Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Indemnizatia, Pauza De 2 Sapt. Pe Cartea De Munca
Discutii Despre Copii > Informatii > Juridic
oanna25
Buna, am si eu o prietena insarcinata in 9 saptamani, care s-a hotarat sa-si schimbe locul de munca, dar pe cartea de munca va aparea o pauza de 2 sapt. O va influenta la indemnizatie si la concediul de creste a copilului? Poate cineva sa-mi raspunda repede, please, sa stie ce sa faca? M-a rugat pe mine sa va intreb stiind ca stau aici, alaturi de voi pe acest site. mwah.gif
lavy
Bine ar fi oana sa nu fie nici o pauza pe cartea de munca! Orice intrerupere (chiar si o zi) din stagiul de cotizare duce la pierderea indemnizatiei. Poate reuseste sa-si plateasca ea cotizatia pentru cele 2 saptamani cat se face intrerupere. Cred ca se poate dar mai sigur trebuie intrebat chiar la casa de pensii! Succes!
monciq
QUOTE(oanna25 @ Oct 23 2007, 10:55 AM) *
Buna, am si eu o prietena insarcinata in 9 saptamani, care s-a hotarat sa-si schimbe locul de munca, dar pe cartea de munca va aparea o pauza de 2 sapt. O va influenta la indemnizatie si la concediul de creste a copilului? Poate cineva sa-mi raspunda repede, please, sa stie ce sa faca? M-a rugat pe mine sa va intreb stiind ca stau aici, alaturi de voi pe acest site. mwah.gif

Ca sa beneficieze de indemnizatia cic e necesar indeplinirea stagiului , 12 luni neintrerupt inainte de nasterea copilului, DAR se accepta si fractiunile de luna ,o exceptie de minim 15 zile NELUCRATE, in cazul prietenei tale vorbim de cele doua saptamani ce vor aparea ca fiind nelucrate.

Temei legal:
HOTĂRÂRE nr. 1.025 din 9 august 2006 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare

"ART. 4
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fracţiune de luna se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea luna în care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se accepta ca o singura data fracţiunea de luna sa fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4)."
oanna25
Monciq, multumesc frumos. Mi-ai fost de un real folos, i-am transmis prietenei mele si iti multumeste si ea.

As avea si eu o intrebare daca ma poti ajuta. Iiti explic pe scurt situatia mea de data aceasta. Eu am normal 22 zile de concediu de odihna pe an. La 1 noi. intru in prenatal. Asta inseamna ca nu mai beneficiez de toate zilele de concediu de odihna pt. anul in curs, ci doar de 18, in raport cu lunile lucrate efectiv?
monciq
QUOTE(oanna25 @ Oct 24 2007, 08:51 AM) *
Eu am normal 22 zile de concediu de odihna pe an. La 1 noi. intru in prenatal. Asta inseamna ca nu mai beneficiez de toate zilele de concediu de odihna pt. anul in curs, ci doar de 18, in raport cu lunile lucrate efectiv?

Cam asa ceva.Cele 4 zile se pot reporta anul viitor in principiu si le poti lua atunci, cu conditia fireste sa te intorci la job, ceea ce e putin probabil cred.Neoficial insa se practica acordarea anticipativa a zilelor ramase, daca sefii sunt de acord .
oanna25
Multumesc mult pentru raspuns.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.