In principiu, ne indeamna sa fim asertivi si in relatia cu copiii nostri. Desi nu este un indemn exprimat ca atare, prin principiile de comportament descrise mai jos, acest lucru reiese fara echivoc.
Ce mi-am dat eu seama, este de fapt ca acest lucru este atat de evident, incat ne scapa din vedere – adica comportamentul asertiv fata de copil. Si ce m-a incantat, este ca Dr. Gordon ne reaminteste ca inainte de a fi parinti, suntem oameni, avem sentimente, “toane”, personalitatea noastra care nu trebuie sterse de indata ce ajungem parinte. A fi parinte nu inseamna a te nega, a iti refuza lucruri, doar de dragul unor concepte traditionale (putare “consistent” fata de copil, reguli stricte etc). Poti fi tu insuti in relatia cu copilul tau. Pe mine, aceasta “iluminare” m-a ajutat sa trec peste niste momente grele in care, in mod distorsionat, vedeam in copilul meu un mic monstrulet terorist.
Si incetez si trec la treaba. Iata cateva dintre ideile cele mai interesante din articol. Va invite sip e voi sa va spuneti parerea, sa le comentam impreuna si sa aflam cum aplicand aceste sfaturi, ne imbunataim relatia cu copiii nostril.
Fii om, nu parinte. Exact ce spuneam mai sus. Nu trebuie sa jucam “rolul” de parinte, nu trebuie sa ne impunem comportamente care nu ne sunt firesti, nu trebuie sa uitam ca suntem oameni, ca avem si noi sentimente, dorinte si nevoi si mai ales ca aratam si copilului nostru acest lucru, ca el sa stie ca actiunile lui au effect asupra noastra la un nivel mai adanc, nu doar la suprafata.
Parintele nu trebuie sa accepte orice de la copilul sau. Este evident, nu mai comentez eu nimic aici.
Parintii nu trebuie sa fie constanti cu copiii lor. (poate ma ajuta cineva cu o traducere mai buna pentru “consistent” , ca azi nu prea sunt inspirata.) Azi putem avea o zi buna, ne putem juca de-a reparatul rotilor cu ciocanul pneumatic in casa. Maine poate ma doare capul, si orice zgomot e un chin. Copilul poate si trebuie sa stie acest lucru. Nu orice este acceptat oricand, nu orice este interzis tot timpul.
Cand copilul se comporta urat, exista un motiv; trebuie gasit. Ca atare, sa nu tratam efectul, ci cauza.
Este mai usor sa schimbi mediul copilului decat comportamentul copilului. Mai bine mut cutitele din casa undeva unde copilul nu are acces, decat sa-I apun de 1000 de ori pe zi ca nu are voie cu cutitele si de ce. El oricum va fi atras de ele, si accidentele pot aparea.
Cand copilul face ceva ce nu-ti convine, e mai usor sa sugerezi o alta activitate - Metoda care s-a mai discutat aici pe forum.
Spune-le copiiilor ce simti, chiar daca ei nu pot vorbi. Si aici adduce niste argumente foarte convingatoare si pertinente pentru folosirea mesajelor de tip eu. Cand copilul arunca pe jos hainele pe care tocmai le-ai impaturit, nu ii spui: esti un copil rau pentru ca ai aruncat hainele pe jos” ci mai degraba “eu am muncit sa impatur acele haine, acum munca mea s-a dus, trebuie sa o iau de la capat si sunt obosita. Eu nu imi bat joc de ceea ce faci tu, tu de ce o faci?” - (btw, este exact ce am facut eu exasperata ca nu pot impaturi o haine in casa, sic and nu mai functiona nici statul la colt, nici datul afara din camera unde lucrez eu, nici batul la fund. Dupa ce i-am spus lucrul asta s-a uitat extreme de uimit la mine, si-a dat seama ca sunt trista si a incetat. Se mai intampla cateodata, insa numai daca este f oboist, sau are o nevoie pe care eu am ignorat-o incercand sa ma ocup de haine.
Mesajele de tip eu sunt cele mai eficiente si nu ranesc/ jignesc interlocutorul, ci le arata care este efectul actiunii lor asupra ta.
Parintii care se folosesc de autoritate raman inevitabil fara ea pe masura ce copilul creste. Este evident. Ni s-a intamplat si noua. Pe masura ce cresteam, parca parintii cumva… “scadeau”.
Daca parintele este fie dictator, fie pres de usa, cineva inevitabil va pierde. Este vorba de a inlocui o stituatie de tip pierde/ castiga cu una in care ambele parti castiga.
Cand conflictele se rezolva in asa fel ncat nimeni sa nu piarda, relatia se intareste.
Acestea sunt ideile care mi s-au parut mie cele mai relevante.
Articolul intreg poate fi gasit aici:articol
Astept cu drag ideiile si comentariile voastre