as incerca brinza cu smintina ousor fiert si mamaliguta
Dar as vrea sa intreb fetele care au bebelusi de aceeasi virsta sau mai mari de cind pot sa ii dau sunca presata brizica topita sau muschi file SAmai astept?
freedelia
teoretic, la un an copilul poate manca orice, numai ca unele lucruri, desi stomacul lui le poate digera, nu ii aduc nimic special si bun in dieta (cum ar fi carnea de porc, dulciurile, mancarea condimentata). el poate manca si carne de porc de la un an, si o sa mai prinda cate o bucata, ca nu poti sa nu ii dai daca tu mananci in fata lui, numai ca nu e bine sa fie asta mancarea lu principala.

deci schimbarile pe care le faci in obiceiurile tare culinare nu tre sa fie foarte drastice, insa e important sa aduci la masa mai intai ce nu ii place prea mlt (legume de exemplu) si apoi preferatele (chiftelute, fripturica, mamaliguta cu branza si smantana), din doua motive. Primul este ca el nu poate manca prea mult si normal ca daca ii place ceva va manca pana e plic si nu va mai avea loc pt ce e sanatos. Al doilea este ca asa se invata ca TREBUIE sa manace ce e sanatos, daca vrea ce e bun (numai ca chestia asta nu functioneaza mereu, cum e al meu, prefera sa nu manance nimic decat sa manance ceva ce nu le place -- si nici nu e bine sa il obligi, daca merge bine, daca nu, asta e, mai tarziu isi va schimba el gusturile sau nu).

noi cand mancam impreuna (din pacate numai masa de seara, ca dimineata nu reusim sa ne coordonam, ca John se scoala cu foamea in gat si nu mai sta el sa punem masa, iar la pranz nu suntem toti acasa), deci mami pune masa si John o ajuta (folosim farfurii din tabla, ca la cantina 24.gif ) apoi vine tati si gaseste masa pusa, se spala pe maini si se spala si John cu el, apoi il punem pe John in scaunel ("race-car") si noi toti (mama, tata, bunu si buna) stam in picioare si punem manutele impreuna asa cum vezi copiii in icoane, palmele lipite si la nivelul pietului, ca sa vada John si sa faca si el la fel. Apoi spunem rugaciunea si la sfarsit spune si el Amin, apoi ne asezam si incepem sa mancam. Trei persone mananca si a patra (se schimba prin rotatie) ii da lui John. Acum de fapt vrea sa manance singur, dar pe la un an trebuia sa ii dam in gurita. Si el se uita cu mare atentie la cine mananca, acum deja ii spunem cum se cheama foecare mancare si el arata cu degetul si zice "tata -- supa" sau "buna -- salata", asa ca vede tot ce se intampla la masa. Daca nu vrea sa manance ceva, incercam sa ii spunem ce este si cateodata mananca, alte dati nu. Daca avem la masa ceva ce nu e bun pt el, ii spunem ca nu e bun, iar daca insista ii dam sa giste sicand vede ca e prea acru, prea piperat, se stramba si nu mai cere. Deja acum ne crede pe cuvant ca ceva nu e bun, asa ca mai aducem si cate ceva care i-ar placea sigur, si ii zicem ca nu e bun (cum ar fi ciocolata).

Can terminam de mancat, el de obicei termina primul ne spune ca vrea jos, il dam jos si se invarte prin casa pana cand terminam noi. Cam asta ar fi.

Noi l-am pus la masa cu noi de pe la 9 luni sau asa ceva. Tin minte ca exact acum un an, deci la 8 luni si ceva, am mers la restaurant de Thanksgiving Day si a stat in scaunel si i-am pus in tavita mancare bucatele, inclusiv carnita de curcan, si a mancat cu manuta, ii mai dadeam si io. Dar era plin restaurantul si cand vedea ca toti mananca, facea si el la fel.

