Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cartea De Bucate A Mamicilor
Discutii Despre Copii > Sunt Mamica (.ro) > Despre Copii > Alimentatia copilului (0-3 ani)
sorinik
Dragi mamici, haideti sa intocmim aici o carte du bucate cu diverse retete pentru bebelusii nostrii pana intr-un an. Timpul e scurt, mintea e solicitata de bebe si doar la combinatii intre alimentele permise nu ne mai sta mintea.
Incet incet, haideti sa scriem aici din retetele, combinatiile pe care le gatim pentru puii nostrii si vom incerca de asemenea sa creem un index al retelelor la inceput, sa fie ca un cuprins, pentru o cautare mai usoara.
Fiecare va scrie retelele pe care le stie, ramane la latitudinea fiecarei mamici sa aprecieze varsta de la care va introduce reteta respectiva. Referitor la alimentele permise/nepermise la o anumita varsta a bebelusului, sa nu uitam de topicul Diversificarea.
Haideti, sa dam start! yahoo.gif

Supe, Ciorbe

Supe
Supa de legume - mamiali
Supa de pui cu galuste - sorinik

Ciorbe
Bors de legume - sorinik (cu zeama de carne)
Bors de spanac cu legume - sorinik
Ciorba cu perisoare de vita - oanamunteanu

Legume

Pireu de legume cu ou - Sorinamjd
Ghiveci de vinete, ardei, rosii la cuptor - Irisa
Ardei copti cu smantana - Irisa
Salata de cruditati - sorinik

Spanac
Pireu de spanac cu banana - Encsy
Pireu de spanac - Simiii
Pireu de spanac cu legume - Sorinamjd

Sfecla rosie
Piure de sfecla rosie - Encsy

Carnita

Pui
Mancarica de cartofi/mazare/pastai cu carne de pui - Irisa
Pui cu smantana - Irisa
Pui cu cartof si broccoli - sorinik
Conopida cu piept de pui si smantana - Sorinamjd
Dovlecei umpluti cu piept de pui - sorinik

Ficat
Piure de cartof cu ficatel - Encsy
Legume cu ficatel - oanamunteanu

Peste
Peste la abur - Irisa

Lactate

Branza
Crema de branzica - Irisa
Branzica cu mar si cereale - Kitte
Branzica cu mar si portocale - dalina24
Branzica cu mar, para sau banana - Sorinamjd
Branzica cu mar, para si biscuiti - Irisa
Branzica cu gutuie - Irisa
Branzica cu orez si morcovi - mamiali
Mamaliguta cu branza si smantana - Irisa
Papanasi - sorinik (fierti)
Papanasi - oanamunteanu (la cuptor)

Iaurt
Iaurt cu banana - dalina24
Ou cu iaurt - dalina24

Fructe

Portocala cu nuci si biscuiti - lelisor (contine miere!)

Dulciuri, prajituri

Biscuiti - Irisa
Budinca de taitei cu mere - Sorinamjd (contine albus)
Sorinamjd
41.gif o idee foarte buna!Daca as fi avut asa ceva in urma cu vreo 6-7 luni...ohooo ce bine ar fi fost!
encsy
Pireu de spanac cu banana

3-4 cuburi de spanac congelat,2-3 cartofi ,si citeva rondele de banana
Spanacul calesc in putina margarina,cartofii se tai cubulete si se fierb ,cind sint gata le pun in mixer toate si e gata.Daca vrem sa fie mai apos putem adauga din zeama ramasa de la cartofi.
sau
Adaug spanac ,cartofii fierti si mai pun lapte praf si zeama daca mai trebuie de la cartofi,daca e constipata fac varianta asta...

simiiii
Eu spanacul nu il calesc, mi se pare ca nu are rost, pun cateva bucati din acela congelat in putina apa sa fiarba putin, apoi il pun in blender impreuna cu zeama de la el si o masura doua de lapte formula si gata, uneori pun in loic de laptic 2 lingurite de iaurtel, sau uneori pun si cateva rondele de morcov dar cum e constipata mai mereu am renuntat

Am observat ca ii place mai mult daca pun spanac in piurteul de legume in care am adaugat morcov, patrunjel, cartof, ardei, brocoli si dovlecel, il mananca super bine asa
encsy
Da am citit si eu ca daca maninci mai mult intro zi de un ou atunci se pune problema cu colesterolul.....asa astept si eu retete....mai scriu una....
Piure de cartofi cu ficat
Fierb cartofii si ficatul separat le pun in mixer si adaug niste lapte praf si daca trebuie zeama de la cartofii fierti....le mixez si gatai masa.
mai scriu una pe care vreau sa-l fac acum
Curat o sfecla mica de coaja si il pun intr-un vas si in putina apa in folie in cuptor,si las in abur sa se inmoaie putin dupa asta pun si cartofii curatati si taiati rondele in zeama aia de sfecla si in folie,cind este gata scot le bag in mixer si le mixez....cam 35 -40 minute ajunge in cuptor sa se faca....daca vreti sa fie mai gustos se poate pune si mere la urma in folie linga cartofii si sfecla dar la urma..Pofta buna!
(Ma exprim mai greu dar sper sa ma intelegeti)
onuta_dec
Deci mamici sa ramana acest topic pentru retete propriu-zis, cred ca asa a vrut sorina, nu comentarii ca daca e bine asa sau nu, ca daca e sanatos asta sau aialalta 3.gif
Kitte
De la 6 luni

40 ml mar crud + 40 ml mar copt + 30 ml branza de vaci + 30 ml cereale (7 cereale de la Milupa)

