Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Certificat De Nastere
Discutii Despre Copii > Informatii > Juridic
mistera
Va rog sa-mi spuneti ce proceduri sunt necesare ca sa-l trecem pe tati pe certificat; in prezent la rubrica respectiva este o liniuta. Pentru ca, la primaria Mangalia, unde am declarat copilul, functionara ne-a zis ca daca il trecem pe tatic pe hartie, Sabina ar trebui sa-i poarte numele; noi vrem sa-l poarte pe al meu, prin urmare, am renuntat sa-l trecem si pe tati acolo. Insa azi am aflat ca totusi se poate ce vrem noi.
Ar trebui sa mergem tot la Mangalia pentru refacerea certificatului? E de ajuns o declaratie de recunoastere a bebelui pe propria raspundere sau trebuie una autentificata la notariat? help.gif
monciq
Am indoieli ca se poate..daca parintii au nume comun si sunt si casatoriti pe deasupra 39.gif Doar daca sunteti necasatoriti exista varianta ca numele copilului sa fie cel al mamei, chiar daca este trecut in certificatul de nasere al copilului si tatal cu alt nume.
Codul Familiei:
Art. 62. - Copilul din cãsãtorie ia numele comun al pãrintilor.
Dacã pãrintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala pãrintilor si se va declara, odatã cu nasterea copilului, la serviciul de stare civilã. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelarã de la domiciliul copilului va hotãrî, ascultând pe pãrinti, dacã copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Spui totusi ca ai aflat ca se poate..cine ti-a dat aceasta informatie?Poate stie si procedura si exact cui se aplica, eu am indoieli ca daca sotii poarta nume comun, mama va putea da numele de fata, copilului!Mi se pare absolut ilogic!Dar poate nu aveti aceleasi nume atunci? 7.gif
Sunt si eu curioasa de alte pareri! 5.gif
onuta_dec
Ei nu-s casatoriti. Deci se poate cum doreau ei, chiar eram si eu curioasa 39.gif
monciq
QUOTE(onuta_dec @ Dec 21 2007, 01:12 PM) *
Ei nu-s casatoriti.

Ma gandeam eu...atunci are logica.
Despre rectificare conform legii, procedura este asa:
Cererea de rectificare a actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, insotita de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor care are in pastrare actul de stare civila sau la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu al solicitantului.

Cererea se solutioneaza in termen de 30 de zile, prin emiterea dispozitiei de catre primarul localitatii, care se comunica solicitantului in termen de 10 zile de la data emiterii.

Ofiterul de stare civila delegat, care primeste cererea o inregistreaza si, impreuna cu actele doveditoare depuse de solicitant si un referat motivat cuprinzand rezultatul verificarilor, o prezinta spre aprobare primarului localitatii, dupa ce in prealabil referatul a fost avizat de seful structurii de stare civila, precum si de seful Serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor la care este arondata localitatea.

Dupa aprobarea referatului si emiterea dispozitiei de catre primar, ofiterul de stare civila delegat expediaza certificatul de stare civila completat corect, ca urmare a rectificarii actului, primariei care a primit cererea, impreuna cu un exemplar al dispozitiei de aprobare a rectificarii (copie certificata pentru conformitate cu originalul).

Ofiterul de stare civila delegat, care primeste copia dispozitiei prin care s-a aprobat cererea de rectificare si certificatul de stare civila corespunzator, invita titularul, in termen de 48 de ore, pentru a-l ridica, sub luare de semnatura, iar certificatul de stare civila anterior se retrage si se transmite primariei emitente, in vederea anularii si a efectuarii mentiunii despre aceasta pe marginea actului, la rubrica "certificate eliberate".