Sper ca are macar un pic de logica si continuitate ce am scris.
denisamira
Samira asa a inceput sa manance bucati mai mari: ne-am pus la masa, noi cu mancarea noastra, ea cu mancarea ei. Nu a vrut sa manance nici in ruptul capului in schimb se tot intindea la farfuria mea (ciorbica) si mami a pus painica si a papat fetita si tot intr-una facea "miam miam". De atunci mancam toate 3 la masa, 4 cand e si tati, adica mai rar, si mami face mancarea fara condimente prea multe si cu mai putina sare ca sa poata papa si fetita, noi mai punem una-alta in farfuria noastra. A doua oara pituta i-am dat-o in munuta si pana mami venea cu lingurita, fetita molfaia pituta... Hai ca acu' fac si rime, cred ca o sa ma apuc de scris poezii 24.gif
elle
Sa inteleg ca deja a sosit timpul sa mancam toti trei? (la masa de la amiaza).O sa incercam si noi saptamana asta...sa vedem ce iese...si va povestesc 10.gif
iepurase
imi cer scuze daca s-a mai scris despre problema asta pana acum, dar am tot cautat pe forum si nu am gasit. In concluzie m-am gandit sa deschid un topic pt problema asta care ma roade pe mine.
Fetita mea are 7 luni, mananca foarte bine cu lingurita, dar de la 4 luni si jumate ii dau totul foarte bine pasat, de fapt mai mult o pasta facuta la blender pt ca sunt terorozata de frica de a nu se ineca. Are si obiceiul prost sa rada si sa gangureasca cu mancarea in gura.
E adevarat ca are deja 2 dinti dar mi-e teama sa ii dau supica pasata doar cu lingurita si carnea taiata marunt ( o pun si pe aia in blender). Am incercat sa ii dau orez cu lapte si mi s-a parut ca nu stia sa mestece sub nici o forma. Am incercat si cu branzica de casa , aia de covalact dar nici cu aia nu pre a dat roade.
Sunt constienta ca va trebui sa invete sa mestece dar mi-e tare frica sa incep, ma tot gandesc sa nu dea de vreo bucatica mai mare in mancare si sa i se duca pe partea cealalta.
Bebeii vostri mesteca deja?
Va multumesc
andreea.talpes
Eu nu i-am pasat niciodata cu blender-ul, doar manual ca asa mi s-a spus ca ar fi mai bine. Eu zic ca ar trebui sa treci la faza asta, ca nu e nici un pericol sa se inece. bebele meu mananca asa de la 4 luni.
Sa stii insa ca si mie mi-e tare teama sa nu se inece cu mancarea, si in concluzie mi-e frica sa ii dau sa roada coaja de paine, sau alte lucruri. Il mai las sa rontaie un mar, ii dau o bucatica mai mare de miez de paine, dar cu emotii.
Cred ca ar trebui sa ma mai linistesc, ca altfel n-o sa am niciodata curaj sa ii dau copilului lucruri sa manance.
irimia romina
Daca ma crezi eu de cand i-au dat dintii ii dau tot nepasat sa invete si ea sa mestece ,si cu gingiile poate mesteca binisor,ca uite am o vecina si l-a invatat pe copil tot pasat si acuma merge la gradii si doamna trebuie sa-i paseze mancarea ca nu vrea deloc sa mestece la 3 ani si jumate,asa ca invat-o de pe acuma parerea mea!
cami2bubulina
Si Rares a mancat pana pe la 7 luni si jum tot asa pasat la blender insa apoi am inceput sa-i pasez cu furculita.Fiind fierte f bine ,alimentele se paseaza bine.L-a inceput i le-am pasat cu furculita bine,bine si apoi din ce in ce mai marisor.Carnita o pasam in continuare la blender si apoi o adaugam in supita.Nu o sa se inece,da-i cu incredere,daca pierzi acum momentul cand bb incepe sa invete sa mestece o sa ai probleme mai tarziu.I-am mai dat si carnita de la gratar ,bucatele mai mari si mananca....Incepi sa-i dai si cate un biscuite sa-l manace el.Eu il tin inca in mana si nu i-l dau lui pt ca el roade la el pana i se umple gura ,uita sa inghita 35.gif Pupici si spor la mestecat yahoo.gif dance.gif
mihaculipici
nu e vorba de mestecat. pana pe la 8-9 luni copilul nu stie sa plimbe mancarea inspre baza limbii. asta e tot. cand va dati seama ca stie ce face, ca mesteca oarecum, incercati sa nu mai pasati la blender, pt inceput, ci doar la furculita (nu se face chiar pasta), si asta multa vreme, doar nu va asteptati sa manance bucatele deja!!!
tantzi
Fetita mea este mai mare si tot nu-i dau pasat cu furculita, din acelasi motiv : rade si gangureste la masa. In schimb ii dau fara sa-mi fie teama o bucatica de paine ( coaja ) sau biscuiti sau o ceapa verde ( este foarte buna la gingii ) si nu se inneaca.
ada79_r
Bebele meu nu are decat 5 luni si m-am hotarat sa incep sa ii dau mancare mai putin pisata. Asa cate o lingurita sa se obisnuiasca. Eu cred ca asta ar fi solutia. Can ii este foame sa incepi cu o lingurita de papa mai putin pasata si sa continui cu ce ii dai de obicei. In fiecare zi din ce in ce mai multa mancarica mai putin pasata si se va obisnui. Eu stiu ca dupa sase luni ei invata faptul ca trebuie sa mestece nu prea se inneaca.