I-au placut asa de mult incat nici nu a patat bavetica! Se poate prepara si cu toata cantatatea mar crud (noi ne recuperam dupa o enterocolita).
Pofta Buna!
dana_martie
Onuta, nu cred ca bateam campii alaturate.. era vorba de ingredientele din reteta. Daca vii cu alta propunere, daca sugerezi ca un ingredient nu are ce cauta acolo, trebuie s-o motivezi. Ca sa pastrezi topicul folositor. Sau facem trimitere vezi "diversificare"?
onuta_dec
sa vedem ce zice mami ... dar asa daca si zici de ce e mai bine asa si asa de fapt e aproape ca topicul despre diversificare. ma gandeam ca aici se vor doar retete si intri si citesti iei reteta si gata, nu trebuie sa selectezi informatia dintre multe alte discutii. 39.gif
Kitte
Propun sa faci "curat" si aici sa ramana strict retete. Discutiile in alt topic. Asa cand ne lasa insipratia gasim repede cate ceva. Si ar fi bine si adaugat la reteta "incepand cu X luni/ani" In cazul nostru noi ii dam asa ceva de la 6 luni. Dar nu mai pot edita sa adaug...
lelisor
O portocala curatata de pielite si maruntita, un varf de lingurita de miere, un varf de lingurita nuci macinate, o lingurita ulei de masline sau de dovleac (de in dc e constipat rau bb pt ca portocala e deja laxativa) si 2-3 biscuiti sfaramati.
Pt. copii peste 1 an
mamiali
radu a papat bine felul urmator: am fiert 2 pumni mici de orez, 2 morcovi, un sfert de ceapa potrivita pe care le-am pasat in blender si pireutul asta l-am amestecat cu branzica calcica facuta din 250 ml de lapte. si azi i-am pasat o banana, i-am ras un biscuite si i-am amestecat cu branzica facuta tot din 250 ml de lapte.
dalina24
Fain topicul, dar scrieti mamici, scrieti!!!

So..... noi papam urmatoarele feluri de mancare:

Pireu de fructe cu branza
Un mar decojit si ras + 1 portocala stoarsa + branza facuta din lapte de vaca de la tarani (eu o fac cu lamaie). Toate le amestec la blender daca branza nu este suficient de moale pentru ca altfel se stramba piciul.

Banana cu iaurt
Jumate de bana sau o banana (depinde cat e de mare) + iaurt facut in casa din lapte de vaca de la tara. Banana o pisez cu furculita. Se amesteca si rezulta un deliciu pentru baby.

Pireu de legume cu carnita
Un morcov mare sau 2 potriviti, un patrunjel, un pastarnac, o bucata de telina, un sfert de ceapa, un cartof mai mare sau 2 mai mici si o bucata de piept de pui sau o pulpa de pui. Toate se dau la fiert impreuna. (Cantitatea asta este pentru 2 portii). Imi impart ingredientele in 2 si le bag la blender impreuna cu putin unt, mai putin carnea. Carnea o tai cu cutitul marunt (ca sa invete si piciul sa mestece). Carnea cu o parte din pireul rezultat din legume le amesec intr-un vas iar in alt vas pun supica plus o parte din pireu si rezulta o supa cu legume. Si are puiutul felul 1 si felul 2 la masa de pranz.

Ou cu iaurt
Se fierbe un ou, dar folosim doar galbenusul + iaurt + branza de vaci + vreo 2 feliute de banana (ca altfel nu vrea piciul). Se amesteca toate si se dau la blender doar daca branza nu este suficient de moale, de pastoasa.

Pofta buna la puiuti!

Nota: Nu mai specific de la ce varsta sunt retetele. Mamicile pot adapta retetele in functie de recomandarea pediatrilor referitor la varsta de la care sa introduca un aliment sau altul.
Sorinamjd
Spanac
Se pun cateva "rondele" de spanac la fiert impreuna cu cate un sfert de:morcov,pastarnac,patrunjel radacina ,eventual o felie de telina,o ceapa mica,toate taiate marunt ,date pe razatoare sau la robot,depinde posibilitati.Dupa ce au fiert bine si a scazut apa aproape de tot se ia de pe foc si se adauga,2 linguri de smantana sau iaurt.Se poate servi cu carnita de pui,branzica de vaci sau simplu.Daca e momentul puteti adauga 1 rosie mica,sau doar sucul de la ea.
Eu folosesc spanac congelat de la dujaaaaardin
Fructele de dimineata
1 mar potrivit,1 para sau 1 banana
Acestea curatate si taiate se pun in blender impreuna cu 1-2 linguri de iaurt si 1-2 linguri de branza de vaci.Se amesteca iar continutul e delicios!Poate fi facut din orice fructe cu iaurt si branzica.Daca vreti puteti adauga biscuiti dati pe razatoare si astfel va fi o masa consistenta de dimineata!
Sorinamjd
OK,tot eu.. 71.gif
Piure
Se pune 1 cartof mare la fiert impreuna cu cateva felii de morcov,cateva felii de radacina de pastarnac si patrunjel,eventual si dovlecel cateva cuburi,toate taiate cubulete sau date pe razatoare.Apa se pune nu prea multa asa incat sa ramana numai bine pt facut piureul.Se fierbe si 1 ou tare,separat. Dupa ce au fiert toate amesteca impreuna cu oul,un pic de unt si 1 masura de lapte praf. Se poate servi si cu branzica de vaci,ficatel de pui fiert sau gratar,piept de pui fiert sau gratar.Iese delicios!
Acest fel il papa Maria cam de la 11 luni.
POFTA BUNA!!
irisa
dimineata: 1 mar + 1 para + branzica (seara pun continutul unei sticlute de te..di de iaurt (facut in casa din lapte de la tarani) intr-un ciorap,, la scurs) + 2/3 biscuiti cumparati sau facuti in casa.
pe la 4-5 : mancarica de cartofi/mazare/pastai cu carne de pui (pun la fiert carnea, dupa ce ii aproape fiarta, o scot si pun cartofi/mazare/pastai + 1 ceapa taiata in 1/2 pe care o scot dupa ce s-a fiert + patrunjel + bulion de la tarani/ rosii decojite din congelator, cand sunt aproape fierte ingredientele introduc carnea si mai las sa dea 1-2 clocote sau mai multe, depinde ) ---- fara sare
irina_b48
Alte retete gustoase ale Irisei:

Puiul cu smantana: am fiert un pui si am luat jumate din piept dupa ce a fiert si l-am maruntit. Intr-o craticioara am pus 1/2 cutie de 400g smantana da..none supercremoasa, 2 linguri de zeama de la carne si am adaugat pieptul maruntit si am mai lasat un pic pe foc (1-2 clocote). Fara rantaj, ulei sau sare.

