Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Indemnizatia Pentru Al Doilea Copil
Discutii Despre Copii > Informatii > Juridic
mihaelalidia
Buna fetelor,nu am mai intrat de mult pe forum,si deja am ramas in urma cu multe ,,probleme".In iulie anul acesta am terminat cu indemnizatia pentru fetita mea bianca,si acum ne pregatim sa mai avem unul,avand in vedere ca are 2 ani si 4 luni nu vrem sa fie distanta prea mare intre cei doi copii.Multi ar spune ca poate fac copii pt bani si ca sa stau acasa,e total gresit.Imi doresc foarte mult si al doilea copil,dar daca tot stau acasa cu el de ce sa nu beneficiez ca si la bianca de indemnizatie?!Dar as avea o problema,eu m-am reangajat la firma mamei mele care nu merge stralucit de bine,deoarece stam la tara,si lumea nu e tocmai foarte avuta si nici satul nu e foarte mare.in seara asta s-a pus problema inchiderii magazinului.M-as transfera la o alta societate,noi ne-am propus sa raman insarcinata dupa anul nou ,deoarece am luat timp de doi ani anticonceptionale si trebuie sa mai astept putin pana la o noua sarcina.Dar daca fac acest transfer fara sa am vreo intrerupere intre cele doua societati mai pot beneficia de indemnizatie?Pentru ca stiu ,ca tre sa ai cel putin 12 luni de la angajare la aceea societate,nu mai stiu sigur.Va rog sa ma lamuriti si pe mine,pe altcineva nu stiu ca sa intreb si sa ma lamureasca!
Va multumesc!Si astept raspuns de la voi mwah.gif
monciq
(mihaelalidia @ Nov 13 2007, 07:26 PM) *
Dar daca fac acest transfer fara sa am vreo intrerupere intre cele doua societati mai pot beneficia de indemnizatie?Pentru ca stiu ,ca tre sa ai cel putin 12 luni de la angajare la aceea societate,nu mai stiu sigur.

Evident ca vei beneficia de indemnizatie si pentru al doilea copil,de fapt pentru primele trei nasteri daca e sa o luam legal cu conditia necesara sa indeplinesti stagiul de cotizare si da, se accepta si fractiunile de luna(in cazul tau daca ar interveni ''perioade nelucrate'' intre inchiderea activitatii la actualul loc de munca si angajarea la viitorul loc de munca ).Am scris deja aici baza legala:
http://www.treiursuleti.ro/forum/index.php...st&p=287749
freedelia
Si in perioada cat nu lucrezi, daca iti platesti asigurarile la stat, se considera ca si cum ai fi lucrat. Asta stiu sigur, pentru ca am vrut si eu sa fac asta, numai ca pe atunci trebuia sa te prezinti personal sa iti ridici banii in fiecare luna, asa ca la mine nu avea sens.
monciq
(freedelia @ Nov 14 2007, 02:35 AM) *
Si in perioada cat nu lucrezi, daca iti platesti asigurarile la stat, se considera ca si cum ai fi lucrat. Asta stiu sigur, pentru ca am vrut si eu sa fac asta, numai ca pe atunci trebuia sa te prezinti personal sa iti ridici banii in fiecare luna, asa ca la mine nu avea sens.

Intre timp s-au facut modificari in acest sens(O.U.G. 148/2005 cu modificarile ulterioare):
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare (adica publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1.008 din 14 noiembrie 2005)a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
Era valabil ce spui tu freedelia inainte de 14 noiembrie 2005 3.gif
freedelia
NU pricep ce inseamna ce ai scris...deh, limbajul asta juridic, ma depaseste. Adicatelea acum nu mai poti sa platesti asigurarile la stat si sa beneficiezi de indemnizatie cand nasti ca orice angajat care a platit asigurari prin companie? De ce?
monciq
(freedelia @ Nov 14 2007, 07:52 AM) *
Adicatelea acum nu mai poti sa platesti asigurarile la stat si sa beneficiezi de indemnizatie cand nasti ca orice angajat care a platit asigurari prin companie? De ce?

Legea e foarte clara:inainte de data intrarii in vigoare a acesteia (oug148/2005)puteai sa obtii indemnizatia si implicit aveai stagiu cerut daca cotizai singur pe baza acelui contract de asigurare..dupa data intrarii in vigoare nu mai este valabil acest lucru, adica contractul de asigurare nu te mai ajuta la obtinerea perioadei contributive si indeplinirea conditiilor necesare obtinerii indemnizatiei cic.Ce nu e clar?
La intrebarea ''de ce'' doar alesii nostri iti pot raspunde. 14.gif Probabil nu li s-a parut fair sa obtii stagiul asimilat perioadei de cotizare stand acasa si cotizand ..nu stiu exact ce resort i-a impins sa reglementeze astfel legea! 35.gif Oricum s-a luat decizia ca aceste persoane nu se mai pot integra in sistemul public de pensii si deci nu mai pot avea calitatea de asigurat cu implicatiile ce decurg din aceasta calitate, printre altele si obtinerea indemnizatiei dupa cotizarea la sistemul asigurarilor minim 10 luni cum era atunci.Dupa cum stim acum s-a schimbat si durata stagiului, este 12 luni si nu 10.Asta-i legea si unde-i lege nu-i tocmeala! 71.gif
Mai exact cand am spus o.u.g. 148/2005 cu modificarile ulterioare m-am referit la ultima lege in materie,adica legea nr.7 din 9 ianuarie 2007, o pun in atas...e ultima modificare valabila.
freedelia
Pai asta inseamna ca cei care platesc asigurarile la stat stand acasa nu mai au dreptul la nimic? Nici asistenta medicala gratuita, nici pensii? Si atunci de ce ar mai plati, mai au vreun beneficiu? Si totusi daca cineva sta acasa si tricoteaza si vinde tricotaje timp de 30 de ani si platesc asigurari, nu pot avea pensie la batranete?

Si intreb pentru ca ma intereseaza asta personal, pentru ca tata inca nu este pensionar. A lucrat pana acum 2 ani parca, poate 3 si apoi a venit la mine continuind sa isi plateasca asigurarile la stat. Asta inseamna ca nu mai poate lua pensie?
monciq
Aici vorbeam de cei care isi plateau singuri asigurarile si voiau sa obtina indemnizatia cic...pentru ceilalalti sunt alte reglementari.Nu vorbeam de obtinerea unei pensii de orice tip ca urmare a dobandirii calitatii de asigurat .Ca sa fiu mai specifica la ce ai facut tu referire , situatia descrisa de tine se incadreaza sub auspiciile legii pensiilor 19/2000 cu modificarile de rigoare ultima fiind Legea nr. 250/2007.Nu face subiectul acestui topic dar pe scurt:tatal tau este asigurat si va beneficia de pensie conform legii.
Sorry pentru modificari...Diandra tot mi se arunca pe tastatura si greu editez 35.gif
freedelia
Mersi si scuze de off topic!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.