Succes!
rozica
Si eu i-amfacut la vlad al meu tot prin blender pana la 6 luni jumate dupa ce a aparut si cate un dintisor, sai de atunci ii dau doar pasat cu furculita. Sa vedeti cum s-a invatat sa mestece si cat ii place.
Tabita
Eu la Rebeca de pe la 7 luni am inceput sa-i dau cate un biscuit ,pufuleti ,saratele sa le manance singura ,si a fost ok.Acuma ii dau si paine si pepene si multe altele la ea in manuta si e ok stie ce are de facut .A mai avut tentative de a se ineca dar a trecut .trebuie doar sa stai pe langa ea cand mananca sa ii sari in ajutor daca e ceva.Eu asa fac.Nu te speria .
mihaelav
Eu lui Andrei i-am dat pasat cu furculita de cand i-a dat primul dintisor. Insa si acum cand ii dau carnita de vita fiarta, pentru ca e mai atoasa, o bag la blender.
onuta_dec
CITAT(Tabita @ Jun 20 2006, 11:42 AM) [snapback]76036[/snapback]

Eu la Rebeca de pe la 7 luni am inceput sa-i dau cate un biscuit ,pufuleti ,saratele sa le manance singura ,si a fost ok.Acuma ii dau si paine si pepene si multe altele la ea in manuta si e ok stie ce are de facut .A mai avut tentative de a se ineca dar a trecut .trebuie doar sa stai pe langa ea cand mananca sa ii sari in ajutor daca e ceva.Eu asa fac.Nu te speria .