Biscuiti: se amesteca 4 oua, o cana ulei, o cana bors (merge si iaurt diluat), 500g zahar cu faina cit cuprinde. Se coace la foc mic. Tip: nu faceti aluatul prea moale, ca ies "cauciucosi" biscuitii. Daca e problema de albus, se poate scoate si lasa numai gabenusul in reteta.
irisa
Alta papa de dimineata sau seara: fierb o gutuie nu prea tare (cat sa se inmoaie) fara zahar, o mixez si o amestec cu branzica de casa sau ii dau felioare sa le pape asa. Zeama o servim ca si suc.

Crema de branzica: branzica(din comert sau facuta in casa) + zahar + zeama de lamaie. Mixate sau amestecate cu lingura. Si noi papam asa ceva 4.gif

Mamaliguta (apa cu faina de porumb, i-am facut si cu lapte in loc de apa da nu e prea incantat) cu branza cu smantana. Mamaliguta o fac mai moale si o fierb mai mult.

Peste la abur peste care pun ulei de masline sau cascaval ras.

Vreau sa incerc un ghiveci din vinete coapte + ardei copti + rosii(nu mai am in congelator) /bulion de la tarani + ceapa + ulei de masline, facut la cuptor.
irisa
Am uitat sa precizez ca vinetele si ardeii ii coc in cuptor.

Azi incerc si ardei copti cu smantana.
sorinik
Asa mai fetelor, veniti cu retetele. Incerc din rasputeri sa-mi fac timp sa editez lista de la inceput, sa avem si cuprins.
Eu spusesem ca acest topic sa fie doar de retete, iar alte comentarii le bagam la Diversificarea. Dar m-am mai gandit si sa facem totusi un subiect separat de diversificarea, cu Alimente permise/nepermise, iar acolo, cei mai experimentati pot sa-si dea cu parerea sau cu sfatul referitor la diverse alimente, cand se introduc in alimentatie, de la ce varsta, cum se gatesc, ce-i sanatos, ce nu. Si fiecare mamica citeste si decide.
Pentru ca unele fete dau banana de la 4 luni, altele de la 1 an, nu pot trece varsta minima pentru retetele postate. Vom specifica insa in indexul retetelor ingredientele principale si atentionari la unel alimente controversate (ex: mierea), ca sa nu dam click pe reteta respectiva si sa ne dezumflam apoi pentru ca contine nu stiu ce pe care eu nu pot sa-l dau bebelusului meu, ar fi si pierdere de timp.
Diversificarea o pastram pentru schemele de diversificare 3.gif Ce ziceti?
Onuta, nu e subiectul meu, e subiectul deschis de mine, oricare dintre moderatori se poate baga peste el 71.gif
onuta_dec
QUOTE(sorinik @ Mar 11 2008, 12:53 PM) *
Onuta, nu e subiectul meu, e subiectul deschis de mine, oricare dintre moderatori se poate baga peste el 71.gif

da asta da, insa nu eram eu sigura daca am inteles corect si am lasat totul asa pana se lamureste situatia 10.gif

imi place cum a iesit listuta, ma duce cu gandul la forumurile despre mancare unde exista asa ceva
sorinik
Pai Onuta, de acolo am si luat ideea 71.gif

Hai va zic ce-am facut eu astazi, ingredientele sunt pentru 2 zile (la noi):

Am pus la foc (in oala cu gratar, pentru fierbere la abur) 2 morcovi potriviti taiati sferturi, doua bucati cat o nuca de dovlecel, un cartof mic, 2 fasii de ardei (una verde, alta rosie), 2 rondele de pastarnac, o bucatica de telina, 2 frunze de ceapa verde, 2 buchetele de broccoli, o rosie din bulion si un copanel de pui dezosat si dezpielitat. Dupa ce au fiert toate, am scos carnea, cartoful, broccoli si 2 bucatele de morcov, putina zeama, le-am pasat si le-am facut Pui cu cartof si broccoli. Am mai adaugat si un strop de bulion din conserva de rosii in bulion pentru ca am observat ca mananca mai bine daca e un pic mai acrisor.
Am scos si celelalte legume si le-am bagat la blender, iar in zeama ramasa am adaugat putin bors, am dat in cateva clocote si-am completat la legumele din blender ca sa iasa ceva mai subtire decat piureul de pui. Si asa a iesit Ciorba de legume. Ciorba i-a placut mai mult decat piureul. Am observat cu placere ca-i place borsul yahoo.gif
Mi-a iesit cate un borcanel de 180ml din fiecare, din care a mancat cate jumate, iar restul a ramas pentru maine. La felul doi, merge de minune un capacel de suc de morcov 71.gif
Sorinamjd
Budinca cu taietei si mere
Se pune la fiert 1.5 l lapte si separat se fierbe 1 pachet de taietei cu ou.Se dau pe razatoare 5-6 mere potrivite dulci.Dupa ce au fiert taieteii se scurg de apa si se clatesc untr-un jet de apa rece si se amesteca cu laptele.Tot acolo se pun si merele rase.Se bat vreo 5 oua si se mesteca cu grija sa nu se taie,daca laptele e fierbinte.Se poate adauga daca e permis dupa gust zahar si scortisoara.Vasul yena se unge bine cu unt,apoi se pune tot amestecul acesta si da la cuptot pana ce devine auriu.Depinde cuptor asa ca nu pot spune temperatura si timpul.Verificati cam din 15 in 15 minute.Rezultatul e acesta si e delicios.Sper sa nu se supere nimeni pt poza.
oanamunteanu
Ciorba cu perisoare de vita (9 luni+)
Ingrediente (pt 2 zile): 2 morcovei, 1 ceapa mica, 1 dovlecel, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1 felie telina, 1/4 ardei gras, 1 rosie, 4-5 lingurite carne de vita tocata (eu am luat pulpa de manzat, am tocat-o si am facut pachetele cu cate 4-5 lgt pe care le-am pus la congelator), 1 galbenus, 1-2 lingurite gris sau faina (eu folosesc faina de grau integrala), 1 cana de bors, cateva fire de patrunjel si leustean verde. Se poate pune si cartofior (lui Radu nu-i place).
Zarzavaturile (in afara de rosie) se taie cubulete, rondele (dupa preferinte) si se pun la fiert intr-o alicica cu capac. Se amesteca carnea cu galbenusul si cu 1-2 lingurite de gris sau faina. Cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga rosia decojita si taiata cubulete sau tocata. Cand da in clocot de formeaza perisoare, se pun in supa si se lasa sa fiarba cam 15-20 min. Se adauga borsul clocotit, se mai lasa 5 min., se stinge focul si se adauga verdeata. Se serveste cu smantana 3.gif

