Asa este, unele povesti sunt aiurea, unii autori folosesc cuvinte sumbre si aiurea.........mai ales infiltreaza cuvite dealea de tie ca povestitor ti se incurca limba in gura, nu au asa o continuitate grozava.....eu bag de la mine, sa fie mai usor copilului sa inteleaga, unde apare cuvantul "dracu" chiar ma enervez de imi vine sa dau cu cartea de pamant.

Â
Cred ca deja exista versiune moderna la unele povestiri, unde se folosesc cuvinte mai dragute auzului unui copil......si mai prescurtate, cuprinzand esenta actiunii doar........
e greu sa-i citesti o poveste micutului de 4-5 ani ca tre' sa dai si explicatii, nu? Mie una nu-mi place sa-i citesc nici Creanga.....foloseste cuvinte in dialectul acela moldovean
greoi si no, din vremea lui.....cum spuneam, prefer varianta moderna.S
da, sa-i zici unui copil ca moare cineva sau e schinjuit in fel si chip...trimis la dracu' in praznic!!!si mai ales toate se termina in formula aia, "si-am incalecat pe....si v-am spus o mare mincinuna" ce aiurea e si chestia aia

Â
Eu una in ultimul timp inventez povesti si ma bazez pe dictie, tonul face totul pana la urma si cand vad ca-i trezescte interesul cu ceva..o lungesc........pana-mi rasare o idee draguta si fac ca povestea sa fie placuta, cu cap si coada....coada nu o prinde niciodata ca adoarme.....

(si mi-e o ciudaaaa ca eu ma strafoc sa ii caut si un final de obicei hazliu
Ma surprind pe mine insumi ce-mi poate debita bila dar mi-e mai lejer, apoi fac o tocanita din mai multe povesti

dar iese ceva dragut, adoarme copilul un -doi

caci in ultimul timp numai asa, cu tv. sau poveste......mi-a si zis o data.........,"stii ceva mami? eu nu adorm degeaba, ori ma uit la tv. ori imi spui tu o  poveste!!"
Prefer intotdeauna sa-i zic poveste decat sa-i las ultimele impresii ale zile benoclandu-se in Tv.!! cine stie ce vede!!

Â
Deci , parerea mea, mai bine tocanita de poveste

decat sa stau eu cu o carte in mana curgand aiurea cuvintele in capul lui fara noima....