La rubrica "mentiuni" din cuprinsul actului de stare civila rectificat, se inscriu numarul si data dispozitiei primarului unitatii administrativ - teritoriale care a emis-o, precum si continutul rectificarii
carmen iuliana
Mistera eu nu stiu legile atat de bine ca si Monciq, dar iti spun cum am facut noi. Suntem casatoriti, dar eu nu mi-am schimbat numele la casatorie. Am vrut ca bebele sa ia nuele tatalui si a fost nevoie doar de o declaratie a mea prin careeram de acord cu acest lucru. Deci functionara de la Primarie te-a incurcat ca era tare simplu de la inceput.
mistera
Multumesc pentr info, Monciq!
Dar, intreb din nou: daca solicitantul e tati, inseamna ca depunem actele in orasul lui; daca solicitanta sunt eu, depunem actele in orasul meu, nu? Eu asa am inteles din pasajele date de tine. La noi e 'complicata' treaba, in sensul ca tati e din Alexandria, eu am buletin de Bucuresti si Sabina s-a nascut in Mangalia.

"Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor care are in pastrare actul de stare civila" este primaria Mangalia, nu? Iar "serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu al solicitantului" este fie primaria Alexandria fie primaria sectorului 5 Bucuresti. 39.gif
monciq
QUOTE(mistera @ Dec 21 2007, 06:38 PM) *
"Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor care are in pastrare actul de stare civila" este primaria Mangalia, nu? Iar "serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu al solicitantului" este fie primaria Alexandria fie primaria sectorului 5 Bucuresti. 39.gif

Nope..pasajele trebuie interpretate asa dupa mine: in cazul acestui certificat de nastere al copilului(ca o paranteza- procedura pe care am postat-o aici se refera la toate actele de stare civila, nu doar la certificat si de aici poate apare si acel''sau'' intre cele doua locatii) cererea de rectificare o vei depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor care are in pastrare actul de stare civila, adica la Mangalia! 6.gif
mistera
Aoleo, pai daca dam de aceeasi tanti care ne-a zis ca nu se poate... pfuu! 29.gif Asta e, atunci. Multumesc inca o data! kiss2.gif
dana_martie
Top si eu. Evident la Mangalia, bebita figureaza in registrul de stare civila local. Recunoasterea paternitatii poate fi facuta oricand. Si nu e impusa o forma ad validitatem. Direct in fata ofiterului de stare civila, prin recunoastere notariala, prin testament. Se face o mentiune in registru si se schimba ceritificatul d enatere, il "actualizeaza" 4.gif In ceea ce pribveste numele, nu mai pot face dansii nimic. Din exces de zel si sablonizare, au impresia ca bebe trebuie s apoarte numele tatalui. Ignorand ca pot exista conventii intre parinti. Aia necasatoriti 3.gif Dar daca ii surprinzi cu o recunoastere ulterioara, dau din umeri 71.gif ca numai prin hotarare judecatoareasca se poate schimba. Nici unul dintre voi nu va dori asta. eu am facut slalomul asta.. l-am suntat pe tata la declararea nasterii. M-am dus apoi cu o declaratie data in fata notarului. Si am incins, asa de dragul disputei, o polemica cu doamnele. Care tremurau de frica s anu fie un "falsh", ca mai bine vine tatal in fata lor. Nu ar fi fost problema, dar ma irita prostia. Nu redau argumentel cu care le-am strivit, ca le aveam.. de la prezumtii absolute, irefragabile 4.gif blabla. Rezultat, minorul 4.gif are certificat in care figureaza ambii parinti, numele al mamei..majoreta.gif Mistera :majoreta:PS sunt chioara de somn.. sper ca ai inteles ce am vrut sa spun. Al ei act de stare civila se rectifica, se adauga mentiune de fapt. Deci ea "atrage" locul
mistera
Aham. Merci, Danuta. Am 'pricipit'. Pai sa redactam o declaratie pe propria raspundere si sa mergem sa le dam cu ea... in registru 4.gif
Cat mai costa o declaratie la notar?
dana_martie
Pai e doar autentificarea.. dar daca te izbesti de capete rectangulare si solide, cum sunt si la Cta.. mai bine merge tati sa le zica emotionat ca el e acela.. completeaza declaratia in fata lor si basta. Platiti acolo alte taxe 4.gif de schimbare acertificatului, banuiesc ca si pt inregistrarea cererii privind recunoasterea.. si mai faceti un drum s aridicati certificatul nou. Sau il trimit ei prin posta 4.gif daca ai curaj..
mistera
Ok, mergem toti 3, oricum tati e soferul, nu pot merge singura pana la Magalia.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.