Papanasi (9 luni+)
Ingrediente: cam 5 lingurite de branzica, 1 galbenus de ou, 1 lingurita zahar vanilat, 1 picatura de ulei.
Se freaca branzica cu galbenusul si zaharul vanilat, se formeaza "bilute" cu lingurita si se pun intr-o tava unsa cu fff putin ulei. Se da la cuptor 10-15 min la foc potrivit. Eu i-am dat firimituri sa pape singurel sau amestecati cu un pic de iaurtel.

Free image hosting by http://www.holdthatpic.com/
sorinik
Mmmm, Oana, bun de tot essen.gif

Nu va mai zic ce-am mai facut eu ca Bogdan nu prea mai mananca si nu vreau sa dau decat retete de succes 71.gif Astept sa manance mai bine, intre timp mai perfectionez si eu retele. Ieri i-am cafuct cartofi copti in coaja cu branzica, putin unt si un galbenus de uo si n-a mancat. Cred ca din cauza ca a fost cam acrisoara branzica. Mai incerc si dau oficial reteta cand o va manca. Astazi i-am facut friptura de pui in folie cu un strop cimbru si legume (cartof, morcov, rosie coapta) si iar n-a mancat. Ma gandesc ca s-o fi obisnuit cu consistenta foarte moale a borsului de cand ii dau felul intai si nu-i mai place la felul doi sa fie mai consistent. Cand i-am facut piureul de pui cu cartof si broccoli l-a papat dar parca il scapasem mai moale 39.gif Mai studiez zilele astea si vin cu retetele.
La cartofi am observat ca daca ii fac cu mixerul vertical se zdrobesc prea tare si devin cleiosi si zici ca vomita instananeu ce-l simte pe limbuta. Asa ca ii fierb foarte bine si-i pasez cu furculita sa iasa pufosi.
Oana, nu vrei sa incerci sa-i pui cate un firicel foarte mic de cartof in ciorbica sa se obisnuiasca cu el? Al meu nu manca albitura si-am facut pauza un timp, iar de putin timp, cu frica, am inceput sa mai scap putin in ciorbita. Mai intai doar le fierbeam si nu le pasam, acum le mai si pasez cate putin de tot si vad ca mananca. Mie mi-e mila de adultii mofturosi ca tare chin mai trebuie sa fie pe ei sa aleaga din farfurie diverse, asa ca ma gandesc ca-i fac un serviciu pe termen lung daca il invat cu de toate de pe acum.
mamiali
supa de legume(de la7 luni):
2 cartofi potriviti
1 morcov mijlociu
1 pastarnac
150 gr de varza
1 praz doar partea alba
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
1/2 litru supa
putin ulei de masline

-supa se face dintr-o jumatate de piept de pui sau 2 aripioare care se fierb intr-un litru de apa
-se incinge putin ulei de masline intr-o tigaie mare si se adauga: cartofii, morcovii, patrunjelul si varza si se acopera cu un capac pentru a se inbusi bine
-se adauga ceapa, prazul si usturoiul, se acopera si se mai fierb inca 5 minute amestecandu-se din cand in cand
-se toarna zeama si se mai lasa sa fiarba inca 12 minute pana cand se inmoaie toate legumele bine
acest amestec se paseaza dupa ce s-a racit- daca e prea lichida se mai fierbe cateva minute la foc mare
- daca doriti sa fie supa mai lichida adaugati apa fiarta pe masura ce pasati
anica
atasez aici o carticica cu schema diversificarii si diferite retete pt bebici.pofta buna! 3.gif
oanamunteanu
Ce liniste e pe-aici! Sunteti la regim? 39.gif