Eu mereu i-am dat Dacianei mancarea pasata cu furculita si nu a avut niciodata probleme. De pe la 7 luni papa si ea branza de casa, biscuitii ii molfaie si ii place mult.Paine papa si de pe la 10-11 luni pt ca ii place sa o erupa ea, o invarte prin gura, o inmoaie si ... dispare in burtica 4.gif Asa ca nu-ti fa probleme, incearca sa nu-i mai dai pasata mancarea asa de fin si incet incet va invata sa mestece si singur.
anastasia
noi avem aproape cinci luni iar mancarica (deocamdata suntem doar la sucuri de fucte pt ca inca mai alaptez) i-o dau cu tot cu pulpa, pasata manual
ginapanzaru
Fata mea musca din fructe pe la 7 luni si mesteca foarte bine.Nu s-a inecat niciodata cu mancare.Se va obisnui si bebelul tau in curand.
rozica
Eu chiar azi i-am dat lui vlad o felie de chec in manuta si a papat singurel, si din piersicuta curatata musca singur deja.:))
ellagiana
Iepurase, nu mai stiam nimic de tine si bb, bine-ai revenit! 6.gif ...Karinei i-au dat dintzucii pe la 5 luni si la 7 luni avea si sus si jos dintisori, asa ca am inceput sa-i toc bucatele mai mari, dar amestec si cu mancare pasata la robot...de cand are dintisori am inceput sa-i dau ei in manute si biscuiti, fructe, pufuleti, pufarine care se topesc in gurita, si bucati de branzica, paine, i-am dat chiar si-un copan necondimentat facut pt ea la gratar si era asa comica cum se chinuia sa manance 4.gif , dar am lasat-o sa pape singura si am supravegheat-o; s-a mai inecat, am fost pe faza si uneori chiar m-am speriat, dar nu am incetat s-o las sa se hraneasca singura si acum papa frumos din manute fara sa se inece.
andyenga1
Si eu ii mai fac inca supica la blender (desi peste 5 zile face 9 luni) dar nu atat cat sa fie pasta, ii dau doar 2-3 turatii blenderului si asa mai raman si bucatele mici de legume dar daca l-ati vedea in ce hal se scutura si cat de caraghios este piticul cand le simte in gurita ati muri de ras 24.gif , nu-i plac deloc bucatele dar nici nu le da afara, se stramba putin dar mananca in continuare. Eu de exemplu ii mai dau mar copt pe care-l pasez cu furculita si-l mananca foarte bine si atunci de ce nu s-ar obisnui si cu legumele, nu-i asa? Pupici si succes la papica.. mwah.gif
iepurase
va multumesc mult pt raspunsuri. Am incercat ieri sa-i dau supica pasata cu furculita si desi a mancat-o fara se sa inece , tot am impresia ca nu mesteca ci pur si simplu o inghite asa. Poate mai incolo se va obisnui.
AM citit ca voi le dati bebeilor biscuiti si pufuleti in manuta , cred ca va mai trece multa vreme pana sa am curaj sa ii dau ceva in munuta ei sa manance singurica. Stiu si eu , poate pe la 8 -9 luni incolo cand se va obinui sa manance pasat doar cu furculita.
Va doresc sanatate voua si bebeilor.
hera
CITAT(iepurase @ Jun 19 2006, 01:52 PM) [snapback]75708[/snapback]

imi cer scuze daca s-a mai scris despre problema asta pana acum, dar am tot cautat pe forum si nu am gasit. In concluzie m-am gandit sa deschid un topic pt problema asta care ma roade pe mine.
Fetita mea are 7 luni, mananca foarte bine cu lingurita, dar de la 4 luni si jumate ii dau totul foarte bine pasat, de fapt mai mult o pasta facuta la blender pt ca sunt terorozata de frica de a nu se ineca. Are si obiceiul prost sa rada si sa gangureasca cu mancarea in gura.
E adevarat ca are deja 2 dinti dar mi-e teama sa ii dau supica pasata doar cu lingurita si carnea taiata marunt ( o pun si pe aia in blender). Am incercat sa ii dau orez cu lapte si mi s-a parut ca nu stia sa mestece sub nici o forma. Am incercat si cu branzica de casa , aia de covalact dar nici cu aia nu pre a dat roade.
Sunt constienta ca va trebui sa invete sa mestece dar mi-e tare frica sa incep, ma tot gandesc sa nu dea de vreo bucatica mai mare in mancare si sa i se duca pe partea cealalta.
Bebeii vostri mesteca deja?
Va multumesc