Legume cu ficatel de pasare (8 luni+)
Ingrediente (1 portie): 1 morcovel, 1/3 dovlecel, 1 buchetel brocoli (cam cat o lingura), 1 cubulet telina, 1 cubulet ardei gras rosu, 1 catel usturoi, 1 ficatel de pui, cam 5 lingurite iaurtel simplu.
Eu le gatesc la abur. Dar se pot fierbe in apa doar cat sa le cuprinda si acoperite cu capac cam 20 min. - in acest caz brocoli se adauga mai tarziu, ca trebuie fiert doar 5-10 min maxim. Ficatelul se fierbe separat. Se pun in blender si se mixeaza cu iaurtelul. (se ia pielita de la ardei) Raducu papa f bine cam orice piure care contine brocoli sau conopida 4.gif . Pofta buna!
mamyescu
Anica - Multumim good.gif
Sorinamjd
Conopida cu piept de pui si smantana
Se desface o conopida potrivita in buchetele ,se spala si se pune la fiert in apa cu un pic de sare.Cand e fiarta bine se scoate si se pune la scurs intr-o strecuratoare.O jumatate de piept de pui se pune la fiert ,daca vreti puteti pune si ceva legume la fiert(ceapa,cateva felii de morcov,pastarnac,etc).Cand e fiert se scoate si se marunteste la robot sau cu cutitul.Intr-o tigaie teflon se pune unt cat o nuca + carnita maruntita si se lasa cat sa se topeasca untul.Se adauga buchetelele de conopida si cateva linguri de smantana.Amestecati incet caci conopida fiarta e foarte fargeda si practic se topeste,mai tineti pe foc 2 minute.
E o masa copioasa pentru pranz.Puteti jongla cu cantitatile cum vreti,e foarte usor si gustos.Puteti face carnita pe gratar sau in tigaie teflon fara ulei.Asa are un gust deosebit.Daca vreti sa o incalziti ziua urmatoare,puneti in vas cam 2 linguri lapte si apoi mancarea,se va incalzi uiform,iar laptele ii da gust.
Pofta buna,bebici!
sorinik
Papanasi pentru bebei
Se amesteca 2 linguri zdravene si jumatate de branzica de vaci cu o jumatate pana la o lingura si jumatate de gris (depinde de cat de moale e branzica), o jumatate de lingura rasa de zahar si un galbenus de ou. Se ia cu lingurita si se pun la fiert in apa clocotita. Sunt gata cand se ridica la spurafata si au tendinta de a se destrama pe margini (ca sa fie moi pentru bebelus).

Bors de spanac cu legume
Se pun la fiert pe aburi 1-2 rondele de spanac, o jumatate de morcov, o foaie de ceapa, o rondea de dovlecel, un buchetel de broccoli, o fasie de ardei si un sfert de rosie. Optional si un ou, de la care se va pastra galbenusul. Dupa ce s-au fiert, in zeama ramasa se adauga 3-4 linguri de bors si se da intr-un clocot. Se paseaza legumele si galbenusul, se adauga zeama si gata!

Salata de cruditati
Se dau pe razatoarea de sticla cantitati egale de morcov, dovlecel, castravete, ardei (puneti mai mult si alegeti-i pe cei mai carnosi caci pielita nu se poate rade), rosie (la bebeii carora le place rosia cruda) si un pic de telina si patrunjel sau pastranac. Toate legumele sunt crude. Lui Bogdan i-a placut atincu cand nu vroia sa pape piure de legume.

Supa de pui cu galuste
Se pun la fiert pe abur o bucata cat o nuca de carnita de pui, un morcovel, o felita de patrunjel sau pastarnac, una de telina, o foaie de ceapa. Dupa ce au fiert, se fac galuste dintr-un galbenus de ou cu 2 lingurite de gris, un firicel de ulei si un strop de apa daca e prea tare compozitia. Se pun la fiert in zeama de la carnita si legume, 5-10 minute. Ochiometric, 3-4 galuste cat o lingurita, sunt suficiente pentru o porte de 180 ml, pe langa legume si carnita. Carnita cu putina zeama si o frunza de patrunjel se dau prin blender, legumele si galustele noi le zdrobim cu furculita. Se "asambeaza" toate si e gata. In loc de galuste se poate pune cartofior si iese supa de pui cu cartofi 3.gif.

Dovlecei umpluti cu carne de pui
I-a facut soacra-mea, cand a facut pentru toata lumea, asa ca nu pot spune cantitatile exact 4.gif Se taie un dovlecel pe lungime, se pastreaza doar o jumatate si se scobeste putin. Se face un amestec de carne tocata de pui (cam cat o nuca), cu un galbenus, putin orez, o parte din scobitura de la dovlecel si patrunjel verde. Se umple jumatatea de dovlecel si se pune in tigaia de teflon sa se friga putin. Se adauga un sos facut din bulion sau rosii maruntite, putin morcov, ardei gras tocat si o foita de ceapa si se lasa sa fiarba la foc mic pana se face carnea de pui. La sfarsit se zdrobesc toate cu furculita sau se paseaza in blender si gata. Pentru bebeii mofturosi, aveti grija sa faceti un pic mai mult sos ca sa iasa mai moale tot amestecul.

Lui Bogdan i-au placut toate astea, nu dau decat retete de succes 71.gif

Am actualizat lista 3.gif
Am facut si eu ciorba de perisoare, insa am facut amestec de pui cu vita, pentru ca nu am stiut ce carnita de vita sa iau si am nimerit una tare de tot. Asa am pus si pui ca sa fiarba mai repede 3.gif Eu folosesc pulpite de pui in loc de piept, pentru ca are mai mult fier. Nu stiu cum s-a nimerit un tendon de la pulpita in perisoare, si da-i frate, belea pe mine. Noroc ca s-a nimerit pe la sfarsitul borcanelului, pentru ca n-a mai vrut sa pape, rontaia zgarciuletul ala si nu mai vroia alta lingurita, zicea ca mai are de mestecat 24.gif Vre-o ora a tot mestecat la zgarciulet, am incercat sa i-l scot din gurita dar era asa de mic si-l plimba peste tot incat n-am reusit sa dau de el 71.gif Pana la urma i-am dat un paharel de apa si asa am scapat de el ca l-a inghitit 4.gif
irisa
Sarmalute in foi de vita de vie (conservata in sare - se desareaza inainte de a o folosi- sau proaspata) cu piept de pui si ciuperci