Sunteti maricele, asa ca puteti trece cu incredere la etapa urmatoare: mancarica nepasata. Sa cresteti mari si sanatosi!
lucacata
eu la bb meu i-am dat doar piept pana la 6 luni iar de la 6 luni i-am dat orice mancam eu doar in cantitati mai mici
anica
help! mamica fara experienta si sfatuitori pe aproape se intreaba -existential 39.gif 24.gif - cum sa l treaca pe bebica de la alimente mixate, pasate ( piure de legume, fructe) la alimente mai solide - gen biscuite, orez( bob intreg), carnita sau cojita de paine pt ros?mi-e frica sa nu se innece.voi cum ati facut? 39.gif uitai! bebe are aproape 7 luni.
Sorinamjd
Eu i-am dat Mariei pe la 10 luni primul biscuite si tot asa am stat cu ochii pe ea,caci avea deja 4 dinti.Dar n-au fost probleme.Pur si simplu i-am dat si ea a stiut ce sa faca.Oricum nu s-a avantat la muscat,mai mult l-a mozolit,acesta s-a inmuiat....... 71.gif si uite asa a papat yahoo.gif Eu nu i-am dat bucati prea mari sau prea mici,tocmai sa nu se inece.Si am cautat sa nu fie sfaramiciosi.Cat despre mancarea bucatele...treptat .Intai am mixat mai putin,apoi am facut jumate mixat jumate mai putin mixat,apoi am trecut la sfaramat cu furculita sau tocat cu cutitul.Legumele sunt gata date la robot,pt ca le pregatesc gata de pus in mancare,le pun in pungi si la congelator.Arata ca niste cubulete mici-mici,iar cand fierb sunt numai bune pt Maria.Sper ca m-am facut inteleasa 6.gif Desigur ca bebe stie din instinct ca trebuie sa duca la gurita,nu te panica dar supravegheaza-l tot timpul.Daca imi mai amintesc ceva revin.Bafta!
anica
multumesc de sfaturi 6.gif logic ar fi sa astept sa i apara ceva dinti 71.gif ca acum abia sechinuie cu unul ce trebuie sa apara.o sa merg o vreme tot pe alimente mixate.pina prind eu curaj!! 24.gif bietul copil...nu mai experimente fac pe el....daca a vrut sa fie primul.... fool.gif
Sorinamjd
QUOTE(anica @ Mar 20 2008, 12:06 AM) *
multumesc de sfaturi 6.gif logic ar fi sa astept sa i apara ceva dinti 71.gif ca acum abia sechinuie cu unul ce trebuie sa apara.o sa merg o vreme tot pe alimente mixate.pina prind eu curaj!! 24.gif bietul copil...nu mai experimente fac pe el....daca a vrut sa fie primul.... fool.gif

Stii tu "nimeni nu se naste invatat"! Asa ca nu te mai chinui.Totul vine de la sine.Natura stie ce e de facut.Si eu as fi procedat la fel in cazul in care Maria nu ar fi avut dintisori asa devreme.Mai ales ca nu m-a invatat nimeni ce sa fac.Pur si simplu mi-am ascultat instinctul.Dar o coaja de paine,mai moale poti sa-i dai,chiar daca nu are dintisori,chiar il ajuta sa se "scarpine" la gingie.Si nu te speria ca nu se ineaca.
janet
QUOTE(anica @ Mar 20 2008, 12:06 AM) *
multumesc de sfaturi 6.gif logic ar fi sa astept sa i apara ceva dinti 71.gif ca acum abia sechinuie cu unul ce trebuie sa apara.o sa merg o vreme tot pe alimente mixate.

Sa stii ca nu-i musai sa astepti primii dintisori ; se va descurca si fara . Cumpara-i biscuiti speciali pt copii , de la nestle . Sunt sub forma de piscoturi si sunt foarte tari . Ii va face o mare placere sa-i rontaie , chiar si cu gingiile 6.gif .
Inca ceva : Alexandru al meu papa mai bine mancarea mixata 4.gif , chiar daca are 1 an jumate si 4 masele . De multe ori gasesc mancare nedigerata in pampers , chiar si boabe de orez 13.gif 13.gif . Pana invata ei sa mestece corect , nu le strica un mic "ajutor" din partea noastra 3.gif .
anica
am facut experimentul...din nou 2.gif i-am amestecat in piureul de legume galbenus de ou sfaramat - au fost si cateva bucatele pe care le-am lasat intentionat mai maricele(nu prea mari totusi) - dar nu a putut sa le inghita, era sa se innece cu ele si le-a scuipat imediat.
am renuntat pt moment la idee.o sa ramanem tot la piure si iaurtele pina o sa avem ceva dintisori.
voi cauta si biscuitei.mai auzim ca e bine sa le dai sa roada si morcovior crud.

alta pb - la ce varsta ati inceput sa le dati carnita? inca ezit sa -i dau. ( are 7 luni)
Maria Laura
Eu nu am mixat niciodata cartoful, morcovul (le dadeam prin sita - pentru ceai) si carnea (o tocam marunt, marunt cu cutitul).Nu s-a innecat niciodata si nici nu am avut probleme cu trecerile de la piure fin la bucatele (pentru ca nu-i dadusem niciodata piure fin).
Carnea se poate da de la 7 luni (unii recomanda si mai devreme), dar e preferabil sa se dea carne de animal adult (gaina sau vaca), iar ficat mai spre un an.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.