Intr-o cratita de pune ceapa taiata marunt, bulionul/rosii decojite, ulei de masline, orezul curatat si spalat + apa cat sa acopere compozitia - se lasa pe foc pana incepe sa se inmoaie orezul dupa care se adauga carnea de pui tocata si ciupercile taiate. Se mai lasa cateva minute mestecand din cand in cand sa nu se prinda de cratita.
Se pune patrunjel si marar sau una din verdeturi (eu le combin chiar si cand nu trebuie 4.gif) si se lasa sa se raceasca pana poti sa faci sarmalele.
Dupa ce impachetezi sarmala o pui cu capatul de frunza in jos ca sa nu se desfaca. Eu pun un rand de frunze pe fundul oalei (daca folosesc o oala pe care se prinde (orezul, de exemplu) atunci pun 2 furculite in cruce). Se pun sarmalele pe straturi, iar la urma se pune un strat de frunze. Se toarna apa cat sa acopere sarmalele, se mai pune bulion, piper, sare,1 foaie de dafin si se lasa la foc mic, la fiert. In aprox o ora sunt gata. Se pot pune si la cuptor. Pt adulti se pune sare si piper in compozitie.

Asta e varianta dietetica blum.gif
Kitte
Iaurt (200g) cu Branza de Vaci (100g) si Banana (o treime de banana mare).

Suc de fructe : pun la storcator 2 mere, 2 mandarine, un morcov mic.
irisa
Salata boef pt bebei

Intr-o oala se pun la fiert cu putina sare: 1 piept pui cu os, 1-2 radacini patrunjel, 1 morcov mai mare, 5-6 cartofi potriviti, 2 oua.
Dupa ce se fierb bine, se scot si din 1/4 cantitate faci salata pt bebe si mai pui si cateva masline - toate le dai la blender. Se poate unge si pe paine si daca bebeului ii place gustul de patrunjel (radacina) ii pasez o cantitate mai mare.
Restul compozitiei o faci salata boef pt oameni mari 19.gif plus castraveti la otet si maioneza.
Zeama ramasa e buna ca si baza pt ciorbita sau pt orez, legume.
irina_b48
Retete cu babana (imi cer scuze ca nu le-am tradus)

Mashed Bananas (4)6 months +

1 Ripe Banana
Water, Formula or Breast Milk is desired

Peel and cut a ripe banana into small dices
Mash with a fork

There should be no need to use a machine as bananas, just like avocados, will have a very soft consistency and texture. Bananas do not need to be cooked.

Depending on your baby's age and stage, you may not need to add any liquid to the mashed banana. You may purée the banana in a food processor or blender if desired

Banana-Cado (4)6 months +

Peel and de-pit a ripe avocado
Cut “meat” out and mash with a fork
Peel and mash 1 banana

Place in a blender or food processor and puree until desired texture is achieved. Avocados and Bananas do not need to be cooked.

Fried Bananas 8 months +

2 bananas
butter
cinnamon or ginger

in a small frying pan, gently heat 2 tbsp of buttter. Slice the bananas into thin slices or dices. Add bananas to the pan and sautee. Sprinkle with spices if desired and mash if needed.

A Few Foods Good to Mix With Bananas:

Cereals
Avocado
Blueberries
Kiwi
Peaches
Pears
Apples
Sweet Potatoes
Yogurt

Si inca o reteta (8+), pe care o stiu doar teoretic, n-am probabt-o inca:
Dovlecelul curatat de coaja se fierbe, se paseaza, se amesteca cu brinza de vaci si galbenus de ou si se pune la cuptor, cu putina smintina deasupra.
sorinik
Irina, reteta cu dovlecei se numeste "dovlecei gratinati". Se mai poate pune in loc de branza de vaci si cas proaspat sau cascaval pentru bebeii mai mari. Merge adaugat si smantana si/sau unt. Eu i-am facut astazi lui Bogdan. Dupa gustul meu a iesit foarte bun, el n-a strambat din nas, insa n-a vrut sa manance nimic toata ziua 39.gif Mai incerc si alta data...
oanamunteanu
Pui cu sos (10 luni +)
O pulpa sau piept de pui se pune la fiert (fara sare, ca se intareste carnita). Dupa ce a fiert se scoate carnita. Intr-o craticioara se pune o ceapa tocata marunt, 1/4 ardei gras rosu, un morcovel ras fin (optional), 2-3 catei de usturoi cu o lingurita de ulei de masline/porumb/unt si cateva linguri de supa de la carne. Se acopera si se lasa sa se inabuse la foc mic. Din cand in cand se mai adauga supa daca este necesar (sa nu se prajeasca 68.gif ). Intre timp se marunteste carnita. Cand legumele sunt aproape gata se adauga 1-2 rosii tocate marunt sau 1-2 lingurite de bulion. Se mai lasa aprox. 10 min., se adauga carnita si se mai lasa inca 5 min. Daca folositi sare, acum este timpul sa o adaugati 3.gif . Dupa ce se ia de pe foc se poate adauga si verdeata (patrunjel, marar, rozmarin) tocata fin. Se serveste cu piure de cartofior sau cu orezel. Pofta buna! Lui Raducu i-a placut f mult. Eu i-am facut si cu ficatel - asta i-a placut - si cu manzat - asta nu i-a placut. Nu prea place carnea de vita. Doar perisoare ce mai papa cu placere.
mamyescu
TORT BEBE 1 AN

2 oua
2 lg zahar (brun eventual)
2 lg faina
2 banane
2-3 portocale
200 ml smantana ( pt frisca )

Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul dupa care se adauga galbenusurile si faina . Blatul se coace la foc potrivit intr-o forma rotunda .
Dupa ce s-a racit se taie in jumatate si se insiropeaza cu zeama de la portocale. Intre cele doua felii de blat insiropate se pun bananele pasate bine,ca o crema .
La sfarsit se orneaza cu frisca .
sorinik
mmmm ce pofta mi-ai facut mamy essen.gif Nu cred ca mai astept pana la un an, imi fac eu mie acum 71.gif Apropos, la multi ani piticului, vad ca este proaspat aniversat occasion13.gif
Mamici, voi cum mai preparati pestele, cum il dati la bebei? Haideti cu retete ca eu in afara de peste cu legume si peste cu legume si bors am ramas fara idei :capping:
mamyescu
Peste cu sos tomat - de exemplu . Pt o portie folosesc 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras , o ceapa mica , 2 rosii mari decojite - le "operez " la robot si le calesc cu putin ulei de masline-aprox 2-3 min apoi adaug putina apa plata cat sa scada in 10 min ; separat fierb pestele si 1 cartof mic - 20 min. Cand au scazut suficient cat sa ramana ca un sos mai grosut - rosiile si ardeiul- adaug doua feliute de cartof fiert ca sa lege sosul sa nu fie apos , pun si pestele si cu ele la blender pentru ca noi .... deh suntem mofturosi asteptam sa alunece pe gat 24.gif ca la curcan. Lui Vladut ii place acrisor si atunci adaug si putin lime 3.gif
Multumim pt urari 6.gif
mamyescu
Peste la la cuptor - 1 rosie mare decojita, 1cartof, 1 dovlecel , 1 lg ulei masline , peste .
Legumele se taie rondele si se aseaza intr-un vas termorezistent , se pune apa plata sa cuprinda legumele , se adauga si uleiul de masline si se da la cuptor (care in prealabil a fost incins ) pt aprox 60 min la foc mic . Pestele se adauga in ultimile 30 min . La sfarsit se poate adauga zeama de lime . 3.gif

oanamunteanu
Perisoare de vita cu sos de dovlecel si rosii (10 luni+)
Ingrediente
(2 portii): 2-3 linguri de carne de vita tocata, 1 ou (intreg sau doar galbenusul), 3-4 linguri de gris, 1 dovlecel, 2 rosii, 1/2 ceapa, 3-4 catei de usturoi (optional), 1 lingura de ulei sau putin unt, marar si patrunjel, un praf de sare (de la 1 an)
Intr-o craticioara se pune 1 cana de apa cu putina sare si se pune la fiert. Se amesteca carnea cu oul, putin marar tocat fin si se adauga gris (cat sa se poata forma perisoare). Cand fierbe apa se pun perisioarele, se acopera craticioara si se lasa sa fiarba cam 15-20 min. (se mai adauga apa daca este nevoie) Intre timp se taie/rade dovlecelul, rosiile, ceapa si usturoiul (se poate pune si un morcovel). Cand au fiert perisoarele, se scot si in 3-4 linguri de supa se pun legumele si uleiul si se pun pe foc sa fiarba inabusit. Cand sunt gata se adauga perisoarele si se mai lasa 2-3 min. Dupa ce dati de pe foc, adaugati si marar si patrunjel tocat. Se serveste ca atare sau se poate servi cu smantana. Pofta mare!

Kitte
Retete pentru bebe peste 1 an :

Pateu
- 2 cartofi (uneori si 1 ceapa mica)
- 3 ficatzei pasare
- 50 g lapte
- o linguritza unt
- lingurita smantana

Pun ficateii la fiert. Dupa ce schimb apa se adauga si cartofii si se lasa sa fiarba pana ce scade apa. Apoi, se zdrobesc ficateii si cartofii, se adauga untul, laptele, smantana si se amesteca bine. Eu pun si un praf de sare .

Ficatel la cuptor

2 ficatei de pui
2 lingurite de unt fara sare
un cartof mediu
un morcov
folie de aluminiu
Ficateii de pui, dupa ce se spala bine, se pun pe folia de aluminiu si se taie o lingurita de unt in cubulete mici deasupra. Se ruleaza bine folia si se baga la cuptor la foc potrivit circa 1/2 h. Cartofii se fierb bine, impreuna cu morcovii. Dupa ce s-au fiert, se taie in cubulete potrivite pentru fiecare pitic si se adauga untul deasupra.

Tocanita

1 cartof mic taiat cubulete marunte-se tine in apa rece 15 min sa iasa amidonul
1 pulpa superioara de pui fara os si fara pielita
1/2 ardei gras
1 rosie mica
3/4 dintr-o telina mica
1/4 dintr-o ceapa
Toate ingredientele se taie foarte marunt - radem telina.
se pun intr-un vas de Jena cu un strop de ulei si se acopera cu apa. Se pune capac-sau folie de aluminiu - si se lasa la cuptor, la foc mic, sa fiarba-pe gratar, nu direct pe plita cuptorului ca se arde.
Ideea este ca trebuie sa obtinem un sos gros din legume in care sa se regaseasca carnita si cartoful.
Iti ajunge pentru 2 mese de pranz. La servire poti rade deasupra un pic cascaval.

Ciocanele de pui cu cascaval
Se aleg 5-6 ciocanele (partea inferioara a copanului de pui), se fierb pana se desprinde carnea usor de pe os. Se lasa sa se raceasca intregi si apoi se taie in lung, se scoate osul si se inlocuieste cu cascaval. Nu se pune prea mult. Intre timp se incinge bine cuptorul, se pun ciocanelele astfel pregatite intr-un vas de sticla termorezistenta cu capac. Se pune o lingura de ulei si se mai lasa si in cuptor aproximativ 15 minute.
Se serveste cald.

Cartofi frantuzesti
4-5 cartofi se taie rondele de grosimea unui deget, se aseaza in tava (sau intr-un vas jena) in putin ulei si se adauga o cescuta de apa. Se dau la cuptor.
Dupa ce s-au facut pe jumatate (dupa aprox. 20 - 30 min.), se adauga un sos care se prepara separat, astfel:
Se bat 2 oua, se adauga 3-4 linguri de smantana sau iaurt, putina vegeta sau sare dupa gust, un praf de usturoi si se amesteca bine. In sos se adauga si brinza rasa, dupa preferinta: cascaval, telemea, cas
Dupa ce a fost adaugat sosul peste cartofi, se mai da la cuptor pentru inca 20 de minute (trebuie sa se formeze o crusta aurie).
Kitte
Supa-crema de ficatei

Ingrediente: 200 g ficatei de pasare, 1 ceapa mai marisoara, 1 arde gras rosu, 1 radacina de pastarnac, 1 morcov, 2 rosii mari, 50 ml ulei (preferabi de masline) 2 felii de paine.
Cum se procedeaza:
Ficatei spalati bine ii inabusi in ulei si 100 ml de apa. Apoi adaugi legumele spalate, curatate si taiate cubulete. Lasi totul sa se inabuse timp de 5-10 minute apoi completezi cu apa fierbinte pana la un litru si le mai lasi sa fiarba inca 15 minute. La final, opresti focul, pui feliile de paine la inmuiat si mixezi totul in blender. Decorezi cu patrunjel verde sau frunze de busuioc proaspat.

Prajitura cu iaurt

Ingrediente: borcan de iaurt, 3 borcane cu faina (1 borcan = echivalentul continutului borcanului de iaurt utilizat), o jumatate de borcan cu fructoza, o jumatate de borcan cu ulei, 2 oua, 1 pachetel de zahar vanilat, jumatate de pachetel de praf de copt, putina sare.

Cum se procedeaza:
Se amesteca toate ingredientele si se pun la copt in cuptorul incins la 200°C, unde se tin timp de 30 de minute. Dupa ce prajitura este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin inainte de a i-o servi bebelusului.

Sufleu din carne de pui

Ingrediente: 1pui, 100g gris, 3 albusuri, 50g unt, sare.
Cum se procedeaza:
Se fierbe puiul in apa cu sare, avand grija sa se ia spuma care se formeaza. Dupa cca 50 min se scoate puiul pe o farfurie la racit. Se dezoseaza si se trece carnea prin masina de tocat.
Se fierbe grisul in 300 ml supa de carne. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca grisul cu albusurile, carnea tocata si sare dupa gust.
Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent uns cu o lingura unt si se introduce vasul in cuptorul preincalzit, la foc mic spre mijlociu. In 20 min sufleul va creste si se va rumeni frumos. Se scoate din cuptor si fierbinte se unge cu untul ramas.

Piure curcubeu cu pastrav

Ingrediente: 1 cartof, 1 dovlecel, 1 buchetel de conopida, 1/4 ardei rosu, 1 rosie, 1/2 morcov, 1/2 ceapa mica, sare, 1 lingurita de unt, ulei, 1/2 canita (de cafea) de orez, 100 de grame de pastrav.
Cum se procedeaza:
Intr-o oala se pune ceapa taiata marunt si putin ulei si sare. Se pune pe foc mic 1 minut apoi se adauga orezul si apa 3 cescute jumatate. Separat se pun legumele taiate marunt (rosia si ardeiul se decojesc) cu untul si apa cat sa treaca 2 degete si se pun sa fiarba. Pestele se curata bine bine de oase si se fierbe sau se pune pe gratar (in tigai speciale).
Cand au fiert toate, se combina iar legumele se mai zdrobesc cu furculita si pastravul se taie marunt marunt. Orezul trebuie fiert foarte bine altfel puiutilor s-ar putea sa nu le placa. Daca compozitia iese prea solida puteti adauga putin lapte pe legume inainte de a le zdrobi.
TIM
Cine poate sa-mi spuna de la ce vârsta au voie bebelusii albus de ou, toate sufleurile au albus de ou si eu as vrea sa incep sa-i prepar ceva diferit de piure-ul de legume pe care il maninca cu mare placere dar de prea mult timp, i-am facut o data sufleu de dovlecei cu un ou intreg batut dar a facut alergie, galbenus mincase pina atunci, o fi fost de la albus?
Kitte
Albusul este alergen. Se introduce dupa 1 an, dar cu prudenta.

Perisoare cu Sos de Smantana
- 400 g carne toccata <<<< pui / curcan
- 1 ceasca orez
- 20 g unt
- 50 g smantana
- 2 oua
- 1 lingura faina
- 200 ml lapte
- sare
- zeama lamaie
Carnea tocata se amesteca cu orezul si albusurile, se fac perisoare de marimea unei nuci si se pun la fiert in apa clocotita.
Sosul se pregateste astfel: jumatate din lapte se pune la fiert, se adauga faina desfacuta in restul de lapte rece si se fierb 15 minute. Apoi se pun galbenusurile amestecate cu smantana, untul si perisoarele fierte. Dupa gust se poate adauga si zeama de lamaie.

Budinca de gris cu mere
- 4-5 mere mari
- gris
- 2-3 oua
- 500 ml lapte
- 3 linguri zahar
- 1 praf vanilie
- sare
- pesme
Laptele se fierbe cu grisul pana se ingroasa ca o mamaliguta, nu prea moale; se lasa putin la racit. Intre timp se rad merele, curatate, pe razatoarea mare, se amesteca cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga in grisul cu lapte. Se bat ouale spuma si se adauga la compozitie. Se coace intr-o tava unsa si presarata cu pesmet si se serveste pudrata cu zahar vanilat.

Sufleu de Branza
Se recomanda sa fie servite numai in ziua in care au fost preparate.
- Branza vaci 250 g
- Oua 1-2
- Smantana 3 linguri
- Faina sau pesmet 1 lingura
- Unt 2 lingurite
- Zahar 3 lingurite
- Sare 1-2 g
Branza, galbenusul de ou si zaharul se freaca bine, se adauga apoi praful de sare, faina, pesmetul, albusurile batute spuma.Compozitia se pune intr-o forma unsa cu unt si se coace la foc incins.

*Eu folosesc fructoza. 1 lingurita fructoza = 2 lingurite de zahar.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.